Ciężarówki po IVF 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
dziewczyny a jak tak o wyprawce to pytanie : na lato ( bo u mnie zawsze lato) dlugi czy krotki rekawek bardziej ? niby marzna bardziej maluszki ale skad to kurcze mamy wiedziec jak nie powiedza ze im zimno )
Cccierpliwa lubi tę wiadomość
2.02. 2019 poczatek stymulacji 1 IVF, PICSI
14.02 - punkcja / hiperstymulacja (transfer odroczony), 3 blastki ❄️❄️❄️,25.03 - crio 2 zarodkow.
15.04 - dwa serduszka
22.10 Maluszki sa z nami (32 tc.stan
[ -
Hej, mam pytanie do mthfr pozytywnych ja jestem i zamiast acidum folikum jem metafolin i teraz pytanie. Czy jecie witaminy ciążowe np. Femibion, ktory w skladzie ma i to i to. Lekarz mi zalecił ale jeszcze nie wzięłam. Słusznie czy nie? Skoro ten kwas jest dla mnie nieprzyswajalny to czy wskazane jest zazywanie go w jakiejkolwiek ilości?
Co do wózka to na pewno lekki i zwrotny. Choc ja uzytkowałam ciężki i niezwrotny jedo bartatina, miał zawieszenie na pasach i autentycznie zazdrosciłam bobasowi że nim jezdzi. Superancko bujał. Bujanie tez jest ważne! Czyli lekki zwrotny i bujajacy.
Co do rękawów w lato, to spokojnie krótkie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2019, 22:46
2011- cb,
2012.09- poród, jest Marcel!,
2015.07- cb,
2017.03-poronienie zatrzymane 8tc/12tc
2017.04 - badania - mthfr+, c677tt
2017.10 -cp, laparoskopia oszczędzająca
2018 - badania hormonalne, immunologiczne i inne w normie. Niestety jajowody do bani
2019 - IVF - start 15.04, 26.04 - 13/15 komórek jest ok, 8 zapłodnionych - 3 zarodki do mrożenia
25.05 - crio 4aa - 7dpt beta 53 - 10 dpt beta 270 -
Co do wozka, trzeba sobie odpowiedziec na pytania po jakim terenie sie bedzie jezdzilo, na jakiej amortyzacji nam zalezy, skretnosc i.latwosc prowadzenia, warto zwrocic uwage na duza gondole i to nie tylko dlugosc, ale rowniez szerokosc jest wazna, zwlaszcza jak zima przypadnie na czas gondoli, bardzo wazne sa rowniez kola, bardzo wazna jest dlugosc budki, w spacerowce pasy, rozkladanie na plasko, wysokosc na jakiej znajduje sie palak, podnozek, zeby byl podnoszony, no i wazna wentylacja, oraz spory kosz pod wozkiem... to byly takie rzeczy, ktore dla mnie byly bardzo wazne...
I Bajka ma racje, na planowanie nie jest za wczeanie
Ja np na wozek czekalam ok 8-9tyg po czym przyszedl kurierem i okazalo sie, ze musi isc do reklamacji... to trwalo kolejne ok 6tyg...
Moja kuzynka na swoj model czekala 15tyg...
Na mebelki np tez czas oczekiwania to bylo 12tyg...
Takze planowac warto, oraz warto.sie rozgladac i orientowac jaki moze byc czas oczekiwania na modele, ktore cie intereauja itp
KeepCalm, kurcze nie wiem jaka u ciebie dokladnie temperatura, ale to i tak.niewiele daje, bo wiadomo, ze inne odczucie tak czy inaczej w takich krajach...
Duzo zalezy tez jakie maluchy ci sie trafia...
Moja np nie lubi jak jej cieplo, kombinezon zimowy, miala w zimie moze ze 4 razy ubrany jak bylo -15 a tak to cala zima rajtki, spodenki, body dlugi rekaw+grubsza bluza i tak do.gondoli ze spiworkiem...
Jak.bylo troche cieplej to juz dresowy kombinezon i krotki rekaw + skarpety...
Zaraz po porodzie miala max body na krotki plus pajac, a zazwyczaj body na dlugi plus polspiochy, a akurat sie u nas pogoda zrobila jak urodzilam taka dla doroslego na dlugi rekawek...
Ja bym u ciebie stawiala jesli ciagle lati na wiecej krotkich jak dlugich...
