Ciężarówki po IVF 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, może wy mi pomożecie. Planuję z córką chodzić po górach, czy innych miejscach gdzie czasem ciężko z wózkiem, więc chciałam nosić ją w chuście.
Orientujesie się czy jestem w stanie sama dobrze się z neta nauczyć wiązać dziecko? A jeśli nie czy sa jakies darmowe lub śmiesznie płatne warsztaty.
Nie chcę na to majątku wydawać, bo nei wiem jak się sprawdzi u nas, a i tak będę musiała hustę kupić, które tez tania z tego co słyszałam nie jest.
jestem ze śląska06.2016 I IMSI -> 03.2017 nasz urwis jest już z nami
12.2018 -pICSI -> 08.2019 nasz drugi urwis jest z nami
-
Vaina wrote:Dziewczyny, może wy mi pomożecie. Planuję z córką chodzić po górach, czy innych miejscach gdzie czasem ciężko z wózkiem, więc chciałam nosić ją w chuście.
Orientujesie się czy jestem w stanie sama dobrze się z neta nauczyć wiązać dziecko? A jeśli nie czy sa jakies darmowe lub śmiesznie płatne warsztaty.
Nie chcę na to majątku wydawać, bo nei wiem jak się sprawdzi u nas, a i tak będę musiała hustę kupić, które tez tania z tego co słyszałam nie jest.
jestem ze śląska
edit: a tak w ogóle to cześć Vaina, miałyśmy transfer w podobnym czasieTylko mi się nie udało, dopiero trzeci był szczęśliwy. Gratuluję córeczki!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2019, 10:39
Vaina lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa też miałam odstawioną luteinę z dnia na dzień i kompletnie nic się nie działo.
Vaina, moja znajoma chodzi po górach i bardzo sobie chwali nosidełko Bondolino http://www.bondolino.pl/24-slim-fit chusta się jej nie sprawdziła.
Dziewczyny drugą noc nie śpię, takie bóle mnie budzą że się nie da, ile to jeszcze może potrwać, do czerwca daleko a jestem wykończona:(elfi, Vaina lubią tę wiadomość
-
Kurcze, te nosidła 400-500zł, poza tym fajne bo wiadomo wsadzasz dziecko do niego.
Sama już nie wiem co lepsze
Muszę coś mieć, bo mam nosidło, ale takie które mam wątplitości co do jakości - chodzi mi o to że nóżki ida w bok, ale nie jakoś super, więc boję się długo nosić i to moje jest od pewnej wagi, a synkowi będę musiała zapewniać atrakcje, więc fajnie mieć coś do dłuższego noszenia.06.2016 I IMSI -> 03.2017 nasz urwis jest już z nami
-
October88 wrote:Ja też miałam odstawioną luteinę z dnia na dzień i kompletnie nic się nie działo.
Vaina, moja znajoma chodzi po górach i bardzo sobie chwali nosidełko Bondolino http://www.bondolino.pl/24-slim-fit chusta się jej nie sprawdziła.
Dziewczyny drugą noc nie śpię, takie bóle mnie budzą że się nie da, ile to jeszcze może potrwać, do czerwca daleko a jestem wykończona:(Trzymam kciuki, żeby niezbyt długo! Wiem, że póxniej tez będziesz wykonczona, ale to inny rodzaj wykonczenia, życzę Ci żeby maluch urodził się tak szybko jak tylko będzie na to gotowy!
06.2016 I IMSI -> 03.2017 nasz urwis jest już z nami
-
Vaina, nauczysz sie sama
Ja nigdzie nie chodzilam a motam odkad mala skonczyla 2,5tyg
Nosidla sa dla dzieci, ktore juz samodzielnie siadajawczesniej nie sa wskazane (mimo chwytow marketingowych, ze od utodzenia) bo pasy ciagna plecy do nienaturalnego dla maluszka przeprostu plecow
Vaina lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Morgana, bylam dzis po mleko i popatrzylam u nas na ta Humane... i te w nowych opakowaniach mleka poczatkowe, sklad faktycznie zmieniony, a byly jeszcze HA w starych i ten co ty chyba dawalas SL i w tym sl na pierwszym miejacu w skladzie syrop glukozowy🤦♀️ az szkoda, ze nie mieli jeszcze nowych wystawionych dla porownania...
