Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do tego wykresu i pomiaru macicy to dla mnie jeszcze jeden pic na wodę
Moja położna na ostatniej wizycie zmierzyła, poszła do biurka żeby zapisać i zobaczyła że wyszło dużo mniej niż powinno być na tym wykresie. Kazała położyć się jeszcze raz i zmierzyła ponownie, i tym razem wynik wyszedł idealnie (a spora była różnica między jednym a drugim). Tłumaczyła się niby tym że dziecko leży po skosie i musi inaczej zmierzyć. Dodam że już niemłoda bardzo doświadczona położna.
Także same widzicie, nawet jak one mierzą to robią to tak mniej więcej i nie zawsze wychodzi im tak jak powinno być. Także nie przejmujcie się jak Wam wyjdzie na wykresie troszkę za dużo czy za mało, chyba że jest to naprawdę spoooora różnica i to na kilku wizytach pod rząd.
Co do zamawiania z Polski my robimy podobnie jak Olcia. Jak czegoś potrzebujemy to zamawiamy na adres teściów, a oni później to pakują w duży karton i wysyłają do nas za ok 90-100zł. Na pewno tak lepiej niż płacić wszędzie osobno za przesyłkę, bo naprawdę dużo w takim kartonie można zmieścić. I jak masz sporo rzeczy do kupienia to na pewno bardziej opłaca się zamówić w Polsce z allegro, jakiejś taniej apteki czy innych sklepów i dać tą stówę za przesyłkę niż kupować wszystko tutaj na miejscu.
-
Wcześniej pytałam o szczepionkę na krztusiec, jakby ktoś jeszcze się wahał to mogę dać więcej info. Szczepionka nazywa się Boostrix-IPV, nie zawiera oczywiście żywych składników, przez kilka lat podawana była ciężarnym w Ameryce, później u nas. Z tego co mówiła mi pielęgniarka nie ma żadnych dowodów żeby działała negatywnie na dziecko, odkąd ona szczepi również nigdy nie zgłosiła się ponownie żadna ciężarna z objawami niepożądanymi.
Szczepionka przynajmniej dla mnie nie była bolesna, samo zrobienie to tylko jak ukłucie komara i po wszystkim. Wieczorem troszkę bolała mnie w tym miejscu ręka, ale tylko jak chciałam się oprzeć na tej stronie na kanapie czy położyć spać. Jak nie dotykałam to nie bolało. Następnego dnia czułam już tylko jak np wycierałam w tym miejscu skórę ręcznikiem. Żadnego bólu całej ręki, drętwienia, zaczerwienienia, podwyższonej temperatury, mdłości nie miałam. I dzidzia ruszała się normalnie, w żaden sposób jej to nie wyciszyło, wszystko było ok.
Piszę to bo sama przed szczepieniem bardzo się bałam i nie byłam do końca pewna. Na necie większość ludzi straszy i pisze - "szczepionka w ciąży? chyba zwariowałaś"! U mnie z kolei większość kobiet bierze, bo w ostatnich 3 latach było w naszym szpitalu kilka zachorowań i 1 dzieciątko niestety zmarło.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2017, 10:47
-
Przypomniało mi się jeszcze odnośnie tych paczek z Polski. Ostatnio obczaiłam że Empik ma bardzo tanią przesyłkę do UK - 35zł za paczkę do 15szt. Nie wiem tylko czy rzeczy dziecięce też się w to wliczają bo są wymienione działy (np dom, zdrowie i uroda), których ta przesyłka nie dotyczy. Ale jak ktoś chce zamawiać osobno np książki dla dziecka czy dla siebie to warto. Ja dla siostrzeńca zamawiałam tutaj na ebayu czy amazonie i za takie powiedzmy 2 książki tutaj mogłabym mieć 5 książek tam. Empik nie należy do księgarni o najniższych cenach książek, ale w połączeniu z tak tanią wysyłką zawsze to lepiej wychodzi niż zamawiać tutaj. Od razu dodam że ja jeszcze nic nie zamawiałam od nich, nie wiem w jakim stanie książki przychodzą i ile to trwa.
Annie1981 lubi tę wiadomość
-
100noga mi proponowali tylko szczepionkę na grypę, o krztuścu cisza. Z empikiem dobra cena za wysyłkę, zaraz zobaczę z ciekawości czy rzeczy dla dzieci też można zamawiać
Gdziejestmieszko ja wykres miałam gotowy w książce ciąży, nic nie drukowała w oparciu o moją budowę ciała czy wagę. -
To moze ja tez przemysle to zamawianie z Polski z allegro skoro mowicie, ze tak wychodzi taniej.
Znalazlam wczoraj sklep internetowy z polskimi artykulami dla dzieci w UK, ale ceny takie same jak tu, wiec pewnie bardziej oplacaloby sie zrobic tak jak mowicie.
100noga. Piszesz o tej szczepionce na ksztusiec, ktora jest tu refundowana? Ja tez chce sie zaszczepic. Dostalam ulotke i tam tez pisze, ze ona jest calkowicie bezpieczna i nie jest zywa.
Za to tej na grype, nie bede robic bo to zywy wirus.
