X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki metodą IVF i IUI
Odpowiedz

Ciężarówki metodą IVF i IUI

Oceń ten wątek:
  • Asia_88 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2018, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaaaa Butterfly, wreszcie!! Super, kolejny chłopak do naszej bandy :D

Ana, życzę szybkiego i bezproblemowego rozwiązania! &&

..::Butterfly::.. lubi tę wiadomość

m2tKp2.png
    "Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem."
  • Kabełka Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2018, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lena7 wrote:
    Ja wiem że tylko 1 i 2 prenatalne można zrobić na NFZ..3 nie..2 lekarzy mi to mówiło..

Właśnie tak wyczytałam, ale to na jakimś blogu, więc chciałam tu jeszcze Was dopytać ;).

Zohasamoha nic nie szkodzi. ;)

km5sdf9h9gfpaiic.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2018, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem skąd macie takie informacje, USG III trymestru przysługuje każdej ciężarnej bez względu na wiek i każda moja koleżanka prowadzącą tak ciąże je miala. Mówimy oczywiście cały czas o prowadzeniu ciąży i skierowaniach od lekarzy w ramach NFZ.

Ana,trzymam zatem kciuki,żebyś jutro już zobaczyła Malutką:)

• lena7 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2018, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysia, tak przysługuje, jak każde inne,.ale mi chodzi o płatne/nie platne..3 USG tzw. prenatalne, jest płatne..pierwsze, i drugie, można zrobić robić na NFZ.

Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
    7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka <3
    8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2018, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja chyba Was nie zrozumiałam ,bo sie pogubiłam i co pytacie :D
    Dzięki Lena za wyjaśnienie

• Milkowiec Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2018, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A kiedy Wam zaczęły ustępować początkowe dolegliwości ciążowe tj. mdłości, jadłowstręt etc? Było to stopniowe czy niemal z dnia na dzień? Już zaczynam panikować, że dziś podejrzanie dobrze się czuje :/
    Ana ogrone kciuki za szybką akcję i slicznego,zdrowego bobasa

mhsvdf9hc5k12r5t.png
    klz9g7rf19f59cr1.png
    starania od 2012r., 2xIUI, 3xICSI (5 transferów w tym 1x cb i 1x cbz)
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2018, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysia_ wrote:
    Nie wiem skąd macie takie informacje, USG III trymestru przysługuje każdej ciężarnej bez względu na wiek i każda moja koleżanka prowadzącą tak ciąże je miala. Mówimy oczywiście cały czas o prowadzeniu ciąży i skierowaniach od lekarzy w ramach NFZ.

Ana,trzymam zatem kciuki,żebyś jutro już zobaczyła Malutką:)

Usg 3 trymestru to cos innego niz 3 prenatalne. Na NFZ mozna dostac skierowanie tylko na 1 i 2 prenatalne. 3 zawsze jest platnie i nie jest obowiazkowe, nawet jak sie robilo 1 i 2 prywatnie.

Skierowanie na prenatalne na NFZ moze wystawic lekarz prywatny. Ja tak mialam. Co wiecej jak daje skierowanie na prenatalne to jest to skierowanie od razu na oba (1 i 2), nie trzeba miec drugiego skierowania na 2 prenatalne. No chyba, ze drugie chce sie zrobic w innym miejscu niz 1 to wtedy tak.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2018, 22:04

jasmina6 lubi tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2018, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milkowiec wrote:
    A kiedy Wam zaczęły ustępować początkowe dolegliwości ciążowe tj. mdłości, jadłowstręt etc? Było to stopniowe czy niemal z dnia na dzień? Już zaczynam panikować, że dziś podejrzanie dobrze się czuje :/
    Ana ogrone kciuki za szybką akcję i slicznego,zdrowego bobasa

Mnie z poczatkiem 20 tc. Jednego dnia jak kazdego poprzedniego rzyagalam dalej niz widzialam a kolejnego nic i tak juz do konca.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2018, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Usg 3 trymestru to cos innego niz 3 prenatalne. Na NFZ mozna dostac skierowanie tylko na 1 i 2 prenatalne. 3 zawsze jest platnie i nie jest obowiazkowe, nawet jak sie robilo 1 i 2 prywatnie.
    Dzięki, już załapałam, myślałam,że pytanie tyczy się zwykłego USG w III trym.

• jasmina6 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2018, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madlenka wrote:
    Jeżeli ktoś ma ukończone 35 lat tak?
    Niekoniecznie, wystarczy że lekarz w skierowaniu zaznaczy że podejrzewa jakieś nieprawidłowości. Ja mam 30 i dwa pierwsze prenatalne i pappa miałam za free

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2018, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mięsko wrote:
    dziewczyny, wizyta na NFZ do endokrynologa na styczeń.2023 :P jetem w ciąży więc na 2020 :P
    Musisz mieć w ciągu 7 dni, polityka prorodzinna. Proś o odmowę umówienia Cię na piśmie i podpisanie przez kierownika poradni bo chcesz to zgłosić do NFZ.

