Ciężarne '86
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć Kochane!
Wpadam rzutem na taśmę, bo gorąco po wizycie. Wszystko ok, dziecko ma 9,5 cm, serce bije, mózg na swoim miejscu Rusza się, ale nie jest jakimś nerwusem
Za to płci jeszcze nie poznaliśmy A tak się nastawiałam! Ale Dzidek tak skrzyżował nóżki, że nic z tego... No trudno, muszę czekać CZTERY tygodnie!!!szpilka, Ewik, Anielle, Martynaaa, LadyMK lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry
u mnie dzisiaj paskudny dzień pada deszcz i jest zimno nic się nie chce więc i samopoczucie jakieś gorsze.
wczoraj spędziłam większość dnia w łóżku bo mnie coś uwierało w brzuchu nie wiem co to było bo tak mi się spinało dziwnie i albo z jednej albo z drugiej strony robiło się twarde jak kamień jak przykładałam rękę i masowałam to było ok.
Ida super wiadomości z wizyty jeszcze chwilkę cierpliwości i zobaczycie płeć. -
Ida super wiesci, a co do plci to ja tez musialam tyle czekac, wczesniej jak zapytalam czy cos widac to mnie lekarz lekko wysmial I moje usg trzeciego trymestru tez mam dokladnie za 4 tygodnie, bedziemy razem przezywac. Ja tez sie nie moge doczekac a to jeszcze az tyyyyle czasu... No ale zleci, jak cala ta ciaza. Mam nadzieje ze potwierdza plec
Ewik to pewnie malenstwo sie tak ruszalo i ustawialo i je po glowce glaskalas. Bo to raczej nie skurcze, skurcze by byly na calym brzuchu.
Milego dnia CiezarowyEwik lubi tę wiadomość
-
Hej Kochane,
Ida, bardzo dobre wiadomosci, ja plec poznalam dopiero na polowkowym, w 16tc byly tylko przypuszczenia. Cierpliwosci
Ewik, to na pewno dziecko to co czulas, one lubia sie tak prezyc.
U mnie tez pogoda paskudna, szaro i deszczowo, ale czekam na weekend i 24 stopnie :)moze nie spuchne. Dzis wyspalam sie do 9, mam ciezki tydzien. Dzis nie ruszam sie z domu do wieczora, potem znowu do pracy.
Uskuteczniam spanie na lewym boku, spie tak juz od 4mc, ale teraz nie pozwalam sobie na nawet krotka zmiane pozycji, trzeba Maluszka ladnie ulozyc do porodu. Pomaga mi poduszka banan, ale czasem jak sie budze to mam juz dosc tej pozycji i korci mnie zeby sie przewrocic. Jak wstaje to mam brzuch wypchany po lewej stronie, czyli Maluch spal sobie smacznie na pleckach na materacu. Zabawnie to wyglada zanim znowu wroci na srodek.
Wczoraj w pracy kiedy dzieciaki pisaly sprawdzian siedzialam i obserwowalam moj brzuch jak sie rusza pod sukienka. Poczulam ze Maluch wypina nozki i robia sie takie male stozki na brzuchu. Udalo mi sie trafic na jego stopke i poglaskac kiedy ja pieknie wypchnal, ale jak poczul ze ja troche przycisnelam to ja zabral. A ja mialam taka ochote wlozyc reke do brzucha i zlapac go za te nozke i wycalowac Pozniej wieczorem Maz tez przylozyl reke do brzucha jak Malec byl aktywny i byl niesamowicie przeszczesliwy ze tak bardzo wyraznie go czuc, te przesuwajace sie nozki i kolanka. Mowi ze jest silny:) Nie mozemy sie juz go doczekac.
Anielle, ja nie znam zadnych ksiazek o porodzie, a to juz czas zebys sie edukowac w tym temacie. Jakbys cos znalazla z Mezem w internecie to dawaj znac!
Milego dnia!Anielle, Ewik lubią tę wiadomość
-
Ida fajnie, że wszystko w jak najlepszym porządku
Ja płeć poznałam dopiero w 20tc, wcześniej i tak nie chciałam, bo wcześniej to są takie przypuszczenia niepewne co do płci, dopiero później ładnie widać i jest pewności 100%.
Ewik w którym ty już tygodniu jesteś?
Bo z tego co ja pamiętam, na początku drugiego trymestru miałam ciągle brzuch napięty, taki kamień i ciągnęło mnie raz z prawej, raz z lewej. Byłam wtedy trochę przerażona, ale jak się okazało to po prostu wszystko się rozciągało.
Obecnie mój brzuch każdego dnia jest coraz większy... niedługo taczki będę potrzebowała
Wczoraj wieczorem męża wyciągnęłam na spacer, bo miałam wyrzuty sumienia, że cały dzień w domu siedziałam. Za godzinkę idę z bratową na spacer, musimy się trochę poruszaćEwik lubi tę wiadomość
Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g
-
aa dziś nowy tydzień. Ciągle mnie mylą te podpisy pod suwaczkami. Ukończony 22, zaczynam 23. Mój maluch 2,5tyg temu ważył 400g, więc teraz pewnie około 550g, do niedawna myślałam, że to dużo...ale dowiedziałam się ostatnio, że znajomej dzieć w 26tyg waży już prawie 1kgMalutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
-
ps jak się odczuwa czkawkę malucha?? bo coś często i delikatnie czuję takie puknięcia... i zastanawiam się czy to jest właśnie czkawkaMalutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
-
LadyMK wrote:ps jak się odczuwa czkawkę malucha?? bo coś często i delikatnie czuję takie puknięcia... i zastanawiam się czy to jest właśnie czkawka
ja odczuwam jakby kolysanie w dole brzucha, sa to bardzo regularne ruchy, w sumie mozna to okreslic jako pukniecia.
