Ciężarówki po IVF 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyZdam się na lekarza i jego opinie .. niestety w pracy nikt nie będzie się ze mnà cackac (niestety usłyszałam, że nikt nie będzie zmieniać nawiewu klimy bo jestem w ciąży, czy nie będzie mnie denerwować bo jestem w ciazy...) czyli powiedzieli mi że zero taryfy ulgowej .. oczywiście poszedł text ze nie beda przecież na mnie czekać i po macierzyńskim chyba nie liczę na prace ..
Dlatego się łudzę, że jeżeli wrócę i bede pracować to ktoś to doceni ..? No i też chciałam dla mojej psychy. Ale przygotowuje sie ze po macierzyńskim to pracować tam nie bede.
Problem teraz, że mam prace 30 km od domu, stresującą i bez szans na przerwy na posiłki jak to mam zmienić ?
-
Ja też praktycznie od początku mogłam wypoczywać. Bo w początkowym okresie miałam 2 miesiące urlopu, potem na tydzień wróciłam do pracy i potem już L4. Też planowałam ok. 2 miesiecy jeszcze pracować, ale sytuacja zadecydowała za mnie i w sumie nie żałuje. Moja praca jest stresująca, dynamiczna i wymagająca również dużego nakładu pracy również po pracy. Wiec teraz mam wiecej czasu dla córki i na prowadzenie domu Rano z kolei, kiedy jestem sama korzystam z tego czasu i czytam ksiāżki, gazety, czytam o wyprawce, szukam fajnych okazji, sprzątam, piore, prasuje. A popołudniami wiadomo- obiady, odrabianie lekcji, zabawy z dzieckiem lub jakies wyjazdy. Ogólnie nie narzekam specjalnie na nude
-
Figa88 wrote:Magnolia -ja juz w 12 tyg mialam usg przez brzuch.
Ciasteczko - to chyba nie masz nad czym sie zastanawiać. L4 do konca ciazy, jak takie maja podejście.
No ja właśnoe nie wiem, zależy od lekarza...Ja w 9 tc miałam jeszcze dopochwowo...a na prenatalnych ( u innej lekarki) przez brzuch. Z kolei z córką praktycznie dokońca miałam dopochwowo i dlatego teraz się zastanawiam -
nick nieaktualnyFiga88 wrote:Magnolia -ja juz w 12 tyg mialam usg przez brzuch.
Ciasteczko - to chyba nie masz nad czym sie zastanawiać. L4 do konca ciazy, jak takie maja podejście.
Czy zasadne jest jeżeli miewam plamienia i mam cukrzyce ?
Magnolia - jak miałaś do końca ciąży dopochwowo usg ? można tak?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2018, 10:36
-
nick nieaktualnyMagNolia55 wrote:Dziewczyny, odbiegając od tematu- czy w 15-16 tc miałyście usg dopochwowe czy brzuszne? Pytam, bo nie wiem jak sie ubrać na badanie Chciałam sukienkę, ale jest jednocześciowa, a spódniczki ciążowej nie mam A spodnie odpadają...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2018, 10:50
-
nick nieaktualnyCiasteczko77 wrote:Zdam się na lekarza i jego opinie .. niestety w pracy nikt nie będzie się ze mnà cackac (niestety usłyszałam, że nikt nie będzie zmieniać nawiewu klimy bo jestem w ciąży, czy nie będzie mnie denerwować bo jestem w ciazy...) czyli powiedzieli mi że zero taryfy ulgowej .. oczywiście poszedł text ze nie beda przecież na mnie czekać i po macierzyńskim chyba nie liczę na prace ..
Dlatego się łudzę, że jeżeli wrócę i bede pracować to ktoś to doceni ..? No i też chciałam dla mojej psychy. Ale przygotowuje sie ze po macierzyńskim to pracować tam nie bede.