Olcia99. Jak sie dowiesz czy rzeczy dla dzieci tez mozna zamawiac z Empiku to prosze daj znac
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Annie1981 wczoraj wysłałam im zapytanie na maila, jak odpiszą to dam znać. Szkoda że smyk nie a wysyłki bo tam często są fajne promocje i większy wybór.
Dziewczyny nie wiem czy wiecie ale z kartą maternity białą macie u dentysty za darmo nie tylko plomby, czyszczenie i przeglądy ale też korony i leczenie kanałowe. Byłam dziś u dentysty i okazało się że usze mieć korone i babeczka sama do mnie że nie będę nic za nią płacić. Jak macie z zębami problemy to polecam zrobić porządek póki nie trzeba bulić za to. U mnie korona 375 funtów.Annie1981 lubi tę wiadomość
-
Ale to chyba jest też ważne rok czasu po porodzie, tak?
Niby co roku jak byłam w Polsce odwiedzałam dentystę i robiłam wszystko na bieżąco, ale teraz długo mnie tam nie będzie. Wołałabym jednak sprawdzić "dogłębnie" czy mam coś do leczenia, a więc zrobić prześwietlenie, a to dopiero po porodzie. Jak będę miała czas to skorzystam, jak nie to trudno.
U nas jest przychodnia stomatologiczna gdzie można robić na NHS. Na pierwszej wizycie płacisz tylko ok 30F za przegląd i rozpisują Ci plan leczenia. Jeśli nie masz w tym kanałowego to za wszystkie zęby które masz do zrobienia z możliwością wyboru plomby płacisz jednorazowo 50F. Polecam jak ktoś ma dużo niezaleczonych zębówmożesz zapłacić 50F i mieć za to zrobione np 6 zębów. W tej cenie zawarte jest też czyszczenie. I oczywiście znieczulenia na każdej wizycie, których tutaj nie żałują.
Kanałowe też dużo taniej niż prywatnie.
Myślę że w każdym mieście są takie przychodnie, ale jasne - jak macie coś pilnego do zrobienia czy takiego co nie obejmuje NHS to korzystajciePamiętajcie tylko żeby nie robić zdjęcia i że nie wszystkie znieczulenia można podawać ciężarnej.
Jak ktoś jeszcze nie ma pieluszek i nie chce robić dużych zapasów bo boi się że mogą uczulać itp to nawet niezła promocja jest w Bootsie. Wczoraj zamówiłam:
2 paczki Pampers Premium Protection New Baby Sensitive Size 1 Carry Pack - 21 Nappies (bo są 2 za 5F) i
2 paczki Pampers Premium Protection New Baby Sensitive Size 2 - 27 Nappies
(2 za 8F).
Na sam początek wystarczy, a mam jeszcze całą paczkę Tesco Loves Baby 25szt, którą dostałam za darmo z Bounty.
Także wypróbuję i porównam
W Bootsie jest też promocja na chusteczki Water wipes - 2F za paczkę. Kupiłam 5 opakowań, bo jeszcze niedawno na Amazonie można było kupić dużo taniej 12-pak, ale teraz wszędzie podrożały i to chyba jest najtańsza opcja..
A jak ktoś jeszcze ma kartę z Bootsa i należy do tego klubu dzieciowego to dodatkowo zarobi punkty -
100noga dzięki za info odnośnie pieluch pewnie się pokuszę bo jeszcze nie mam żadnych. Tak do roku od porodu jest ta karta ważna, a co do zdjęcia to w ciąży można je robić bezpiecznie, nie ma obaw. Dopiero promieniowanie powyżej 5-10 może oddziaływać na dziecko a taki rtg zęba ma 0,1 i jest to potwierdzone badaniami więc jak coś boli nie ma co się męczyć
Miałam dziś 2 razy robione z każdej strony. Ja obawiam się czy po porodzie znajdę zwyczajnie czas na dentysta bo jednak przy dwójce w domu będzie troche roboty, jak nie maluszek to starszak i przedszkole, zabawy itp.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2017, 16:03
-
100noga wrote:No właśnie nie wiem do końca jak to jest z tym RTG. U nas w gabinecie dentystka jak robiła zdjęcie 1 zęba mężowi to kazała mi wyjść na korytarz i same też z asystentką chowały się za ściankę. Także lepiej dmuchać na zimne
U mnie też wyszły, tyle że drzwi zostawiły otwarte, ale to dlatego że one codziennie po kilka jak nie kilkanaście razy robią zdjęcia pacjentom i u nich te dawki byłby wtedy na pewno wyższe niż dopuszczalna norma nawet dla człowieka który nie jest w ciąży -
EwusiaCh wrote:Czesc brzuchatki ja już po glukozie... fuuuj ,czekam na wyniki a u Was jak wyszły ?
Do mnie mieli dzwonić w piątek jeżeli wyniki nie będą dobre, nie dzwonili więc chyba wszystko ok. W piątek idę do położnej to powinna mieć wyniki.
Mam pytanie z innej beczki, myślałyście o znieczuleniu, będziecie brać? -
Olcia99 wrote:Do mnie mieli dzwonić w piątek jeżeli wyniki nie będą dobre, nie dzwonili więc chyba wszystko ok. W piątek idę do położnej to powinna mieć wyniki.
