Ciężarówki Rocznik'89 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Aga nam na warsztatach powiedziano z zmienił sie schemat żywienia niemowląt i dzieci karmione mm i kp maja tak samo rozszerzaną dietę od 4 miesiąca.
U mnie 2,5-3 cm rozwarcia. Skurczy dalej brak. W środę rano mam się zgłosić na oddział.
Patrycja i faktycznie Franek wyprzedzi moja Klare jak samopoczucie? -
Ada, Klara ma jeszcze szansę
Dorota mi osobiście jednak ta ze smyka bardziej się podobała chyba. Ja tak w ogóle na chrzest małej założyłam szarą sukienkę na białe body i rajstopki - i biały kombinezon. Nie uważam żeby był przymus żeby sukienka musiała być biała jak mi się inna spodobała, o!
A co do diety to baaaardzo pomału do przodu. Łącznie -5,2 kg. Nie wiem czemu 17 kg przybyło w 2 miesiące, a w miesiąc "spadła" nawet nie jedna trzecia.
Patrycja, ja przy planowanym cc miałam tak że niby miało być w dniu przyjęcia, ale jak już mnie położyli to powiedzieli że zrobią następnego dnia bo chcą porobić na spokojnie wszystkie badania. A jak ma być u Ciebie?
Facet wycenił mi robociznę za wyprowadzenie ze stanu deweloperskiego (a więc gładź, malowanie, kafelkowanie 1 pokoju, kuchni, łazienki i korytarza), panelowanie (2 pokoje), montaż wszystkiego w łazience, montaż parapetu i drzwi, oświetlenie - no generalnie wszystko pod zamieszkanie na 30 tysięcy. Robocizna. I nie wiem czy przy naszych ok. 70m2 to dużo czy mało. Aaaa i plus wykonanie zabudowy w jednym z pomieszczeń (tzw. pomieszczenie gospodarcze). I za cholerę nie wiem ile wyniosą nas materiały na to wszystko, on mówi że materiały i meble to powinno być ok. 40 tys. Tak że do zamieszkania powiedzmy wydamy 70 tys. zł. Ma któraś pojęcie czy tak może być, czy to dobra cena, itp. itd.? -
Kurde Ada musisz sie znowu zqprzyjaznic z pilka, spacerami, itp
Co do rozszerzania diety przy kp po 4 msc nie odwazylabym sie. Za delikatny jest jeszcze zoladek, mozna doprowadzic do nietolerancji pokarmowej i narobic przez to duzo problemow. Szkoda sluzowki zoladka. Tzn ja mam.takie zdanie ze lepiwj odczekac niz klopotow narobic.
Madzia wpadla mi w oko cudna sukienusia ale ona sama kosztuje tyle co komplet razem z plaszczykiem na all wiec odpada. Az tak szalec nie chce -
Kasia nie pomoge w kwestii mieszkania i cen bo sie nie znam. A co do sukienusi to pewnie pod kombinezon bym tez poszukala czegos w kolorze a tu juz cieniej bedzie ubrana i z mezem zdecydowalismy sie na biel.
5kg ylto ladnie. Wazne ze spada waga i sa efekty odchudzania. Kciukam za dalsze postepy -
Dzień dobry
u nas brzydki dzień w nocy obudziłam się z potwornym bólem głowy aż wzięłam apap potem o 7 rano napiłam się filiżankę kawy parzonej bo cały czas łupała ale wcale się nie dziwię jak jest taka pogoda
U nas dziś była położna i Kuba waży 4690g, w przeciągu tygodnia przytył pół kilograma, mówi żeby powoli rezygnować z nocnego karmienia i np.dawać mu przegotowaną wodę, zresztą domyślałam się że przytył bo większość ubranek jest już za mała i jak go podnoszę do odbicia to czuję że już jest taki kawał faceta
ale co mam zrobić jak on się drze jak jest głodny. -
Kasia przeczytałam mężowi to co napisalas i stwierdzi ze to dużo. Jeszcze żale dużo od miasta bo jednak ceny w dużych miastach są na pewno wyższe niż u mnie.
Dla porównania. My zapłaciliśmy 12 tys za robociznę. Mieszkanie 55m. Do zrobienia były ściany( płyty regispowe i dwie ściany rynkowe) sufity podwieszane, parapety, wybudowanie barku-wyspy w kuchni oraz malowanie wszystkich ścian i montowanie listwę przypodłogowych.
5 tys zapłaciliśmy za kafelkowanie. Cała łazienka z montażem wc, kabiny itp oraz cały salon z kuchnią i korytarz. Razem bylo ok 80m kw kafelek.
Montaż drzwi oraz montaż oświetlenia mąż robił we własnym zakresie.
Dorota, do mnie w starym schemacie żywienia niemowląt nie przemawia jedna rzecz. Przyy mm stopniowo podaje się warzywa, później dania mięsno warzywne. A przy kp każą po 6 miesiącu dać odrazu obiad z mięsem (!) jak dla mnie straszne nieporozumienie wiec ja wolałabym stopniowo po 4 miesiącu rozszerzać dietę.
http://canpolbabies.com/pl/files/library/schemat_zywienia_CB_2014.jpg
Marlenko. Jak chłop chce zjeść to nie ma na to rady i cos mi sie wydaje ze Jakub nie da się oszukać wodąWiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2016, 13:45
-
Ada faktycznie dziwne. Tym bardziej bym nie podala nawet po 6msc na dzien dobry miesa.