A czy maluszkom cieplo, czy zimno sprawdza sie dotykajac karku... nawet jesli raczki czy stopy zimne, to jesli kark cieply, znaczy ze maluszek nie marznie, jak chlodny, znaczy, ze za lekko ubrany, a jak goracy lub spocony, to juz przegrzany...Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2019, 22:56
Marianka@87 lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Oranda wrote:Hej, mam pytanie do mthfr pozytywnych ja jestem i zamiast acidum folikum jem metafolin i teraz pytanie. Czy jecie witaminy ciążowe np. Femibion, ktory w skladzie ma i to i to. Lekarz mi zalecił ale jeszcze nie wzięłam. Słusznie czy nie? Skoro ten kwas jest dla mnie nieprzyswajalny to czy wskazane jest zazywanie go w jakiejkolwiek ilości?
Co do wózka to na pewno lekki i zwrotny. Choc ja uzytkowałam ciężki i niezwrotny jedo bartatina, miał zawieszenie na pasach i autentycznie zazdrosciłam bobasowi że nim jezdzi. Superancko bujał. Bujanie tez jest ważne! Czyli lekki zwrotny i bujajacy.
Co do rękawów w lato, to spokojnie krótkie.
A no i jedyne co bralam jeszcze kazdego dnia to d3...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
CCierpliwa u nas praktycznie caly rok ok 25-7 czasem slonecznie przypalajaco czasem deszczowo to wtedy spada do ok 23 i wszyscy marzna.. Dzieki wielkie za rade , pomoglas2.02. 2019 poczatek stymulacji 1 IVF, PICSI
14.02 - punkcja / hiperstymulacja (transfer odroczony), 3 blastki ❄️❄️❄️,25.03 - crio 2 zarodkow.
15.04 - dwa serduszka
22.10 Maluszki sa z nami (32 tc.stan
[ -
Marianka@87 wrote:Zaczęłam dziś przeglądać rankingi i opinie o wózkach.. odpadłam, za dużo tego i nie mam pojęcia w zasadzie na co patrzeć, zwracać uwagę?! Wiem że to za wcześnie jeszcze ale planuje wyprawkę skompletować w Polsce koło połowy września. raz że duuuzo taniej a dwa że wiekszy wybór. Tylko teraz sie okazuje, że ten wybór mnie przytłacza
Macie jakieś wskazówki? Może same już coś wybralyscie i pomożecie chyba jedynej babie jaką znam, która nie lubi zakupów
Póki co wyczytałam, żeby wybierać wózki tak jak pisze Ccierpliwa - ze spacerówką rozkładaną na płasko, a nie kubełkową (a taka jest mam wrażenie w większości modeli... w tym np. bugaboo), bo wg fizjoterapeutów dla malutkiego kręgosłupa nie jest zalecane długie przebywanie w takiej skulonej pozycji, tak samo jak w leżaczku czy foteliku samochodowym.
U nas chodniki są niezbyt równe, a i w teren na pewno będziemy robić wypady, także mi zależy na świetnej amortyzacji - tę można tak naprawdę sprawdzić dopiero w sklepie jak się pobuja każdy wózek. Czym lepsza amortyzacja tym cięższy wózek, ale na szczęście mamy windę.
Podobno świetne są szwedzkie Emmaljungi, tylko coraz trudniej je kupić w Polsce. No i są dużo droższe niż polskie.
Aha, jak dziecko jest starsze i nie potrzebuje już takiej dobrej amortyzacji, to większość rodziców i tak kupuje drugi wózek - lekką spacerówkęMarianka@87 lubi tę wiadomość
-
Wczoraj jak kładliśmy się spać, Maluszek był tak aktywny, że jak mąż przyłożył rękę do brzuszka to poczuł tego leciutkiego (jeszcze)kopniaczka 😍 Ale się uśmiałam, bo się przestraszył i zabrał od razu rękę jakby go coś oparzyło 😂 Na szczęście Synek grzeczny, bo jak położył drugi raz to znowu zaserwował mu kopa😍😍
Marianka@87, Bajka_88, zulka, moonik lubią tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny! Dużo pomogły wasze wytyczne 😘 Mao ale super!
Starania od 2016 r.
Decyzja o IVF grudzień 2018.
I podejście: kwiecień 2019
30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!
