Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
Muszka on jest raz w miesiącu tylko ale podobno największy w okolicy, teraz bodajże będzie w niedziele 9 kwietnia więc jak będzie pogoda na pewno się wybiorę
Licze też że jutro u mnie znajde jakieś fajne rzeczy. Ostatnio kupiłam przewijak drewniany na łóżeczko biały za 3 funty. Mój akurat bardzo lubi łazić więc i ja korzystam
-
Mnie sie ciuszki dla dzieci tu podobaja, ale dla siebie ubrania juz tak sobie. Jak widze ze dziewczyny w Polsce sa tak fajnie poubierane, to zazdroszcze. Tu wszystko na jedno kopyto. W kazdym sklepie te same ciuchy. A juz moda ciazowa jest tragiczna. Wszystkie topy w paski
Moze ja mam inny gust, ale jednak nawet to 13 latach w UK, brakuje mi tego wyboru ubran i butow z Polski. Aaa no i kosmetykow do pielegnacji. Czesto wybieram Polskie naturalne marki
Co do uzywek to tez troche sie przejechalam. Kupilismy przewijak z wanienka. Taki unit 2w1. Moj T pojechal odebrac a kiedy wrocil, to o malo nie zwrocilam sniadania. Byl taki brudny, ze obrzydzenie bralo. Jakies wlosy sie w nim majtalyoczywiscie umylam i przemalowalismy go, ale stwierdzilismy ze nie kupujemy nic uzywanego, bo strach zeby zarazy nie dostac. Jedyne uzywki mamy od znajomych i rodziny, od obcych sie brzydze
25 cs; 3 IUI udane- 15.04.17
17 cs2.11.2019
P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] 5.9.2023 - 5tc [*]
45 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty -
She wolf...masz racje,moda ciazowa tez mnie nie przekonuje,narazie musialam kupic spodnie do pracy ,dodatkowo wzielam rajty ciazowe(beznadziejne wyszly) i jedne jeansy...ja normalnie na codzien nosze leggingsy ,tuniki i sukienki wiec mam sporo,narazie sie mieszcze i mam nadzieje ze miescic bede sie jeszcze dlugo,w lato to juz wogole nawet tych wstretnych rajstop nie bede musiala zakladac...no,podsumowujac mi sie wszystkie takie szmaty wydaja,az szkoda kaski wydawac...
Z tymi uzywajkami tak to juz jest,najlepiej widziec co sie kupuje,a juz najlepiej od znajomych...ja aktualnie nie mam nikgos z ma,ym dzieckiem w znajomych,rodziny tutaj tez nie mamy....nie ma od kogo odkupic -
She Wolf z ciuchami dla siebie mam tak samo, nic nie potrafię sobie wybrać, tak samo z butami, jak jestem w PL to kupuje zawsze kilka par
Właśnie dziś robiłam porządek, mój przyniósł mi wielki karton i tam wpakowałam zimowe i szpilki.
A z używkami też w ciemno nie kupuje, od znajomych raz się przejechałam. Dostałam od znajomej mojego krzesełko do karmienia, myślałam że zwymiotuje, tak brudne, poklejone, porwane kazałam to na ogródek od razu wystawić bo nie wsadze tam dziecka. Wstyd byłoby mi dawać takie coś nawet za darmo. Jak kupuje coś używanego to sprawdzam stan, a ciuszki musze sama zobaczyć, obejrzeć, wymacać więc kupuje tylko na carbootach. -
Dobry pomysł z tymi carbootami chyba sama zacznę chodzić
ja na szczęście jeszcze sie mieszczę w swoje ciuchy,chociaż zaczynaja robić sie przyciasnawego nie mniej jednak ciążowe ubrania omijam z daleka moim zdaniem sa beznadziejne a na dodatek za drogie,tylko dlatego zeby naciągnąć ciężarne babki,ja osobiście wole isc do primarka kupic kilka par legginsów ,które rozciągają sie od s do xl
Co do itemow typu krzesełka,przewijaki itp poszukuje na facebookowych grupach i powiem wam niektóre rzeczy sa super prawie jak nowe inne z kolei tak zniszczone i brudne,ze szkoda słów na takich ludzi,którzy chyba wstydu nie maja wystawiając na sprzedaż..