Z nowych byly tylko mleka poczatkowe i po 1rż
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
nick nieaktualnyByliśmy u gastro cudowny lekarz- pochwalił mnie pytał czy jestem lekarzem 🙂 ze tak mądrze postępuje i zrobiłam kal itp 😂 Musimy zrobic krew utajona w kale i posiew. Wyglada na dyschezie raczej ale trzeba sprawdzić / Na ulewanie póki co nic za tydz usg czy reflux, Zmiana mleka na nan comfort póki co (musimy wykluczyć alergie właśnie bad kalu)
Delicol odstawić espum co 2 karm i 10 kropli
Ulewanie wtedy zobaczymy za tydz i ew za 2 tyg dodamy zagęszczanie ale nie teraz bo mamy mało kup
mam kupić wagę i musze ważyć raz w tyg 🙂 lekarz świetny !!! No w końcu specj a nie zwykły pediatra
Aaaa i nie jest maniakalnym fanem kp i mimo ze bałam sie mowić ze karmie mm on mnie pochwalił !!! Za to ze nie mecze dziecka przy tych problemach z kp + brzuszkiem!
Dzisiaj jeszcze pediatra 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2019, 13:24
Buko, Lubię_czekoladę, MagNolia55, Jvm, klamka lubią tę wiadomość
-
Vaina wrote:Dziewczyny, może wy mi pomożecie. Planuję z córką chodzić po górach, czy innych miejscach gdzie czasem ciężko z wózkiem, więc chciałam nosić ją w chuście.
jestem ze śląska
Jak chcesz kupić jakieś lepsze nosidło to poluj na Olx, ale w całej Polsce. Ja kupiłam w ten sposób nieużywana chustę kółkowa za 20 zl. Nauczyłam się w nią zakładać sama, ale ona mocno obciąża kręgosłup, tzn jedną stronę, dlatego używam jej tylko jak już nie wytrzymuje z głodu przy moim nieodkladalnym dziecku.Vaina lubi tę wiadomość
-
Cccierpliwa wrote:Vaina, nauczysz sie sama
Ja nigdzie nie chodzilam a motam odkad mala skonczyla 2,5tyg
Nosidla sa dla dzieci, ktore juz samodzielnie siadajawczesniej nie sa wskazane (mimo chwytow marketingowych, ze od utodzenia) bo pasy ciagna plecy do nienaturalnego dla maluszka przeprostu plecow
A i metodę kangurek miałaś na początku? Uczyłaś się coś wczesniej czy dopiero po porodzie?
Ale zamęczam pytaniamiWiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2019, 13:32
06.2016 I IMSI -> 03.2017 nasz urwis jest już z nami
-
Vaina wrote:A powiedz mi kupiłaś tkaną chustę? Jaką długość - ja mam 1,6m w kapeluszu i boje się że te długie będą za długie
A i metodę kangurek miałaś na początku? Uczyłaś się coś wczesniej czy dopiero po porodzie?
Ale zamęczam pytaniami
Chusty tylko tkane, obicnie LennyLamb splot zakardowy, dlugosc mam 4,6m bo wiekszosc wiazan jednak zjada sporo materialu (mam jakies 162cm wzrostu)
I np w kangurku zostaje sporo jej, a ja jak juz zawiaze, to wtedy jeszcze przekladam co zostanie i wiaze na plecach...
Ale np na kieszonke, czy 2x juz ta dlugosc jest na mnie akurat i nie zostaje zaden zapas, tylko tyle co do dobrego zawiazania...
