Ciężarówki po IVF 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyBuko wrote:Ja mam liczone (z tym, że po świeżym transferze, ale to bez różnicy) tak:14 dni (bo wtedy standardowo jest owu) plus wiek podanego zarodka. Więc mimo tego, że punkcje miałam w 12 dc, to liczy się jakby to był 14 dc.
Czy on dobrze oblicza ?
Mi wychodzi różnica / bo wg kalkulatora 5 t 5 D, wg dnia cyklu -6 t 3 D...
-
Dzięki Dziewczyny
Ciasteczko ja najpierw nie chciałam robić NIFTY, tylko USG plus PAPPA. Ale w USG prenatalnym wyszła dość duża przezierność karkowa, taka w górnej granicy normy. I wolałam się upewnić, że wszystko jest dobrze. Gdyby nie ta przezierność karkowa to bym pewnie czekała na PAPPA ale nie dawało mi to spokoju (było NT 2 mm, przy CRL 54mm, a to dla takiego wymiaru dziecka graniczna wartość).Ciasteczko77 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZizu87 wrote:Dzięki Dziewczyny
Ciasteczko ja najpierw nie chciałam robić NIFTY, tylko USG plus PAPPA. Ale w USG prenatalnym wyszła dość duża przezierność karkowa, taka w górnej granicy normy. I wolałam się upewnić, że wszystko jest dobrze. Gdyby nie ta przezierność karkowa to bym pewnie czekała na PAPPA ale nie dawało mi to spokoju (było NT 2 mm, przy CRL 54mm, a to dla takiego wymiaru dziecka graniczna wartość).
bardzo się cieszę, że wszystko dobrze!! Kamień z serca !!
❤️Zizu87 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCiasteczko77 wrote:Jest np taki kalkulator - http://www.ivf-infertility.com/calc_preg.php
Czy on dobrze oblicza ?
Mi wychodzi różnica / bo wg kalkulatora 5 t 5 D, wg dnia cyklu -6 t 3 D... -
nick nieaktualnyBuko wrote:U mnie wylicza dobrze, czy biorąc pod uwagę datę punkcji czy transferu wychodzi mi ten sam termin, który u mnie jest też zgodny z usg (tak mam w każdym opisie usg) . A kiedy miałaś transfer i jakiego zarodka?
-
Mi lekarz mowil, ze liczy sie albo od pierwszego dnia miesiaczki - i wtedy ciaza trwa o 2 tyg dłużej, albo od powstania zarodka, czyli owulacji - dzien transferu minus wiek zarodka. Ja podchodzilam na cyklu naturalnym, wiec dokladnie wiadomo kiedy. Znajomym podaję wiek od miesiaczki, tak jak przy wiekszosci ciąż naturalnych
-
nick nieaktualnyU mnie, przez to, że miałam punkcje w 12 dc dr wyliczyl cykl o 2 dni dłużej, czyli nie od 7 stycznia tak jak miałam @, a od 5 stycznia.
Więc ja bym Ciasteczko u Ciebie liczyła 17 sierpnia crio, 13 sierpnia teoretyczna owu, więc 31 lipca OM. Według tego termin porodu powinien być ok. 6 maja 2019, czyli dziś jest 5t4d. Chociaż w zależności od kalkulatora wychodzi +/-1 dzień. U mnie też lekarz wyliczył termin na 12 października, a wszystkie kalkulatory pokazują 11 października.Ciasteczko77 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBuko wrote:U mnie, przez to, że miałam punkcje w 12 dc dr wyliczyl cykl o 2 dni dłużej, czyli nie od 7 stycznia tak jak miałam @, a od 5 stycznia.
Więc ja bym Ciasteczko u Ciebie liczyła 17 sierpnia crio, 13 sierpnia teoretyczna owu, więc 31 lipca OM. Według tego termin porodu powinien być ok. 6 maja 2019, czyli dziś jest 5t4d. Chociaż w zależności od kalkulatora wychodzi +/-1 dzień. U mnie też lekarz wyliczył termin na 12 października, a wszystkie kalkulatory pokazują 11 października.
To ja liczyłam od 1 dnia miesiączki - czyli 01.08.. wg Flo wychodziło mi 6 tydz i 4 dzień..Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2018, 09:07
-
Ciasteczko77 wrote:Dziękuje czyli jestem w 5 czy 6 tygodniu ? Jak należy mowić ?
To ja liczyłam od 1 dnia miesiączki - czyli 01.08.. wg Flo wychodziło mi 6 tydz i 4 dzień..
Ciasteczko w aplikacji Flo można wybrać czy pokazuje trwający czy zakończony tydzień ciąży. Ja wybrałam, że pokazuje mi skończony tydzień bo tak łatwiej.
Powiem Ci na moim przykładzie U mnie 13t2d ciąży. To oznacza, że mam skończony 13 tydzień i jestem w trakcie 14 tygodnia.
