Ciężarówki po IVF 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyBuko wrote:Ja mam liczone (z tym, że po świeżym transferze, ale to bez różnicy) tak:14 dni (bo wtedy standardowo jest owu) plus wiek podanego zarodka. Więc mimo tego, że punkcje miałam w 12 dc, to liczy się jakby to był 14 dc.
Czy on dobrze oblicza ?
Mi wychodzi różnica / bo wg kalkulatora 5 t 5 D, wg dnia cyklu -6 t 3 D...
-
Dzięki Dziewczyny
Ciasteczko ja najpierw nie chciałam robić NIFTY, tylko USG plus PAPPA. Ale w USG prenatalnym wyszła dość duża przezierność karkowa, taka w górnej granicy normy. I wolałam się upewnić, że wszystko jest dobrze. Gdyby nie ta przezierność karkowa to bym pewnie czekała na PAPPA ale nie dawało mi to spokoju (było NT 2 mm, przy CRL 54mm, a to dla takiego wymiaru dziecka graniczna wartość).Ciasteczko77 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZizu87 wrote:Dzięki Dziewczyny
Ciasteczko ja najpierw nie chciałam robić NIFTY, tylko USG plus PAPPA. Ale w USG prenatalnym wyszła dość duża przezierność karkowa, taka w górnej granicy normy. I wolałam się upewnić, że wszystko jest dobrze. Gdyby nie ta przezierność karkowa to bym pewnie czekała na PAPPA ale nie dawało mi to spokoju (było NT 2 mm, przy CRL 54mm, a to dla takiego wymiaru dziecka graniczna wartość).
bardzo się cieszę, że wszystko dobrze!! Kamień z serca !!
❤️Zizu87 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCiasteczko77 wrote:Jest np taki kalkulator - http://www.ivf-infertility.com/calc_preg.php
Czy on dobrze oblicza ?
Mi wychodzi różnica / bo wg kalkulatora 5 t 5 D, wg dnia cyklu -6 t 3 D... -
nick nieaktualnyBuko wrote:U mnie wylicza dobrze, czy biorąc pod uwagę datę punkcji czy transferu wychodzi mi ten sam termin, który u mnie jest też zgodny z usg (tak mam w każdym opisie usg) . A kiedy miałaś transfer i jakiego zarodka?
-
Mi lekarz mowil, ze liczy sie albo od pierwszego dnia miesiaczki - i wtedy ciaza trwa o 2 tyg dłużej, albo od powstania zarodka, czyli owulacji - dzien transferu minus wiek zarodka. Ja podchodzilam na cyklu naturalnym, wiec dokladnie wiadomo kiedy. Znajomym podaję wiek od miesiaczki, tak jak przy wiekszosci ciąż naturalnych
-
nick nieaktualnyU mnie, przez to, że miałam punkcje w 12 dc dr wyliczyl cykl o 2 dni dłużej, czyli nie od 7 stycznia tak jak miałam @, a od 5 stycznia.
Więc ja bym Ciasteczko u Ciebie liczyła 17 sierpnia crio, 13 sierpnia teoretyczna owu, więc 31 lipca OM. Według tego termin porodu powinien być ok. 6 maja 2019, czyli dziś jest 5t4d. Chociaż w zależności od kalkulatora wychodzi +/-1 dzień. U mnie też lekarz wyliczył termin na 12 października, a wszystkie kalkulatory pokazują 11 października.Ciasteczko77 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBuko wrote:U mnie, przez to, że miałam punkcje w 12 dc dr wyliczyl cykl o 2 dni dłużej, czyli nie od 7 stycznia tak jak miałam @, a od 5 stycznia.
Więc ja bym Ciasteczko u Ciebie liczyła 17 sierpnia crio, 13 sierpnia teoretyczna owu, więc 31 lipca OM. Według tego termin porodu powinien być ok. 6 maja 2019, czyli dziś jest 5t4d. Chociaż w zależności od kalkulatora wychodzi +/-1 dzień. U mnie też lekarz wyliczył termin na 12 października, a wszystkie kalkulatory pokazują 11 października.czyli jestem w 5 czy 6 tygodniu ? Jak należy mowić ?
To ja liczyłam od 1 dnia miesiączki - czyli 01.08.. wg Flo wychodziło mi 6 tydz i 4 dzień..Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2018, 09:07
-
Ciasteczko77 wrote:Dziękuje
czyli jestem w 5 czy 6 tygodniu ? Jak należy mowić ?
To ja liczyłam od 1 dnia miesiączki - czyli 01.08.. wg Flo wychodziło mi 6 tydz i 4 dzień..
Ciasteczko w aplikacji Flo można wybrać czy pokazuje trwający czy zakończony tydzień ciąży. Ja wybrałam, że pokazuje mi skończony tydzień bo tak łatwiej.
Powiem Ci na moim przykładzieU mnie 13t2d ciąży. To oznacza, że mam skończony 13 tydzień i jestem w trakcie 14 tygodnia.
A u Ciebie jeżeli kalkulatora wychodzi 5t4d to masz skończony 5 tydzień i jesteś w trakcie 6. Zmień sobie ustawienie we Flo bo się pogubisz
Też nie mogłam się w tym połapać, a to jest dosyć ważne np. jak umawiasz się na prenatalne bo są konkretne tygodnie kiedy można je robićOlciaaa, Ciasteczko77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyU lekarza czy na IP ważny jest skończony tydzień, czyli w Twoim przypadku 5, natomiast jesteś w trakcie 6 tygodnia
ja zawsze mówię rozpoczęty tydzień, (chociaż zazwyczaj pytanie, od np. Znajomych, jest o miesiąc ciazy, a nie tydzień
) tylko w tych dwóch przypadkach mówię "skończony tydzień....".