Jesli chodzi o macierzyńskie jeszcze kilka dni temu chciałam pracować jak najdłużej ...jednak zaczynam zmieniać zdanie gdyż robi mi sie coraz ciężej,booooli kręgosłup już nie mówiąc o skurczach łydek,nóg!!! Szok potrafię sie obudzić kilka razy w nocy i mieć skurcz ,tez tak macie ????
A co do becikowego to fakt przyznają na pierwsze dziecko dla ludzi o niskich dochodach i benefitem jednak kiedyś chyba przyznawali po prostu na 1 dziecko nie trzeba było mieć benefitów ... nie mniej jednak należy sie tez tym o niskich dochodach ale ktoś pisał,ze nie dostał mimo,to ze jedna osoba nie pracuje... szkoda
23/05/17 moja kruszynka wazy już 2kg i 268 gram -
Uzywane rzeczy w uk tragedia tzn brudne ludzie sprzedaja i w ogole sie tym nie przejmują
Kupiłam raz ubranka uzywane i polowe wyrzucilam byly poplamione bez szans na dopranie
Ja lubie ubranka dziecięce w uk i to bardzo... natomoast dla siebie juz nie bardzo
Ciazowe tragedia ale ja sobie kupiłam normalne ( poza spodniami ) i smigam
Carboot fajna sprawa i to fakt mozna kupić ladne ubranka za niska cene i co najwazniejsze ogladnac
Nie wiem czy tez macie na fb aplikacje " gielda" tez czasem mozna cos fajnego dorwac -
Carolina wrote:Stanowczo za malo 9 msc
Ja na pewno wezme dodatkowe 3 bezplatne a później zobacze ale nie widze szansy na powrót chociaz czas zweryfikuje wszystko.
Co do macierzynskiego platnego to prawda sumy podobne
Fakt u nas w zakladzie troche lepiej bo pierwsze 3msc placa 90% zarobkow ale coz. Nie przepracowalam określonych tygodni ciazy i zaklad pracy mógł mi odmówić
Troche to dziwne bo przeciez nie odemnie bylo zalezne... nie zawsze ciaza przebiega idealnie.
Carolina, pewnie u Ciebie jest tak jak u mnie (i w większości zakładów), że do wypłaty macierzyńskiego z zakładu pracy biorą też pod uwagę zarobki z 3 ostatnich miesięcy. Jeśli byłaś wtedy na sicku to możliwe że średnia tygodniowa wyszłaby Ci niższa niż ta od państwa i dlatego zakład odmówił płacenia (bo nie może płacić mniej niż to co Ci się należy z job). Także niekoniecznie zależało to od ich dobrej woli, tylko tak po prostu wyszło... Niezależnie czy pracowałabyś wcześniej rok, dwa lata czy dziesięć...
Ja byłam na sicku w I trymestrze, ale na szczęście później już chodziłam normalnie. Do tych 3 ostatnich miesięcy pracy załapały mi się tylko 2 dni sicka, więc zmniejszyli mi macierzyńskie (te 90%) tylko o troszeczkę (jakieś 20 funtów tygodniowo). Ale fakt faktem zgadzam się z Wami że płatne macierzyńskie powinno trwać dłużej (12 miesięcy) i przynajmniej pierwsze 3 miesiące powinny być płatne (w każdym przypadku) 100%...
Co do kupowania używek to ja również już się nie mogę doczekać carbootów (u nas od kwietnia) bo można kupić naprawdę fajne rzeczy za grosze, dokładnie obejrzeć, wymacać, sprawdzić skład itp. Mam nadzieję że jeszcze jakiś czas będę na chodzie na tyle żeby kilka odwiedzić.
