X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • smoothie Autorytet

Wysłany: 12 marca, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, diabetolog by pragnął mniej niż 90. No ja też ale jakoś się nie da :p
    A o której rano mierzysz cukier? stała pora?

Przez to,że chodzę teraz do kogoś innego nie wiem totalnie czego się spodziewać. Wizyta jak wizyta, ale w sumie nie powiedziała mi jak działać w razie przekroczeń :> zapytałam sama na szkoleniu, to mówiły żeby dzwonić.

Cukry ponoć lubią szaleć właśnie , w tym okresie kiedy przypada badanie krzywej. Potem niby jeszcze dwa takie gorsze okresy, a po 36tc powinien być spokój. W teorii ;)

preg.png

👩🏼 '86
    07.2023 👧🏼❤️
    04.2020 👧🏼❤️

06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
  • An_veherzhynska Koleżanka

Wysłany: 12 marca, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szanowne Panie,

Nazywam się Anastasiia Veherzhynska, jestem studentką V roku psychologii na Uniwersytecie Łódzkim. Prowadzę badanie do pracy magisterskiej dotyczące związku między ciążą a postrzeganiem, obrazem ciała a zachowaniami żywieniowymi. Procedura badania obejmuje wypełnienie kilku wystandaryzowanych kwestionariuszy oraz ankiety socjodemograficznej.

Badanie skierowane jest do wszystkich kobiet w wieku od 18 do 35 lat, które są w trakcie pierwszej ciąży lub są po urodzeniu pierwszego dziecka.

Badanie jest w pełni anonimowe i wypełnienie zajmuje około 15 minut. Można w każdej chwili przerwać badanie bez podawania przyczyny oraz przesyłania odpowiedzi.

W badaniu pojawiają się pytania dotyczące samooceny, obrazu ciała oraz zachowań żywieniowych. Jeśli te tematy mogą być dla Ciebie trudne, proszę o ostrożność przy przystępowaniu do badania. Proszę pamiętać, że w każdej chwili można przerwać wypełnianie ankiety bez podawania przyczyny.

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=7xpEYw7al0O7fvnUcF6WO6g9kvHPfiRDu1ScohJPJo5UMkc2UERHRUtRUEhYUUI2SFgyTUVHSjBPVy4u

W razie pytań lub uwag proszę o kontakt na adres mailowy - [email protected]

Z wyrazami szacunku,
    Anastasiia Veherzhynska

• le_bonheur Autorytet

Wysłany: 12 marca, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    smoothie wrote:
    Potem niby jeszcze dwa takie gorsze okresy, a po 36tc powinien być spokój. W teorii ;)

Tylko w teorii, mogę potwierdzić. 🤣

👶🏻🩷 22.03.2025 roku, o 17:55, poprzez cesarskie cięcie, urodziło się 3370 g słodyczy i 55 cm szczęścia. 👨‍👩‍👧

age.png
  • Nosa Autorytet

Wysłany: 12 marca, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lovi25 wrote:
    Czesc dziewczyny :) od dzisiaj oficjalnie zaczynam drogę z mierzeniem cukrów glukometrem więc pozwólcie, że dołączę tutaj do Waszej grupki

Robiłam krzywą, bo ostatnim razem glukoza z krwi wyszła 95 więc lekarz dał skierowanie (wczesny etap bo 7 tydzien ciąży dopiero u mnie)

Wyniki krzywej:
    Na czczo: 79
    Po 1 h: 187
    Po 2 h: 125

Powiedzcie mi proszę, jak to jest z mierzeniem rano? Bo zgłupiałam :) Dzisiaj mierzyłam zaraz po przebudzeniu i mialam 102, a za 20 min jak juz wstałam miałam 93. No i trochę różnicy to jednak jest, nie wiem jak na to patrzec...
    Hejka! Zapraszamy do tej wspólnej przygody ! :D Też zaczynałam dość szybko, ale najpierw dieta i glukometr, dopiero w drugim trymestrze jak nie dało się ustabilizować cukrów na czczo wjechała insulina nocna.
    Ja mierzę inaczej niż le_bonheur, bo zawsze tuż po przebudzeniu się o stałej porze (mniej więcej). Budzę się między 6 a 7 i tuż po otwarciu oczu prawie na śpiocha. U mnie różnica jest ewidentna po ciężkiej nocy - kiedy źle śpię, rzucam się lub często wstaję np do WC, ogólnie kiedy się często budzę, to wtedy jest wyższy. Nie zawsze zjem kolację ostatnią, bo ostatnie kilka dni mam zgagę wieczorem i wtedy mi się nie chce już nic jeść, a cukier rano dobry. W ciągu ostatniego półtora tygodnia raz miałam 93 kiedy obiad w ciągu dnia był taki cięższy.

