Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej
Powiedzcie mi jak u was jest z kopniakami?? Pytam bo moja mała świrowała prawie przez całe dwa dni non stop a teraz cisza już drugi dzien czuje lekkie przelewanie bardziej niż kopniaki ,w każdym bądź razie słabe te kopniaki nawet po zjedzeniu czegoś słodkiego.., zaczynam sie martwić ze coś jest nie tak ,czuje sie dobrze ale dziwi mnie taka zmiana a jak jest u was?
23/05/17 moja kruszynka wazy już 2kg i 268 gram -
Na Dziecisawazne.pl czytałam artykuł o kąpieli i tam polecają zwykłe szare mydło lub mydło z Aleppo, a do pielęgbacji olej kokosowy lub oliwę z oliwek. Ja się tego będę trzymać bo naturalne i dodatkowo korzystne cenowo. Na pupę Bepanthen, na suty lanolina. Liczę, że to wystarczy, a jak nie będę uzupełniać później.Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm
Aniołek 25.08.2016 [*] -
Ja pół dnia spędziłam na stronie srokao i mniej więcej już wiem co zakupię. Mimo że nie zaleca emolientów jeśli nie ma powodu by je użyć ja jakąś małą buteleczkę kupię do kąpieli. Sama mam bardzo duże problemy z suchą skórą i zauważyłam że u mnie to raczej rodzinne, rodzeństwo, rodzice, dziadkowie - wszyscy mieli problemy także jest duże prawdopodobieństwo że tu będzie podobnie. Ale zastosuję dopiero jak będzie potrzeba.
Do mycia postanowiłam kupić płyn Hipp Baby SANFT. I tak w razie czego balsam z tej samej serii. Do pupy Bepanthen ale Ointment nie krem, bo maść podobno lepsza. Sudocream dostałam darmowy w małym opakowaniu to na razie nie dokupuję. I to by było na tyle..
Oliwkę może kupię, ale jak już to tylko do masażu dzieciątka, nie do smarowania po myciu, bo sama na sobie wiem jak bardzo potrafi wysuszyć skórę. Zastanawiam się nad tą: Cussons Mum and Me Baby Massage Oil. -
EwusiaCh wrote:Hej
Powiedzcie mi jak u was jest z kopniakami?? Pytam bo moja mała świrowała prawie przez całe dwa dni non stop a teraz cisza już drugi dzien czuje lekkie przelewanie bardziej niż kopniaki ,w każdym bądź razie słabe te kopniaki nawet po zjedzeniu czegoś słodkiego.., zaczynam sie martwić ze coś jest nie tak ,czuje sie dobrze ale dziwi mnie taka zmiana a jak jest u was?
Jak czytam Twój post to czuję się jakbym sama go wczoraj napisałaPrzez całe dwa dni wcześniej mój Mały tak wariował że nie mogłam spokojnie wyprasować ciuszków, aż mnie brzuch bolał i musiałam robić przerwy
Wczoraj od rana cisza. Próbowałam wszystkiego co do tej pory działało - słodyczy, lodów, soku pomarańczowego z lodówki - i nic. I tak przez cały dzień. Gdyby nie to że mąż sprawdził detektorem serduszko, już zastanawiałam się czy nie jechać do szpitala. Wieczorem coś tam parę razy puknęło i koniec.
A dzisiaj? Mały nadrabiaWłaśnie pisałam mężowi smsa do pracy że chyba próbuje zamienić mi miejscami wątrobę z trzustką, wypychając przy tym pęcherz na zewnątrz
Aż podskakiwałam na kanapie z bólu. Mam nadzieję że w końcu zaczyna się obracać, bo ileż można tak bokiem leżeć
-
EwusiaCh u mnie od wczoraj rana mała była spokojna i mało co czułam ruchy i tak samo poszedł wczoraj detektor w ruch, gdyby nie on pewnie jechałabym do szpitala sprawdzić, a dosłownie teraz wieczorem zjadłam troche chałwy i zaczęła wariować jak normalnie
Wczoraj i dziś w dzień po słodkim nic ją nie ruszało więc może miała jakieś ciche dni
Kupiłam nianie. Troche mnie nastraszyłyście tymi bezdechami i w końcu wziełam Tommee Tippee z matą i kamerką. Jednak jak malutka będzie u siebie w pokoju a my na dole to będę czuła się pewniej.
A i nie pamiętam czy pisałam, w piątek przychodzi do mnie health visitor, dzowniła i pytała się czy chce żeby ona przyszła bo w sumie to moje drugie dziecko i nie musi chyba że ja chce. Powiedziałam że chcę bo mam kilka pytań do niej. Chce się dowiedzieć o sterylizator, używanie otulaczy, czy coś tutaj rekomendują do pępuszka i czy jakieś witaminy musze podawać noworodkowi. -
To się dowiedz i daj znać, szczególnie o tych witaminach
U nas była jakiś tydzień temu i nic mi nie przychodziło do głowy o co się pytać... Pytałam tylko o otulacze, mówiła że absolutnie nic takiego nie kupować, ze niezdrowe itp. Dobrze że zapytałam, bo już miałam w koszyku na necie dodane i zastanawiałam się czy brać. To samo mówiła o tych rękawiczkach na rączki, ale widziałam już podrapane na twarzy dziecko, więc rękawiczki i tak będę mu zakładać..