15/1 dwie kreski!!! -
Oranda ja przyjmuje mama dha premium plus. Tam jest metylowy kwas foliowy. Dodatkowo, nie wiem po co, ale dr kazała przyjmować mój kwas foliowy który brałam. Wiec biorę to i to.Bajka_88
Starania o juniora od 2014 r.
04.2018 początek przygody z in vitro
transfer 05.2018 ciąża biochemiczna
transfer 06.2018
04.03.2019 Transfer dwóch trzydniowych kropków. 8dpt bhcg 75; 10dpt bhcg 236; 12 dpt bhcg 509,; 19dpt bhcg 7253, pęcherzyki w macicy; 26 dpt bhcg >10000; mamy dwa seruszka . ; 28 dpt serduszka pięknie biją 😊
31.10 - maluszki są z nami
Cudzie trwaj... -
Oranda, wydaje mi się, że jeśli weźmiesz zwykły kwas foliowy, to on się po prostu nie wchłonie, ale nie zaszkodzi. Tak dedukuję z bloga Pana Tabletki: https://pantabletka.pl/metylowany-kwas-foliowy-i-mutacja-mthfr/
Btw dziewczyny, wczoraj zamówiliśmy adapter do pasów. Mąż przekopał internet (wiedziałam, że trzeba mu to zlecić ) i wybrał Insafe - wygląda porządnie, przeszedł jakieś testy bezpieczeństwa i... jest wygodniejszy w sukience niż niektóre inne, np. Besafe tak tak, nawet taki parametr wziął pod uwagę -
Dokladnie tak! Ja bralam wozek z tej nizszej polki cenowej, a jak mala miala 9,5 miesiaca wymienilam na fajna spacerowke
Wozki 2w1 nawet jesli spacerowka sklada sie razem ze stelarzem to i tak zajmuja wiecej miejsca np w bagazniku, jak spaceroeka...
My mamy teraz fajna spacerowke na wie znie pompowanych kolach, z amortyzacja, wystarczy nam do konca wozkowania bo ma bardzo duzy udzwig (dzecko+kosz 26kg, gdzie wiekszosc spacerowek, a chyba kazda z zestawu 2w1 jest do max 15kg), ma fajny zabudowany kosz, duzy podnoszony podnozek itp a zajmuje nam w bagazniku tyle miejsca, co w poprzednim sam stelaż...
No i nie ma sie co oszukiwac, najlepsza amortyzacja i najwieksze/najszersze gondole sa w tych wiekszych, ciezszych wozkach...
Ja kupowalam i sciagalam tutaj wozek z pl, bo niestety tutaj wiekszosc jednak z amortyzacja byla na bakier w porownaniu di tych wozkow polskich producentow...
Emmaljungi faktycznie fajne, chociaz wizualnie nie kazdemu przypasuja, a przynajmniej nie kazdy model...
Jednakze sa strasznie drogie i jesli planuje sie tak, czy inaczej wymienic na cis innego, to poprostu sie nie kalkuluje...
Co do Bugaboo, tam np blizniaczy jeszcze ok, bo procz niego tylko emmaljunga wchodzilaby u mnie w gre, poki mialam w brzuszki dwa serduszka... ale to poprostu z braku alternatywy...
Bo tak pozatym to sa drogiez a zadne ekstra... dostep do kosza bardzo utrudniony kiedy wozi sie w gondoli, gondola bardzo niako osadzona, co moze dac pp kregoslupie, czy np dla mam po cc byc problematyczne... brak wentylacji w budkach... no i ja tez nie chcialam ani kubelkowej spacerowki, a gondola jest dosyc waska...
Wiec jakos mnie nie przekonal, a macalam kilka razy...
Cybexy i stokke mialy amortyzacje prawie zadna... a ze ja z psem to park, to nad jeziorem, to jeszcze gdzie indziej spacery, to pptrzebowalam, zeby porzadnie sie poddawal...
Wybor wozka to naprawde bardzo indywidualna sprawa... nie tylko ze wzgledu na aspekty wizualne, ale wlasnie tez ze wzgledu na samochod, tereny spacerowe, fakt gdzie sie mieszka, wage wozka itp...elfi lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
KeepCalm gdzie ty kochana mieszkas?? Boziu jak ja zimy nie lubię. Dla mnie cały rok mogłoby być 20-25,st.