Uczylam sie dopiero po porodzie, bo chuste kupilam w ciazy, jak juz byl brzuszek konkretnie widoczny, a z brzuszkiem wiaze sie gorzej i latwo sie zniechecic... moje pierwsse wiazanie chusty bylo jak juz mala byla na swiecie i miala ok 2,5tyg i razem z nia wiazalam, lalek w domu nie posiadalam😂Vaina lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Dziewuszki pomocy
Moja niunia bardzo nie spokojnie śpi pręży się kopie nogami piszczy i jeczy. Z początku myślałam że coś ta jej się śni potem czytałam o tych fazach snu a teraz myślę o zaparciach. Karmię mała piersią ale mało je mało przybiera na wadze bo zaraz idzie spać i nie je muszę ja budzić i męczyć żeby zjadła te chociaż 20 min. Mleko niby mam bo położna mówi że je tylko z początku je lapczywie więc muszę ją obniżać żeby wolno jadła czasem jej się odbije po jedzeniu czasem nie. I tak myślę czy to zaparcia bo często robi takie kleksy i teraz nie wiem. Mam ten sab samplex i myślę czy jej dac czy tak można na własną rękę. Zdarza się też tak że puszcza kleksy w wannie myślałam że to ze stresu bo bardzo płacze podczas kąpieli ale położna mówi że to może zaparcia i wodą ją relaksuje i dlatego robi kupę. Do tego małej dalej nie schodzi zoltaczka przez to nie dojedzenie przybiera raptem po 26 gram na dzień. Jak ją karmię to je max 3 5 min i śpi muszę co chwilę ruszać jej brodke i tak do 30 min bo tak kazała położna.
Oprócz tego mam czasem rozwolnienie i nocne poty. Położna mówi że tarczyca mi siada bo biorę leki i dziś robiłam spadła do 0.5.... I rozeszlo mi się krocze muszę jutro jechać szyć ponownie... Ciekawe ile im to zajmie i czy na nowo będzie mnie to wszystko boleć i krwawicWiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2019, 15:19
IVF - IMSI 03.2018 - 1 zarodek
2 IVF - IMSI - 08.2018 - 1 zarodek ❤
2024-powrót do gry
09.2024 1 procedura z programu - 3 transfery, 1cb
Kir - Bx -
jestem ze śląska
Chusty to super sprawaPolecam-ratuje wiele sytuacji, jak choćby by coś zrobić w domu, jest alternatywą na długie spacery np. po lesie czy też ogarnięcie zakupów. Póki co mam jeszcze małe doświadczenie w tym temacie, bo nosimy się zaledwie od niecałych dwóch tygodni, jednak widzę, że to naprawdę się przydaje. Ja akurat korzystałam z indywidualnych warsztatów. Dla mnie było to najdogodniejsze, z tego względu że nie wiedziałam o żadnych warsztatach w okolicy, pozatym z noworodkiem wybrać się gdzieś dalej...no wiecie same
A tak nie było problemu-Pani przyjechała do mnie
Może było ciut drożej niż np. w grupie, ale miałam komfort domowego zacisza. Maly fajnie współpracował-był wyspany,najedzony, nie protestował, więc i motanie nam ladnie szło. Teraz już motm sama i całkiem dobrze nam idzie.Dlaczego jeszcze zdecydowałam się na doradcę? Z tego względu, że bałam się zrobienia tego nieprawidłowo, co mogłoby niekorzysstnie wpłynąć na dziecko.Pozatym mialam mnóstwo pytań
A tak jesteśmy objęci "opieką" doradcy przez cały czas, pomaga, odpowiada na każde pytanie, więc jak dla mnie te 120zł przy tym wszystkim to nie taki majątek
Na początku Pani opowiedziała, dlaczego warto nosić, jakie są rekomendacje itp. Potem dobrała odpowiedni dla nas rodzaj chusty orazz typ wiązania i tego właśnie się uczyłyśmy. Uświadomiła mnie przy tym jak robić to prawidłowo, na co zwracać uwagę-głównie chodzi o położenie dziecka, by nie nabawiło się wad postawy. Teraz jestem pewna, że robię to dobrze. Przede wszystkim ważne jest zwrócenie uwagi na poprawną symetrię ułożeniową w chuście- rączki muszą być na tej samej wysokości, a nóżki pod kątek 90stopni na wysokości pępka.
