X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarne '86
Odpowiedz

Ciężarne '86

Oceń ten wątek:
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynaaa to moze byc rwa kulszowa skoro powoduje, ze masz problem z podniesieniem nogi, jest to bardzo czeste w ciazy, macica uciska na jakis nerw czy cos takiego, jak wstaje po krotkim lezeniu to jak paralityk, po dlugim jest w miare ok, przy bardzo silnym bolu lekarz pozwolil mi smarowac olace miejsce kremami rozgrzewajacymi u mnie to okolice kosci ogonowej i jakby w glab prawego posladka, jeszcze brzucha prawie nie mialam jak sie zaczelo

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Ewik Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Filmik uroczy :)

Szpileczko dziękuje za rady odnośnie pasów właśnie zamówiłam używany dużo tańszy.

szpilka lubi tę wiadomość

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewik a który?

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szpilka, tak wlasnie podejrzewalam ze to rwa kluszowa plus rozchodzenie sie kosci miednicy. Ja tez jak odpoczne duzej to jest ok, ale jak przysiadam na chwile a potem znowu wstaje to tak jak piszesz, paralityk. U mnie to swiezy problem. Jak bylam z mezem u fizjoterapeuty to zapytalam czy takie bole moze rozmasowac lub zalagodzic, powiedzial ze tak, ale w 7mc tuz zdecydowanie za pozno, jesli lekarz nie ma przeciwskazan to mozna uzywac termoforu na plecy. Pomagaja Ci masci rozgrzewajace? Zobaczymy co moja lekarz na to poradzi czy znowu powie ze to calkowicie normalne i nie ma co sie martwic. Tutaj ciaza to doslownie nie choroba.

3i49anlimybgnl9h.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynaaa wrote:
    Szpilka, tak wlasnie podejrzewalam ze to rwa kluszowa plus rozchodzenie sie kosci miednicy. Ja tez jak odpoczne duzej to jest ok, ale jak przysiadam na chwile a potem znowu wstaje to tak jak piszesz, paralityk. U mnie to swiezy problem. Jak bylam z mezem u fizjoterapeuty to zapytalam czy takie bole moze rozmasowac lub zalagodzic, powiedzial ze tak, ale w 7mc tuz zdecydowanie za pozno, jesli lekarz nie ma przeciwskazan to mozna uzywac termoforu na plecy. Pomagaja Ci masci rozgrzewajace? Zobaczymy co moja lekarz na to poradzi czy znowu powie ze to calkowicie normalne i nie ma co sie martwic. Tutaj ciaza to doslownie nie choroba.
    na razie staram sie z tym żyć bez maści, ale jak juz nie mogę wyjśc z wanny to maść trochę pomaga jest na tyle lepiej, ze ruszam sie powiedzmy w normie, bo boli mniej, ale trzeba maścią i masażem robionym przez męża trafic we właściwe miejsce, u mnie akurat łatwo trafić

Martynaaa lubi tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a juz myslalam ze cos jest ze mna nie tak, ale widze ze to nie tylko moj problem. Dobrze, ze masaze przynosza ulge. Rowniez staram sie z tym zyc, ale to jest takie drazniace, teraz ledwo sie ruszam a przed ciaza biegalam dlugie kilometry i wchodzilam na 3 pietro w podskokach, a teraz zonk. Mam nadzieje ze moj synek nie bedzie kanapowcem i bedzie z mama chetnie spacerowal a o wszytkich bolach zapomne jak tylko go ujrze :)

3i49anlimybgnl9h.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ze wzgledu na to, że sa różne opinie na temat stosowania maści rozgrzewających w ciąży, maz mnie smaruje gdy jest gorzej niż zwykle, żeby nie przesadzić, bo chociaz doktor pozwolił, to nawet czesto na masciach pisza, żeby nie stosowac długotrwale i na dużą powierzchnie ciała

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja powiem szczerze nie lubie takich masci rozgrzewajacych, raz ze wlasnie mozna "splonac" jak sie uzyje masci zbyt wiele, a z drugiej strony zawsze obawiam sie ze posmaruje tam gdzie sa narzady, a przeciez nie mozna w takich miejscach a poza tym to tylko dorazny lek. Wiec jesli uzywa sie go tylko wtedy kiedy bol jest naprawdę duzy to ok. Moj maz stosuje taka masc doraznie, ale ja zawsze bylam wierna termoforowi i chyba tym bardziej w ciazy sie do nich nie przekonam.

