Ciężarówki po IVF 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAgatka też sporo rzeczy zaczęła robić wcześniej niż jest to opisane w tym kalendarzu, szczególnie w ostatnim okresie. Wydaje mi się, że ten kalendarz można traktować trochę jako takie ramy czasowe czyli jak robi wcześniej to jest ok (chociaż nie zawsze jeśli robi to źle), ale jak jeszcze czegoś nie robi, a nam się wydaje, że to już czas, to lepiej sprawdzić i się nie stresować.
Każde dziecko ma swój czas. Trochę jak z zębami. Na moim miesięcznym wątku są dzieci, które mają już 6-8 zębów, ale są takie jak moja Agatka czyli bezzebne. Nie stresuje się tym, bo wiem, że ma jeszcze sporo czasu (chyba do 18 miesiąca).
Czeko, jak wcześniej pisałaś ile waży twój synek i jaki rozmiar nosi to stwierdziłam, że musi być długi. Agatka waży 7 kg i nosi ten sam rozmiar.klamka lubi tę wiadomość
-
U nas 74, ale zaraz za zacznę kupować 80. W zasadzie pominęła rozmiar 68, bo jak 62 robiły się za małe, kupiłam kilka body 68, które ubrała dosłownie kilka razy.
Natalka jest długa i przy tym bardzo szczupła.
Co do umiejętności to trenuje dzielnie obroty na boki. I od 2 dni coraz więcej gaworzy i głośno się śmieje Z dnia na dzień nam się rozagadała Dzisiaj o 4 postanowiła się bawić, prowadziła tak głośno rozmowy że zwierzakami z karuzeli, że mąż nie mógł spać i stwierdził, że idą się bawić A matka spała w najlepsze
Powoli szykujemy się do rozszerzania diety. Nie wyzwania przed nami. -
klamka wrote:U nas rośnie gigant, mimo że geny od malutkich ludzikow... Ale myślę też, że fakt że teraz jest większa nie znaczy że wyrośnie na 1.90.
Ooo to z tymi obrotami rzeczywiście mamy czas... Super. Mój mąż już się fiksuje, że dlaczego mała nie trenuje, że pewnie coś jej jest. Ja z nim zwariuje. Teraz nalega żeby iść z nią do okulisty i sprawdzić jej zeza. Którego on widzi, ja wogole. Może od czasu do czasu zazezuje, ale przecież u takiego malucha to jest nadal jeszcze normalne.
Aaaa, gratki kochana!!! Niech rośnie zdrowo maluszek!!!!
Wizyta u okulisty to była najstraszniejsza wizyta jaka do tej pory mieliśmy ale okazało się że j nas genetyczne i prawdopodobnie od 1.5 roku czekają nas okularki. -
Fajne macie dziewczynki rosną małe rojbery
Mój synek od miesiąca regularnie obraca się na brzuszek, teraz już pełza, sięga po zabawki i ćwiczy wysoki podpór. Jest mega sprawy i aktywny.
Co do wielkości to wazy 6,7 kg. Jest bardzo szczupły, ale tez mega długi. Body mamy na 68, ale spodenki to 62 z pupy lecą.
Ostatnio lekarka powiedziała, ze ma słabe mięśnie brzuszka (chyba po mamie ;)wiec ćwiczymy brzuszki -
Figa88 wrote:Motylku czekamy na Ciebie ✊✊✊
Cierpliwa, Buko, piekne i jakie juz duże macie księżniczki 😍
Dzieki Figa:-) u nas na wizycie w 26 tc wyszlo z pomiarow ze mała wazy 1143 gr i ze jest ze wzgledu na wymiary o 2 tygodnie starsza. Dr powiedzial ze jak tak dalej pojdzie to bedzie indukcja wczesniej, przed terminem. Miala tak ktoras? -
Aaaaaa wrote:Cześć Dziewczyny
11.06.2019 criotransfer 2 blastek w róznym wieku: jedna 5 doba 4BB i druga 6 doba 3BB
beta:
10dpt - 517,3
13 dpt - 2116
15 dpt - 5301,00
W 14 dpt nie było jeszcze nic widać na USG więc trochę się martwię, na kolejne idę jutro będzie to 18 dpt.
