Ciężarówki po IVF 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Farelka 3d bardzo fajny pomysł, nie dość, że będziesz miała pamiątkę, to przede wszystkim zbadacie Maluchy
ja mam już większość wyprawki - wózek, łóżeczko, kołyskę, laktator i większość ubranek. Dużo rzeczy kupowałam używanych na olx i szukałam okazji
Teraz jestem na etapie remontu mieszkania, taki bałagan, że głowa mała, ewakuuje się do mamy
Farelka lubi tę wiadomość
-
Witaj Izabelka. Nie martw się, każda z nas tutaj denerwowała sie tak samo jak Ty,wiec pisz do nas śmiało. Mnie bolały piersi po transferze a później przestały,wiec był stres czy wszystko ok.
Paula my wczoraj byliśmy na szczepieniu. Wybrałam 5w1 i rotawirusy. Mały dzisiaj ma gorączkę tak do 38.daje pedicetamol. Poza tym ok. Pediatra tak doradziła. Zaplaciłam 460zl. -
izabel_ka wrote:Witam! Jestem w 5t5d ciąży po in vitro. Bardzo się martwię o jej przebieg z racji mojej histori leczenia... Od kiedy zaczęłam 5t przestał boleć mnie brzuch. Wcześniej, od dnia transferu bolał non stop. Czy powinnam się martwić?
-
Dziękuję Wam dziewczyny za dobre słowa wsparcia. A u nas po tym jak 3 tygodnie temu ustąpiły bóle brzuszka, to zdaje się będziemy mieć niedługo dolne jedynki. Synek ślini się praktycznie od miesiąca jak tylko zaczęły pracować ślinianki, ale w ostatnich dniach doszły wszelkie możliwe objawy poza gorączką. Mam nadzieję że pokażą się szybko bo wiem od innych że czasem to bardzo długo trwa. Z racji tego że Paweł jest duży jak na skończone 3 miesiące (7kg/68cm) i miał dużą wagę urodzeniową (4600) to spodziewałam się że zęby mogą być dość wcześnie nawet właśnie w 4 mż.
-
Izabelka, gratulacje! Cudownie, ze sie udalo♡
Co do szczepien, u nas byky rotawirusy, 6w1 i pneumokoki... wszystko w kalendarzu szczepien i na kase chorych... jak mala skonczy rok beda meningokokki
Skorka, oby u was faktycznie byly zabki, bo Mia sie juz od dawna slini, objawow miala juz tysiace na zabki, procz dziasel spuchnietych, a zebow do dzis brak haha...
My dzis bylysmy dzis na bilansie i lekarka jest bardzi zadowolona z rozwoju malej, nawet jej wpisala ze ma turbo tempo rozwoju haha...
Waga 7490g, dlugosc 67cm
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
nick nieaktualnyMoja Agatka też się ślini już od dłuższego czasu, wkłada do buzi i gryzie wszystko co ma pod reka, a jak nic nie złapie to wtedy gryzie swoje palce tak, że aż są czerwone (i szorstkie...). Zębów poki co nie widać i szczerze mówiąc wcale ich nie wyglądam.
Agatka dzisiaj przyjęła trzecia dawkę 6w1 i pneumokokow, kolejna dawka za rok, wiec w kwietniu ruszamy z meningokokami.
I powiem Wam, że taka marudna jest od dwóch dni, że tylko się zastrzelic. Upodobała sobie sieganie do zabawek, które są poza jej zasięgiem. Może leżeć obok niej dziesięć innych, a ona będzie się wyginac do czegoś co ma za głową. Oczywiście jak hej podam to po chwili sięga po cos innego i znowu jest wrzask.
Chwilą wytchnienia było położenie jej w łóżeczku pod karuzela i obserwował jelonka (jedyny który ja interesował) przez 20 minut, a teraz po kilku sekundach przyjmuje taka pozycje i oczywiście nerwy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2019, 19:59
-
Skorka, sluna cieknie czasem az ciurkiem, ogolnie bardzo sie slini, ma okresy niesamowitej marudnosci, czesto wypieki na policzkach, wszystko laduje w jej buzi i czesto bardzo nerwowo wsadza jakis gryzak, wrecz sie czasem jak rekin rzuca na te zabawki, ma tez okresy, ze apetyt prawie zerowy... i zawsze wtedy mysle, moze mimo braku spuchnuetych dziaselek to zeby... jo ale zebow do dzis brak...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Buko, ale cudaczek♡
Mia sobie ostatnio uwidziala polowanie na piloty i telefony...
Jak tylko ktorys znajdzie sie na jej wysokosci w zasuegu jej wzroku, potrafi sie przemiescic z predkoscia swiatla, zeby sie do niego dostac haha...
Juz powoli zaczyna przestawiac kolanka do raczkow, bo pozycje juz ze 2 tyg temu opanowala... i teraz jest niesamowity wsciek, ze nie potrafi ruszyc z miejsca tak jakby chciala... oczywiscie jak sie rozjedzie, to jest dziki ryk...