3i49anlimybgnl9h.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak bedzie Cie bardzo bolec to przetestuj, bo zawsze mniej sie z tego leku poza miejsce uzycia dostanie niz jakbys musiala apap wziac, ktory wiadomo, ze bezpieczny, ale jednak dziala na cale cialo, a nuz odrobina masci i masaz pomoze, mezowi kaze brac tylko odrobine wielkosci polowy ziarnka grochu

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Kor_a Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Położna potwierdziła, że przy stosowaniu emolientu nie trzeba już używać dodatkowych smarowideł. Powiedziała, że ostatnio pojawił się emolient Linum firmy Dermedic i powiedziała, że ma bardzo fajną relację jakości do ceny. Generalnie powiedziała, że na emolienty jest teraz moda i jak nie chcemy jej ulegać to spokojnie możemy używać jakichś kosmetycznych serii. Jest duży wybór, tylko mamy nie kupować dużych butelek, bo nie wiadomo jak Mała zareaguje. Fajne takie "zajęcia z kąpania", ale lalka jednak się nie rusza i nie pręży :-) Najbardziej obawiam się protestów przy toalecie twarzy :-)

Dzisiaj wypróbowałam mój ręczny laktator. Zasysa - jak się okaże, że będę miała duże problemy lub dziecko nie będzie umiało ssać to wtedy ew. kupię elektroniczny, ale na rozbujanie lakatacji czy pomoc w nawale mlecznym będzie wystarczający.

Dzisiaj dokonałam zakupu łóżeczka i materaca. Powoli wszystko staje się takie bardziej realne. Wczoraj przyszły też literki, które zamówiłam - na ścianie będzie jej imię, tylko trzeba je jeszcze w miarę prosto przykleić :-)

km5s8iik5ptfpdrq.png

Aniołek 06.07.2017, 8.11.2017
  • Anielle Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynaaa, poryczalam sie jak glupia na tym filmiku :) To jest chyba reklama tego mleka ale jest przeslodka :) I oto dowod ze w ciazy nawet reklama moze wzruszyc do lez, chociaz mojemu mezowi tez sie oczy zaszklily, chyba ze mna wspol-czuje ta ciaze :)

Wspolczuje Wam dziewczyny tych boli, mnie bolaly plecy przez jakis czas, baaardzo mi to dokuczalo. I ulge przynosil mi jedynie basen. Ale teraz jak nie pracuje i nie spedzam kilku godzin przed komputerem na siedzaco i spie z poducha-bananem to mi przeszlo. Ale wiem co to znaczy chodzic jak pokraka i trzymac sie mebli idac siku w nocy. Martynaaa koniecznie powiedz o tym na wizycie, czytalam ze niektorym kobietom "rozchodzi" sie spojenie lonowe w czasie ciazy. I nieraz przez to nie moga rodzic naturalnie. Ale nie chce Cie straszyc, poprostu sie oszczedzaj. Podobno chodzenie po schodach zwkieksza takie dolegliwosci i noszenie ciezarow. Wiec sie oszczedzaj. A na wizycie nalegaj, Belgia to jeszcze nie Anglia gdzie na kazda chorobe daja paracetamol i moze Ci ktos sensownie powie o co chodzi :)

Kora jak my zmontowalismy lozeczko to odrazu tez poczulam ze to juz jest takie realne! I sie uspokoilam psychicznie ze idziemy do przodu z przygotowaniami i juz nie mam koszmarow ze dziecko sie rodzi a ja je nie mam w co ubrac :) Chyba tez kupie laktator, tak na wszelki wypadek. Chociaz pod koniec dnia juz zauwazam kanalik na jednej piersi, taka zolta kropeczke zaschnieta narazie, wiec mam nadzieje ze nie bede miec problemow z laktacja.