Chusty może i tanie nie są, ale na grupach można upolować perełki za połowę ceny. Mozna poszukać też na olx czy innych stronach lokalnych ogłoszeń. Takie używane nawet bardziej są polecane. Bo są już "wyrobione".
I tak, jak Cierpliwa pisze- nosidła są dla dzieci ktore mają już opanowany siad. Od urodzenia najbardziej rekomendowane są chusty. Chusty tkane są najbardziej optymalne. Masz też szeroki wachlarz-wiązania ( kangurek,kieszonka,plecak prosty) oraz zakres wiekowy począwszy od urodzenia aż do ok. 20kg. Są dostępne też kółka, czyli chusty kołkowe- jednak tak jak pisze jvm, że obciąża jedną stronę....natomiast tkana super rozprowadza ciężar, tak że nie czujesz że masz dzieckoCoprawda kółka są szybsze, na tzw. szybkie akcje i z tego też względu skłaniam się również ku niej. Dla nas byłaby idealna na zakupy, czy naprzykład podczas szykowania starszej córki do szkoły, kiedy mały zaczyna płakać....wtedy nie mam czasu na motanie i taka szybka chusta byłaby rozwiązaniem.
Masz szeroki wachlarz firm. Polecana lennylamb, litlle frog, didymoss, bebina, nati baby, zafirro.
Super masz opisane na http://kangurkowo.pl/
Vaina lubi tę wiadomość
-
Iwkaaa wrote:Dziewuszki pomocy
Moja niunia bardzo nie spokojnie śpi pręży się kopie nogami piszczy i jeczy. Z początku myślałam że coś ta jej się śni potem czytałam o tych fazach snu a teraz myślę o zaparciach. Karmię mała piersią ale mało je mało przybiera na wadze bo zaraz idzie spać i nie je muszę ja budzić i męczyć żeby zjadła te chociaż 20 min. Mleko niby mam bo położna mówi że je tylko z początku je lapczywie więc muszę ją obniżać żeby wolno jadła czasem jej się odbije po jedzeniu czasem nie. I tak myślę czy to zaparcia bo często robi takie kleksy i teraz nie wiem. Mam ten sab samplex i myślę czy jej dac czy tak można na własną rękę. Zdarza się też tak że puszcza kleksy w wannie myślałam że to ze stresu bo bardzo płacze podczas kąpieli ale położna mówi że to może zaparcia i wodą ją relaksuje i dlatego robi kupę. Do tego małej dalej nie schodzi zoltaczka przez to nie dojedzenie przybiera raptem po 26 gram na dzień. Jak ją karmię to je max 3 5 min i śpi muszę co chwilę ruszać jej brodke i tak do 30 min bo tak kazała położna.
Oprócz tego mam czasem rozwolnienie i nocne poty. Położna mówi że tarczyca mi siada bo biorę leki i dziś robiłam spadła do 0.5.... I rozeszlo mi się krocze muszę jutro jechać szyć ponownie... Ciekawe ile im to zajmie i czy na nowo będzie mnie to wszystko boleć i krwawic
A po czym konkretnie kochana poznajesz, że to zaparcia? Bo nie opisujesz jak często malutka się wypróżnia, bo jeśli co 2-3 dni, to faktycznie mogą to być zaparcia. O zaparciach świadczą też zbite kupki ( u was raczej nie, bo opisujesz jako "kleksy"; ponadto zbyt mały przyrost, ale u Was jest w normie. Coprawda w dolenej granicy, ale w normie. Jeśli faktycznie byłyby to zaparcia, to może je wywoływać zaburzenie flory bakteryjnej, a na to dobre są probiotyki np. BioGaja lub dicoflor.
Najlepiej jak będziesz obserować małą i zapisywać ilość wypróznień i konstystencję stolców. To da Ci względny obraz sytuacji i ew. radzić się położnej lub najlepiej-pediatry.
