X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Wielkiej Brytanii
Odpowiedz

Ciąża w Wielkiej Brytanii

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2017, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiaDina gratulacje. Ja juz mam za sobą początki. Ja zadzwoniłam do swojego GP i tam mnie zarejestrowali do midwife to było ok 8 tc. Ona wysłała mnie na badania krwi i tyle. A że szpitala mi przyszło ze w 13 tc mam się zgłosić na pierwsze usg. Juz mam za sobą. Następna wizyta z midwife w 16 tc a drugie usg w 20 tc. I tyle. Krotko mowiac ja tutaj dużo inf od dziewczyn dostałam za co jestem wdzięczna. Takie małe wsparcie ;))
    Pozdrawiam wszystkich zdrowych ciąż i szybkich porodów ;)

• Invictia Przyjaciółka

Wysłany: 14 czerwca 2017, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiaDina, ja poszłam do mojej przychodni i odrazu zarejestrowali mnie do midwife. Wiedziałam w którym tyg jestem w ciąży, wiec musiałam czekać do 9tc, na booking appoitment. W 13tc miałam dopiero pierwsze usg od nhs oraz badania krwi zarówno w szpitalu i w przychodni ( tego samego dnia) + badanie na syndromie downa. W 8tc poszłam prywatnie na potwierdzenie ciąży, i wtedy tez widziałam serduszko❤️. W 16tc - czyli za półtorej tygodnia, jadę na badania NIPT oraz gender scan. - trzymajcie kciuki ze dowiem się płci ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2017, 14:04

Catherine❤️
    010i3e3kpqm93z17.png
    Data porodu - 9 Grudnia ❤️
  • MiaDina Koleżanka

Wysłany: 14 czerwca 2017, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie1981, aga1402, Invictia - dziekuje bardzo. Bylam dzisiaj w przychodni - akurat ja zmieniam. Do GP mam wizyte na 26.06 a z midwife to mam czekac na telefon od niej I ona mnie umowi na wizyte do siebie wtedy. Troche kiepsko czekac do 13 tc na pierwsze usg. A jak nie daj cos sie dzieje? Jak ciaz apozamaciczna to wtedy co? Do 13 tygodnia czekaja? U mnie mmam nadzieje wszystko okej, krechy na tescie byly baaardzo grube obie, wiec oby wszystko bylo dobrze. W mojej okolicy nawet nie ma prywatnego ginekologa polskiego, zeby isc prywatnie. Angielski pewnie mnie nie przyjie tak wczesnie :)

Bedzie dziewczynka

0d1ygzu3u94eltsn.png
  • 100noga Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2017, 01:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiaDina wrote:
    W mojej okolicy nawet nie ma prywatnego ginekologa polskiego, zeby isc prywatnie. Angielski pewnie mnie nie przyjie tak wczesnie :)

Angielski w ogóle Cie nie przyjmie jeżeli nie będzie do tego wskazań. Jak ciąża przebiega prawidłowo to prowadzi ją położna, lekarza nie zobaczysz na oczy. Do lekarza skierują Cię jeśli będzie coś nie tak. To samo z wcześniejszym/ dodatkowym USG. Jeżeli będziesz miała np krwawienia to wtedy mogą zrobić wcześniejszy skan. Jeżeli przez całą ciążę wszystko będzie ok to tylko 2 skany, w ok 13 i 20 tygodniu. Niestety.

9f7janlii84l7liv.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2017, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invictia. Trzymam kciuki, żebyś dowiedziała się płci :)

MiaDina. Niestety tu jest podejście naturalnej selekcji. Jak masz stracić ciążę na wczesnym etapie to oni w ogóle się tym nie przejmują i pewnie dlatego czekają z pierwszym scanem aż do 13 tc. Jeżeli ciążą pozamaciczna to podejrzewam, że ból ją zdradzi i nikt do 13 tc nie dotrwa.
    Dla mnie niepojęte jest czekać na potwierdzenie ciąży tak długo, dlatego jechałam na pierwsze USG w 6 tc do polskiego gina. Też nie miałam łatwego dostępu, bo podróż w jedną stronę zajęła mi 2h samochodem i zapłaciłam 200f razem z paliwem, ale nie byłabym w stanie tak długo czekać.
    U mnie są prywatne, angielskie kliniki, gdzie możesz odpłatnie robić sobie ile chcesz scanów. Poszukaj w necie, może u Ciebie jest coś podobnego. Gdybym w ogóle nie miała dostępu do PL Gina to bym tam poszła.