Dodam że tym razem do podejście z KD
Byłam wcześniej na forum i kojarzę większość z Was, ale po tylu niepowodzeniach z 2018 roku usunęłam konto
Gratuluje. Czekamy na wiesci:-)
Beta ładnie rosnie wiec sie nie martw. -
kurcze rosną nam dzieciaczki
nasz zaczął się obracać na brzuch jak miał 3,5 miesiąca. Początkowo tylko na jedną stronę i już się bałam, że coś nie tak, że rehabilitacja potrzebna itd. Ale jakoś 2 tygodnie później zaczął i na drugą stronę się kręcić. Także daj mu czas na rozwój w jego własnym tempie
przy rozszerzaniu diety też go nie zmuszam do jedzenia - ostatnio nie chciał zupy to nie, dostał potem jabłko. więcej było mojego strachu przy rozszerzaniu diety, a rzeczywistość okazała się całkiem fajna
my już ubranka 74 nawet 80 nosimy mały jest duży i też ciężki - prawie 9 kg. ale te jego uśmiechy zabójcze jest bardzo kontaktowy, do wszystkich się śmieje, nie płacze jak ktoś inny bierze go na ręce i to nie tylko moja rodzina, ale ostatnio ciotka która widział pierwszy raz w życiu go brała i zero płaczu czy szukania rodziców -
Buko, nie no jasne, ze tak jest... ja poprostu bylam zdziwiona, bo myslalam, ze na niektore rzeczy maja troche mniej czasu i nie myslalam, ze wybila az tak do przodu
Co do zebow, to u nas od dwoch dni mamy jedna przebita mini kreseczke przebil sie dokladnie na 10 miesiecy i 1 tydzien...
Magkb to u nas ze spodniami podobny problem... jak sa na dlugosc dobre to w pasie leca, jak w pasie ok, to na dlugosc rybaczki😂
Motylek, super ze wszystko u was dobrze!
Morgana, faktycznie duzy chlopczyk!
Tym bardziej pewnie bym szla w wyborze wozka w taki do 20-25kg bo te 15kg moze szybko osiagnac...
Corka drzemkuje, matka kawkujeWiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2019, 14:13
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
To Adaś dwa tygodnie temu ważył 7,6 i 63cm i o ile spodnie w pasie ok to przez uda ledwo przechodzą, i nosimy rozmiar 74 ale z pepco. Przyjmuje pozycje czworaczą i odrywa już rączki od podłogi w tej pozycji. Trochę przesunie się na czworaka trochę jak foczka ale te 3-4m nie stanowią problemu.
-
Ja też coś dorzucę w kwestii rozmiarów ubranek. Ja myślę że duże znaczenie ma tu przyjęta rozmiarówka przez producenta ciuszków. Rozmiar rozmiarowi nierówny. Mój synek waży prawie
10kg, ale nie jest gruby, wg mnie i innych ma ciało proporcjonalne do wzrostu. Jest duży jak na 7 miesięcy. I przykładowo ubranka z pepco nosi na 86, a z allegro (polski producent dartomik) 74. Także czasem zastanawiam się czy aby Paweł nie jest za mały skoro czytam że Wasze 4-5 miesieczne skarby noszą rozmiar np 80. Musiałynyśmy chyba wszystkie kupować naszym maluszkom te same ubranka i wtedy miałybyśmy jakieś porównanie w tej sprawie;) -
nick nieaktualnySkórka, zgadza się. Agatka z pepco ma ubranka, które są na nią dobre obecnie, w rozmiarze 74, a body ze smyka 68 jest za duże.
Skórka to jeśli ty się zastanawiasz czy nie jest za mały to co ja mam powiedzieć wcześniej się martwiłam, a teraz już sobie uświadomiłam, że genów nie oszuka właśnie sprawdziłam i Agatka przeskoczyla wreszcie 3 centyl, a dokładnie jest na 15Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2019, 17:04
-
czesc dziewczyny! strasznie dawno mnie nie bylo i zaluje, bo jak odczytuje ostatnie posty to strasznie duzo ciekawostek. w zyciu nie nadrobie calego forum od mojej ostatniej wizyty ale postaram sie zagladac czesciej.
u nas coraz lepiej, Janek pieknie sie rozwija, coraz mniej placze, usmiecha sie jak najety i pracujemy teraz nad snem. kolezanka polecila mi taki kurs online z radami jak ogarnac nocne spanie dziecka no i idzie nam roznie, ale chyba do przodu. Janek przespal ostatniej nocy 5,5h ciagiem. za 2 tyg mamy kolejne szczepienie to go zwazymy i zmierzymy, ale jak ostatnio wystrzelil to stawiam ze ma jakies 5,5 kg (ma teraz 11 tygodni). wchodzimy w ubranka 62 teraz i tez musze cos kupowac, bo jechalam caly czas na malych rozmiarach a on potrafi w dzien wyrosnac z niektorych ciuszkow.
czytalam tez co pisalyscie co sie dzieje u was w zwiazkach- u nas podobnie. dziecko to niezly sprawdzian dla malzenstwa. czasem sobie tak skaczemy do oczu ze masakra. no i tez seksu nie bylo juz nie wiadomo ile. ale oboje sie staramy i chcemy byc dobrymi rodzicami dla Janka, a nie zeby sluchal jak sie klocimy. mysle ze jak juz te magiczne 12 tyg/ czwarty trymestr minie, to bedzie sie robilo latwiej i znajdziemy tez czas dla siebie. dla mnie duzym problemem jest to, ze nie moge odciagac mleka- odciagam jakies smieszne ilosci. wiec w zasadzie jestem uziemiona z karmieniem. nie moge nigdzie sama wyjsc na dluzej, co najwyzej na godzinke na silownie i tyle. jak spotykam sie z kolezankami to musze brac malego. a moj maz moze sobie robic co chce- i nie chce byc psem ogrodnika i kazac mu siedziec w domu, ale troche mnie wkurza jak on sobie planuje jakies wyjazdy i wydarzenia z kolegami a ja, dopoki karmie, to nic z tego nie bedzie.
