X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki po IVF 2018
Odpowiedz

Ciężarówki po IVF 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2018, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdam się na lekarza i jego opinie .. niestety w pracy nikt nie będzie się ze mnà cackac (niestety usłyszałam, że nikt nie będzie zmieniać nawiewu klimy bo jestem w ciąży, czy nie będzie mnie denerwować bo jestem w ciazy...) czyli powiedzieli mi że zero taryfy ulgowej .. oczywiście poszedł text ze nie beda przecież na mnie czekać i po macierzyńskim chyba nie liczę na prace ..
    Dlatego się łudzę, że jeżeli wrócę i bede pracować to ktoś to doceni ..? No i też chciałam dla mojej psychy. Ale przygotowuje sie ze po macierzyńskim to pracować tam nie bede.
    Problem teraz, że mam prace 30 km od domu, stresującą i bez szans na przerwy na posiłki :( jak to mam zmienić ?

• MagNolia55 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też praktycznie od początku mogłam wypoczywać. Bo w początkowym okresie miałam 2 miesiące urlopu, potem na tydzień wróciłam do pracy i potem już L4. Też planowałam ok. 2 miesiecy jeszcze pracować, ale sytuacja zadecydowała za mnie i w sumie nie żałuje. Moja praca jest stresująca, dynamiczna i wymagająca również dużego nakładu pracy również po pracy. Wiec teraz mam wiecej czasu dla córki i na prowadzenie domu :) Rano z kolei, kiedy jestem sama korzystam z tego czasu i czytam ksiāżki, gazety, czytam o wyprawce, szukam fajnych okazji, sprzątam, piore, prasuje. A popołudniami wiadomo- obiady, odrabianie lekcji, zabawy z dzieckiem lub jakies wyjazdy. Ogólnie nie narzekam specjalnie na nude ;)

mhsvh371zcdidd2p.png
    km5sej28sr4d77to.png
  • Figa88 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magnolia -ja juz w 12 tyg mialam usg przez brzuch.

Ciasteczko - to chyba nie masz nad czym sie zastanawiać. L4 do konca ciazy, jak takie maja podejście.

860ij44jb8ojlfrj.png
  • MagNolia55 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Figa88 wrote:

Ciasteczko - to chyba nie masz nad czym sie zastanawiać. L4 do konca ciazy, jak takie maja podejście.

No ja właśnoe nie wiem, zależy od lekarza...Ja w 9 tc miałam jeszcze dopochwowo...a na prenatalnych ( u innej lekarki) przez brzuch. Z kolei z córką praktycznie dokońca miałam dopochwowo i dlatego teraz się zastanawiam ;)

mhsvh371zcdidd2p.png
    km5sej28sr4d77to.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2018, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Figa88 wrote:

Chyba faktycznie ...
    Czy zasadne jest jeżeli miewam plamienia i mam cukrzyce ?
    Magnolia - jak miałaś do końca ciąży dopochwowo usg ? :) można tak?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2018, 10:36

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2018, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagNolia55 wrote:
    Dziewczyny, odbiegając od tematu- czy w 15-16 tc miałyście usg dopochwowe czy brzuszne? Pytam, bo nie wiem jak sie ubrać na badanie ;) Chciałam sukienkę, ale jest jednocześciowa, a spódniczki ciążowej nie mam :/ A spodnie odpadają...
    Jak byłam na usg genetycznym w 13 tyg i połówkowym lekarz (nie mój prowadzący) badał mnie tylko przez brzuch, wtedy byłam w spodniach i musiałam je lekko opuścić. Natomiast jak chodzę do mojego to on zawsze bada mnie manualnie, robi usg przezpochwowe i przez brzuch. Teraz zwykle chodzę w spodniach, bo u mojego gin są spódniczki jednorazowe i to jest bardzo wygodne, zwłaszcza, że zawsze jestem upaćkana tym żelem do usg ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2018, 10:50

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2018, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    Zdam się na lekarza i jego opinie .. niestety w pracy nikt nie będzie się ze mnà cackac (niestety usłyszałam, że nikt nie będzie zmieniać nawiewu klimy bo jestem w ciąży, czy nie będzie mnie denerwować bo jestem w ciazy...) czyli powiedzieli mi że zero taryfy ulgowej .. oczywiście poszedł text ze nie beda przecież na mnie czekać i po macierzyńskim chyba nie liczę na prace ..
    Dlatego się łudzę, że jeżeli wrócę i bede pracować to ktoś to doceni ..? No i też chciałam dla mojej psychy. Ale przygotowuje sie ze po macierzyńskim to pracować tam nie bede.
    Problem teraz, że mam prace 30 km od domu, stresującą i bez szans na przerwy na posiłki :( jak to mam zmienić ?