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2017, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam na pierwszym usg w 7 tyg ciąży w Polsce bo tak się trafiło ze miałam urlop. Tak czy inaczej uważam ze taniej do polski polecieć na badanie niż tu iść prwywatnie do polskiego. Kiedyś miałam straszne problemy z brzuchem i pojechałam do Londynu do polskiego lekarza tylko mnie skadowali po 100 a to jeden a to drugi robili usg i nic nie widzieli....banda debili jak się okazało później pomogła mi angielska pielegniarka. Przecież można kupić sobie tani bilet do jakiegokolwiek miasta w pl i tam iść i wrócić w ten sam dzien. Ale taka prawda tutaj tak jest albo ciąża się utrzyma albo nie. My z mężem tez się obawialismy czy wszystko ok i nawet do pierwszego scanu tutaj mimo że w pl było robione usg to nikomu nie mówiliśmy o ciąży. Ważne żeby się nie stresować i w miarę odżywiać bo to różnie jest z apetytem.

A teraz wam napisze jak mój szef zareagował jak mu powiedziałam w pt o ciąży. .. jego słowa :" really. .mina zrzedla " ... I tak mnie zestresowal w poniedziałek ze wyszłam z pracy i jestem na zwolnieniu na następny dwa tyg.

• Gdziejestmieszko Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tu byłam 2 razy na scanie w prywatnej angielskiej klinice, w 10tc i 17tc na poznaniu płci. Za każdy scan zapłaciłam 60£ i jesteśmy z mężem bardzo zadowoleni. Pani sonograf była przemiła, wszystko wytłumaczyła, pokazała, nie spieszyła się, dała nam sie napatrzeć do woli :) było widać, że i jej podglądanie malutkich ludzi sprawia przyjemność więc polecam spróbować u angoli. Dostaliśmy też całą masę zdjęć wydrukowanych i na maila, włączyła nam też na chwilę 3d mimo że nie było w cenie.

Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm <3

Aniołek 25.08.2016 [*]

Wysłany: 15 czerwca 2017, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa i co ważne, tam gdzie ja chodziłam była informacja, że jak znajdą jakąś nieprawidłowość to sami dzwonią i kierują do Early Pregnancy Unit, żeby tam się sprawą zajeli.

Aniołek 25.08.2016 [*]
  • 100noga Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2017, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem dzisiaj równiutko w 39tygodniu (39+0) i miałam ostatnie (!) spotkanie z midwife w przychodni. W folderze niby jest jeszcze strona do wypełnienia na spotkanie w 40 i 41 tygodniu, ale tych spotkań już nie będzie. Jeżeli sama nie urodzę to mam się zgłosić do szpitala 12 dni po terminie porodu na wywoływanie (nie do birth center gdzie niby mam rodzić bo tam takich rzeczy nie robią tylko do normalnego szpitala).

Położna zaproponowała mi też masaż szyjki u mnie w domu kilka dni po terminie porodu. Zgodziłam się, chociaż sama już nie wiem co gorsze, czy te masaże czy wywoływanie porodu w szpitalu. O jednym i drugim słyszałam złe rzeczy, jednego i drugiego się boję... Cieszy mnie to że nie muszę na ten masaż iść do przychodni, w domu będę się czuła bardziej komfortowo, nawet nie wiedziałam wcześniej że jest taka możliwość żeby odbyło się to na moim łóżku czy kanapie :P

Mimo wszystko mam nadzieję że urodzę normalnie wcześniej :)

A tak w ogóle to ile taki masaż szyjki trwa?

Invictia lubi tę wiadomość

9f7janlii84l7liv.png
  • MiaDina Koleżanka

Wysłany: 15 czerwca 2017, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100noga, Annie - a wiecie moze jak to jest jak poprzednia ciaze mialam zagrozona, ale w PL? (wysokie cisnienie,bardzo duza anemia, zbyt duza krzepliwosc krwi i zastrzyki przeciw krzepliwosci, wielowodzie, szew na szyjce macicy i caly czas zagrazajace poronienie i porod przedwczesny - urodzilam w 35 tyg, bo malej zanikalo tetno, a u mnie podejrzewali zator plucny)??

aga1402 ja mieszkam daleko londynu i loty ode mnie wcale tanie nie sa niestety, a jazda samochodem 3,5 h na lotnisko albo wiecej niestety mi sie nie oplaci (paliwo, parking, bilet - za duze koszta).

