Ciężarówki po IVF 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Morgana, nawet jakby z waga mial przekraczzac siatki itp, to w tym.wieku i tak zupelnie bym sie nie martwila tym...
I tak jak zaczynaja raczkowac, chodzic ito to nagle.szczypiorki siw z dzieciaczkow robia zazwyczaj...
Ale twoj synek jest w ogole duzy, nie ze wazy sporo, tylko ogolnie...
Mowie, u nas w wieku 7 miesiecu wzrost byl 67cm
Magkb, a probowalas mydelka odplamiajacego? U nas po nim schodzi absolutnie wszysgko... czeresnie, pomidory, smar z mezowych rzeczy...
Zaden odplamiacz nie byl.nigdy nawet w polowie tak dobry...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2019, 21:57
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Cierpliwa, własnie ze względu na jego wzrost wagą się póki co nie przejmuję. Mój siostrzeniec był "niski" i gruby, a tak jak mówisz zaczął się ruszać i wszystko zeszło, a teraz ma 6 lat i taka chudzinka poza tym zakładam, że mimo wszystko Karol nie zawsze będzie miał apetyt i będzie problem z jedzeniem. Wszyscy się dziwią, że Karol taki duży w tym wieku, ale nie będę oryginalna jak powiem, że najważniejsze, że zdrowy
a co to za mydełko? -
Morgana, pewnie, ze najwazniejsze, ze zdrowy...
Ja ci powiem, ze jako mama kurdupelka, to prwnie, ze powiem "wow, jaki duzy", ale fakt jest tez taki, ze dzieci rowniez rodza sie roznej wielkosci, a i to ma spore znaczenie... chociaz to tez nie regula, bo np Beni Akilegny sie od Mii duzo mniejszy urodzil, a szedl jak burza i Akilegna tylko zmieniala rozmiar za rozmiarem w ubrankach, podczas kiedy my do 4 miesiaca 56 nosilysmy...
Zas od mam sporych dzieci np szwagierki, slyszalam tylko "wow, jaka mala!" I kazdy sie dziwil jak 3 miesieczne dziecko moze 56 nosic, czy jak to polroczne jeszcze w 62 wchodzi...
Woec w zaleznosci od pola siedzenia bedzie pole widzenia, czy duzy maluszek, czy maly sie komus wydaje...
My teraz niby 74, ale w zoraj np mala smigala w gaciach 62/68 z lidla i sa jeszcze dobre...
A co do mydelka, ja kupuje takie w olynie juz razem ze szczoteczka, ale wiem ze mozna je w Rossmannie w pl kupic, z domola jest i tez z innej firmy... z domola napewno wlasnie plynne i jako mydelko w kostce, gallseife sie nazywa...
A naprawde swietne... ono tu u nas grosze kosztuje w porownaniu do odplamiaczy przeroznych, a naprawde niebo a ziemia...
Co mi sie do czyszczenia plam, tluszczu i ogolnie i prania brudow (nawet bialych skarpet) czy czyszczenia piecyka w kuchni itp idealnie sprawdza, to soda oczyszczonaWiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2019, 22:27
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Morgana a powiedz co zrobiłaś że Karolek usypia w łóżeczku? Bo u nas tylko cycek, albo zestaw cycek i piłka do zasypiania. No ewentualnie chusta. Mała nie chce inaczej, już nawet moja mama podjęła kilka prób i zrezygnowała mimo, że bez problemu usypia wszystkie pozostałe wnuki...
-
Karol się taki malutki urodził, a teraz... generalnie ubranka z Lidla mają zawyżone rozmiary i tak na prawdę każda firma ma co innego potem rozmiar rozmiarowi nierówny ostatnio byliśmy u znajomych co mają półroczne bliźniaczki, ważą jakoś po 6 kg i jak wzięłam na ręce to jakby dziecka nie było takie lekkie się śmiałam, ale ich rodzice mówili, że niby lekkie ale jak się ponosi to czuć "ciężar"
to co mnie cieszy, to że Karol lubi kwaśne mój mąż raczej na słodko w domu jadał , jak karolowi dałam manne z jabłkiem takim kwaśnym to się bałam, że nie zje, bo kwaśne, ale pokrzywił się się tak zabawnie ale jadł ze smakiem, to mnie cieszy bo ja też wolę kwaśne smaki
jak używasz tej sody? a za mydełkiem się rozejrzę -
Zizu87 wrote:Morgana a powiedz co zrobiłaś że Karolek usypia w łóżeczku? Bo u nas tylko cycek, albo zestaw cycek i piłka do zasypiania. No ewentualnie chusta. Mała nie chce inaczej, już nawet moja mama podjęła kilka prób i zrezygnowała mimo, że bez problemu usypia wszystkie pozostałe wnuki...