A slyszalyscie o wiaderku do kapania dzieci? Moja przyjaciolka uzywa i bardzo sobie chwali. To jakis nowy trend. Ciekawie to wyglada, sama sie zastanawiam. A tu filmik o co mi chodzi https://www.youtube.com/watch?v=RUegDTdrc8o
    Na tym filmiku dziecko jest juz calkiem duze wiec sobie fajnie siedzi w tym wiaderku i sie opiera, chociaz wydaje sie ze jest wtedy malo miejsca. Ale widzialam tez zupelne niemowlaczki i opiekun wtedy tak smiesznie za glowe trzyma. Podobno dzieci to lubia bo je woda unosi i wypiera i one sobie wtedy "plywaja" w tym wiaderku. Sama nie wiem czy to sensowne czy to poprostu taka nowa moda.

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anielle, ja tez czytalam o rozchodzeniu sie spojenia lonowego i od kiedy poczulam te bole to uwazam na siebie o wiele wiele bardziej. Mialam dwa luzniejsze dni i czuje sie duzo lepiej, wiec wiem ze wysilek i dzwiganie nasila bol. Powiem o tym na wizycie i jestem przygotowana na to ze lekarz moze mnie wyslac na zwolnienie a moze okaze sie ze to zwykla rwa kulszowa. Tak czy inaczej, jestem juz baaardzo ostrozna.

I ja sie zastanawialam nad tym wiaderkiem do kapania. Jest duzo opinii na jego temat, tych bardzo za i tych bardzo przeciw. Niby dziecko czuje sie jak w brzuchu mamy a z drugiej strony inni krzycza ze nie mozna sadzac noworodka i ze to bardzo znieksztalca kregoslup i bioderka. Na poczatku jak je zobaczylam to bylam zachwycona idea, ale jak zaczelam sie nad nim zastanawiac to doszlam do wniosku ze byloby mi bardzo niewygodnie kapac noworodka samej. Mimo, ze wyglada to na brdzo prosta czynnosc, wystarczy podtrzymac glowke a druga reka myc bobasa. Duzo fajniej wyglada to przy dzieciach ktore juz siedza. Ja sie nie zdecyduje jednak. Teraz zastanawiam sie nad ta wanienka
    http://www.youtube.com/watch?v=wLEYisEEEEE

Filmik jest reklama mleka, ale bardzo fajna :)

3i49anlimybgnl9h.png
  • Kor_a Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm z tym wiaderkiem to zastanawia mnie jedna rzecz - zanim nie odpadnie kikut zalecają, żeby nie moczyć pępka. W takim wiaderku to chyba nie możliwe. .. a u różnych dzieci odpada w różnym czasie.

km5s8iik5ptfpdrq.png

Aniołek 06.07.2017, 8.11.2017
  • Anielle Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie, jak umyc skoro pepka nie mozna zamoczyc? No i drugie pytanie, jak umyc glowke? Nie no, na pol-lezaco chyba jednak wygodniej. Przynajmniej jak dla mnie. Martynaaa, widzialam ostatio ta wanienke skladana w sklepie, wlasnie mnie tez zainteresowala. Ale chyba jednak na cos tradycyjnego sie zdecydujemy w tej kwestii.

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • Ewik Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szpileczko ten zapinany miedzy nogami bo znalazlam w super cenie jak nowka

szpilka lubi tę wiadomość

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny z tym wiaderkiem to ja nie wiem jak jest...
    ale mam wrażenie, że ta pozycja wiaderkowa nadwyręża kręgosłup dziecka...

