X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarne '86
Odpowiedz

Ciężarne '86

Oceń ten wątek:
  • Ewik Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szpilka dużo zdrówka dla Was :)

A tak z innej beczki mam pytanie co do adaptera do pasów gdzie takie coś można zakupić?

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • Kor_a Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady MK - masz rację.... patrząc na siebie zawsze ma się wrażenie, że ten brzuch jest i był dużo większy :-) Jestem w szoku, że tak się powiększył przez 10 tygodni!

szzk9y.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2014, 13:25

Martynaaa, betinka, LadyMK, Ewik lubią tę wiadomość

km5s8iik5ptfpdrq.png

Aniołek 06.07.2017, 8.11.2017
  • Mon123 Ekspertka

Wysłany: 9 października 2014, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też w końcu zauważyłam różnicę w wielkości brzucha.
    Cały czas powtarzałam, że nie rośnie, choć wszyscy dookoła widzieli różnicę, ja jednak uwierzyłam dopiero, gdy zobaczyłam swoje zdjęcie z sierpnia i września - różnica jest widoczna. Jak mi się uda to posataram się wrzucić jakieś zdjęcie.

Betinka - Mati jest przesłodki, do zjedzenia :) ja sobie jeszcze poczekam na Szkraba :)

km5sgu1r6gm0luhc.png
  • Anielle Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kora, fajne sobie robisz zdjecia co tydzien :) Zawsze chcialam cos takiego zrobic w ciazy jak jeszcze w ciazy nie bylam a tu juz 3 trymestr a ja robie tylko od czasu do czasu zdjecie i to zawsze w innej pozycji wiec dokumentacja srednia. Roznice 10 tygodni widac u Ciebie konkretna.

Wrzuc Mon, moze ja tez sie zmobilizuje i cos wrzuce pozniej :)

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje dziewczyny

na szczescie poza bolami szyi i kregosłupa o nieiwlkim nasileniu skonczylo sie tylko na strachu
    oczywiscie teraz jestem przewrazliwiona na kazde klucie w macicy czy wiezadlach

adapter mam ten, wybrany ze wzgledu na zapinanie po bokach a nie miedzy nogami

https://www.babymama.pl/adapter-do-pasow-dla-kobiet-w-ciazy-clippasafe-advanced-p100.html

tylko trzeba zwrocic uwage, żeby był advanced, bo wcześniejsza wersja jest na rzepy i dziewczyny nie polecały

jeśli ktoś jezdzi tylko w spodniach i planuje krótka kurteczkę lub płaszcyk na zimę to będę polecać ten

https://www.babymama.pl/adapter-do-pasow-dla-kobiet-w-ciazy-besafe-p2117.html

ale z innego sklepu, bo mozna go dostac za mniej niz 130 złotych (na żywo widziałam w sklepie 3kiwi stacjonarnym)

w pl do kupienia jest jeszcze ten, ale drogi

https://www.babymama.pl/adapter-do-pasow-dla-kobiet-w-ciazy-tummy-shield-p2015.html

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Anielle Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wlasnie Ewik, zapomnialam odpisac o adapterze do pasow, ja nie wiem gdzie mozna kupic bo tym sie zajal moj maz, gdzies na ebay znalazl. Ja mam dokladnie ten drugi model, zapinany miedzy nogami na zatrzaski. Ale ten Szpilki jest napewno wygodniejszy. No i troche drogo mi sie na tej stronie wydaje, maz mowil ze dal okolo 12O zlotych, a moze nawet mniej, w kazdym razie na angielskim ebayu kupil.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2014, 16:01