u nas było jak zmęczony czysta histeria, na rękach i kołysanie, bo płacz i jakby zasnąć nie mógł... raz była moja mama jak tak zaczął i jak tylko miał przerwę w płaczu po prostu odłożyła go do łożeczka, pogłaskała po głowie, potrzymała za rączkę i to poskutkowało i do tego pieluszka do przytulenia. Myślałam, że to tylko raz się udało, ale mój mąż też tak dał radę i jak ja zaczęłam to pomarudził, pokręcił się, smoczka wziął, peluszkę przytulił i zasnął. czasem to trwa 5 minut, czasem 30, ale usypia, albo jak już chęć drzemki mu przechodzi to po prostu się bawi sama w szoku byłam, bo wcześniej był przeraźliwy płacz. chyba potrzebował czasu i cierpliwości, bo nawet jak zaczyna popłakiwać to staram się być przy nim ale na ręce nie brać. zauważyłam też, że powoli ma swoje "godziny" i np. przeważnie koło 11 ma drzemkę a wstaje między 5 a 6, zje i dalej spać do następnego karmienia.
Generalnie moje dziecko jakoś takie mało przytulaste jest, nawet jak dziś od 4 nam marudził i nie chciało mi się co chwilę wstawać wzięłam go do łóżka, myśłałam przytule i zaśnie a ten się wyrwał z moich ramion, odwrócił w stronę taty i męża za koszulkę ciągnął już kolejny raz tak zrobił, że nie chcę przytulony być -
Tak, to prawda, ze lidl zawyzony... chociaz ja ci powiem, ze Mia raczej ze wszystkich firm nosi jednakowy rozmiar...
Jak np zaczyna wyrastac z 68 z c&a czy pepco, to znaczy, ze zaraz h&m, ktory tez zawsze wypada wiekszy, tez zaraz bedzie maly...
Jakos tak idzie rownomiernie...
Ale u nas zazwyczaj wyrasta na dlugosc nogawek, badz rekawow... np teraz 68 body sa idealne ogolnie, ale rekawy sa bardzo na styk, za to 74 rekawy ok, z lekkim podwinieciem czasem, ale w kroku bardzo duzo zapasu... za to spodnie 74 zaczynaja sie robic krotkie i nosi juz czesto 80, a te 74 to po domu bo ani one dlugie, ani 3/4... te 80 zas na dlugisc dibre, ale szerokie, ze z tylka leca...
Krotkue spodenki to w ogole najlepiej 56 i 62 na nuej leza, czyli te, ktore w ciazy kupilam na czas po porodzie😂 ale co jak 74 krotkie sa za szerokie😂
A sode dodaje do prania jak ogolnie np reczniki i skarpety piore, albo malej rzeczy maja np kolana brudne itp to dodaje normalnie do prania, trocge do bebba wrzucam...
A jesli konkretne plamy, to mocze w miejscu plamy, sypie sodę, picieram i wrzucam do pralki
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Cierpliwa a kiedy zacząć podawać mleko następne? wiem, że to po 6 miesiącu, ale czy podawałaś na próbę wcześniej? kupiłam próbki HIPP
a jak dziewczyny pierzecie rzeczy dzieci... jak póki co osobno i w tych specjalnych proszkach i płynach, ale się zastanawiam jak potem
i jeszcze zainspirowana forum od paru dni kapiemy małego w olejku ze słodkich migdałów i jest wyczuwalna różnica w skórze... taka mięciutka, gładka -
Morgana, to moja tez byla taka nieprzytulasna... w ogole, ani zeby sie z nami polozyc, jak juz to szalec po lozku, ani zeby tak o sie potulic, nie bylo czasu na takie pierdoly... raczki tez byly beeeee...