A tak z innej beczki - bo przypomniało mi się jak napisałaś o tych witaminach. Co będziecie brać jak już urodzicie? Te tabletki w ciąży bierze się tylko do porodu, a później trzeba przerzucić się na inne? Ja biorę całą ciążę Sanatogen Mum to be (po Pregnacare miałam problemy żołądkowo-jelitowe). I wiem że później jak się karmi witaminy są bardzo ważne ale nie mam pojęcia jakie, z tej mojej serii chyba dalszego ciągu nie ma... -
Hej dziewczyny
W temacie ruchów to normalne, ze dziecko jeszcze potrafi siedzieć cicho w brzusiu doprowadzajac mamę do newicy
Jeszcze chwila i będziecie miały uczucie jakby dzidzia chciała wyjść przez brzuch
Co do kosmetykow do kspieli ja bardzo skromnie bo szampon i plyn do kapieli mam burts bees baby niby 99.9% naturalny a po kapieli olej kokosowy zimny w 100% naturalny i na tym koniec ( plus bepanthen w razie czego )
100noga ja biore pregnancy i po urodzeni tez maja zestaw witamin dla mamy karmiacej ale jeszcze sie nie zaglebialam w temacie czy bede cos brała
Na razie moja zmora to jaka antykoncepcje po porodzie bo pigułki jednoskladnikowe moge sie mi nie sprawdzić -
Gdziejestmieszko wrote:Nie zwróciłam uwagi, że przesyłka jest taka droga, łeee
a korzystała, któraś z was z tych pieluch Mamia z Aldi? W rankingach przebijają Pampersa i inne droższe marki.
Mojego męża brstowa uzywa dla cory ich i bardzo sobie chwalą
Dostalam od nich 5 op 1 bo ich corka wyrosła więc zdam niebawem relacje z uzytkowania
Sama ciekawa jestem ktore mi sie sprawdza -
100noga ja w sumie i tak zamierzam używać otulaczy bo mam 2, tylko chce wiedzieć jak oni się zaopatrują na to. Czytałam większość pozytywnych opinii, przy synku miałam rożek, teraz na rożek za ciepło więc będzie otulacz. Po cesarkach dzieci powinny być owijane ścisło bo nie przechodzą przez kanał rodny i nie dostają tych wszystkich bodźców. Tak mi mówiła teściowa mojej koleżanki a ona jest fizjoterapeutką.
Co do witamin po ciąży to nie myślałam o tym jeszcze, z antykoncepcją zastanawiam się nad implantem bo można przy nim karmić piersią bez problemu. -
Ja też będę próbować pieluch tych tanich marek. Koleżanka mi mówiła, żeby nie kupować za dużo jednego rodzaju, bo dziecko może być uczulone i potem sie zmarnuje. Może kupię po jednej paczce z każdej marki i potem zobaczę, które się najlepiej sprawdzają.
Też czytałam, ze że im mniej kosmetyków dla dziecka tym lepiej. Niektóre dziewczyny pisały, że kupowały całe zestawy a potem ani razu nie użyły. Dlatego ja myślę o kremie na odparzenia i może jakiejś emulsji do kąpieli, ale na razie jeszcze aż tak bardzo się nie zagłębiałam w ten temat.
Jeszcze sie nie zastanawiałam nad witaminami ani antykoncepcja po porodzie. A są jakieś przeciwskazania do tabletek anty przy karmieniu piersią?
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Na pewno nie można przyjmować tabletek, które zawierają estrogen, bo to może zahamować laktację. Podczas karmienia lekarze na ogół zalecają stosowanie wkładki levosert, która uwalnia stopniowo hormon lewonorgestrel tylko wewnątrz macicy i jest bezpieczna dla noworodka.
Annie1981 lubi tę wiadomość
-
Zamówiłam ten pierwszy zestaw z HIPP, nawet tanio wychodzi w porównaniu z tym co sprzedają na Amazonie czy ebayu:
http://shop.hipp.co.uk/acatalog/Baby_care_range.html
Sama mam suchą podrażnioną skórę więc jak nie nada się dla dzidzi to ja zużyję -
nick nieaktualny
-
Szybko masz tą pierwszą wizytę
Ja miałam dopiero jakoś tak w 11 tygodniu.