Ja sie trzymam zasady, ze przy mm od 4msc a przy kp od 6msc i stopniowo od delikatnych (nie wzdymajacych) warzyw.
Niedawno zajarana bylam rozszerzaniem diety a teraz widze ze Jula jakos mocno nie jest na to gotowa wiec tez nie mozna na sile. Przyjdzie odpowiednia pora to zacznie jest z wiekszym apetytem i lepiej trawic. Indywidualna sprawa mam i dzieci
Marlenko ja bym nie odmawiala Kubusiowi mleczka. Niby przez takie oszukanie woda masz szanse z czasem oduczyc Malego budzenia sie w nocy.
Zastanawiam sie tylko nad tym. Jak dziecko zje mleczko to trawi sie ono powiedzmy 3h a woda przeleci przez niego i zeby zaraz nie bylo kolejnej pobodkiWiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2016, 13:54
-
Marlena, ja bym nie oszukiwała wodą jeszcze, za wcześnie. Sama zaczęłam podawać małej wodę aby zrezygnować z karmień o 5-6 niedawno, a ile jest starsza. Wydaje mi się że takie maleństwo trzeba karmić na żądanie.
Tyśce minął bunt na obiadki i znowu ładnie pięknie je. Dziś był słoiczek <gotowiec> z rybką i zjadła raz-dwa nawet mało co brudząc śliniakobluzkę swoją. Tylko jak jej się odbija tą rybką to mi słabo trochę .
Ada, też mi się wydaje że drogo - chyba będę musiała poszukać kogoś jeszcze a taaak mi się nie chce użerać. No i facet miał wolne terminy, teraz już wiem czemu.
-
Kasiu, wklejam Ci fragment maila od mojego wykonawcy. Na podstawie swojego metrażu i potrzeb możesz sobie podliczyć. Ja bym się mocno zastanowiła nad robieniem gładzi na tym etapie. Przedłużają prace, robią syf, są bardzo drogie, a nowy budynek przez 2-3 lata będzie osiadał i pojawią się na pewno pęknięcia. U nas tynki były przyzwoicie zrobione i tylko malowaliśmy. Ceny warszawskie:
"Poniżej podam ceny jednostkowe na robociznę ;
-ułożenie płytek w zależności od materiału i wielkości 50-70 m2
-krawędzie szlifowane 20-40mb
-malowanie na biało 7 na kolor 8m2
- przesunięcie pkt elektrycznego do 1mb -20,powyżej -30,
- ułożenie paneli 16m2,deska berlinecka- 22m2
-listwy przypodłogowe montaż- 11mb
-przeniesienie pkt hydraulicznego -150
-montaż wanny + obudowa -220
-montaż wc,umywalki x 60 pkt
-montaż i zabudowa stelaża wc -220
-montaż drzwi 1szt -160
-sufit podwieszany w zależności od trudności (czy prosty czy z podcięciami ) standart 50m2 ,z podcięciami -70mb
-tapeta w zależności od materiału- 20-35 m2
-montaż wykładziny na klej -15m2,na taśmę dwustronną 10m2
-wykonanie gładzi -16m2 a co do jej zasadności trzeba stwierdzić na miejscu jak wyglądają tynki i czy ich jakość jest akceptowalna.
Orientacyjny czas wykonania prac to 4-6 tygodnie +gładzie 1-2tygodnie. Materiały mogą być zakupione na 8% przez naszą firmę.Harmonogram ;łazienka ,elektryka,sufity,gładzie,płytki podłoga,panele ,drzwi,malowanie ,meble kuchnia." -
Ale pospałam jak przyjechaliśmy ze szpitala odgrzałam obiad, zrobiłam dwa prania, odkurzyłam i pomyłam podłogi, starłam kurze, ugotowałam dla psa i padłam. Dopiero otworzyłam oczy.
Patrycja trzymam mocno kciuki za Was pewnie juz jesteś w szpitalu. Melduj nam na bieżąco.
Ewelina. A kiedy będziesz miała wynik tego posiewu? -
Witajcie. Po raz kolejny nie odniosę się do Waszych postów, ale już odliczam tygodnie do przejścia na wolne. Część klientów wkurza mnie niemiłosiernie, momentami mam ochotę zadzwonić i powiedzieć im co o nich myślę wrr... a nie byłyby to miłe słowa. No ale wiadomo, że nigdy nie zaznam tej satysfakcji.
Byłam dziś u mojej psycholog i dobrze wyszło, że wizyta wypadła akurat dzisiaj... Dokładnie rok temu poroniłam pierwszą ciążę. Nawet nie zdawałam sobie sprawy, że to tak we mnie siedzi. Dopiero dzisiaj jak poruszyłam z nią ten temat, to w pewnym momencie rozpłakałam się jak dziecko. A teraz co? Mam wyrzuty sumienia względem Julki, bo przecież powinnam skupić się na tym, że niedługo będzie z nami i cieszyć się z tego. Ehh... szkoda słów. -
Pola, Ewelina ja tez Was tule
Dorotko no nic nie boli, jedynie kręgosłup dostaw w dupe, ale jak pospałam to przeszło. Troche jeszcze poskakałam na piłce. Uparty ten mój organizm i chyba bez oxy sie nie obejdzie, niestety. Ale juz się z tym oswoiłam.