Dziewczyny pytanie za 100 punktów. Bo mnie zaraz coś strzeli. Leżę, brzuch jest ok. Wstaje, od pępka w dół twardy 🤦. Czy to jest normalne czy ja jestem nie halo 🤦.
Bo czytam w internecie to zaraz mi skurcze BH wyskakują.
Elfi pozazdrościć męża. Chłopak dba o przyszłą mamusię i potomka.
Odnośnie wózka, niby mamy wybrane 2 modele, ale cały czas się zastanawiam czy jest sens kupować wózek 3w1. Bo wiadomo, gondole na zimę i wiosnę będą super. Ale czy potem nie wymienić wózka na typową spacerówkę. Mieszkam na wsi, nie muszę targać wózka po schodach itp, spacery... Częściej widzę kogoś spacerującego z psem niż z wózkiem.
I cały czas się zastanawiam czy kupić same gondole, do tego oddzielnie foteliki i adaptery, a potem na lato spacerówkę.
Jeżeli uda nam się wymienić auto na większe, z tym 3w1 nie będzie problemu, ale jeżeli mamy zostać z naszym obecnym to ja tego nie widzę .Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2019, 09:10
elfi lubi tę wiadomość
Bajka_88
transfer 06.2018
04.03.2019 Transfer dwóch trzydniowych kropków. 8dpt bhcg 75; 10dpt bhcg 236; 12 dpt bhcg 509,; 19dpt bhcg 7253, pęcherzyki w macicy; 26 dpt bhcg >10000; mamy dwa seruszka . ; 28 dpt serduszka pięknie biją 😊
Cudzie trwaj... -
Heloo A mnie cos pobolewa brzuchol nie jest twardy i nie wiem czy tak bardziej po bokach moze to rozciągające się macicą albo jeljtowe cos no oby przeszlo
Jade do babci na kawke miala mi kupić ciastko klonowe z Lidla 😋
Ja kupiłam adapter beesefe cos tam coś tam .... No zobaczymy co to przyjdzie miłego dnia -
Bajka, musisz brac pod uwage jaki masz tam u siebie teren, bo wiekszosc typowych spacerowek nie ma amortyzacji, albo nawet jak ma, to nie jest to amortyzacja, ktors buja jakkolwiek...
Jesli teren jest ciezki i wymaga dobrej amortyzacji, a maluszki ci szybko wyrosna z gondoli, to moze sie okazac, ze wozek bedzie troche za twardy jeszcze na nich (sa dzieci, ktore w gondoli i 7 miesiecy, a sa takie co po 4 miesiacach spacerowka na plasko, bo albo dzieci duze, albo gondola dosc mala)...
Druga sprawa, ze same gondole jest napewno dosyc ciezko kupic, bo jedank wiekszosc producentow oferuje 2w1 poza tymi wlasnie wozami typy cybex gdzie za kazda czesc (stelaz, gondola, spacerowka) placi sie osobno i mozna kupowac jak sie chce...
A no i polecam foteliki zawsze kupowac osobno, nawet jesli w zestawie sa propobowane foteliki dobrych marek z testami, bo przy zakupie calego zestawu 3w1 policza go calego w 23% vat, a jesli sam fotelik kupisz to vat bedzie 8% a 23 wtedy tylko na wozekelfi, moonik lubią tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Cccierpliwa wrote:Dokladnie tak! Ja bralam wozek z tej nizszej polki cenowej, a jak mala miala 9,5 miesiaca wymienilam na fajna spacerowke
Wozki 2w1 nawet jesli spacerowka sklada sie razem ze stelarzem to i tak zajmuja wiecej miejsca np w bagazniku, jak spaceroeka...
My mamy teraz fajna spacerowke na wie znie pompowanych kolach, z amortyzacja, wystarczy nam do konca wozkowania bo ma bardzo duzy udzwig (dzecko+kosz 26kg, gdzie wiekszosc spacerowek, a chyba kazda z zestawu 2w1 jest do max 15kg), ma fajny zabudowany kosz, duzy podnoszony podnozek itp a zajmuje nam w bagazniku tyle miejsca, co w poprzednim sam stelaż...
No i nie ma sie co oszukiwac, najlepsza amortyzacja i najwieksze/najszersze gondole sa w tych wiekszych, ciezszych wozkach...