A nie wiem dlaczego wyszło Ci 6t4d, bo tzn. 46 dni, a przecież od 1 sierpnia tyle nie minęło jeszcze...Ciasteczko77 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBuko wrote:U lekarza czy na IP ważny jest skończony tydzień, czyli w Twoim przypadku 5, natomiast jesteś w trakcie 6 tygodnia
ja zawsze mówię rozpoczęty tydzień, (chociaż zazwyczaj pytanie, od np. Znajomych, jest o miesiąc ciazy, a nie tydzień
) tylko w tych dwóch przypadkach mówię "skończony tydzień....".
A nie wiem dlaczego wyszło Ci 6t4d, bo tzn. 46 dni, a przecież od 1 sierpnia tyle nie minęło jeszcze...
Jak zaznaczyłam we Flo ukończony to pokazuje 5t4d (to tak zostawić ?)
jak mam ustawiony bieżący to pokazuje ten 6 tydz.
Czyli jestem w trakcie 6 tygodnia ciąży, ukończyłam 5.
Jak będę wybierać termin prenatalnych to którego terminu mam używać ? Ale to skomplikowane
A wg kalkulatorów IVF to mam 5t i 6 D...
To wtedy ustawie we Flo jak pokazuje kalkulator IVF ? 5 t 6 D. Ukończony.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2018, 11:23
-
nick nieaktualnyCiasteczko mi też było ciężko się połapać, a USG robię w terminie wskazanym przez mojego ginekologa. Np na połówkowe powiedział, że mam zapisać między 11 a 18 września. Na 1 USG genetycznym lekarz powiedział mi 2 terminy porodu jeden wg OM i drugi wg USG i powiedział, że lepiej się trzymać tego z USG.
Ciasteczko77 lubi tę wiadomość
-
Mnie na prenatalne wyznaczyli w klinice, wg badań usg ciąża jest 4 dni starsza niż wskazuje kalendarz tutaj, daty porodu to różnica 4-5 dni,także raczej wszystko się zgadza,ale też na poczatku nie potrafiłam się w tym wszystkim połapać. Mnie jest prościej bo miałam świeży transfer.
Dziewczyny,mój syn to mały rozrabiaka-wczoraj wieczorem tak dokazywal,że mi się już lekko brzuch ruszał, zapowiada się ciekawieCiasteczko77, Zizu87 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnymorganaa wrote:Mnie na prenatalne wyznaczyli w klinice, wg badań usg ciąża jest 4 dni starsza niż wskazuje kalendarz tutaj, daty porodu to różnica 4-5 dni,także raczej wszystko się zgadza,ale też na poczatku nie potrafiłam się w tym wszystkim połapać. Mnie jest prościej bo miałam świeży transfer.
Dziewczyny,mój syn to mały rozrabiaka-wczoraj wieczorem tak dokazywal,że mi się już lekko brzuch ruszał, zapowiada się ciekawieale czad !! Synek szaleje
a jadłaś coś co mogło go pobudzić (np cukier?).
Właśnie- ja nowemu lekarzowi powiem wtedy wg daty criotransferu? Bo u mnie w klinice nie prowadzą ciąż .. chyba we wt mam ost wizytę (tego dnia mam też nową dr..zobaczymy).
To rozsądniej liczyć wg kalkulatora IVF - wziąć ten termin (5t6d)? -
Ciasteczko77 wrote:
ale czad !! Synek szaleje
a jadłaś coś co mogło go pobudzić (np cukier?).
Właśnie- ja nowemu lekarzowi powiem wtedy wg daty criotransferu? Bo u mnie w klinice nie prowadzą ciąż .. chyba we wt mam ost wizytę (tego dnia mam też nową dr..zobaczymy).
To rozsądniej liczyć wg kalkulatora IVF - wziąć ten termin (5t6d)?
Synek bardzo lubi Nutella
A prenatalne gdzie robisz?w klinice?
Ja robiłam w klinice i tam mi wyznaczali termin,babki wiedziały co i jak tam,a ciążę prowadzę u swojego ginekologa.
-
nick nieaktualnymorganaa wrote:Synek bardzo lubi Nutella
A prenatalne gdzie robisz?w klinice?
Ja robiłam w klinice i tam mi wyznaczali termin,babki wiedziały co i jak tam,a ciążę prowadzę u swojego ginekologa.
Nutella mówiszmniam
-
nick nieaktualnyMarin wrote:Ciasteczko ja miałam łatwiej, świeży transfer,ale wg mnie powinnaś od dn transferu odciąć wiek zarodka i od tego jeszcze 14 dni i wyjdzie Ci tak jakby "data ostatniej miesiaczki"
Dzieki. To wtedy sie zgadza z kalk. IVF i tak też ustawiłam we Flo. Jako ukończony tydzień ciąży.
Reasumując ukończony 5 t i 6d to bieżący 6 tydzień ciąży? Jak czytam poradnik to mam patrzeć wtedy że jestem w 6 tygodniu tak ?
Skomplikowane