Lovi25, le_bonheur lubią tę wiadomość

38👩& 37🧔
    PCOS, IO, Stwardnienie Rozsiane, AMH: 8,68
    Kariotypy ✅️
    28.04.24 11dpo ⏸️, 24.06.24 💔 12+1 poronienie chybione

13.10.2024 10dpo ⏸️🌈 Czekamy na Witka! 💙
    Acard/Polocard 150, Euthyrox 75, Pueria Duo, wit.D., Magnez
    🍫 cukrzyca ciążowa na nocnej insulinie
    🩺 16.04. 1765g cudownego chłopczyka 💙 (30t6d)
    🩺 08.05. następna wizyta (34t)

preg.png
  • asiun Autorytet

Wysłany: 12 marca, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosa wrote:
    Hejka! Zapraszamy do tej wspólnej przygody ! :D Też zaczynałam dość szybko, ale najpierw dieta i glukometr, dopiero w drugim trymestrze jak nie dało się ustabilizować cukrów na czczo wjechała insulina nocna.
    Ja mierzę inaczej niż le_bonheur, bo zawsze tuż po przebudzeniu się o stałej porze (mniej więcej). Budzę się między 6 a 7 i tuż po otwarciu oczu prawie na śpiocha. U mnie różnica jest ewidentna po ciężkiej nocy - kiedy źle śpię, rzucam się lub często wstaję np do WC, ogólnie kiedy się często budzę, to wtedy jest wyższy. Nie zawsze zjem kolację ostatnią, bo ostatnie kilka dni mam zgagę wieczorem i wtedy mi się nie chce już nic jeść, a cukier rano dobry. W ciągu ostatniego półtora tygodnia raz miałam 93 kiedy obiad w ciągu dnia był taki cięższy.
    Kurcze być może dzięki Tobie odkryłam przyczynę dzisiejszego porannego cukru. Miałam fatalną noc, córka mi się pochorowała i w nocy gorączkowała więc wstawalam kilka razy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca, 13:33

preg.png

⏸️09.10.2024
    🤱💙❓

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 08.2016 💓
  • Nosa Autorytet

Wysłany: 12 marca, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asiun wrote:
    Kurcze być może dzięki Tobie odkryłam przyczynę dzisiejszego porannego cukru. Miałam fatalną noc, córka mi się pochorowała i w nocy gorączkowała więc wstawalam kilka razy.
    To bardzo prawdopodobne 🙂 ja lepiej śpię ostatnio to i cukry lepsze. A taka przerwana noc to już w ogóle powód do szalejącego cukru.

38👩& 37🧔
    Kariotypy ✅️

preg.png
  • Lovi25 Ekspertka

Wysłany: 12 marca, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien kończę pierwszy dzien takimi wynikami:

Na czczo 93 (to po myciu rąk tak jak pisałam wczesniej :P )

Godz po sniadaniu 140
    zrobilam jeszcze z ciekawosci 2 godz po sniadaniu 123

Godz po obiedzie 140
    i tu tez zrobiłam 2 godz po obiedzie 117

Po kolacji 152
    i tu juz nie robiłam dalej bo sie wkurzyłam na ten wynik :x (juz widze tą wysoką glukoze przez to rano, ehhh...)

Ogolnie te porcje miałam dość spore bo tak z 550-600 kcal więc powiedzcie mi proszę - czy "przejedzenie sie" ma wpływ na wynik? Bo moze to śniadanie bym sobie na pól rodzieliła i zjadła drugą czesc np. o 11stej i to samo z obiadem? Bo nie ukrywam, ze troche wpychałam na siłe te porcje na koncu, bo troche mi się dzis za duzo jedzenia zrobiło.. 😶

👩31 👨33

OM 24.01
    20.02 ⏸️
    14.04 I prenatalne: 5,3 cm bejbika 🍀
    16.06 II prenatalne
    __
    20.11.24 - poronienie 10tc, puste jajo 💔
  • asiun Autorytet

Wysłany: 12 marca, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lovi25
    Ja jeszcze aż tak nie jestem w temacie żeby się wypowiedzieć.
    Ale tak od siebie ja dzisiaj ogólnie też mam po posiłkach wyższe te cukry 🤷🤷 i też nie wiem co jest grane.

preg.png

⏸️09.10.2024
    🤱💙❓

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 08.2016 💓
  • Nosa Autorytet

Wysłany: 12 marca, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie co dajecie w ramach węgli, jaki tłuszcz, białko itd. Generalizacja - kotlet w panierce na obiad z ziemniaczkami i surówka z majonezem wybije cukier ostro, a już np gulasz z indyka z kaszą bulgur i świeże warzywka czy kiszonki to dużo lepsza kompozycja.