Szpilka daj znac jak po wizycie. -
LadyMK wrote:aa dziś nowy tydzień. Ciągle mnie mylą te podpisy pod suwaczkami. Ukończony 22, zaczynam 23. Mój maluch 2,5tyg temu ważył 400g, więc teraz pewnie około 550g, do niedawna myślałam, że to dużo...ale dowiedziałam się ostatnio, że znajomej dzieć w 26tyg waży już prawie 1kg
moj Dzidzius w 27 tygodniu wazyl 990g. Te podpisy pod suwaczkami tez nie wydaja mi sie zawsze zgodne z tym co dowiaduje sie u lekarza lub z ksiazek. Wazne ze rosna -
Oj Martynaaa az sie wzruszylam, ja tez mam ochote zlapac za te mikro konczynki ktore wystaja czasami, chociaz jak narazie tylko raz tak konkretnie cos wystawalo, i wycalowac Ale juz coraz blizej do tego dnia kiedy to w koncu bedzie mozliwe
Co do czkawki to ja czasami odczuwam takie regularne, delikatne pukniecia, w odroznieniu do ruchow sa wlasnie duzo delikatniejsze i powtarzaja sie co kilka sekund. Ale sama nie jestem pewna czy to czkawka. Fajnie by bylo na usg akurat wtedy podejrzec to by czlowiek mial pewnosc
Wlasnie podobno "DUCHOWE POŁOŻNICTWO: Intymność narodzin" Ina May Gaskin i jeszcze inna jej ksiazka "PORÓD NATURALNY" tej samej autorki to fajne pozycje skupiajace sie na naturalnym porodzie. Wlasnie szukalam wczoraj ebookow (a nie audiobookow jak to wczoraj madrze napisalam;)) ale nie znalezlismy z mezem, tzn znalezlismy tylko platne wersje. Ale moze sie skusze bo czas najwyzszy sie psychicznie do porodu przygotowac.
A ja dzis w ramach walki z nic-nierobieniem uszylam podusie/przytulanke/dekoracje dla Naszej Malej Kruszyny z roznych skrawkow ktorych nigdy nie wyrzucam bo "moze sie przydadza". No i w koncu sie przydaly
Wyszla troche zezowata sowka, tylko chyba wypelnienie zmienie, rozpruje jakas istniejaca poduszke
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2014, 13:19
szpilka, Ewik, Martynaaa, LadyMK lubią tę wiadomość
-
Lady dokładnie jestem w 16 tydz.+5 dni ogólnie brzuszek mi szybko rośnie i każdy mówi,że jestem już ładna piłeczka więc gdzieś się maluszek musi rozciągać więc pewnie wszystko będzie takie napięte już niedługo.
szpileczko trzymam kciuki za wizytę
-
ale super sówka!! podobnie jak Martyna, również Ci zazdroszczę ))
Anielle lubi tę wiadomość
Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
-
Ewik wrote:Lady dokładnie jestem w 16 tydz.+5 dni ogólnie brzuszek mi szybko rośnie i każdy mówi,że jestem już ładna piłeczka więc gdzieś się maluszek musi rozciągać więc pewnie wszystko będzie takie napięte już niedługo.
szpileczko trzymam kciuki za wizytę
Kochana, ja dziś zaczęłam 17 tydzień. Jak to możliwe, że jesteśmy tak blisko siebie, skoro Ty zaszłaś jakoś o wiele szybciej (albo tak mi się wydaje)
Suwaczek mam inaczej ustawiony, wg OM dziś jest 1 dzień 17 tygodnia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2014, 15:55
-
Dzieki dziewczyny, maszyna to super sprawa, jak tylko macie jakies zaciecie w tym kierunku to polecam, nawet najprostszy i najtanszy model, ja uwielbiam tak sobie kombinowac, chyba to bedzie moje glowne zajecie na tym zwolnieniu. Tylko jakies fajne materialy musze kupic
Wow, Ewik, Ida, co dopiero robilyscie bete a tu juz zaraz polowa ciazy bedzie za wami, ale to leciIda, Martynaaa lubią tę wiadomość
-
już po wizycie
szyjka 4 cm twarda zamknięta
dzidzia bpd 6.04cm fl 5.11 cm waga 932 gr
Ida zajrzyj na starające się 86, bo Vanilia prosiła o dopisanie serduszka no i tam chyba jeszcze pare serduszek sie pojawiło np u weroniki 86
Martynaaa, Anielle lubią tę wiadomość
-
szpilka wrote:już po wizycie
szyjka 4 cm twarda zamknięta
dzidzia bpd 6.04cm fl 5.11 cm waga 932 gr
Ida zajrzyj na starające się 86, bo Vanilia prosiła o dopisanie serduszka no i tam chyba jeszcze pare serduszek sie pojawiło np u weroniki 86
A, no i super wieści -
Idunia wedlug usg dzidzia jest starsza o dobry tydzien ale zawsze podaje tak jak mam na belly. Brzuszeek mam pokazny jak na ten tydzien nie mieszcze sie w ciuszki sprzed ciazy w ruch poszly spodnie ciazowe i wszystko co luzne.
Ja juz myslalam,ze mi sie polepszylo a wczoraj znowu mialam wymioty,ze ledwo dolecialam.
Szpileczko bardzoo dobre wiadomosci.