Teraz sama przychodzi sie przytulac😍 np siedze na podlodze, ona sie bawi, zaraz przyjdzie, wdrapie sie na mnie, potuli i idzie dalej i tak co jakis czas❤ a jak jest zmeczona to odrazu wiem, bo wtedy sie wdrapie na mnie i caly czas sie tuli, jeszcze jak smoka przy tym wezmie to juz w ogole...
U nas zasypianie jest przy mleku, wczesniej kp, teraz butli... wypije na ile jest glodna i wypluwa butelke (wvzesniej piers puszczala) i z zamknietymi juz oczami szuka smoka... dam smoczka i mige zaraz odkladac do lozeczka...
I czy to na noc, czy drzemka, zawsze zasypianie tak samo i mleko musi byc...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Zizu87 wrote:Tego też próbowaliśmy, nic z tego... Caly czas liczę że z czasem będzie łatwiej, w końcu Twój synek jest starszy od mojej córeczki. U nas każda próba zestawienia jej zmęczonej w łóżeczku kończy się przeraźliwym płaczem.
może potrzebuje czasu...
Karol jak był w wieku twojej córeczki to też w ciągu dnia tylko na rękach usypiał w dzień, bo na noc od urodzenia w łóżeczku zasypiał sam. dlatego też tak dziwne był dla mnie jego dzienne histerię, bo w nocy problemu żadnego ze snem nie miał. -
u nas w dzień przy butelce nie zaśnie, wieczorem czasem się zdarzy, ale wieczorny rytuał należy do męża. Zresztą mąż się teraz śmieję, że specjalnie ten olej do kąpieli żeby i on miał gładkie ręce, bo on kąpie
smoczek jest wyznacznikiem zmęczenia u nas, bo jak nie jest zmęczony to zaraz wypluwa -
Morgana, my na 2 przeszlismy jak Mia miala niecale 8 miesiecy dopiero i tylko dlatego, ze jeszcze ulewala, a ono jest gesciejsze...
Jakby nie to, to pewnie bym na poczatkowym nadal byla, Mia skonczyla jakies 2tyg pozniej powoli ulewac, ale juz jak zmienilam, to nie chcialam wracac do wczesniejszego...
Teraz teoretycznie czas na 3 ale do roku zostajemy przy 2...
Co do prania, to ja piore jej rzeczy w persil sensitive, czasem same, czasem z naszymi rzeczami, zalezy czy mam rzeczy na dwie pralki, czy z obu po troche...
Do plukania najbardziej nam przypasowal dla malej plyn z lidla taki bialy sensitive...
Prawda, ze zuoelnie inna skora?
My kapiemy od poerwszego dnia w domu w oleju caly czas... dwa dni wykapalam w plynie do kapieli hipp bo mialam probke i chcialam wyprobowac i dla mnie szok to byl jaka skora byla nienawilzona, taka sucha po tym w porownaniu do kapieli w olejku...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
To Mia znow ma ciezko zeby zasnac bez mleka... jak ja juz w sypialni ukladam na rekach to ona juz kwili o mleko😂 jakby dla niej brak jednego wykluczalo drugie...
Ale dla mnie super, bo 10 minut max jak spi...
U nas to samo, jak nue jest zmeczina to rzuca i pluje smoczkiem, szuka dopiero jak juz jest zmeczona... jak wypije mleko, to zawsze daje jej smoka, odkladam do lozeczka i ma go max z 10 minut zanim nim plunie😂 bo jak juz mocno spi, to tez smoka zawsze wypluwa
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
a to nie trzeba przechodzić tak od razu po 6 miesiącu? pytam, bo się jakoś wcześniej nie orientowałam specjalnie. A Karol też ulewa, teraz jak wychodzimy to ubrania na zmianę muszą być.