Anatolka lubi tę wiadomość

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2018, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flowwer wrote:
    generalnie tak ale czasem można naciągnąć jak gin chce. Może wpisać na NFZ po poronieniu, IVF, hasi, cukrzyca i ze względu na inne choroby które mogą zagrożeniem dla dziecka ;)

mięsko zadzwoń do NFZ i niech oni znajdą endokrynologa ;) to nasze prawo a mają znaleść do 7 dni ;)

Cierpliwa u mnie minimalnie nudności mniejsze ale za to mam duszności i kołatanie serca i ból przy mostku. Dziś nie zdąże ale jutro podjadę do labu zrobić jonogram bo może mam za mało potasu przez encorton.
    Mamy podobne smaki od kilku dni jestem na rosole, kaki, bób i saładka jarzynowa z dużą ilością musztardy ;)
    Chyba będzie synek bo słodyczy nawet widzieć nie mogę.
    Ja na słodycze nie patrzę a jest Lilka ;) No i pamiętaj że nasza lekarka ma rękę do dziewczynek :D

Flowwer lubi tę wiadomość

3i49uay3vn9a2peg.png
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2018, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zohasamoha wrote:
    Niestety Flowwer, nie jest tak słodko, jak piszesz. Wskazania do badań prenatalnych są takie:
    wiek: od ukończenia 35 lat (badanie przysługuje kobiecie w danym roku kalendarzowym, w którym kończy 35 lat),

· wystąpienie w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej płodu lub dziecka,

· stwierdzenie wystąpienia strukturalnych aberracji chromosomowych u ciężarnej lub u ojca dziecka,

· stwierdzenie znacznie większego ryzyka urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną monogenetycznie lub wieloczynnikową,

· stwierdzenie w czasie ciąży nieprawidłowego wyniku badania USG i/lub badań biochemicznych wskazujących na zwiększone ryzyko aberracji chromosomowej lub wady płodu.

Mysia, też miałam skierowanie od lekarza, ale nie chcieli mi zrobić na NFZ... ja w marcu kończę 35 lat, w czerwcu rodzę- w grudniu miałam mieć prenatalne- nie należało mi się i już... podobno NFZ bardzo to sprawdza. Ale za to połówkowe mam już na NFZ, bo mam w styczniu i już rocznikowo mam 35 lat;P

Mięsko, ale absurd z tymi endokrynologami:/
    Jak lekarz chce to podciąga Cię pod ostatni punkt.

Anatolka lubi tę wiadomość

3i49uay3vn9a2peg.png
  • ..::Butterfly::.. Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny Was tez tak często boli głowa ?

A drugie pytanie to czy wybieracie się / chodzicie do szkoły rodzenia ?

Endometrioza 4 stopień
    Naturalsik
    dqprj48ads9ey279.png
    qdkk3e5ewur6ild8.png
    05.10.17 FET(blastocysta 1BC)i mamy to! Cudzie trwaj!<3
    15.05.18 Synek jest już na świecie <3
  • ..::Butterfly::.. Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2018, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    Chodziłam..
    Ana jak tam sytuacja u Ciebie? &&

I jaka jest Twoja opinia ? Warto ?

Endometrioza 4 stopień
    Naturalsik
    dqprj48ads9ey279.png
    qdkk3e5ewur6ild8.png
    05.10.17 FET(blastocysta 1BC)i mamy to! Cudzie trwaj!<3
    15.05.18 Synek jest już na świecie <3
  • zohasamoha Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2018, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasmina6, moja dr na NFZ twierdzi, ze NFZ bardzo sprawdza te nieprawidłowości w USG i trzeba je udokumentować... :/ tak czy siak, czasu nie cofnę, najważniejsze, że wszystko jest dobrze:)

Czynnik męski - mała ruchliwość, morfologia 3%
    piu3vfxmpkmz0k5w.png
    26.09 transfer 2 zarodków 8A
    8 dpt beta 19,37, 10dpt 51,88 13 dpt 198,7 17dpt 833,9
  • zohasamoha Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2018, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lena7 wrote:
    Mysia, tak przysługuje, jak każde inne,.ale mi chodzi o płatne/nie platne..3 USG tzw. prenatalne, jest płatne..pierwsze, i drugie, można zrobić robić na NFZ.
    widocznie pomyliłam te dwa pojęcia... chyba mój mózg zaczyna stawać się kalafiorem;P coraz więcej rzeczy mi się myli i coraz więcej głupot robię;/

piu3vfxmpkmz0k5w.png
  • zohasamoha Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2018, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly, mnie głowa boli, jak się odwodnię... wtedy jest masakra..na szczęście, póki co, 2 razy mi się to zdarzyło w ciąży.

Jeśli chodzi o szkołę rodzenia, to ja się wybieram- z mężem, bo On bardzo chce;) Mam teraz szkołę rodzenia w realu, bo moja Przyjaciółka urodziła 11 dni temu:) a jak chodziła do szkoły rodzenia, to na bieżąco mi referowała;) Ale myślę, że fajnie jest chodzić z Partnerem i razem to przeżywać:)

piu3vfxmpkmz0k5w.png
  • Asia_88 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ..::Butterfly::.. wrote:
    Dziewczyny Was tez tak często boli głowa ?

A drugie pytanie to czy wybieracie się / chodzicie do szkoły rodzenia ?
    Mnie boli rzadko, ale jak już zacznie to od rana do wieczora i mocno, muszę brać Apap, bo samo nie przechodzi :/

Do szkoły planujemy iść razem w kwietniu, na Żelazną, żeby poznać szpital, zobaczyć gdzie co jest itd.

m2tKp2.png
    "Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem."
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też właśnie chciałam zapytać się o szkołę rodzenia. W którym miesiącu zaczęłyście chodzić i jaką macie opinię?

‹‹ 809 810 811 812 813 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