Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
ivi wrote:Dziewczyny odnośnie badania na nosicielstwo paciorkowca to poszukajcie w necie. Wypełnia się zgłoszenie, przysyłają pojemniczki na próbki do domu, pobiera się wymaz i wysyła. Jeśli dobrze pamiętam wynik przychodzi smsem i listownie. Mi tak poradziła moja położna i tak robiłam.
Masz racje sprawdziłam ,zamawia sie online i kosztuje ok£40
Ivi dzięki za info
23/05/17 moja kruszynka wazy już 2kg i 268 gram -
Dzięki dziewczyny za info, najpierw spróbuję pogadac z położną, a jak to nic nie da to zamówię online.
Co do pierwszego skanu, to tą dużą książkę dostałam tuż przed badaniem w szpitalu i tam zapisują mi wszystkie informacje odnośnie wymiarów malucha i wyników badań krwi.
Wczoraj spakowałam torby do szpitala i są wypchane po brzegi, pewnie wzięłam za dużo ale wolę byc przygotowana na wszystko20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
Sisi. W takim razie ja też zapytam o to badanie na paciorkowca, może zrobią. Tylko jak to badanie nazywa się w języku angielskim?
Aga. Green note dopiero dostaniesz i potem będziesz musiała ją ze sobą zabierać na każde spotkanie i scany, tak samo pamiętaj o próbce moczu na wszystkie spotkania anitnetal.
Ja za zdjęcia z USG nigdy nic nie płaciłam i z pierwszego scanu były bardzo wyraźne. Zawsze na początku o nie pytałam i nie było problemu.
U mnie niewiele mówili, ani ile waży ani ile mierzy, tyle co serduszko pokazali i że wszystko jest ok. Także jak Ci zależy na pewnych informacjach to przygotuj sobie pytania.
Ja Green note nie dostałam na pierwszym scanie, dopiero na kolejnej wizycie, więc nawet nie mogłam sprawdzić co tam wpisali (wagi do tej pory nie wpisali).
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Mi też wagi nie wpisywali, ale jak zaznaczają kropkę na wykresie po mierzeniu macicy i przy skanach to można zobaczyć z drugiej strony w jakim przedziale wagowym maluszek się mieści - przynajmniej u mnie na wykresie tak jest
Sisi ja też mam wypchane torby, jedną biorę do szpitala, drugą o połowę mniejszą zostawiam w samochodzie (zapasowe pieluszki, podkłady, ubranka, koszule itp). Mam nadzieję że szybko opuszczę szpital i ta druga się nie przyda. O dziwo najwięcej problemów sprawiły mi ubranka dla dziecka. Niby każdy doradza zabrać 3 komplety bodziaki+pajacyk, ale nie wiedziałam czy bodziaki na krótki czy długi rękaw, czy brać new born czy up to 1 month, zresztą te same rozmiary też się mocno różniły wielkością. Także co naszykowałam to zaraz wymieniałam na inne, kombinowałam i w końcu coś tam zostawiłam -
Gdziejestmieszko wrote:A KTG robią na ostatnich spotkaniach z położną czy nadal tylko siuśki i ciśnienie? Później co 2 tyg się chodzi tak?
Tak, pod koniec są spotkania co 2 tyg, ja mam za kilka dni wizytę 39tc, do tej pory ktg nie miałam (nawet na ostatnim spotkaniu w szpitalu) i nic nie wspominali więc pewnie nie będzie. Dalej siuśki i ciśnienie. -
nick nieaktualnyJuz się doczekać nie mogę. Od razu jak wejdę to zapytam o te zdjęcia i green notę czy.mi dadzą czy co? Juz zobaczymy jutro o 12. Mój szef juz się denerwuje ze biorę wolne a on nie wie co się dzieje. Mówi przynieś mi note od lekarza a ja dobra ) juz po spotkaniu mu powiem ) bo tu tylko szepcza między sobą nami temat. Haha a ja mam to gdzieś. Teraz to mu powiem żeby mi stanowisko pracy dostosowal do warunków dla kobiet w ciąży.
A wiecie ile taki pierwszy scan / wizyta trwa? -
Jakbyś zgłosiła szefowi wcześniej że jesteś w ciąży to miałabyś to wolne płatne.