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anielle wrote:
    A wlasnie Ewik, zapomnialam odpisac o adapterze do pasow, ja nie wiem gdzie mozna kupic bo tym sie zajal moj maz, gdzies na ebay znalazl. Ja mam dokladnie ten drugi model, zapinany miedzy nogami na zatrzaski. Ale ten Szpilki jest napewno wygodniejszy. No i troche drogo mi sie na tej stronie wydaje, maz mowil ze dal okolo 12O zlotych, a moze nawet mniej, w kazdym razie na angielskim ebayu kupil.
    na tej stronie drogo, ale z niej wstawilam bo byly wszystkie 3 modele

te zapinane miedzy nogami sa jeszcze bezpieczniejsze
    a tez czesto pozna na gumtree lub allegro dostac taniej uzywane po jednej osobie, to akurat taka rzecz, ze dziwni oszusci tego nie kupuja, bo prawem nie jest wymagane, wiec zbyt tez nie jest duzy, wiec jesli sie dostanie po jedenj ciazy jeszcze od kogos kto malo jezdzil i to jako pasazer to super, ja kupilam nowy, chcialam ten clippasafe a one uzywane byly tylko w tej starszej wersji na rzepy

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a mysliscie ze te adaptery są potrzebne?
    i czy w ogóle jest wymagane zaświadczenie od lekarza o możliwości niekorzystania z pasów?

Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
    Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
    34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g

3523x2t.png
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    znowu obkupiłam mojego małego chłopczyka <3
    tym razem wydałam 8,80zł za wszystko :D
    ahh sobie nie muszę kupować, za to ogromną radosc sprawia mi ubieranie szkraba.

http://iv.pl/images/20911183564229508124.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2014, 09:51

Martynaaa, Ewik lubią tę wiadomość

3523x2t.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyMK wrote:
    a mysliscie ze te adaptery są potrzebne?
    i czy w ogóle jest wymagane zaświadczenie od lekarza o możliwości niekorzystania z pasów?
    jeżeli pas bezpieczeństwa ten dolny przechodzi Ci pod brzuchem i nie przesuwa sie na brzuch to nie jest konieczny

a co do zapinania pasów to uderzenie w trakcie hamowania brzuchem o kierownice lub deskę rozdzielczą może skończyć się ogromnymi powikłaniami w ciąży, np odklejeniem łożyska

dodatkowo jeżeli auto ma poduszki powietrzne to niezapiecie pasów przy aktywacji poduszki jest niebezpieczne dla wszystkich nie tylko dla ciężarnych

i uwaga nie tylko uderzenie czołowe jest niebezpieczne w przypadku niezapęcia pasów, ale również zwykła stłuczka lub gwałtowne hamowanie

mojego dzidziusia od uderzenia w kierownice uratowały pasy a ja już stałam a ten co we mnie uderzył też nie jechał jakoś szybko

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co do zaświadczenia to w wypadku widocznej ciąży to chyba nie, ale nie jestem pewna, rozważ wszystkie za i przeciw, ale moim zdaniem jazda bez pasów niesie większe ryzyko

Ewik lubi tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Kor_a Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Pani doktor kategorycznie zabroniła mi jeździć bez pasów! Pytałam ją o adapter, ale powiedziała, że niewidzi takiej potrzeby.

Ewik lubi tę wiadomość

km5s8iik5ptfpdrq.png

Aniołek 06.07.2017, 8.11.2017
  • Anielle Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyMK spodenki dresowe w paski sa mega slodkie :)

A co do pasow to ja juz kilka razy slyszalam ze w ciazy duzo gorsze w skutkach jest niezapiecie pasow niz zapiecie. Wlasnie z takich powodow jak napisala Szpilka. Zwykly pas uciskajacy brzuch w dolnej parti jest mniej szkodliwy niz walniecie calym cialem w deske rozdzielcza czy kierownice czy poduszke. Czy wogole wylecenie przez szybe w przypadkach juz ostatecznych. I jesli chodzi o policje to chyba tez nie ma "ulg" dla ciezarnych, przy niezapietych pasach bedzie mandat. No ale pewnosci to tutaj nie mam. Ja sie zgadzam ze Szpilka, wiecej zlego przyniesie brak pasow.
    A adapter pewnie nie jest koniecznoscia, ja uzywam dla spokoju ducha.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2014, 19:48

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady ma racje co do ulg dla ciezarnych, mozna miec niezapiete pasy, ale nie wiem czy wystarczy widoczna ciaza czy trzeba miec zaswiadczenie od lekarza, a ja mam hopla na punkcie zapinania i w ciazy i bez :)

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez uwazam ze lepiej jest jednak w ciazy zapinac pasy niz ich nie zapinac wcale. Adaptera nie posiadam, nie podróżuje teraz duzo autem, jedynie na zakupy raz w tygodniu na krotkim odcinku. Gdybym miala poruszac sie autem codziennie, to bym kupila, ale teraz jest mi zbedny.