Zgadzam się z Figą ;-) Dali Ci jasno do zrozumienia, że nawet jakbyś przepracowała całą ciążę w tych warunkach to po macierzyńskim nie masz gdzie wracać. Kochana myśl o sobie i o dzidziusiu, zwłaszcza, że teraz już jest jesień, potem zima i łatwo o jakieś choróbsko. Niestety w tym naszym świecie nie zawsze jest tak, że jak my jesteśmy w porządku to inni też tacy są. Walczyłaś o maleństwo więc teraz myśl o Was :-)

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magnolia ja mialam i przez brzuch i dopochwowo... najpierw przez brzuch ale mala sie tak poukladala ze nie mogl wszystkiego dokladnie przez brzuch zmierzyc wiec dla niektorych pomiarow jeszcze dopochwowo

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • MagNolia55 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:

To powiem szczerze, że dziwię sie ze wogóle myślisz o powrocie do pracy.
    Bādź na tym L4 dla swojego dobra i dobra Dziecka. Spróbuj znalezc w domu jakies zajecie, typu hand-made lub zajmij sie ulubionym hobby :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2018, 10:49

mhsvh371zcdidd2p.png
    km5sej28sr4d77to.png
  • MagNolia55 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    Magnolia ja mialam i przez brzuch i dopochwowo... najpierw przez brzuch ale mala sie tak poukladala ze nie mogl wszystkiego dokladnie przez brzuch zmierzyc wiec dla niektorych pomiarow jeszcze dopochwowo

Ok, dzięki. Właśnie chyba musze pomyśleć o uniwersalnym ubraniu. W tym przypadku sukienka wydaje sie najodpowiedniejsza, najwyżej ubiore kryte rajstopy, w razie badania przez brzuch podciągne kiecke do góry :)

mhsvh371zcdidd2p.png
    km5sej28sr4d77to.png
  • asias Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagNolia55 wrote:
    No ja właśnoe nie wiem, zależy od lekarza...Ja w 9 tc miałam jeszcze dopochwowo...a na prenatalnych ( u innej lekarki) przez brzuch. Z kolei z córką praktycznie dokońca miałam dopochwowo i dlatego teraz się zastanawiam ;)
    Hej, w tych tygodniach badają różnie, ale głównie przez brzuch, ja ostatnio czyli wczoraj miałam i tak i tak bo lekarz chciał zmierzyć długość szyjki i to najlepiej widać na dopochwowym :)

l22n8u69izcn9pau.png
    endo 3/4 st, 2016- aniołek 7tc, 2017 I ICSI- aniołek 9 tc ,2018 II ICSI- 9dpt blastki- beta 112, 12 dpt- beta 442, 26 dpt <3
    3jgx3e3kcqbi5gsd.png
  • MagNolia55 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciaaa wrote:
    Jak byłam na usg genetycznym w 13 tyg i połówkowym lekarz (nie mój prowadzący) badał mnie tylko przez brzuch, wtedy byłam w spodniach i musiałam je lekko opuścić. Natomiast jak chodzę do mojego to on zawsze bada mnie manualnie, robi usg przezpochwowe i przez brzuch. Teraz zwykle chodzę w spodniach, bo u mojego gin są spódniczki jednorazowe i to jest bardzo wygodne, zwłaszcza, że zawsze jestem upaćkana tym żelem do usg ;-)

Więc widać, że różnie to bywa. U mnie w klinice nie ma niestety takich spódniczek.

mhsvh371zcdidd2p.png
    km5sej28sr4d77to.png
  • MagNolia55 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asias wrote:
    Hej, w tych tygodniach badają różnie, ale głównie przez brzuch, ja ostatnio czyli wczoraj miałam i tak i tak bo lekarz chciał zmierzyć długość szyjki i to najlepiej widać na dopochwowym :)

A jak po badaniu? Córcia potwierdzona? ;)

mhsvh371zcdidd2p.png
    km5sej28sr4d77to.png
  • asias Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagNolia55 wrote:
    A jak po badaniu? Córcia potwierdzona? ;)
    A po badaniu wsio ok, trochę, a nawet mocniej niz trochę pobolewał mnie ostatnio brzuch i się wystraszyłam więc pognałam tydzień wcześniej na wizytę, na szczęście wszystko dobrze. Wcześniej miałam żółtawe upławy i okazały się grzybkiem. Tak potwierdzona córeczka :) :) Partner już wybrał imię Anielka, w sumie mi też się podoba :) Wczoraj zamowilismy wózek bebetto Holland, fajne są takie zakupy, tyle radości dają:) A jak tam Wasze bobo? Pewnie płeć poznacie już jutro :)

l22n8u69izcn9pau.png
    endo 3/4 st, 2016- aniołek 7tc, 2017 I ICSI- aniołek 9 tc ,2018 II ICSI- 9dpt blastki- beta 112, 12 dpt- beta 442, 26 dpt <3
    3jgx3e3kcqbi5gsd.png
  • Rubi27 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciastko idź na L4 nawet sie nie zastanawiaj. Teraz dziecko jest najważniejsze a pensje i tak dostaniesz.
    Ja na każdej wizycie jestem badana przez pochwe i brzuch. O ile usg zawsze przez brzuch to i tak doktor zawsze sprawdza szyjke wiec tak czy siak musze sie rozebrać ☺️

