Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
Martusia wrote:Alkak12 niby tak mają też inne sprzątania np biur itp tylko dla nich najwyraźniej jest to problem żeby zamienić te sprzątania. Dowiedziałam się dzisiaj że dadzą mnie na inne sprzątanie, ale tylko na pewien czas ponieważ jestem w ciąży i tak jak pisałam wyżej nie są w stanie płacić mi tylko za pół wykonanej pracy. Manager dał mi stanowczo do zrozumienia, że nie obchodzi go to iż będę chciała z malcem zostać jak najdłużej i dlatego póki dobrze się czuję chce pójść później na macierzyński. On twierdzi, że będę zmuszona swoim stanem pójść na ten urlop o dwa m-ce wcześniej.
mychowe, tyger lubią tę wiadomość
-
Martusia, ja radzilabym Ci odwiedzic Union w Twoim miescie - zapisz sie, umow sie na spotkanie, opowiedz im wszystko i jesli chcesz to nawet oni moga z nim pogadac, tzn wyslac oficjalne pismo etc, pozniej moze byc meeting etc, oni za Ciebie wszystko zrobia/wszystko mowia!
Alkak, gratulacje
Jejku, ja nie dalabym rady z tyloma szczeniakamiMy mamy dwa psy - staffika i amerykanskiego bulldoga i pamietam, ze jako szczeniaki to mnie doprowadzali do szalu
te ciagle zmienianie pieluch, albo jak nie trafil ktorys z nich... ojeeej
alkak12 lubi tę wiadomość
-
Martusia wrote:Szperałam troszkę w internecie i faktycznie zmusić mnie nie mogą, ale boje się, że będą mi utrudniać życie przez kolejne 3 m-ce bo tyle zamierzam pracować jeszcze. A z położną dopiero w kwietniu się widzę więc na razie muszę sobie jakoś sama dać radę
.
A jesteś w związkach zawodowych?
Jeśli nie, to na Twoim miejscu zadzwonilabym do Acas, zobacz na ich stronie internetowej, dają darmowe porady prawne w związku z problemami z pracodawca.
Najważniejsze, żeby pokazac, że znasz swoje prawa i się nie dać. Pracodawca ma prawo zrobić specjalny dla Ciebie risk assessment i zastąpić ciężkie obowiązki lzejszymi, to jest jego obowiązek i Twoje prawo. Ja się u siebie w pracy postawiła raz i później nie miałam problemu, bo zobaczyli, że znam swoje prawa, jeśli Ci będą uprzykrzać życie w pracy, to możesz też to zgłosić do Acas, jeśli nie do zwiazkow zawodowych.
Pamiętaj, że jesteśmy w tym wyjątkowym okresie o wiele bardziej chronione. I się nie daj
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2014, 20:16
-
PS. Jeżeli nie należysz do zwiazkow zawodowych to od razu zglos się do Acas, bo w związkach trzeba być co najmniej 30 dni kalendarzowych, żeby Ci pomogli prawnie.
A co do macierzyńskiego to znajdziesz info na www.gov.co.uk
U mnie w pracy się dziwili, że nie pracuje do końca ciąży, mimo, że wykonuje prace fizyczna z upośledzonymi. Zostało mi jeszcze 5,5tygodnia i już nie mogę się doczekać po pierwsze 6,5 tygodnia urlopu, który mi się należy za ten rokWiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2014, 20:18
-
Ja w ciąży bardzo dużo spałam na plecach
wierzę że organizm sam by nam jakoś powiedział, że coś jest nie tak, poza tym nasze mamy, babcie itp. nie miały pojęcia, że należy spać na lewym boku i też rodziły zdrowe dzieci
Kambel kiedyś jakaś dziewczyna na forum napisała zeby włożyć ząbek czosnku do nosa - podobno super oczyszcza. Nie miałam okazji by tego spróbować i oby tak zostało jak najdłużejonka79, mychowe lubią tę wiadomość
-
No i mężuś sprawił mi w prezencie maternity pillow - dziś pierwsza nocka - mam nadzieję, że w końcu będę spać spokojnie bo już mnie to męczy. Tylko mąż zaniepokojony, że teraz to będziemy spać w trójkącie
Zancia28, Kropka, energytrip, mychowe, Plumb80, tyger lubią tę wiadomość
-
Ja mam tych pieluch 5 sztuk i żałuje, ze kupiłam, dla mnie sa okropne, materiał beznadziejny, wogole nie umywają sie do tych z Asdy czy Morrisons, szkoda, ze kupiłam
Edit : aha, dodam jeszcze, że WOGOLE ich juz nie używam, leżą w szufladzie i te 'oczka' miedzy tym materiałem tak się rozeszły, chyba trzy razy większe są i wyglądają jak dziuryWiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2014, 19:21
mychowe lubi tę wiadomość
-
Czesc Kochane. Przepraszam ze sie wtrace, ale nurtuje mńie pytanie
Czy pierwszy scan jest robiony juz przez brzuch czy moze dowcipnie?
W pon ide i nie wiem jak sie mam nastawicw liscie byla tylko info ze jesli jestem przed 13 tyg musze przyjsc z pelnm pecherzem...
W pon bede w 9 tyg i 2 dz
Z gory dziekuje:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2014, 19:06