U mnie pierwszy pobyt w szpitalu trwał ok półtorej godziny. Wypiłam pół litra wody pół godz przed badaniem, ale słabo było dziecko widać. Wysłali mnie na korytarz żebym posiedziała i wypiła kolejne pół litra wody. Znowu skan, już było lepiej, ale dziecko tak odwrócone że nie mogła zmierzyć tego co chciała. Więc wysłali mnie poraz trzeci na korytarz i znowu pół litra wody. Po badaniu myślałam że do łazienki nie dojdę. -
U mnie do dziś nikt żadnej kropki na wykresie nie zaznaczył. Ciekawa jestem kiedy i czy w ogóle zaczną.
Mój pierwszy scan był połączony z pierwszą wizytą u położnej, więc faktycznie trwało to około 1,5h. Sam scan jakieś 5 minut.
hej dziewczyny ja mam pytanie odnośnie pierwszego scanu. to moja pierwsza ciąża w UK więc jestem zielona w temacie.. czy ten scan robi położna u której byłam na pierwszej wizycie "zapoznawczej"? czy będzie w stanie określić już płeć czy tu tego ie robią? (bedzie 14 tydzień - 13+2) ? wiem co zbada mniej więcej ale ktoś może mi to napisać jeszcze raz czy na pierwszym scanie usłyszę serduszko?
i takie inne troche pytanie - czy po jakiekolwiek leki mam zgłaszać sie do lekarza na gp czy do położnej czy na scanie powiedzieć co się dzieje i przepisze mi coś (bolące zatoki..) -
nick nieaktualny
-
kanapka wrote:hej dziewczyny ja mam pytanie odnośnie pierwszego scanu. to moja pierwsza ciąża w UK więc jestem zielona w temacie.. czy ten scan robi położna u której byłam na pierwszej wizycie "zapoznawczej"? czy będzie w stanie określić już płeć czy tu tego ie robią? (bedzie 14 tydzień - 13+2) ? wiem co zbada mniej więcej ale ktoś może mi to napisać jeszcze raz czy na pierwszym scanie usłyszę serduszko?
i takie inne troche pytanie - czy po jakiekolwiek leki mam zgłaszać sie do lekarza na gp czy do położnej czy na scanie powiedzieć co się dzieje i przepisze mi coś (bolące zatoki..)
1 scan robiony jest w szpitalu przez zupełnie inna osobę,sprawdza wszystkie parametry i wydruk wkleja w twoja kartę/książkę ciazy,mi takze pobierali krew i ważyli,wyniki wysyłają do 2 tyg lub wcale jesli wszystko jest ok jesli nie to dzwonią,serduszko usłyszysz na każdej wizycie u swojej położnej ,ja na usg tylko widziałam ale nie było dźwięku
Co do leków to trzeba do lekarza ,powinnaś tez dostać biała kartę nhs ,która uprawnia cię do darmowych leków oraz dentysty ,ważna do roku czasu
kanapka wrote:hej dziewczyny ja mam pytanie odnośnie pierwszego scanu. to moja pierwsza ciąża w UK więc jestem zielona w temacie.. czy ten scan robi położna u której byłam na pierwszej wizycie "zapoznawczej"? czy będzie w stanie określić już płeć czy tu tego ie robią? (bedzie 14 tydzień - 13+2) ? wiem co zbada mniej więcej ale ktoś może mi to napisać jeszcze raz czy na pierwszym scanie usłyszę serduszko?
i takie inne troche pytanie - czy po jakiekolwiek leki mam zgłaszać sie do lekarza na gp czy do położnej czy na scanie powiedzieć co się dzieje i przepisze mi coś (bolące zatoki..)
Płci na pewno ci nie określą i nie spodziewaj się mega dokładnego skanu. Tu oni sprawdzają jedynie czy ciąża jest pojedyńcza czy mnoga, czy bije serducho, przezierność karkową jeśli chcesz i na podstawie długości dziecka określą termin porodu. Całość trwa ok 10 min jeśli maluch dobrze leży.
Dodam, że karta na darmowe leki jest ważna do roku czasu po porodzie i obejmuje też recepty dla dziecka.Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm
Aniołek 25.08.2016 [*] -
Annie1981 wrote:U mnie do dziś nikt żadnej kropki na wykresie nie zaznaczył. Ciekawa jestem kiedy i czy w ogóle zaczną.
Mój pierwszy scan był połączony z pierwszą wizytą u położnej, więc faktycznie trwało to około 1,5h. Sam scan jakieś 5 minut.