Spac jej to rowniez nie daje, bo czasem siedze wieczorem i obserwuje na kamerce, a ona we snie przyjmuje pozycje do raczkow, po czym pada na brzuch i spi dalej...
Jutro kolejne zajecia na basenie, to sie dziewczyna wyszaleje troche
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2019, 12:53
Buko lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Właśnie Paweł też ma kłopoty z jedzeniem, wygląda to tak że pociągnie z butelki 3-5 razy i płacz, tak jakby podrażnił dziąsła. Trudno go nakarmić a boję się żeby z wagi nie spadł. No i jeszcze kwestia kupki, robi normalnie jak wcześniej raz dziennie tylko taką rozwolnioną, wodnistą, a przy tym go nie boli brzuch. A przy ząbkowaniu czesto tak bywa. 2 raxy na noc podałam mu czopek viburkol bo nie mógł zasnąć. W ciągu dnia masuję mu dziąsła żelem i silikonową szczoteczką, to tak wtedy otwiera buzię że chyba rzeczywiście mu to przynosi chwilową ulgę. Wszystkie objawy pasują mi do ząbkowania. A jeśli nie to co by to mogło być? Mleko mu już nie pasuje?
Pewnie trzeba będzie iść z tym do pediatry, a już myślałam że do przychodni dopiero na szczepienie pojedziemy. -
Skorka, u nas tez nawet byla lekko obszczypana pupka, co tez dla zabkowania jest charakterystyczne i nic...
Taki placz przy jedzeniu i brak apetytu Mia ma zawsze przy skokach...
Jak ma skok, to marudka jest i absolutnie nie ma czasu jesc, zwlaszcza w dzien... wieczorem przed spaniem i w nocy ladnie zjada...
Wszelkie szczoteczki silikonowe itp itd uwielbia od dawna pakowac do buzi (mamy tez takie normalnie nie na palec)
A od dawna robi taka kupke?Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2019, 13:05
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Skorka, ja bym poczekala, to tylko raz dziennie wiec nie biegunka, nie wiem tez na ile rzadka jest ta kupka, bo u nas np caly czas sa takie jajeczne kupki, czasem jak gesciejsza, czasem rzadka jajecznica...
Czasem po marchewce, czy bananie bardziej zwarta, ale z reguly takie wlasnie jajecznice...
Moze u was akurat beda zabkiMii rowiesnicy niektorzy maja juz wszystkie jedynki i ida dwojki
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
nick nieaktualnyZnowu kolej na mnie na wyżalanie się
od tygodnia już sama ze sobą nie wytrzymuje, mam taka huśtawkę nastrojów jak nigdy w życiu. Ciagle mnie coś denerwuje. Wczoraj przepłakałam cały wieczór, bo pojechaliśmy oglądnąć wózki, prze bardzo spodobał mi się bebetto tito premium class czarny na mosiężnym stelażu, facet debil w sklepie na pytanie mojego męża czym się różni od zwykłego tito, powiedział że tylko ceną 500 zł za kolor i oczywiście jak to mój mąż usłyszał to już jest na nie bo po co dawać 500 zł więcej za to żeby wózek był czarny w dodatku dziecko nam się urodzi w czerwcu będzie lato i będzie się w nim gotowac, ja oczywiście zla i w płacz bo nie będę miała tego co chciałam. Dzisiaj już jak sobie o tym myśle to inaczej na to patrzę i faktycznie 500 zł to dużo za takie nic. Kolejna rzecz to denerwuje się, bo kuzyn z żona od mojego męża cały czas ze wszystkim się do nas porównują, pytają wszyscy tylko wkoło ile przytyłam jak by to było najważniejsze, mówię ze 5 kg, to ten kuzyn a moja żona przez cała ciąże to tylko 6 kg przytyla, przyczyn ona na to ja wogole nic nie jadłam. A ja jem bo nie chce głodzić swojego dziecka. Cały czas wysyłają SMS jakie to proszki, płyny powinnam kupić, jak mówię ze mam już jelp bo sama go używałam i po nim nic mi nie jest a jestem alergiczką, to to nie, on jest kiepski, tamten co oni maja jest najlepszy. Cały czas wszyscy dookoła wiedza wszystko najlepiej, co czuje, co powinnam jeść, co robić, jak się ubierać. Jeszcze nie mamy przygotowanego pokoiku i przez to tez czuje się strasznie niespokojna i nie mogę znaleźć sobie miejsca. Rozdrażniona jestem strasznie, jeszcze w piątek na szkole rodzenia zwiedzaliśmy porodówkę i trafiliśmy na dziewczyna która rodziła i to już była końcówka, darła się niemiłosiernie, jakby ją ktoś ze skory obdzierał, położna calu czas uspokajała nas ze to jakaś wyjątkowa kobieta krzycząca bo normalnie to tak nie jest. Wracaliśmy do domu oczywiście z przerażenia płakałam i powiedziałam do męża ze pierd....e nie rodzę. Kryzys mnie złapał i myśli krążą ze ja nie dam rady, od mamy słyszę tez nie raz ze no zobaczysz jak to jest być matka i to mówi z takim wyrzutem, jakbym była nie wiadomo jakim jej błędem, przykro się robi.