różnica w dotyku dla mnie ogromna, wcześniej używaliśmy oliatum, linomag i emolium, ale tego efektu żaden z tych płynów nie dał. ciekawe też czy będzie skuteczny na wągry mojego dziecka -
Morgana, mozesz zostac na mleku poczatkowym nawet do konca
Mia byla na mleku pre (u nas to takie jeszcze przed 1 najbardziej zblizone do mleka matki) i na tym mleku bylabym do konca, tylko ono jest wlasnie bardzo rzadkie, jak mleko z piersi i ok 7,5 miesiaca przeszlismy na 2 ze wzgledu wlasnie na to, ze gesciejsze, a po ok 2-3tyg skonczylo sie ulewanie, ktore u nas bite 8 miesiecy trwalo...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Zuziu nie wiem czy Cię nie zdołują, ale u mnie nadal usypianie na rękach a maluch starszy. W ciągu dnia usypiam na rękach, a później odkładam do łóżeczka lub wózka. To się dzieje bez problemów (wcześniej do Ok 3 miesiąca spał tylko na rękach). Wieczorami usypianie na rękach jest dłuższe i często z płaczem. Próbowałam usypiania w łóżeczku, ale zawsze kończyło się histeria. Widocznie jeszcze nie jego czas.
Cierpliwa mydełko mam, ale zupełnie o nim zapomniałam. Jutro spróbuje, dzięki
Morgana Karol pewnie za chwile zacznie się więcej ruszać, od odkręcania do czołga ja to już chwila. Zreszta nie ma co dzis ci popędzać Ja synka czesto zostawiam na macie samego i on się sam bawi. Czasami mam tak, ze zdążę ogarnąć trochę mieszkanie, głowę umyć. Są tez dni, ze biorę kawę i patrzę z kanapy jak się bawi. Oczywiście co jakiś czas muszę mu pomoc, przewrócić, zmienić kierunek.
Wyczytałam w książce, ze to najlepszy czas z niemowlakiem bo już jest słodki, ale jeszcze nie trzeba za nim biegać, wiec korzystam z małej mobilności -
ja gdzieś kiedyś przeczytałam, że dzieciom powinno się umożliwiać "umieć być same" - same się pobawić i jakoś sensowne to dla mnie jest
dla mnie cudowne jest obserwowanie reakcji Karola na różnych ludzi, głownie moją rodzinę, ale cudownie patrzeć jak na sam dźwięk głosu siostrzenicy się uspokaja ja z moimi siostrzeńcami jestem bardzo związana, mam silnie rozwinięty instynkt bycia ciocią, nawet teraz są u nas na kilka dni
nawet się dziś do mamy śmiałam, że na razie mam luz bo mały na matę i się pobawi, ja mam czas się umyć, zjeść itd., a jak zacznie być mobilny to więcej mojej uważności będzie potrzebował -
Magkb, to bardzo madrze napisane! I masz racje korzystaj!
Ja teraz z tesknota czasem wspominam, czas noworodka, kiedy odpoczywalam 85% czasu, czy pozniej wlasnie takiego kumatego berbecia, gdzie lezala sobie na macie i potrafila sie nawet godzine sama zabawic, a ja moglam sie ubrac, zjesc, kawe wypic itp...
Teraz juz nie jest tak lateo, bo chodzi wszedzie za mna i ledwo wejdzie za mna do kuchni, musze zabierac psie miski, trzeba bylo nasz stol barowy ogolocic, bo wszystkim rzycala, szafki zabezpieczac, ze stolu i komody tez wszystko sciaga, nie wiem jak ona sie daje rade tak nacoagnac, bo pod tym stolem bez problemu moze stanac, na tyle.jest wysoki, a daje rade z niego cos posciagac...
W lazience zaraz z kosza na pranie wywala, a chwila nieuwagi, bo np wstawiam pranie, to juz sie bierze za kostke z kibla, albo szczotke🤦♀️ wspina sie po kanapie, probuje wlazic nie tylko na ale i do mebli🙈 takze jest wesolo😂
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Cierpliwa to macie wesoło i to bardzo
czasem mam taką myśl, że po walce z niepłodnością to mamy inne spojrzenie na macierzyństwo i więcej cierpliwości, uwagi, nie wiem do końca jak to nazwać, dla naszych skarbów. nie o to, że niby lepsze jesteśmy czy coś ale jesteśmy innymi mamami chyba... taka myśl mnie czasem nachodzi, że pewnie inną mamą bym była gdyby się udało "tak normalnie"Iwkaaa lubi tę wiadomość