Choć stosowanie probiotyku nie powinno zaszkodzić, możesz spróbować. -
Chusta to i moja milosc
nie zlicze ile razy uratowala mi tylek
Ja od siebie do polecanych moge dopisac jeszcze chusty Oscha, Fidella, Storchenwiege
Na poczatek najlepiej chusta 100% bawelna, ewentualnie z mala domieszka bambusa lub welny, nie bierz na poczatek domieszek lnu, czy jedwabiu, bo je ciezej ogarnac poczatkujacemu
Czesto sie najbardziej sprawdza na poczatek chusta w pasy, bo latwiej jest sobie ulozyc dociaganie idac po kolorach...
Najgirsze pokonac strach i ogarnac, zeby miednica byla dobrze podwinieta(pupka zapadnieta w material) i zaokraglone plecki... pozniej juz mozna motac w nocy po ciemku i da sie rade
Ja jeszcze teraz mam nosidlo szyte z chusty Fidella Fusion 2.0 bo Mia juz od dawna samodzielnie siada i to na szybkie akcje cudo jest
Kolkowa jak dziewczyny pisaly, suoer na szybkie akcje, ale raczej nie na spacer, bo obciaza tylko jedno ramie, ciezar dziecka nie rozklada sie rownomiernie i w kolkowej po chwili noszenia ten ciezar czuc...Vaina lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Iwka, mój syn na początku też zasypiał krótko po rozpoczęciu jedzenia. Ja rozbierałem go do pampersa żeby było mu zimno, smyralam mokrym wacikiem po stopach, ale niewiele to pomagało. Jak mu żółtaczka zaczęła schodzić to się tak wybudził, że teraz muszę mu cycka na smoczek podmieniać, bo on sam nie przestaje jeść.
San simplex to duża dawka, jesli idzie kupka pod wpływem ciepła to może spróbuj najpierw termofor i masaż.
Nocne poty też miałam okropne po porodzie. U mnie to nie były żadne problemy zdrowotne. Po prostu schodziła ta nagromadzona w ciąży woda. -
nick nieaktualnyIwka, przy zaparciach to raczej byłaby bardziej zbita kupa i płacz przy robieniu. Ja ten temat przerabiam teraz przy rozszerzanie diety i zaparcia to jakaś masakra dla mnie. Obstawiam, że brak kupki przez 2-3 dni jest efektem tego, że mało he i słabo przybiera, wiec nie na po prostu z czego zrobić.
Pytanie czy dobrze oddaje gazy? Bo jeśli nie to może to raczej wzdecie?
Co do nocnych potow to też pamiętam, że na początku jak się budziłam w nocy na karmienie to byłam cała zlana potem, a karmilam ubrana w pizame, szlafrok, grube skarpety i owinieta grubym kocem, bo trzeslo mnie z zimna.
Ja za to mam chęć sie zamardowac. Nie wiem czy mała teraz przechodzi jakiś skok, ale od 2 dni jest jakaś masakra. Miała w ciągu dnia 3 piękne drzemki, zasypiala bez problemu sama, a teraz każda jest o kupiona histeria i usypianie trwa godzinę, bo ciągle chciałaby być na brzuszku (nawet jak zaśnie to potrafi się zerwać i obrócić i znowu jest płacz). Poza tym zaczęła pelzac, ale wymaga to od niej dużo wysiłku i też jest ryk jak się zmeczy, ale oczywiście na plecach nie polezy. -
nick nieaktualny
-
Zaparcia to może dużo powiedziane takie gazy czy wzdęcia jakieś bo kupę robi po 3 nie raz 4 w ciągu doby a często te kleksy ale jak śpi to tak się pręży właśnie i wstaje zbkupa ale nie zawsze. Kupę ma taką żółtą papkowata lekko daje kwasem ale położna mówi że to przez zoltaczke
Mała jak leży na piesi np po jedzeniu to tak ciężko oddycha czasem sapie nie wiem czy to normalne.
Tak czytałam o tych potach jako że po ciąży woda schodzi ale ta biegunka i niskie tsh 0.5 Hymmm sama nie wiemWiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2019, 16:57
IVF - IMSI 03.2018 - 1 zarodek
2 IVF - IMSI - 08.2018 - 1 zarodek ❤
2024-powrót do gry
09.2024 1 procedura z programu - 3 transfery, 1cb
Kir - Bx