A ja wraz z drugą ciężarówką - bratową, zrobiłyśmy 7kg piechotką:D trochę mnie zmęczenie złapało po południu, teraz trochę lepiej, choć na 15min się muszę położyć i zrelaksować, bo za godzinę gości będziemy mieli, na mecz oczywiście:)

coś a'la żurek zrobiłam, łazanki zrobiłam...i nic więcej nie robię, pierdziu :P

Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
    Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
    34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g

3523x2t.png
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyMk, brawo :) odpocznij teraz sobie. Znowu cos pichcisz.
    Ja zrobilam wczoraj zupe dyniowa z pieczonych warzyw i zostalo nam jej jeczsze na dzisiaj na obiad. Wczoraj zupka smakowla a dzis tylko skonczylam jesc i zwymiotowalam. Ostatni raz zdazylo mi sie to pod koniec 4-go miesiaca. Wogole mi nie podeszla. Maz sie smial ze Maly nie chce przez dwa dni jesc tego samego, ostatnio wymiotowalam po chili con carne, jak jadlam je drugi dzien pod rzad. Wybredny :)

U nas postepy z wyprawka, dzis kupilismy lozeczko, materac, maxi cosi, lezaczek i lozeczko turystyczne. Duzo jeszcze przed nami, ale juz mniej niz wiecej. Takie zakupy to sama radosc :)

Wanienke nadal nie wiem jaka chcemy, musze obejrzec je w sklepie.

LadyMK lubi tę wiadomość

3i49anlimybgnl9h.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kobitki! Nawet nie mam jak poczytac co u Was, bo mamy skok rozwojowy. Istny armagedon :( Mati bez przerwy chce byc przy mnie, bo inaczej ryk. Nawet na mnie spi, bo inaczej sie budzi po kilku minutach. I tak od wczoraj. Zeswirowac mozna, ale tak mi go zal, ze teraz go swiat przeraza i szuka ukojenia przy mnie :(

https://www.maluchy.pl/li-68923.png
  • Anielle Autorytet

Wysłany: 12 października 2014, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha, Martynaaa, wybrednego masz lokatora w brzuchu, nie bedzie jadl dwa razy z rzedu tego samego :) Mi sie to zdarzalo na poczatku ciazy, jednego dnia cos smakuje a drugiego to samo juz nie bardzo. Ale na szczescie juz sie nie zdarza. Nie zazdroszcze tego retro-sentymentalnego powrotu do pierwszego trymestru :)

LadyMK jak zrobilas zurek i lazanki to ja bym juz nawet nie myslala zeby jeszcze cos do tego robic, dla mnie to juz niezle :) Masz zupelnie zasluzone prawo do odpoczynku.

Betinka tez by mi sie serce krajalo jakbym widziala ze moje dzieciatko jest wystraszone swiatem i placze. Ni ema co przesadzac z zimnym wychowaniem i "nie przyzwyczajaniem do noszenia", jak placze to nie sposob nie utulic. Dziecko potrzebuje wsparcia, trzeba wspierac!

Ja tez wczoraj ogladalam mecz, nawet wyszlismy do restauracjo-baru polskiego, bo maz to fan pilki konkretny. Chyba pierwsze nasze wyjscie wieczorne na miasto odkad zaszlam w ciaze, dobrze mi to zrobilo psychicznie, ale jak wracalismy to bylam mega zmeczona i czulam straszne ciagniecie w dole brzucha, takie menstruacyjne i bol plecow. Cialo wyraznie pokazuje, ze imprezki to juz nie dla mnie :)

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 13 października 2014, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też oglądałam mecz i jestem baaardzo zadowolona...ale niestety towarzysko również u mnie coraz słabiej :P nie mam siły siedzieć wieczorami. Odczuwam wtedy wewnętrzną potrzebę "pobycia" z małym trochę - puścić mu muzyczkę, położyć się pod kołderkę...

Wczoraj w końcu byliśmy "na randce" godzinnej hehehehe... zdążyliśmy dojechać na miejsce, zjeść pizze i wrócić :D Totalnie zmęczeni byliśmy, ale randkę mamy odhaczoną.

Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
    Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
    34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g

3523x2t.png
‹‹ 61 62 63 64 65 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