Mam pytanie z innej beczki, myślałyście o znieczuleniu, będziecie brać?
Jesli chodzi o znieczulenie to cieżko teraz powiedzieć czy skorzystam czy nie,wszystko zależy od tego jak bedzie przebiegać poród,jesli ból bedzie nie do wytrzymania,to oczywiscie poprosze o znieczulenie nie ma,co sie męczyć ale jesli wszystko bedzie przebiegało w miarę sprawnie to moze sie uda bez.. wiem,ze oprócz zastrzyku sa tez inne metody łagodzenia bólu tlen i/lub TENS, ja ogólnie jestem pozytywnie nastawiona
23/05/17 moja kruszynka wazy już 2kg i 268 gram -
Ja jak na razie też wolałabym bez znieczulenia. Zawsze miałam dość wysoki próg bólu, także mam nadzieję że i w tym przypadku to się sprawdzi
Poza tym wybrałam taki szpital gdzie poród ma być taki bardziej naturalny, domowy. W razie cesarki czy innych komplikacji będą musieli mnie przewieźć karetką do innego szpitala, ale jak będzie ok, to podobno lepsza atmosfera, mniej ludzi, bardziej życzliwy personel, itd. Także muszę się najpierw dowiedzieć dokładnie jakie tam formy znieczulenia są dostępne, bo pewnie też nie wszystkie.
-
Witam sie i ja
Zaliczylam glukoze w poniedzialek,smakowala mi ta oranzada bez gazu,moglabym pic codziennie...za to bolesne pobrania krwi mialam,przy drugim az cieklo po rece,cos chyba pani poloznej nie poszlo...
Czekamy na wyniki
Pieluch tez jeszcze nie mam,bede musiala sie zorientowac co teraz jest na rynku i za ile...
O znieczuleniu piszecie,hmm...nastawiam sie na cc ale gdyby przyszlo mi rodzic sn to zaloze sie ze blagalabym o znieczulenie,prog bolu raczej sredni u mnie..
Tak zwlekalismy z zamiana sypialni i remontem ,ze teraz sie wpakowalam...bylismy zamowic wykladzine do sypialni i sie okazuje ze wycofali z produkcji akurat te ktora mialam kupic,2 sypialnie juz polozone jakies 2 lata temu i nawet mi do glowy nie przyszlo ze ja wycofaja,taki neutralny wzor,tyle lat tam byla w ofercie i teraz zonk,resztka ktora maja na sklepie nie pokryje nam tego pokoju...kupowalyscie moze wykladziny na ebayu? Moja ostatnia szansa...z szafa tez idzie jak po grudzie,nie chce wydac milionow na zabudowe a gdzie nie zadzwonie to wyzsze ceny...jak tak dalej pojdzie to nie wiem czy do lipca sie wyrobimy... -
Muszka, ja też nie wiem czy wyrobię się z remontem (a dokładniej z pokojem dla dziecka). Na początku i tak będzie spał u nas w kołysce, ale chciałam mieć już i tamten zrobiony, żeby trzymać tam ubranka i inne rzeczy dla małego, przewijak, fotel do karmienia itd. Musimy zerwać starą tapetę, pomalować, przerobić szafę... Może jak zaczniemy to w końcu jakoś to pójdzie, ale mąż akurat teraz ma tak dużo pracy, nie mam serca zamęczać go na wolnym, sama też mam ostatnio lenia.
Wykładzin z ebaya nie zamawiałam także nie pomogę.
A co do pieluch to ja kupiłam małe paczki Pampersów, ale nie wykluczam że będziemy próbować też tańszych firm. Mamy jedną paczuszkę z Tesco Loves Baby i mają bardzo dobre opinie na forach (podobnie jak te lidlowskie). Znam mamusie które dopiero przy drugim czy trzecim dziecku używają co innego niż Pampers i żałują że wcześniej się nie odważyły. Także spróbujemy i my -
Muszka15 ja nie zmieniałam wykładziny ani nie zamawiałam więc nie pomogę.
U nas został salon i achody do odświeżenia ale to licze że jadną warstwe położymy i będzie ok.
A co do pieluch to przy starszym używałam pampersów ale w pewnym momencie w nocy zaczęły przeciekać i przeszłam na aldikowskie i były super. Teraz na początek na pewno też pampers, a potem pewnie też zmienię na te z aldika. -
Ja lubilam przy corce huggisy majtkowe,jak zaczela sie poruszac to tylko to dalo jej sie zalozyc wlasciwie...ogomnie jestem otwarta na probowanie,wiadomo ze pampy i tak laduja w smieciach wiec jesli pupka dziecka pozwoli na tansze to jestem na tak...
-
Ja tez bede probowac tanszych pieluszek niz Pampers, ale na razie jeszcze w ogole sie na tym nie znam
Jezeli chodzi o znieczulenie to ja tez licze na cc, ale gdyby przyszlo rodzic SN to nie wyobrazam sobie bez. U mnie prog bolu jest bardzo niski.
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