Chodzi mi o to dziewczeta, że nie doradzimy jak nie wiemy co jecie, po jakim posiłku Wam wybiło. Ja mam dużo kalorii w diecie i po obiedzie 600kcal ledwo pokaże 120, a po kolacji źle zbilansowanej mocno skoczy. No i na cukier na czczo ma raczej wpływ cały Wasz dzień, nie tylko ostatni posiłek 🙂 spacer poprawi cukier na drugi dzień. To tak z tego co już się zdążyłam przekonać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca, 22:17

Lovi25, le_bonheur lubią tę wiadomość

38👩& 37🧔
    Kariotypy ✅️

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 marca, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lovi25 wrote:
    Dzien kończę pierwszy dzien takimi wynikami:

Na czczo 93 (to po myciu rąk tak jak pisałam wczesniej :P )

Godz po sniadaniu 140
    zrobilam jeszcze z ciekawosci 2 godz po sniadaniu 123

Godz po obiedzie 140
    i tu tez zrobiłam 2 godz po obiedzie 117

Po kolacji 152
    i tu juz nie robiłam dalej bo sie wkurzyłam na ten wynik :x (juz widze tą wysoką glukoze przez to rano, ehhh...)

Ogolnie te porcje miałam dość spore bo tak z 550-600 kcal więc powiedzcie mi proszę - czy "przejedzenie sie" ma wpływ na wynik? Bo moze to śniadanie bym sobie na pól rodzieliła i zjadła drugą czesc np. o 11stej i to samo z obiadem? Bo nie ukrywam, ze troche wpychałam na siłe te porcje na koncu, bo troche mi się dzis za duzo jedzenia zrobiło.. 😶
    Kalorie to jedna sprawa, kwestia też ile masz gram węglowodanów na posiłek, bo kalorycznie może być ok, ale zle rozłożone proporcje bialko/tluszcz/węgle.

le_bonheur lubi tę wiadomość

• Lovi25 Ekspertka

Wysłany: 12 marca, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, to juz piszę, bo dzisiaj akurat wszystkie przepisy testowałam z ebooka który sobie zakupiłam:

I tak:
    Sniadanie
    B: 34,5g T: 37,8g W: 36,6g

Obiad:
    B: 52,4g T: 26,3g W: 43,8g

Kolacja:
    B: 20,5g T: 41,0g (ale dalam mniej awokado wiec pewnie tu było mniej T. ogółem) W: 33,8g

👩31 👨33

OM 24.01
    20.02 ⏸️
    16.06 II prenatalne
    __
  • bluebell Autorytet

Wysłany: 13 marca, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lovi25 wrote:
    Ok, to juz piszę, bo dzisiaj akurat wszystkie przepisy testowałam z ebooka który sobie zakupiłam:

I tak:
    Sniadanie

Obiad:

Kolacja:
    B: 20,5g T: 41,0g (ale dalam mniej awokado wiec pewnie tu było mniej T. ogółem) W: 33,8g

Generalnie przy cukrzycy lepiej jeść mniejsze porcje a częściej, bo ładunek glikemiczny też jest istotny. Jak zjesz jedną kosteczkę czekolady to pewnie nic szczególnego nie będzie, ale jak zjesz jej pół to cukier e kosmos :p

Starania od 06.2022

👩🏼 33

Kwiecien 2024 1 IUI 😭
    Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
    Luty 2025 🍼👶❤️
  • Lovi25 Ekspertka

Wysłany: 13 marca, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, to chyba sobie podzielę te porcje :) Dzięki!

👩31 👨33

OM 24.01
    20.02 ⏸️
    16.06 II prenatalne
    __
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Ty masz teraz 3 posiłki? Mi dietetyczką rozpisała dietę na 6 posiłków. 40% posiłku to u mnie węgle.

• asiun Autorytet

Wysłany: 13 marca, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się
    Dzisiaj na czczo 85
    Po śniadaniu 149!!!! 😳
    Zmierzyłam dla pewności przed kolejnym posiłkiem mniej więcej po 2.5h i wynik 80.

Czekam niecierpliwie na wizytę u dietetyczki

preg.png

⏸️09.10.2024
    🤱💙❓

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 08.2016 💓
  • Nosa Autorytet

Wysłany: 13 marca, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lovi25 wrote:

I tak:
    Sniadanie

Obiad:

Kolacja:
    Hehe ja aż tak nie sprawdzam tego, bo jestem pod kontrolą dietetyczki i ona mi wszystko oblicza 🫣😛 bardziej mi chodziło pod katem produktów, które mogą wybijać cukier.