My czasem zaglądamy też na Gumtree. Często ludzie wstawiają mocno zużyte rzeczy za dość spore pieniądze, ale od czasu do czasu udaje się upolować coś fajnego. Polecam kupować od dziadków - nawet już po zdjęciach widać że rzeczy mało zniszczone bo mało używane. My tak kupiliśmy łóżeczko. W ogłoszeniu było napisane że używane sporadycznie tylko wtedy jak wnuczki były w odwiedzinach i rzeczywiście - łóżeczko jak nowe, do tego porządny materac bez śladów użytkowania i jeszcze dali nam gratis 2 reklamówy prześcieradełek, pościeli, kocyków, bumperów itp. Z całej paczki może tylko 1 rzecz była w takim stanie że widać było że trochę używana. Dlatego jeszcze raz polecam polować na dziadków
Ubranka mamy po siostrzeńcu, ale często jak chodze po sklepach to szukam fajnych okazji. Często w Sainsburym można dorwać coś fajnego za grosze (kupiłam kilka rzeczy pomiędzy 1 a 2 funty, kocyk Disneya przeceniony z 5 na 2,50), czy w Asdzie. Wiem że niektórzy uważają że w takich supermarketach ubranka mogą być gorsze jakościowo, ale dziecko pewnie zdąży to założyć raz czy dwa, więc i tak nie zdąży się zniszczyćA przy okazji robieniu zakupów spożywczych można zajrzeć również i tam.
I tak jak któraś z Was pisała odnośnie używek od znajomych - też wolę obejrzeć gdzie indziej i za nie zapłacić niż dostać za darmo i nie wiedzieć później jak to dyskretnie wyrzucić (bo tak mocno zużyte, zaświnione, itp) żeby głupio im się nie zrobiło że dziecko później tego nie nosi...Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2017, 12:33
-
Hej wam, jestem po glukozie, nie było źle, smak nawet ok jak lemoniada bo lekko cytrynowa, jeżeli coś będzie nie tak to jutro mają dzwonić.
Dostałam możliwość wzięcia udziału w badaniach imox, też dostałyście? Z tego co wyczytałam to zastrzyki które pomagają urodzić łożysko ale biorąc udział w tym programie wybiera wam komputer który zastrzyk macie otrzymać. Takie to dla mnie dziwne.
100noga ja uważam że ciuszki z Sainsburego są bardzo dobre jakościowo, potem tesco i Asda, a na pewno mają lepszą jakość niż Primark. Jutro właśnie jade do Sainsburego żeby zobaczyć czy jest coś fajnego na przecenie a potem pewnie zaliczę nexta -
Dziewczyny jeszcze jest na fb gielda aplikacja na ktorej z całego uk ludzie wystawiają rozne rzeczy na sprzedaz
Olcia trzymam kciuki
U nas na usg wyszla hipotrofia tzn początki brzusio za wolno rosnie
Jak sie nic nie poprawi do 11.04 chce malego juz wyciagac ale dla spokoju we wtorek jade prywatnie na usg niech mi znierza go na innym sprzecie -
Olcia99 wrote:Hej wam, jestem po glukozie, nie było źle, smak nawet ok jak lemoniada bo lekko cytrynowa, jeżeli coś będzie nie tak to jutro mają dzwonić.
Dostałam możliwość wzięcia udziału w badaniach imox, też dostałyście? Z tego co wyczytałam to zastrzyki które pomagają urodzić łożysko ale biorąc udział w tym programie wybiera wam komputer który zastrzyk macie otrzymać. Takie to dla mnie dziwne.