-
October, rob to co tobie pasuje i tak jak tobie pasuje i olej innych!
Kazdy mial/ma/bedzie miec swoje dziecko i swoja okazje sie wykazac
Porod coz... nie sa to wczasy, boli jak cholera... ale kochana dasz rade! To jest naprawde do przezycia, a na koncu czeka tak piekna nagroda, ze co ram porod
Nie przejmuj sie gadaniem innych... jsknsid maluszek urodzi to dopiero sie zaczna rady itpw ciazy to jeszcze nic... wiec juz teraz musisz sie na takie gadanie zrobic gruboskorna i przestac sie przejmowac, w innym wypadku po porodzie oszalejesz od zlotych rad
A pokoik masz jeszcze czas urzadzic
Ja rodzilam w sierpniu, a urzadzalismy pokoik w majuw kwietniu zamawialismy meble, w maju tapetowanie, a poczatkiem czerwca meble byly do odbioru...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
October, mam niestety podobnie. Też mam kryzysy. Ciągle coś sobie zarzucę na głowę. Smutne to że nie mamy wsparcia w mamie, ja słyszę podobnie...inaczej sobie to wyobrażałam , że to własnie mama da mi ogrom wsparcia. Jedyne co mi poprawia nastrój to ta mała kruszynka o która tak sie starałam. Czasem nie moge w to uwierzyć co się dzieje , czasem wydaje mi sie że utknęłam gdzieś w tym procesie in vitro. Ciagle sobie zadaje pytanie czy wszystko robię dobrze jak należy, czy badania są ok,itd. Mówię sobie do siebie że przy drugim:)zrobię to wszystko JESZCZE lepiej. Mój M. bardzo mnie wspiera, gdyby nie on to byłoby mi ciężko.
Co do innych to mam wyrąbane.Jestem ja,malutka i to sie dzieje teraz.
Wyprawka i pokoikiem sie nie martw. To jest bardzo szybko do ogarnięcia, przy tych wszystkich trudach jakie przeszłyśmy to jak wisienka na torcie.
Musimy jakoś dać radę z porodem:)ja sobie to tak wytłumaczyłam że te skurcze już na koniec trwają max 3 godziny, sa co 5 minut. 12 minut na godzinę dam rade wytrzymać:)muszę. Tak sobie wytłumaczyłam, pomaga mi na głowę. Ogólnei traktuję tą ciążę etapowo. Od wizyty do wizyty, od usg do usg, pewnie im bliżej tym bardziej będzie to stresujące ale staram się teraz skupic np. na kolejnej wizycie, dbaniu o cukry,itd.
Trzymaj sie kochana!Już bliżej niż dalej!
-
Skorka, mozliwe, ze przesunal mu sie o tydzien ten z 12 tygodnia, albo szybciej wszedl w ten z 15 tygodnia, ktory trwa juz troche dluzej niz poprzednie...
Ze skokami jest tak, ze nie zawsze sa wtedy (nawet przy korygowaniu) wtedy kiedy byc powinny, bo to takie orientacyjne tylko czasy sa...
U nas na poczatku sie pokrywalo wszystko, a teraz mam wrazenie, ze Mia ma kolejne szybciej niz byc powinny...
Ale ona mi sie w wieku 3,5 miesiaca obracala z pleckow na brzuszek, w wieku lekko ponad 4 miesiecy juz plecy-brzuch, brzuch-plecy, jak miala 5 miesiecy to sie turlala i pelzala w przod i tyl jak glizda lub zolniez, a jak miala 6 miesiecy i 1 dzien to potrafila przyjac pozycje czworacza...
Obecnie potrafi robic mostek (na dloniach i palcach stop) i zrobic dwa kroczki do pfzodu czworakujac... wiec powoli do przodu, ale jak na polroczne dziecko to potrafi juz bardzo duzo... wiec i skoki zaczely nam przyspieszac...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Izka, nie chce ci burzyc tego idealu, ale ja ostatnie 2,5h mialam skurcze parte, raz na minute haha...
Urodzilam o 13:27, a juz o 3 w nocy mialam skurcze co 2 minuty
Uratowalo mnie znieczulenie, ktore az do partych dawalo olbrzymia ulge, bo nie wiem jak ja bym urodzila po tylu godzinach...
Wiec jak macie mozliwosc dziewczyny, to przy dlugim porodzie bardzo polecam!
Ale uwierzcie, porod da sie przezycIzka37, klamka lubią tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700