Ja kupowalam i sciagalam tutaj wozek z pl, bo niestety tutaj wiekszosc jednak z amortyzacja byla na bakier w porownaniu di tych wozkow polskich producentow...
Emmaljungi faktycznie fajne, chociaz wizualnie nie kazdemu przypasuja, a przynajmniej nie kazdy model...
Jednakze sa strasznie drogie i jesli planuje sie tak, czy inaczej wymienic na cis innego, to poprostu sie nie kalkuluje...
Co do Bugaboo, tam np blizniaczy jeszcze ok, bo procz niego tylko emmaljunga wchodzilaby u mnie w gre, poki mialam w brzuszki dwa serduszka... ale to poprostu z braku alternatywy...
Bo tak pozatym to sa drogiez a zadne ekstra... dostep do kosza bardzo utrudniony kiedy wozi sie w gondoli, gondola bardzo niako osadzona, co moze dac pp kregoslupie, czy np dla mam po cc byc problematyczne... brak wentylacji w budkach... no i ja tez nie chcialam ani kubelkowej spacerowki, a gondola jest dosyc waska...
Wiec jakos mnie nie przekonal, a macalam kilka razy...
Cybexy i stokke mialy amortyzacje prawie zadna... a ze ja z psem to park, to nad jeziorem, to jeszcze gdzie indziej spacery, to pptrzebowalam, zeby porzadnie sie poddawal...
Wybor wozka to naprawde bardzo indywidualna sprawa... nie tylko ze wzgledu na aspekty wizualne, ale wlasnie tez ze wzgledu na samochod, tereny spacerowe, fakt gdzie sie mieszka, wage wozka itp... -
elfi wrote:Ccierpliwa, widzę, że mam podobne preferencje co do wózka co Ty a na jaką spacerówkę się przerzuciliście?
Bardzo dlugo wybieralam, pprownywalam z joie, patrzylam na cybexy, mutsy, maxu cosi, ogolnie chyba ze 2 miesiace przebieralam... i ten byl.dla mnie najsolidniej wykonany, nic w nim nie lata, nie trzeszczy itp w przeciwienstwie do joie, ma duzo wiekszy ppdnozek wiec i na dluzej starczy przy spaniu na plasko, zeby nozki nie wisialy za ppdnozkiem, ale i daleko jej do tego, zeby nozki na siedzaco miala na samym dole podnozka, a co za tym idzie, zdazy wyrosnac z wozka, zanim kolana bedzie miala przy palaku...
Budka tez spora jest, bo prawie po palak, wentylacja calego tylu jak dziecko spi a goraco, i okienko wentylacyjne/ppdgladowe w budce, plus praktyczna duza torba/schowek przy budce, gdzie mozna na bliskie spacery wrzucic jakas pieluszke, chusteczki itp...
Regulowana raczka...
Prowadzi sie super, jest naprawde zwrotny i jedna reka daje rade, wiec jestem naprawde zadowolona...elfi lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Bajka, to są własnie te skurcze. Ostatnio pytałam położnej o to bo też je mam. Nawet czasem kilka razy za dnia. Mowiła zeby sie nie przejmować. Jeśli byłyby przez dłuższy czas regularne to jechac na ip lub dzwonić do lekarki. Ja je często mam gdy jestem w pozycji półleżącej.Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
4xIUI ,3x transfer ,1x crio ,1x transfer -biochemiczna , 1x crio , drugi crio -
Mikuśka u mnie po bokach też robi się sztywny, ale stawiam na mięśnie 😊. Gdzieś tam pod tą warstwą tłuszczyku chyba są 😉.
A przód... Może już grawitacja działa na nas 😉.
Ewi no to rzeczywiście pech. Ty oddałaś, a mój znajomy nadal trzyma już 7 lat, a próbuje żonę na córkę namówić, mają już dwóch synów.
Cierpliwa u nas wszędzie chodniki. Fakt, na podwórku jeszcze kostki nie ma, i długo nie będzie, sam tłuczeń wysypany. Więc chyba zostaniemy przy tym 2w1. Ewentualnie adaptery i foteliki się dokupi.
Znalazłam stronę, gdzie można skompletować wózek krok po kroku ale te ich gondole są takie malutkie. A muszę jeszcze brać pod uwagę fakt, żeby wózek w drzwiach wejściowych mi się zmieścił.
Bajka_88
transfer 06.2018
Cudzie trwaj...