100noga ja uważam że ciuszki z Sainsburego są bardzo dobre jakościowo, potem tesco i Asda, a na pewno mają lepszą jakość niż Primark. Jutro właśnie jade do Sainsburego żeby zobaczyć czy jest coś fajnego na przecenie a potem pewnie zaliczę nexta
Ewusia te pomiary nie do końca jestem pewna, ze sa faktyczne. Z tego co wiem jezeli brzusio bedzie zbyt duzy lub maly kieruja na dodatkowe usg
Ja zaczelam 35tc a brzuch mierzony wczoraj przez położna 33cm i niby prawidlowo Chociaż ja podchodzę do tego sceptycznie
Zerknelam teraz na pomiary moje wyglądały tak:
25tc -26cm
28tc- 27cm
34tc- 33cm
Mam tylko te pomiary ze wzgledu na czeste usg wizyty w szpitalu wiec polozna mam rzadziej
-
Ewusia ja miałam mierzoną macicę już 3 razy, w piątek za tydzień pewnie będzie kolejne mierzenie i przeważnie odpowiadało to tygodniowi ciąży ale z ich wyliczeń więc 1 tydzień do przodu. Teraz mierzyła mnie też jakaś studentka to jej wyszło 2 tygodnie więcej, moja, położna sprawdziła i wyszło znowu dobrze i jej pokazywała jak ma to robić prawidłowo ale też powiedziała że 2 tygodnie różnicy w tył czy w przód są ok.
-
Carolina Olcia99 to mnie teraz zestresowalyscie,zobaczymy,co mi powie w środę bo możliwe,ze zle pomierzylam ,w ogóle,co to za dziwne metody przecież każda kobieta jest innej budowy,wagi no i dzidziuś różnie ułożony ehhh
Ja dopiero zaczynam myslec o wyprawce. Nie mam tez za bardzo czasu, bo pracuje. Na macierzynskie chce isc jak najszybciej tj. 11 tygodni przed porodem. Wypadloby jakos w lipcu.
Ktos tez mi mowil o car bootach. Jak tak polecacie, to rzeczywiscie sie tam wybiore.
Pisalyscie o zamawianiu wyprawki z Polski. To sie oplaca biorac pod uwage koszt dostawy czy jezdzilyscie tam na zakupy?
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Annie1981 ja zamawiam wszystko do mojej mamy, a potem ona albo jeżeli mój partner jest akurat w PL w interesach przepakowuje to i wysyła mi w jednej paczce za około 90zł 31,5 kg. Tylko często u mnie jest tak że są tam też rzeczy dla synka, jakieś zabawki, prezenty, ja sobie często kupuje buty z deezee, jakieś kosmetyki itp. Czesto jeżeli zamawia się na jakąś kwote np. na allegro to wysyłka jest darmowa albo koszt 6 zł, ja zamówiłam całą wyprawkę od 2 sprzedawców w sumie i u jednego nie płaciłam za wysyłkę nic na terenie polski.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2017, 15:55
Annie1981 lubi tę wiadomość
-
Hej Wam
Ja wybieram sie na glukoze w poniedzialek,zobaczymy co wyjdzie...
A pomiar macicy mialam narazie jeden w 22+4 i bylo 23 cm...zobaczymy jak dalej bedzie,kolejny w 28 tyg razem z podaniem antycial i pobraniem krwi...
Ja nadal w proszku z wyprawka,nadal zamiany sypialni nie zrobilismy i tak sie wszystko odciaga....ehh -
EwusiaCh wrote:Carolina Olcia99 to mnie teraz zestresowalyscie,zobaczymy,co mi powie w środę bo możliwe,ze zle pomierzylam ,w ogóle,co to za dziwne metody przecież każda kobieta jest innej budowy,wagi no i dzidziuś różnie ułożony ehhh
Każda z nad dostaje indywidualny wykres do pomiaru brzucha, wygenerowany przez program na podstawie naszego wzrostu i wagi początkowej. Widziałam jak położna drukowała mój. Myślę, że bez wiedzy o anatomii kobiety ciężarnej nie ma co się brać za to mierzenie.Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm
Aniołek 25.08.2016 [*]