A u Ciebie jeżeli kalkulatora wychodzi 5t4d to masz skończony 5 tydzień i jesteś w trakcie 6. Zmień sobie ustawienie we Flo bo się pogubisz
Też nie mogłam się w tym połapać, a to jest dosyć ważne np. jak umawiasz się na prenatalne bo są konkretne tygodnie kiedy można je robićOlciaaa, Ciasteczko77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyU lekarza czy na IP ważny jest skończony tydzień, czyli w Twoim przypadku 5, natomiast jesteś w trakcie 6 tygodnia ja zawsze mówię rozpoczęty tydzień, (chociaż zazwyczaj pytanie, od np. Znajomych, jest o miesiąc ciazy, a nie tydzień ) tylko w tych dwóch przypadkach mówię "skończony tydzień....".
A nie wiem dlaczego wyszło Ci 6t4d, bo tzn. 46 dni, a przecież od 1 sierpnia tyle nie minęło jeszcze...Ciasteczko77 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBuko wrote:U lekarza czy na IP ważny jest skończony tydzień, czyli w Twoim przypadku 5, natomiast jesteś w trakcie 6 tygodnia ja zawsze mówię rozpoczęty tydzień, (chociaż zazwyczaj pytanie, od np. Znajomych, jest o miesiąc ciazy, a nie tydzień ) tylko w tych dwóch przypadkach mówię "skończony tydzień....".
A nie wiem dlaczego wyszło Ci 6t4d, bo tzn. 46 dni, a przecież od 1 sierpnia tyle nie minęło jeszcze...
Jak zaznaczyłam we Flo ukończony to pokazuje 5t4d (to tak zostawić ?)
jak mam ustawiony bieżący to pokazuje ten 6 tydz.
Czyli jestem w trakcie 6 tygodnia ciąży, ukończyłam 5.
Jak będę wybierać termin prenatalnych to którego terminu mam używać ? Ale to skomplikowane
A wg kalkulatorów IVF to mam 5t i 6 D...
To wtedy ustawie we Flo jak pokazuje kalkulator IVF ? 5 t 6 D. Ukończony.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2018, 11:23
-
nick nieaktualnyCiasteczko mi też było ciężko się połapać, a USG robię w terminie wskazanym przez mojego ginekologa. Np na połówkowe powiedział, że mam zapisać między 11 a 18 września. Na 1 USG genetycznym lekarz powiedział mi 2 terminy porodu jeden wg OM i drugi wg USG i powiedział, że lepiej się trzymać tego z USG.
Ciasteczko77 lubi tę wiadomość
-
Mnie na prenatalne wyznaczyli w klinice, wg badań usg ciąża jest 4 dni starsza niż wskazuje kalendarz tutaj, daty porodu to różnica 4-5 dni,także raczej wszystko się zgadza,ale też na poczatku nie potrafiłam się w tym wszystkim połapać. Mnie jest prościej bo miałam świeży transfer.
Dziewczyny,mój syn to mały rozrabiaka-wczoraj wieczorem tak dokazywal,że mi się już lekko brzuch ruszał, zapowiada się ciekawieCiasteczko77, Zizu87 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnymorganaa wrote:Mnie na prenatalne wyznaczyli w klinice, wg badań usg ciąża jest 4 dni starsza niż wskazuje kalendarz tutaj, daty porodu to różnica 4-5 dni,także raczej wszystko się zgadza,ale też na poczatku nie potrafiłam się w tym wszystkim połapać. Mnie jest prościej bo miałam świeży transfer.
Dziewczyny,mój syn to mały rozrabiaka-wczoraj wieczorem tak dokazywal,że mi się już lekko brzuch ruszał, zapowiada się ciekawie
Właśnie- ja nowemu lekarzowi powiem wtedy wg daty criotransferu? Bo u mnie w klinice nie prowadzą ciąż .. chyba we wt mam ost wizytę (tego dnia mam też nową dr..zobaczymy).
To rozsądniej liczyć wg kalkulatora IVF - wziąć ten termin (5t6d)? -
Ciasteczko77 wrote:ale czad !! Synek szaleje a jadłaś coś co mogło go pobudzić (np cukier?).
Właśnie- ja nowemu lekarzowi powiem wtedy wg daty criotransferu? Bo u mnie w klinice nie prowadzą ciąż .. chyba we wt mam ost wizytę (tego dnia mam też nową dr..zobaczymy).
To rozsądniej liczyć wg kalkulatora IVF - wziąć ten termin (5t6d)?
Synek bardzo lubi Nutella
A prenatalne gdzie robisz?w klinice?
Ja robiłam w klinice i tam mi wyznaczali termin,babki wiedziały co i jak tam,a ciążę prowadzę u swojego ginekologa.
-
nick nieaktualnymorganaa wrote:Synek bardzo lubi Nutella
A prenatalne gdzie robisz?w klinice?
Ja robiłam w klinice i tam mi wyznaczali termin,babki wiedziały co i jak tam,a ciążę prowadzę u swojego ginekologa.
Nutella mówisz mniam -
nick nieaktualnyMarin wrote:Ciasteczko ja miałam łatwiej, świeży transfer,ale wg mnie powinnaś od dn transferu odciąć wiek zarodka i od tego jeszcze 14 dni i wyjdzie Ci tak jakby "data ostatniej miesiaczki"
Dzieki. To wtedy sie zgadza z kalk. IVF i tak też ustawiłam we Flo. Jako ukończony tydzień ciąży.
Reasumując ukończony 5 t i 6d to bieżący 6 tydzień ciąży? Jak czytam poradnik to mam patrzeć wtedy że jestem w 6 tygodniu tak ?
Skomplikowane