Gdziejest mieszko dziekuje poszukam :)

Bedzie dziewczynka

0d1ygzu3u94eltsn.png

Wysłany: 15 czerwca 2017, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiaDina wrote:
    100noga, Annie - a wiecie moze jak to jest jak poprzednia ciaze mialam zagrozona, ale w PL? (wysokie cisnienie,bardzo duza anemia, zbyt duza krzepliwosc krwi i zastrzyki przeciw krzepliwosci, wielowodzie, szew na szyjce macicy i caly czas zagrazajace poronienie i porod przedwczesny - urodzilam w 35 tyg, bo malej zanikalo tetno, a u mnie podejrzewali zator plucny)??

aga1402 ja mieszkam daleko londynu i loty ode mnie wcale tanie nie sa niestety, a jazda samochodem 3,5 h na lotnisko albo wiecej niestety mi sie nie oplaci (paliwo, parking, bilet - za duze koszta).

Gdziejest mieszko dziekuje poszukam :)

Musisz o tym wszystkim powiedzieć na pierwszym spotkaniu, wtedy pytają o historie chorób i poprzednie ciąże m.in o problemy kardiologiczne, cukrzyce, choroby genetyczne, psychiczne itd. Albo wspomnij położnej gdy będzie dzwoniła żeby się umówić to może przyspieszy spotkanie. Podejrzewam, że zaliczą twoją ciążę jako wysokiego ryzyka i zaoferują dodatkowe spotkania ze specjalistami, dodatkowe skany żeby kontrolować ilość wód czy coś.

Aniołek 25.08.2016 [*]

Wysłany: 15 czerwca 2017, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100noga trzymam kciuki za szybkie rozwiązanie i czekam na relację z Birth centre :)
    Myślałam, że tu trochę wcześniej ściągają na wywoływanie, jak się jest już tykającą bombą to 12 dni zdaje się być wiecznością. Ja jak tylko stuknie 37 tc wprowadzam naturalne procedury przyspieszenia porodu bo jak znam siebie po terminie zacznę chodzić po ścianach z niecierpliwości :p

Aniołek 25.08.2016 [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2017, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiaDina ja też mieszkam daleko od Londynu ale byłam tam u polskich lekarzy kiedys jak miałam bóle brzucha.... nie polecam! Dlatego wolałabym lecieć do polski niż tu korzystać z niby to polskich specjalistów.

• 100noga Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2017, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiaDina, też mi się wydaje że w takim przypadku jest więcej spotkań, skanów, badań. Ale nie mam pojęcia jak to tutaj dokładnie wygląda. Pewnie też zależy od regionu/przychodni itp. Dowiesz się na pierwszym spotkaniu :)

Olcia, ruszyło się coś u Ciebie? Ja mam coraz większe twardnienia brzucha. Dzisiaj po wizycie u midwife pochodziłam trochę po mieście, później zamiast odpocząć wzięłam się za sprzątanie. A przed chwilą byłam w kibelku i po raz pierwszy w tym galaretkowatym śluzie zobaczyłam brązowe jakby nitki czy coś takiego :D To chyba rzeczywiście czop, liczę po cichu na to że po weekendzie zacznie się coś dziać :)

Gdziejestmieszko, a jakie naturalne procedury przyspieszenia porodu masz na myśli? Ja staram się dużo sprzątać, biegać po schodach, baraszkować wieczorami z mężem. Nie stosuje żadnych ziół itp, chociaż maliny w ogrodzie mam, może zerwać liście i parzyć herbatkę? Co jeszcze mogę robić?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2017, 22:43

9f7janlii84l7liv.png
  • MiaDina Koleżanka

Wysłany: 15 czerwca 2017, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdziejestmieszko dziekuje i mam taka nadzieje, bo strasznie sie boje jak to bedzie.

Bedzie dziewczynka

0d1ygzu3u94eltsn.png
  • EwusiaCh Koleżanka

Wysłany: 15 czerwca 2017, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej witam nowe brzuchatki :-) gratulacje :-)
    MiaDina jak najszybciej poinformuj o wcześniejszych problemach z ciaza wtedy od razu cię wyślą na wcześniejszy scan ewentualnie dadzą na podtrzymanie,nie czekaj bo oni tu zlewają wczesna ciąże także radziłabym działać ... a która to twoja ciaza ?

100noga z tego,co piszesz to chyba już poród tuż tuż,słyszałam,zeby przyspieszyć poród to przede wszystkim masaż szyjki,seks,ruch,podnoszeńie rak do góry i powinno ruszyć :-)

ja tez już lekki stres mam

eiktpc0zdn58lkb6.png

23/05/17 moja kruszynka wazy już 2kg i 268 gram :-)
  • sisi Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2017, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja miałam dzisiaj skan w szpitalu i jestem w małym szoku bo moja do tej pory drobna córeczka zmieniła się w niezłego kloca ;) :P Waga 2860 gram i wszystkie pomiary pomiędzy 36, a 37 tygodniem. Lekarka powiedziała, że się tym nie martwi bo wysocy rodzice mają wieksze dzieci i główka z brzuszkiem rośnie miarowo tylko kość udowa wcześniej raczej w niższych wartościach teraz wystrzeliła jak szalona. Za 3 tygodnie kolejne usg w 36+6 i jeśli dalej będzie tak przybierać to 7 lipca w 37 tygodniu mogę rodzić.