a w ogole to powiem wam jeszcze ze chyba w zyciu tyle sie nie uczylam w sensie, jest tyle do nauczenia- o karmieniu, o spaniu, o skokach rozwojowych, o rozszerzaniu diety etc etc. ze prawie nie czytam nic innego tylko poradniki, strony internetowe i apki o rozwoju niemowlat. i wydaje mi sie ze to sie nigdy nie skonczy dopoki Janek nie skonczy 18 lat serio, bycie mama to najtrudniejsza praca swiata. w zwiazku z tym chyba na relaksie wroce do pracy we wrzesniu bo tam latwizna w porownaniu z etatem mamy
sciskam was serdecznie i mam nadzieje, ze bede tu zagladac czesciej niz raz na 3 miesiaceMagkb, 83xxx lubią tę wiadomość
-
Ale spore te nasze maluchy 😁😁
I ja mojego wkońcu zważyłam, ma 5800g 😁 Jest dość długi, bo tak jak wspominałam że nosimy 62 ale też i 68/74- spodnie, pajace, body 😊😊
I też od ok. 2tygodni mocno trenuje przewroty. Jeszcze nie poteafi, bo rączka mu blokuje-nie potrafi sobie z nią poradzić. -
U nas ubranka to glownie h&m i c&a i tutaj c&a jest 74 z lekkim zapasem jesli o koszulki, bodziaki itp chodzi, a znow z h&m z powodzeniem miesci sie w 68 i 74 jeszcze dosc duze...
Next tez 74 jeszcze wisi na niej, bardziej na 68...
Wyjatkiem sa u nas dlugie spodenki i te wyorzedzaja zawsze rozmiar pozostalych ubranek, bo Mia ma dlugie nogi i mimo, ze w pasie luzu sporo, to na dlugosc ze spodni szybko wyrasta... bodziaki jeszcze nosila 68 jak spodenki juz niektore ubieralam na 80 z c&a a 74 z h&m
Ale na dlugie nogi juz lekarze na usg nawet uwage zwracali...
Co do centyli, u nas i wzrost i waga na 25 centylu
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Śliczne te Wasze dzieciaki I rosną jak na drożdżach
Ja niedawno przeszłam na rozmiar 86/92. Ma jeszcze trochę luzu ale przynajmniej łatwiej ubrać. Jak byłam teraz w Polsce to w pepco kupiłam trochę rampersow i bodziakow na 86 i kurczę za ciasne A większych rozmiarów nie było ehh
Teraz w trakcie tych upałów to i tak albo w samym pampersie biega albo na golasa jak jesteśmy w ogrodzie. Plus taki, że mniej prania mam
A tak się chlodzimy
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/abbe0132b79f.jpg
Cccierpliwa gdzie kupiłaś te motylki do pływania? Fajne są
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2019, 19:54
Magkb, Figa88, 83xxx lubią tę wiadomość
-
Akilegna, to Beni duzo wiekszy!
My z pepco mamy kilka rzeczy co z pl poprzywozili, w tym tez rampersy, sa na 74 i jeszcze spokojnie w nich pospi...
Chociaz u nas to rampersy jak w sypialni osiagniemy temp 20-21 stopni... jak na zewnatrz fest upaly i mamy te 23-24 stopnie, to pokupilam bodziakow w lidlu i c&a tych podziurkowanych na ramiaczkach i w nich spi, rampersy na ramiaczkach tez mamy...
Te z lidla 74/80 jej tak w kroku wisza, ze ma jeszcze zapasu, a zapasu😂 i dodatkowy wywietrznik😂
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Ale Beni jest rozkoszny😍
My w tym roku jeszcze na balkonie, wiec chlodzenie w domu tylko takie
A motylki kupilam u nas na Babyschwimmenkursie, w takich samych ucza sie tam plywacWiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2019, 01:11
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Witaj mk Zdecydowanie czesciej zagladaj Super, ze tak ładnie sobie radzicie.Wszak dobijacie do konca czwartego trymestru, a teraz faktycznie powininno być nieco łatwiej
W zwiazkach niestety czesto sie zmienia z chwila pojawienia sie dzieci/dziecka...U nas podobnie, az zal pisac...temat rzeka. -
Muszę popatrzeć za nimi, bo te które do tej pory widziałam wszystkie były od 3 lat. Ten ponton w którym Beni siedzi jest od 3 do 6 lat hehe.
Na 2 pary body z lidla też się zalapalam, większość wykupiona.
Niestety u nas mimo rolet zewnętrznych temperatura w pokoju to 25-28 stopni. Mury już się tak nagrzaly, że nawet wentylator nie daje rady