Problem teraz, że mam prace 30 km od domu, stresującą i bez szans na przerwy na posiłki jak to mam zmienić ?
Zgadzam się z Figą Dali Ci jasno do zrozumienia, że nawet jakbyś przepracowała całą ciążę w tych warunkach to po macierzyńskim nie masz gdzie wracać. Kochana myśl o sobie i o dzidziusiu, zwłaszcza, że teraz już jest jesień, potem zima i łatwo o jakieś choróbsko. Niestety w tym naszym świecie nie zawsze jest tak, że jak my jesteśmy w porządku to inni też tacy są. Walczyłaś o maleństwo więc teraz myśl o Was -
Magnolia ja mialam i przez brzuch i dopochwowo... najpierw przez brzuch ale mala sie tak poukladala ze nie mogl wszystkiego dokladnie przez brzuch zmierzyc wiec dla niektorych pomiarow jeszcze dopochwowo
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Ciasteczko77 wrote:Zdam się na lekarza i jego opinie .. niestety w pracy nikt nie będzie się ze mnà cackac (niestety usłyszałam, że nikt nie będzie zmieniać nawiewu klimy bo jestem w ciąży, czy nie będzie mnie denerwować bo jestem w ciazy...) czyli powiedzieli mi że zero taryfy ulgowej .. oczywiście poszedł text ze nie beda przecież na mnie czekać i po macierzyńskim chyba nie liczę na prace ..
To powiem szczerze, że dziwię sie ze wogóle myślisz o powrocie do pracy.
Bādź na tym L4 dla swojego dobra i dobra Dziecka. Spróbuj znalezc w domu jakies zajecie, typu hand-made lub zajmij sie ulubionym hobbyWiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2018, 10:49
-
Cccierpliwa wrote:Magnolia ja mialam i przez brzuch i dopochwowo... najpierw przez brzuch ale mala sie tak poukladala ze nie mogl wszystkiego dokladnie przez brzuch zmierzyc wiec dla niektorych pomiarow jeszcze dopochwowo
Ok, dzięki. Właśnie chyba musze pomyśleć o uniwersalnym ubraniu. W tym przypadku sukienka wydaje sie najodpowiedniejsza, najwyżej ubiore kryte rajstopy, w razie badania przez brzuch podciągne kiecke do góry
-
MagNolia55 wrote:No ja właśnoe nie wiem, zależy od lekarza...Ja w 9 tc miałam jeszcze dopochwowo...a na prenatalnych ( u innej lekarki) przez brzuch. Z kolei z córką praktycznie dokońca miałam dopochwowo i dlatego teraz się zastanawiam
-
Olciaaa wrote:Jak byłam na usg genetycznym w 13 tyg i połówkowym lekarz (nie mój prowadzący) badał mnie tylko przez brzuch, wtedy byłam w spodniach i musiałam je lekko opuścić. Natomiast jak chodzę do mojego to on zawsze bada mnie manualnie, robi usg przezpochwowe i przez brzuch. Teraz zwykle chodzę w spodniach, bo u mojego gin są spódniczki jednorazowe i to jest bardzo wygodne, zwłaszcza, że zawsze jestem upaćkana tym żelem do usg
Więc widać, że różnie to bywa. U mnie w klinice nie ma niestety takich spódniczek.
-
MagNolia55 wrote:A jak po badaniu? Córcia potwierdzona?
-
Ciastko idź na L4 nawet sie nie zastanawiaj. Teraz dziecko jest najważniejsze a pensje i tak dostaniesz.
Ja na każdej wizycie jestem badana przez pochwe i brzuch. O ile usg zawsze przez brzuch to i tak doktor zawsze sprawdza szyjke wiec tak czy siak musze sie rozebrać ☺️ -
nick nieaktualnyNo chyba nauczę się robić na drutach zawsze chciałam ...