Dziewczyny, doswiadczylyscie bolu spojenia lonowego? Mnie zaczyna pobolewac, czytalam ze to normalne bo miednica sie poszerza.

3i49anlimybgnl9h.png
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny tak zapytałam, bo oglądałam te porody na ipli i tam mąż jednej powiedział, że uratowało ją to, że miała niezapięte pasy
    i stąd moje pytanie..

3523x2t.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zdarzaja sie nieliczne przypadki, ze brak zapietych pasow ratuje zycie, ale to najczesciej wtedy kiedy ktos wypada przez szybe i szczesliwie upadnie tak ze ma powazne obrazenia, ale mniejsze od osob, ktore np splonely w aucie (wypadek zientarski, zabiega) a generalnie wiecej jest takich gdzie obrazenia wewnetrzne powoduje uderzenie o kiere, szybe itp, ale to kazdy w swoim sumieniu musi rozwazyc czy uwaza za batdziej prawdopodobne sytuacje z pasami ratujacymi czy szkodzacymi

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Anielle Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A faktycznie, kobiety w ciazy zaawansowanej sa zwolnione z obowiazku zapinania pasow. Ale ja tam bede zapinala i zapinalabym nawet bez adaptera.

A Lady, jaki program o porodach na tej ipli ogladasz? Fajne cos?

Martynaaa spojenie to mnie akurat jeszcze nie bolalo. Ale to chyba normalne ze boli, no bo sie biodra rozciagaja. A mocno Cie boli? Czy da sie przezyc?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2014, 23:55

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polski program "Porody. Cud narodzin"

Martynka mnie spojenie bolało z 2tygodnie temu, ale to było jeden wieczór tylko, więc obstawiam, że na tym etapie co Ty jesteś to też mnie będzie bolało:P

w sumie chyba najbezpieczniej będzie w moim przypadku (termin na luty) jak w zimę po prostu nie będę jeździła autem. Wszystko oczywiście zależy od tego jaka zima przed nami :)
    Ja będę wtedy zimowym kluskiem...więc z moim już sporym brzuchem nie wiem czy dosięgne kierownicy :D a jako pasażer nie jeżdżę, bo mam chorobę lokomocyjną :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2014, 09:39

3523x2t.png
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten bol jest bardzo nieprzyjemny, dopoki chodze i sie ruszam to jest dobrze, ale jak odpoczywam po calym dniu a potem wstane to czuje okrutne klocie w kroczu i ledwie jestem w stanie zrobic pierwsze kroki, jak rozchodze to jest lepiej. Ciezko jest tez mi podniesc jedna noge bo czuje przeszywajace klocie. Nie mam silnego bolu codziennie, ale nasila sie po intensywnym dniu, zaczelo sie 2 tygodnie temu. To taki bol jak po dlugiej jezdzie rowerem na niewygodnym siodelku :/ We wtorek powiem o tym na wizycie, ciekawe czy cos na to poradzi. Ponoc kobiety odczuwaja takie bole kiedy dziecko uklada sie glowka w miednicy.

Kor_a, co ciekawego polozna powiedziala o kapaniu noworodkow? Temat mnie ciekawi, troche tez boje sie czy nie bede panikowala zeby to robic, dziecko jest takie delikatne. Rozwazam zakup wanienki Stokke Flexi Bath ze wzgledu na to ze sie sklada i mozna ja zabrac ze soba np na wakacje. Maz oczywiscie sceptyk i mowi ze bedzie przeciekac :p

Bardzo bardzo fajny filmik, obejrzyjscie koniecznie Mamusie!
    http://www.sosrodzice.pl/czym-mysli-dziecko-brzuszku-uroczy-filmik/

3i49anlimybgnl9h.png
‹‹ 60 61 62 63 64 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