X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Wielkiej Brytanii
Odpowiedz

Ciąża w Wielkiej Brytanii

Oceń ten wątek:
  • Muszka15 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak ogolnie tez duzo niegdy nie pilam,rano herbatka i wieczorem,do obiadu cos i czasem na deser kawa,okazjonalnie szklanka czegos zimnego...troszke ponad litr na dzien...i musze przyznac ze w obecnej ciazy mnie poprostu suszy,wiec pije wiecej....ogolnie staram sie miec szklanke wody zawsze przy sobie jak siedze i cos robie,czy mala butelke jak latam po miescie...popijam lyczkami,latwiej jak mam te wode pod reka niz gdybym miala szklanke wypic ot tak...jak nie lubicie samej wody to moze kilka kostek lodu i pare kropel cytryny wycisnac ?

0MPT.png
  • Olcia99 Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny jestem po spotkaniu z health visitor, super babeczka :)
    Pytałam o sterylizator czy musze mieć jak chce karmić piersią to powiedziała że nie. Mówiłam jej że sporo położnych twierdzi że ma być i już nie wiedziałam co i jak, to powiedziała że jak ktoś mi jeszcze raz powie o sterylizatorze to mam się zapytac czy mam sobie tym cycki sterylizować czy jak :)
    Jak będzie maluch na butli to powinien być ale to sobie moge dokupić w razie czego jak dziecko już będzie na świecie. Otulacze też mile widziane, nie słyszała że to coś złego, chociaż powiedziała że te młode położne tak ostatnio wymyślają że wszystko jest złe, w razie czego sprawdzi najnowsze zalecenia i jak coś będzie inaczej to da mi znać. Z kikutem nic nie robić, wietrzyć jak najwięcej, jak coś się będzie nie tak to ona i tak zaraz następny dzień po powrocie do domu jest u mnie i potem na 3 dzień więc będzie pomagać. Witamina D rekomendują podawanie od samych narodzin przez rok.

A co do wody to ja staram się wmuszać w siebie te 1,5 litra (nie zawsze wychodzi ale mam system że cdzien z rana otwieram butelke 1,5 litra i w ciągu dnia pije na umór), pije po prostu duszkiem ile moge. Oprócz tego kawa bezkofeinowa, jakiś sok, ale głównie woda niegazowana mimo że przed ciążą nie piłam wcale takiej.

• EwusiaCh Koleżanka

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100noga wrote:
    No właśnie z tą wodą mam problem :( Dziennie maxymalnie mogę wmusić w siebie 1 litr płynów i to na siłę... Zawsze liczę sobie żeby do tego litra dobić. Przed ciążą też nie piłam za dużo, zazwyczaj rano i wieczorem kubek białej herbaty/rumianku i w międzyczasie szklankę soku/wody albo zupę na obiad. Spróbuję wmuszać w siebie więcej, ale nie wiem czy dam radę..

Ja w ciągu dnia od czasu do czasu kładę nogi wyżej, ale pomaga tylko na chwilę. Przejdę się na dłuższy spacer i znowu stopy robią się wielkie.
    Ale dzięki za radę, rzeczywiście muszę z tą wodą nadgonić...

Ja mam dokładnie tak samo wymuszamy ale kiepsko mi idzie litr maksymalnie wypije i na tym sie kończy moze jakby było trochę cieplej,to było by łatwiej ...
    A co do położnych i ogólnie lekarzy to tez mnie wkurza to ich hmmm lajtowe podejście do wszystkiego bardzo cieżko trafić na taka,która nie machnie ręka na wszystko a pomoże,doradzi ...mi sie raz udało porozmawiać w końcu z jakaś kompetentna położna w szpitalu na zastrzyku ,szkoda,ze nie ma takich wiecej..

Co do pracy,szefowych i macierzyńskiego ... ja osobiście już odliczam ostatnie 4 tyg potem 2 tyg urlopu i w końcu macierzyńskie ,na temat szefostwa a właściwie szefowej to brak słów ..zeby kobieta kobiety w ciazy nie rozumiała to już wstyd,zero wyrozumiałości ,zamiast ułatwiać to utrudniają na każdym kroku wrrrr

Kochane brzuchatki czy aplikowalyscie o becikowe??? Jedni mówią ze należy sie wszystkim inni ze tylko tym którzy maja pierwsza dzidzie i benefity ,to jak to w końcu jest? Wiem,ze kiedyś dawali wszystkim na pierwsze dziecko aleee teraz chyba jest już gorzej,
    Miłego dnia :-)

eiktpc0zdn58lkb6.png

23/05/17 moja kruszynka wazy już 2kg i 268 gram :-)
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Becikowe należy sie tylko tym osobom, które są na benefitach, więc ja nawet nie będę aplikować.