Invictia, aga1402 lubią tę wiadomość

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • EwusiaCh Koleżanka

Wysłany: 16 czerwca 2017, 00:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sisi wrote:
    Hej dziewczyny, ja miałam dzisiaj skan w szpitalu i jestem w małym szoku bo moja do tej pory drobna córeczka zmieniła się w niezłego kloca ;) :P Waga 2860 gram i wszystkie pomiary pomiędzy 36, a 37 tygodniem. Lekarka powiedziała, że się tym nie martwi bo wysocy rodzice mają wieksze dzieci i główka z brzuszkiem rośnie miarowo tylko kość udowa wcześniej raczej w niższych wartościach teraz wystrzeliła jak szalona. Za 3 tygodnie kolejne usg w 36+6 i jeśli dalej będzie tak przybierać to 7 lipca w 37 tygodniu mogę rodzić.
    To faktycznie kluseczka :-) moja w 34 tc ważyła 2268gram :-) wyglada na to,ze bedziesz rodzic wcześniej ,a skąd w ogóle taka pomyłka ? Skierowali cię na dodatkowy scan z powodu dużego brzuszka moze? Spora różnica jak jesteś w 34 tc a scan wychodzi jakby był 36-37 tc

eiktpc0zdn58lkb6.png

23/05/17 moja kruszynka wazy już 2kg i 268 gram :-)
  • Invictia Przyjaciółka

Wysłany: 16 czerwca 2017, 00:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w 8 tc ciąży miałam podejrzenie ciąży pozamacicznej, bo nagle zaczął bolec mnie mocno brzuch podczas seksu, i nie przechodziło przez kolejne 2 godziny, narzeczony sam dzwonił na 111, bo bal się ze rzeczywiście coś jest na rzeczy. Nagle zrobiłam się zimna, miałam drgawki..Midwife nie powiedziała dlaczego tak się stało, bo lekarz stwierdził ze to przez moje zaparcia - ten ból. Zostałam umówiona na scan na rano, i zrobiła usg, nie chciała mi dać zdjęcia :(, na wredna babe trafiłam, stara taka.. Dla pewności poszłam prywatnie, £30 a chociaż mam zdjęcie. :)

Także w moim wypadku szybko zareagowali, byli mili, kazali szybko przyjechać do szpitala. Na A&E, lekarz (chyba to był chirurg), zbadał i szybko ocenił sytuacje, , nie musiałam długo czekać na przyjęcie na oddział. Jedynie ze, to nie było emergency a podejrzenie, to na Maternity leżałam 3h, zanim odwiedziła mnie midwife, żeby znowu zebrać ten sam wywiad i poinformować mnie, ze będę miała scan o 8 rano.

Z tego wszystkiego złe wspominam nie przespana noc - wróciłam do domu bo mieszkam 5 minut od szpitala, oraz midwife rano. Strasznie się cieszę ze do tej pory w sprawie mojej ciąży mam same młode i miłe, a staruchy już nie widziałam :)

Tez słyszałam ze tu ciąży nie uznają do 12tc, ale to chyba zależy od hrabstwa. W moim mieście, Polkę z pracy potrzymtwali od 10tc, bo miała zagrożona. W szpitalu leżała do końca ciąży, prawie zero ruchu. Swoją droga, to troszkę ich wina. Przepisali jej tabletki wywołujące okres, bo jej się spóźniał a potem się okazało ze jest w ciąży.

Catherine❤️
    010i3e3kpqm93z17.png
  • Invictia Przyjaciółka

Wysłany: 16 czerwca 2017, 01:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100noga wrote:
    Angielski w ogóle Cie nie przyjmie jeżeli nie będzie do tego wskazań. Jak ciąża przebiega prawidłowo to prowadzi ją położna, lekarza nie zobaczysz na oczy. Do lekarza skierują Cię jeśli będzie coś nie tak. To samo z wcześniejszym/ dodatkowym USG. Jeżeli będziesz miała np krwawienia to wtedy mogą zrobić wcześniejszy skan. Jeżeli przez całą ciążę wszystko będzie ok to tylko 2 skany, w ok 13 i 20 tygodniu. Niestety.

Ja się widziałam z lekarzem - ginekologiem - niby prowadzącym moja ciąże :D
    Ale tylko dlatego, że moja mama zmarla przy porodzie, wiec sie boją.

Catherine❤️
    010i3e3kpqm93z17.png
‹‹ 451 452 453 454 455 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