oar83e3ker59blqv.png
    3jvzp07wx4745wqo.png
    Starania od 2015r
    Słabe nasienie
    Novum od 09.2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2018, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :D No chyba nauczę się robić na drutach :) zawsze chciałam ...
    Jeżeli moje problemy są zasadne na L4 to podejrzewam, że nie będę sie kłócić z lekarzem ;) chyba zostanę ...
    jedyny problem to, że kocham pracować ... wiecie, ja poza pracą zawodową i moim zawodem nie mam innego życia - smutne to..
    przez to też zaniedbałam kwestie dzieci (chociaż tu pomógł mój ex mąż, który nie chciał mieć dzieci)...
    trochę się denerwuję przed dzisiejszym lekarzem i usg :(
    Zaczęłam 10 tydzień - czy dobrze mi wyznaczyli prenatalne / mam 25?? Nie za późno ?

• Paulaa25 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magnolia ja na każdej wizycie prywatnej mam badanie na fotelu i usg dopochwowe po czym na leżance przez brzuch.Dziś byłam na NFZ i zbadał mnie tylko na fotelu.W ogóle nie podglądał maluszka.Położna zbadała tętno dziecka i sprawdziła wyniki badań.
    Co do L4 to ja jestem od Lipca i bardzo mi to odpowiada tym bardziej , że na własnej działalności wiec zaoszczędzam na zusie a sprawy jak muszę zalatwić to i tak sama muszę bo nikt za mnie tego nie zrobi tyle że robie to wtedy kiedy chce.
    Dziewczyny czy lekarze prowadzący pytali o badania prenatalne i połówkowe?By im przynieść?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2018, 11:31

klz99vvj0gp9lsbd.png
  • MagNolia55 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asias wrote:
    A po badaniu wsio ok, trochę, a nawet mocniej niz trochę pobolewał mnie ostatnio brzuch i się wystraszyłam więc pognałam tydzień wcześniej na wizytę, na szczęście wszystko dobrze. Wcześniej miałam żółtawe upławy i okazały się grzybkiem. Tak potwierdzona córeczka :) :) Partner już wybrał imię Anielka, w sumie mi też się podoba :) Wczoraj zamowilismy wózek bebetto Holland, fajne są takie zakupy, tyle radości dają:) A jak tam Wasze bobo? Pewnie płeć poznacie już jutro :)

Pewnie, że zakupy dają sporo radości :)
    My wózek mamy już zarezerwowany, ale odbierzemy dopiero bliżej marca, bo nie mam gdzie go trzymać :(

A wizyta dzisiaj, wiec zobaczymy czy Maluszek zechce sie pokazać :) Oczywiście mały stresik jest, jak przed każdą wizytą.

asias lubi tę wiadomość

mhsvh371zcdidd2p.png
    km5sej28sr4d77to.png
  • MagNolia55 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rubi27 wrote:
    Ciastko idź na L4 nawet sie nie zastanawiaj. Teraz dziecko jest najważniejsze a pensje i tak dostaniesz.
    Ja na każdej wizycie jestem badana przez pochwe i brzuch. O ile usg zawsze przez brzuch to i tak doktor zawsze sprawdza szyjke wiec tak czy siak musze sie rozebrać ☺️

A szyjkę bada palcem?
    Bo mi chyba nic nie sprawdzał...;)

mhsvh371zcdidd2p.png
    km5sej28sr4d77to.png
  • Zizu87 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko w Twojej sytuacji w ogóle bym się nie zastanawiała nad powrotem do pracy. Wszystkie argumenty, które podajesz moim zdaniem wskazują na jedno- zostań na L4. Ja jestem na L4 od końca drugiego miesiąca ciąży. Moja praca wiąże się z ogromnym stresem, wymaga ogromnego skupienia i całkowitego zaangażowania, nie można spokojnie zjeść śniadania.
    Tyle czekałyśmy na ciążę więc teraz to nasze dzieci są najważniejsze. Poza tym w przypadku cukrzycy ciążowej trzeba pilnować godzin posiłków, kontrolować cukier po posiłkach. W pracy byłoby mi z tym bardzo ciężko.

Co do USG. Ja prenatalne I trymestru miałam przezpochwowo bo przez brzuch nic nie było widać. A już w 17 tygodniu miałam najpierw przezpochwowo żeby lepiej ocenić szyjkę. A potem przez brzuch żeby podejrzeć Córeczkę :-) I o ile dobrze zrozumiałam moją lekarkę to na kolejnych wizytach też ma tak być.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2018, 11:30

Ciasteczko77 lubi tę wiadomość

‹‹ 182 183 184 185 186 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