Wodę z cytryną też próbowałam, ale wtedy jest dla mnie za kwaśna ;)

Ja też cały czas odliczam dni do macierzyńskiego. Niestety jeszcze dwa miesiące. W tej nudnej robocie to dla mnie wieczność ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2017, 14:57

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • 100noga Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia99 wrote:
    Pytałam o sterylizator czy musze mieć jak chce karmić piersią to powiedziała że nie. Mówiłam jej że sporo położnych twierdzi że ma być i już nie wiedziałam co i jak, to powiedziała że jak ktoś mi jeszcze raz powie o sterylizatorze to mam się zapytac czy mam sobie tym cycki sterylizować czy jak :)

Hahahaha, dobre :D
    Olcia99 wrote:
    Otulacze też mile widziane, nie słyszała że to coś złego, chociaż powiedziała że te młode położne tak ostatnio wymyślają że wszystko jest złe, w razie czego sprawdzi najnowsze zalecenia i jak coś będzie inaczej to da mi znać.

U mnie była stara health visitor, tzn taka z 50 lat :P Ja postanowiłam że otulacza nie zamówię, ale może od czasu do czasu cienkim kocykiem otulę. Zobaczymy.
    Olcia99 wrote:
    Z kikutem nic nie robić, wietrzyć jak najwięcej, jak coś się będzie nie tak to ona i tak zaraz następny dzień po powrocie do domu jest u mnie i potem na 3 dzień więc będzie pomagać.

Naprawdę? Kurcze, moja powiedziała że na następny dzień po powrocie i na trzeci dzień przychodzi położna, a ona po jakimś tygodniu dopiero, jak już położna "skończy swoją robotę". Może to zależy od szpitala/regionu...

A co do tej wody to czy dodam do niej cytryny, lodu, czy czegokolwiek innego to dla mnie jeden grzyb. Tak samo ciężko wchodzi. Nie chodzi już o sam smak, bo mi nie przeszkadza, tylko o to że jak piję to mam wrażenie że więcej już się nie zmieści... Jeść mogę dalej, ale picie nie wchodzi :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2017, 23:21

9f7janlii84l7liv.png
  • 100noga Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapomniałam wczoraj wspomnieć że na wczorajsze wizycie zapytałam o tą dodatkową paczkę z Emma's Diary (Labour pack) i dostałam ją :) Cieszę się bo jest tam 50-stronicowa książeczka odnośnie porodu - mam nadzieję że jak trochę poczytam to będzie mi łatwiej porozumieć sie podczas porodu (nie znam za bardzo słownictwa z tym związanego, zrozumiem jak każą mi PUSH, ale np pępowina nie mam pojęcia jak przetłumaczyć :P ). I oczywiście w paczce są gratisy - ta mniejsza tubka Bepanthenu, 4 pampersy, mała paczka chusteczek nawilżanych, mała paczka chusteczek Dettol, próbka płynu do płukania ubranek i coś tam jeszcze, zniżki na pampersy, produkty Dettol.

9f7janlii84l7liv.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2017, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100noga. To super, że można już tą paczkę odebrać przed porodem. Ta książeczka na pewno się przyda :)

Ja dziś oglądałam w sklepie Babystyle Oyster Zero i zakochałam się w jego lekkości. W ogóle nie czuję, że cokolwiek pcham, chodzi jak piórko i na ten wózek się zdecydujemy :)

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • Olcia99 Ekspertka

Wysłany: 1 maja 2017, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny orientujecie się co trzeba zabrać ze sobą do szpitala? Podkłady,ciuszki dla maluszka itp?

• Muszka15 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2017, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia,ja rodzilam wprawdzie 10'lat temu i wiele moglo sie zmienic ,tak jak pewnie co szpital to inaczej ale ja musialam miec wszystko do cc..czyli podklady i inne sprawy dla mnie jak i i ciuszki z pampkami dla dziecka...tak samo sie przygotuje tym razem,wiadomo ze ponsn idziesz zazwyczaj po 6 h do domu jak wszystko gra wiec wiele Ci nie potrzeba,po cc dluzej posiedzisz

0MPT.png
  • Olcia99 Ekspertka

Wysłany: 1 maja 2017, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka15 a po cc długo trzymają?
    Pierwszy poród w pl miałam cc, teraz chciałabym sn a jak wyjdzie zobaczymy, przygotowuje się na wszystko :)

• Muszka15 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2017, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pamietam ze mozna bylo wyjsc na drugi dzien,ale ja nie chcialam,poprostu na drugi dzien maz mnie lrzewiozl do lokalnego malego szpitalika zebym mogla tam jeszcze 2 dni dolezec( byla taka opcja dla chetnych a maz nie mial wolnego wiec wolalam tak niz siedziec sama w domu,chociaz jedzonko pod nos podali) ... teraz juz ten lokalny szpitalik nie przetrzymuje wiec mysle ze na drugi dzien lub moze po 48 h nas wypuszcza,wiem ze czasem trzymaja jesli sa problemy z przystawianiem do piersi..