Annie zaczną zwznaczać pewnie w 28tyg bo to jest wykres do pomiarów brzucha. Mam wizytę 20.06 i jestem ciekawa gdzie mój brzuch się uplasuje bo jak na moje oko jest już wielki i rośnie jak szalony.Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm
Aniołek 25.08.2016 [*] -
Gdziejestmieszko wrote:Annie zaczną zwznaczać pewnie w 28tyg bo to jest wykres do pomiarów brzucha. Mam wizytę 20.06 i jestem ciekawa gdzie mój brzuch się uplasuje bo jak na moje oko jest już wielki i rośnie jak szalony.
Zawsze mozna sobie zmierzyć samemu,niby tyle ile tyg tyle winno być cm aleeee dla mnie to mierzenie za przeproszeńiem jest do dupy,mojej położnej jak wyszlo za duzo to skreśliła i wpisała tak zeby padowalo do tabelki ,innym razem wysłała mnie na dodatkowy skan,bo brzuch duży wiec i dziecko bedzie wielkie,paniki i mi dodatkowo stresu narobiła a co sie okazało bzdura bo dzidzia miała prawidłowe parametry i wagę na dany tydzień także te ich mierzenie to przemilczę
Hej wam, miałam w czwartek wizyte u konsultanta, brzuch wyszedł mi o 3 tyg mniejszy niż ciąża i też nastraszyli mnie jak nie wiem co, wysłali na dodatkowy scan i ktg i wszystko wyszło dobrze.
Gdziejestmieszko chyba zależy kto wykonuje usg bo moje była bardzo dokładne i długie. kanapka na pierwszym usg nie określą ci płci, raczej tyle że posprawdzają czy nie ma wad, czy wszystkie organy są, wielkość, wage, jeżeli chce się to badanie genetyczne typu przezierność, kość nosowa itp... U mnie usg były bardzo dokładne ale penie zależy na kogo trafisz.
Brzuch położna zaczeła mi mierzyć od 22 tygodnia ciąży.
U mnie już końcówka, jeszcze czeka mnie jedno spotkanie z konsultantem i położną 15 i 16 czerwca, chciałabym już ich nie doczekać ale coś czuje że marne szanse. Pytałam się ostatnio o masaż szyjki i niestey mogą go zrobić dopiero jak skończy się 40 tydzień
-
Gdziejestmieszko. Mi też jeszcze brzucha nie mierzyła, ale na razie na oko stwierdziła, że jest wszystko w porządku.
Kanapka. Dziewczyny Ci już wszystko napisały. Ja tylko dodam, że płci nie określają aż do scanu w 20 tc a i wtedy czasami nie chcą mówić.
U mnie też nie robili przezierności. Jak poprosiłam o badanie w kierunku syndromu Downa to mnie skierowali na te, które robi się dopiero w II trymestrze i są mniej dokładne niestety.
Olcia. Ja mam spotkanie z konsultantem 13 lipca. Co mają na celu te spotkania i czym się różnią od tego z położną?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2017, 10:04
Annie1981 wrote:Gdziejestmieszko. Mi też jeszcze brzucha nie mierzyła, ale na razie na oko stwierdziła, że jest wszystko w porządku.
Kanapka. Dziewczyny Ci już wszystko napisały. Ja tylko dodam, że płci nie określają aż do scanu w 20 tc a i wtedy czasami nie chcą mówić.
U mnie też nie robili przezierności. Jak poprosiłam o badanie w kierunku syndromu Downa to mnie skierowali na te, które robi się dopiero w II trymestrze i są mniej dokładne niestety.
Olcia. Ja mam spotkanie z konsultantem 13 lipca. Co mają na celu te spotkania i czym się różnią od tego z położną?
U ciebie to może w związku z cesarką? Konsultantowi to chyba jest bliżej już do lekarza jeśli dobrze kojarzę.Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm
Aniołek 25.08.2016 [*] -
Hej, moje usg 1 trymestru trwało może z 3 minuty, sprawdziła tylko wielkość malucha, bijące serduszko i NT. Płęć poszłam zobaczyć prywatnie w 17 tygodniu
Badanie na paciorkowce to chyba tak jak w Polsce GBS albo strep B. Chociaż ja przetłumaczyłam sobie w słowniku i jak pytałam położnej środowiskowej o Streptokokus to wiedziała o co chodzi.
Miałam już kilka spotkań z konsultantem, a to poprostu lekarz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2017, 11:47
Annie1981 lubi tę wiadomość
20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860