Na pierwszej wizycie położna wypytuje się Ciebie o przeróżne rzeczy, min.: data ostatniej miesiączki, wzrost, waga, czy to Twoja pierwsza ciąża, jeśli nie to jak przebiegały poprzednie, czy brałas tabletki antykoncepsyjne jak zaszłas w ciążę, czy bierzesz kwas foliowy i jak długo, na co jesteś chora bądź jakie poważne choroby /operacje przechodziłaś w przeszłości, na co masz alergie, historia choroby najbliższej rodziny Twojej i partnera (cukrzyca, padaczka, problemy psychiczne, wysokie ciśnienie, wady wrodzone u dzieci, itd), czy w ostatnim czasie miałas depresje lub jakieś inne problemy z psychiką, czy normalnie się odżywiasz (wszystko jesz, czy np jesteś wegetarianką albo masz jakąś specjalną dietę), czy jesteś powyżej 35r.ż., czy palisz, ćpasz, pijesz (to samo zapytają Twojego partnera), z kim i gdzie mieszkasz, czy poza partnerem masz tu jeszcze jakąś rodzinę która może Cię wspierać podczas ciąży, gdzie pracujesz i co tam robisz, czy masz problem z rozumieniem/czytaniem/pisaniem po angielsku, itd.
Wybierasz też szpital w którym chcesz rodzić bo muszą wpisać w papierach (później możesz zmienić).
Pobierają Ci krew (robią morfologię, sprawdzają niektóre choroby, oznaczają grupę krwi, itp).
Biorą mocz do badania.
Sprawdzają CO w wydychanym powietrzu.
Pytają o dodatkowe USG - choć nie jestem pewna czy to już na pierwszym spotkaniu. W UK masz 2 USG, możesz zdecydować się również na dodatkowy z badaniami krwi na wady wrodzone maleństwa (syndrom Downa itp). Ja tego nie robiłam, więc nie wiem jak to dokładnie wygląda.
Dostajesz an koniec książkę, a raczej stertę papierów spiętą ze sobą w której znajdują się wszystkie Twoje dane, do nich będą doczepiane informacje z kolejnych wizyt, badań itp, zawsze na spotkanie z położną, USG, musisz zabierać ją ze sobą.
I to chyba na tyle -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ogólnie jest tak jak napisała 100noga, są niewielkie różnice, mnie np nie pytali czy mam tu jakąś rodzinę ani nie sprawdzali co mam w wydychanym powietrzu
Są 2 usg i przy pierwszym w 12-14 tygodniu ciązy masz te badania z krwi na syndrom downa (jeżeli chcesz te z krwi), nie robia dodatkowego usg do tego. Wiele zależy od miasta i samej położnej. Nikt nie będzie Ci sprawdzał "podwozia" jeżeli cała ciąża będzie przebiegała prawidłowo. Tak samo czy jajo jest puste, ciąża pozamaciczna nic. Wszystkie skany i badanie genetyczne z krwi miałam robione w szpitalu, w przychodni mam co wizyte robiony mocz i miałam chyba 2 razy pobieraną krew.
U mnie ciążę prowadzi położna, z GP nawet się nie widziałam, poszłam do przychodni, powiedziałam że jestem w ciąży i one umówiły nie na wizyte z położną.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2017, 17:46
-
Ja tak samo, GP widziałam tylko 2 razy na początku jak potrzebowałam zwolnienia do pracy, bo miałam takie mdłości że nie wyrabiałam... Pozostałe spotkania tylko z położną.
Krew też pobierana 2 razy, na początku i jakoś niedawno (ok 30tc). U nas krew pobierają w przychodni, normalnie na tym spotkaniu z położną. Mocz sprawdzany co wizytę też na spotkaniu.
Nie umawiaj się do GP tylko na wizytę z midwife. Powinni zapytać Cię kiedy była ostatnia miesiączka (albo który to tydzień ciąży) i sami wyznaczyć datę. U mnie na przykład nie umawiają wcześniej niż 9-10tc. -
Tak jak dziewczyny napisały powiedz, że chcesz się zapisać do położnej, gp nie jest potrzebny, stracisz tylko czas bo on zada kilka podstawowych pytań i będzie kazał ci czekać na tel od położnej. Ja pierwsza wizytę miałam w 8 tyg, położna nie pobierała mi wtedy krwi bo wybrałam szpital poza okręgiem mojej przychodni, także pierwsze badania krwi i moczu miałam robione w 12 tyg razem ze scanem w szpitalu w którym mam rodzić. Wtedy też mogłam poprosić o sprawdzenie przezierności i Pappę.Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm
Aniołek 25.08.2016 [*] -
Aga,dziewczyny dobrze Ci pisza,ja dodam jeszcze ze jakby pojawily sie dziwne bole lub krwawienia to zglos sie do szpitala na early pregnacy clinic i tam wtedy robia dodatkowy scan i wywiad( tak jest zazwyczaj wykrywane puste jajo lub c. Pozamaciczna) ja trafilam juz w 5 tyg na taka wizyte,tam sie nie umawiasz tylko jedziesz z rana i wchodzisz od razu...pozniej ciaza zajmuje sie polozna a w razie komplikacji konsultant w szpitalu,ale tym sie nie martw bo wszedzie kieruja i listy sla