Jeżeli moje problemy są zasadne na L4 to podejrzewam, że nie będę sie kłócić z lekarzem chyba zostanę ...
jedyny problem to, że kocham pracować ... wiecie, ja poza pracą zawodową i moim zawodem nie mam innego życia - smutne to..
przez to też zaniedbałam kwestie dzieci (chociaż tu pomógł mój ex mąż, który nie chciał mieć dzieci)...
trochę się denerwuję przed dzisiejszym lekarzem i usg
Zaczęłam 10 tydzień - czy dobrze mi wyznaczyli prenatalne / mam 25?? Nie za późno ? -
Magnolia ja na każdej wizycie prywatnej mam badanie na fotelu i usg dopochwowe po czym na leżance przez brzuch.Dziś byłam na NFZ i zbadał mnie tylko na fotelu.W ogóle nie podglądał maluszka.Położna zbadała tętno dziecka i sprawdziła wyniki badań.
Co do L4 to ja jestem od Lipca i bardzo mi to odpowiada tym bardziej , że na własnej działalności wiec zaoszczędzam na zusie a sprawy jak muszę zalatwić to i tak sama muszę bo nikt za mnie tego nie zrobi tyle że robie to wtedy kiedy chce.
Dziewczyny czy lekarze prowadzący pytali o badania prenatalne i połówkowe?By im przynieść?Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2018, 11:31
-
asias wrote:A po badaniu wsio ok, trochę, a nawet mocniej niz trochę pobolewał mnie ostatnio brzuch i się wystraszyłam więc pognałam tydzień wcześniej na wizytę, na szczęście wszystko dobrze. Wcześniej miałam żółtawe upławy i okazały się grzybkiem. Tak potwierdzona córeczka Partner już wybrał imię Anielka, w sumie mi też się podoba Wczoraj zamowilismy wózek bebetto Holland, fajne są takie zakupy, tyle radości dają A jak tam Wasze bobo? Pewnie płeć poznacie już jutro
Pewnie, że zakupy dają sporo radości
My wózek mamy już zarezerwowany, ale odbierzemy dopiero bliżej marca, bo nie mam gdzie go trzymać
A wizyta dzisiaj, wiec zobaczymy czy Maluszek zechce sie pokazać Oczywiście mały stresik jest, jak przed każdą wizytą.asias lubi tę wiadomość
-
Rubi27 wrote:Ciastko idź na L4 nawet sie nie zastanawiaj. Teraz dziecko jest najważniejsze a pensje i tak dostaniesz.
Ja na każdej wizycie jestem badana przez pochwe i brzuch. O ile usg zawsze przez brzuch to i tak doktor zawsze sprawdza szyjke wiec tak czy siak musze sie rozebrać ☺️
A szyjkę bada palcem?
Bo mi chyba nic nie sprawdzał... -
Ciasteczko w Twojej sytuacji w ogóle bym się nie zastanawiała nad powrotem do pracy. Wszystkie argumenty, które podajesz moim zdaniem wskazują na jedno- zostań na L4. Ja jestem na L4 od końca drugiego miesiąca ciąży. Moja praca wiąże się z ogromnym stresem, wymaga ogromnego skupienia i całkowitego zaangażowania, nie można spokojnie zjeść śniadania.
Tyle czekałyśmy na ciążę więc teraz to nasze dzieci są najważniejsze. Poza tym w przypadku cukrzycy ciążowej trzeba pilnować godzin posiłków, kontrolować cukier po posiłkach. W pracy byłoby mi z tym bardzo ciężko.
Co do USG. Ja prenatalne I trymestru miałam przezpochwowo bo przez brzuch nic nie było widać. A już w 17 tygodniu miałam najpierw przezpochwowo żeby lepiej ocenić szyjkę. A potem przez brzuch żeby podejrzeć Córeczkę I o ile dobrze zrozumiałam moją lekarkę to na kolejnych wizytach też ma tak być.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2018, 11:30
Ciasteczko77 lubi tę wiadomość