Asiun, swoją drogą bardzo ciekawe co Tobie wybija przy śniadaniu. Idę sprawdzić ile mam po swojej ulubionej owsiance 😁

38👩& 37🧔
    Kariotypy ✅️

preg.png
  • asiun Autorytet

Wysłany: 13 marca, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosa wrote:
    Hehe ja aż tak nie sprawdzam tego, bo jestem pod kontrolą dietetyczki i ona mi wszystko oblicza 🫣😛 bardziej mi chodziło pod katem produktów, które mogą wybijać cukier.

Asiun, swoją drogą bardzo ciekawe co Tobie wybija przy śniadaniu. Idę sprawdzić ile mam po swojej ulubionej owsiance 😁
    Dzisiaj zjadłam trzy malutkie kromeczki chleba typowo z niskim IG, z dosłownie odrobiną masła i szynką z indyka, do tego pół ogórka zielonego i pół zielonej papryki plus garść rukoli. Obstawiam dzisiaj mimo wszystko ten chleb 😏.

Chyba przez pogodę mam dziś jakiś zjazd emocjonalny. Boję się o małego, że już mu zaszkodzilam 🤦🏼‍♀️ ta ciąża jest dla mnie zupełnie inna niż pierwsza... Od początku ciąży wilczy apetyt na wszystko dosłownie, od cholery lodów i innych słodkości, których poza ciążą nie jem bo mnie mdli ...
    Pocieszam się tym, że na początku stycznia krzywa wyszła ok...ale wyrzucam sobie dziś każdego jednego pączka, każdy wielki talerz zwykłego makaronu itd.

preg.png

⏸️09.10.2024
    🤱💙❓

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 08.2016 💓
  • Lovi25 Ekspertka

Wysłany: 13 marca, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Sunday_92 diabetolog mi powiedziala zebym zaczela od 3 posiłków, ale nie ukrywam, ze wlasnie za duuze te porcje dla mnie i chetnie bym to rozbiła na mniejsze. I tak zrobie :P popróbuje dzisiaj z tym

@Nosa no ja tez tego nie obliczam - mam podane w pdfie ile dany, cały posilek zawiera czego 😅 tylko to tu skopiowałam :P

Ale słuchajcie, dzisiaj gluko na czczo elegancka, bo 85 💪 a po śniadaniu (mniejszym niż wczoraj) 130.
    Takze wczorajsze posiłki mimo, że były na tej granicy 140 po godzinie, to dzisiaj rano mi się ładnie odwdzięczyły 😉

asiun lubi tę wiadomość

👩31 👨33

OM 24.01
    20.02 ⏸️
    16.06 II prenatalne
    __
  • smoothie Autorytet

Wysłany: 13 marca, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lovi25 wrote:
    @Sunday_92 diabetolog mi powiedziala zebym zaczela od 3 posiłków, ale nie ukrywam, ze wlasnie za duuze te porcje dla mnie i chetnie bym to rozbiła na mniejsze. I tak zrobie :P popróbuje dzisiaj z tym

@Nosa no ja tez tego nie obliczam - mam podane w pdfie ile dany, cały posilek zawiera czego 😅 tylko to tu skopiowałam :P

Ale słuchajcie, dzisiaj gluko na czczo elegancka, bo 85 💪 a po śniadaniu (mniejszym niż wczoraj) 130.
    Takze wczorajsze posiłki mimo, że były na tej granicy 140 po godzinie, to dzisiaj rano mi się ładnie odwdzięczyły 😉

W życiu nie wytrzymałabym na 3 posiłkach :O
    Na szkoleniu trąbili żeby jeść co 2,5-3h. Policzyć sobie jeśli funkcjonujemy 15h to podzielić na te 3 i daje to 5 porcji :D

U mnie dzisiaj w nocy jakaś odmiana bo 94 i zastanawiałam się czy zjeść, chyba to nie była dobra decyzja bo rano po 7 było 96 :/ (najgorszy mój wynik).
    Ogólnie przesadziłam wczoraj z kolacją bo wywaliło mi do 140. I tej drugiej wieczornej już nie zjadłam bo nie miałam ochoty.
    Przed przyśpieszeniem wizyty powstrzymuje mnie tylko to,że często ta insulina nie jest złotym środkiem i ile widzę opinii i zdań to cukry na czczo przy insulinie i tak potrafią żyć własnym życiem.
    Ciekawe jak będzie u mnie.

preg.png

👩🏼 '86
    07.2023 👧🏼❤️
    04.2020 👧🏼❤️

06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
  • Midi Autorytet

Wysłany: 13 marca, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o insulinę, to dostałam taką informację, że też chwilę trwa , kilka dni co najmniej, żeby się cukry uregulowały na niej i to nie działa od razu. U mnie tak było i po kilku dniach na czczo zaczęłam mieć dopiero spadki, od wdrożenia insuliny miewam w sumie wręcz i epizody hipoglikemii i jestem ciekawa co mi diabetolog na to powie 🤔

preg.png
‹‹ 110 111 112 113 114 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