0MPT.png
  • EwusiaCh Koleżanka

Wysłany: 1 maja 2017, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia99 wrote:
    Dziewczyny orientujecie się co trzeba zabrać ze sobą do szpitala? Podkłady,ciuszki dla maluszka itp?
    Hejno wlasnie dzisiaj sie nad tym zastanawiałam i ostatecznie wygooglowalam hospital Bag checklist i wydrukowałam,wiem,ze podobna lista jest w emma Diary albo zapytać midwife

eiktpc0zdn58lkb6.png

• EwusiaCh Koleżanka

Wysłany: 1 maja 2017, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100noga wrote:
    Zapomniałam wczoraj wspomnieć że na wczorajsze wizycie zapytałam o tą dodatkową paczkę z Emma's Diary (Labour pack) i dostałam ją :) Cieszę się bo jest tam 50-stronicowa książeczka odnośnie porodu - mam nadzieję że jak trochę poczytam to będzie mi łatwiej porozumieć sie podczas porodu (nie znam za bardzo słownictwa z tym związanego, zrozumiem jak każą mi PUSH, ale np pępowina nie mam pojęcia jak przetłumaczyć :P ). I oczywiście w paczce są gratisy - ta mniejsza tubka Bepanthenu, 4 pampersy, mała paczka chusteczek nawilżanych, mała paczka chusteczek Dettol, próbka płynu do płukania ubranek i coś tam jeszcze, zniżki na pampersy, produkty Dettol.

Dokładnie mozna dostać ten Pack od 32 tygodnia ciazy od midwife

eiktpc0zdn58lkb6.png

• EwusiaCh Koleżanka

Wysłany: 1 maja 2017, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A korzystalyscie moze z usług dentystycznych na ta biała kartę z nhs,chętnie bym poszła do dentysty zrobić mały przegląd ,warto??? Zawsze żabki leczyłam w Polsce no ale póki,co nie bedzie to możliwe dlatego chętnie kontynuowałabym tutaj tylko czy warto?? Za darmo to pewnie szału nie ma

eiktpc0zdn58lkb6.png

• Muszka15 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2017, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co,mysle ze warto,tez zalezy do jakiego dentysty sie wybierzesz,kolezance zalozyli aparat( odplatnie) ale pielegnacje tego aparatu ma juz na te karte,ja ogolnie tez robie zeby w pl bo ze mna trzeba jak z jajkiem i mam swoja ulubiona dentystke,narazie sie nie wybieram ale moze pomciazy pojde gdzies skontrolowac,moze wybielic chociaz czy usunac kamien

0MPT.png
  • Olcia99 Ekspertka

Wysłany: 1 maja 2017, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje Muszka za info, jestem ciekawa jak to wyczystko będzie wyglądać :)

EwusiaCh ja korzystałam z dentysty i miałam za free zrobioną całą koronke więc super. Tylko ja ogólnie jestem bardzo zadowolona z mojej dentystki tutaj, jakaś hinduska, jako lekarz rewelacyjna, nie mogłam sobie lepszej wymarzyć. Wole robić u niej zęby niż w PL :)

• EwusiaCh Koleżanka

Wysłany: 1 maja 2017, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka Olcia w takim razie sie wybiorę na wizytę kontrolna ,zobaczę co i jak i zadecyduje co dalej ,trochę w ciazy sie boje osę bezpieczniej by było po

A zastanawialiście sie nad porodem w wodze ? Na początku nawet nie brałam pod uwagę ale teraz sie zastanawiam po przeczytaniu bardzo pozytywnych opinii na temat waterbirth co sądzicie ,? Jak u was plany porodu ?

eiktpc0zdn58lkb6.png

• Olcia99 Ekspertka

Wysłany: 1 maja 2017, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EwusiaCh ja nie biore pod uwagę bo wtedy nie można dostać epiduralu :P Pierwszy poród wspominam jako masakrę, zanim zdecydowali o cc to kilka godzin bóli krzyżowych, nie chce tego przeżywać ponownie i jeżeli znowu będą krzyżowe to od razu prozę o znieczulenie. A jak będą same skurcze z brzucha to myślę o zastrzyku chociaż podobano jest się po nim nieźle naćpanym. Wyjdzie w trakcie :)

• EwusiaCh Koleżanka

Wysłany: 1 maja 2017, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia to po tym epiduralu tylko leżeć mozna? Oni to tu chyba ogólnie zwlekają czy z cesarskim czy z znieczuleniem tak mi sie wydaje

eiktpc0zdn58lkb6.png

• Olcia99 Ekspertka

Wysłany: 1 maja 2017, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wiem to można chodzić, znajoma normalnie chodziła tyle że miała co jakiś czas podpięte ktg bezprzewodowe ale ono nie łapało w każdej pozycji i co jakiś czas musiała się kłaść na łóżko żeby odczyty złapać.

‹‹ 440 441 442 443 444 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