Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Tak, diabetolog by pragnął mniej niż 90. No ja też ale jakoś się nie da :p
A o której rano mierzysz cukier? stała pora?
Przez to,że chodzę teraz do kogoś innego nie wiem totalnie czego się spodziewać. Wizyta jak wizyta, ale w sumie nie powiedziała mi jak działać w razie przekroczeń :> zapytałam sama na szkoleniu, to mówiły żeby dzwonić.
Cukry ponoć lubią szaleć właśnie , w tym okresie kiedy przypada badanie krzywej. Potem niby jeszcze dwa takie gorsze okresy, a po 36tc powinien być spokój. W teorii -
Szanowne Panie,
Nazywam się Anastasiia Veherzhynska, jestem studentką V roku psychologii na Uniwersytecie Łódzkim. Prowadzę badanie do pracy magisterskiej dotyczące związku między ciążą a postrzeganiem, obrazem ciała a zachowaniami żywieniowymi. Procedura badania obejmuje wypełnienie kilku wystandaryzowanych kwestionariuszy oraz ankiety socjodemograficznej.
Badanie skierowane jest do wszystkich kobiet w wieku od 18 do 35 lat, które są w trakcie pierwszej ciąży lub są po urodzeniu pierwszego dziecka.
Badanie jest w pełni anonimowe i wypełnienie zajmuje około 15 minut. Można w każdej chwili przerwać badanie bez podawania przyczyny oraz przesyłania odpowiedzi.
W badaniu pojawiają się pytania dotyczące samooceny, obrazu ciała oraz zachowań żywieniowych. Jeśli te tematy mogą być dla Ciebie trudne, proszę o ostrożność przy przystępowaniu do badania. Proszę pamiętać, że w każdej chwili można przerwać wypełnianie ankiety bez podawania przyczyny.
https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=7xpEYw7al0O7fvnUcF6WO6g9kvHPfiRDu1ScohJPJo5UMkc2UERHRUtRUEhYUUI2SFgyTUVHSjBPVy4u
W razie pytań lub uwag proszę o kontakt na adres mailowy - [email protected]
Z wyrazami szacunku,
Anastasiia Veherzhynska -
smoothie wrote:Potem niby jeszcze dwa takie gorsze okresy, a po 36tc powinien być spokój. W teorii
Tylko w teorii, mogę potwierdzić. 🤣Latest news:
10.02.2025 ➡️ 2427 g (+/- 354 g)
Kolejna wizyta:
lekarz prowadzący - 17.03.2025 🩺
Termin porodu z USG: 22.03.2025 - czekamy na naturalne rozpoczęcie się akcji. Poród SN niepewny - na dzień 10.02 dwukrotne owinięcie pępowiną wokół szyjki, co znacznie zwiększa szansę na CC.
Cukrzyca ciążowa 🍫 na insulinie nocnej i doposiłkowej. 💉
Kwas foliowy, jod, witamina D, DHA - od kwietnia 2024. 💊
-
Lovi25 wrote:Czesc dziewczyny
od dzisiaj oficjalnie zaczynam drogę z mierzeniem cukrów glukometrem więc pozwólcie, że dołączę tutaj do Waszej grupki
Robiłam krzywą, bo ostatnim razem glukoza z krwi wyszła 95 więc lekarz dał skierowanie (wczesny etap bo 7 tydzien ciąży dopiero u mnie)
Wyniki krzywej:
Na czczo: 79
Po 1 h: 187
Po 2 h: 125
Powiedzcie mi proszę, jak to jest z mierzeniem rano? Bo zgłupiałamDzisiaj mierzyłam zaraz po przebudzeniu i mialam 102, a za 20 min jak juz wstałam miałam 93. No i trochę różnicy to jednak jest, nie wiem jak na to patrzec...
Też zaczynałam dość szybko, ale najpierw dieta i glukometr, dopiero w drugim trymestrze jak nie dało się ustabilizować cukrów na czczo wjechała insulina nocna.
Ja mierzę inaczej niż le_bonheur, bo zawsze tuż po przebudzeniu się o stałej porze (mniej więcej). Budzę się między 6 a 7 i tuż po otwarciu oczu prawie na śpiocha. U mnie różnica jest ewidentna po ciężkiej nocy - kiedy źle śpię, rzucam się lub często wstaję np do WC, ogólnie kiedy się często budzę, to wtedy jest wyższy. Nie zawsze zjem kolację ostatnią, bo ostatnie kilka dni mam zgagę wieczorem i wtedy mi się nie chce już nic jeść, a cukier rano dobry. W ciągu ostatniego półtora tygodnia raz miałam 93 kiedy obiad w ciągu dnia był taki cięższy.Lovi25, le_bonheur lubią tę wiadomość
-
Nosa wrote:Hejka! Zapraszamy do tej wspólnej przygody !
Też zaczynałam dość szybko, ale najpierw dieta i glukometr, dopiero w drugim trymestrze jak nie dało się ustabilizować cukrów na czczo wjechała insulina nocna.
Ja mierzę inaczej niż le_bonheur, bo zawsze tuż po przebudzeniu się o stałej porze (mniej więcej). Budzę się między 6 a 7 i tuż po otwarciu oczu prawie na śpiocha. U mnie różnica jest ewidentna po ciężkiej nocy - kiedy źle śpię, rzucam się lub często wstaję np do WC, ogólnie kiedy się często budzę, to wtedy jest wyższy. Nie zawsze zjem kolację ostatnią, bo ostatnie kilka dni mam zgagę wieczorem i wtedy mi się nie chce już nic jeść, a cukier rano dobry. W ciągu ostatniego półtora tygodnia raz miałam 93 kiedy obiad w ciągu dnia był taki cięższy.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:33
-
asiun wrote:Kurcze być może dzięki Tobie odkryłam przyczynę dzisiejszego porannego cukru. Miałam fatalną noc, córka mi się pochorowała i w nocy gorączkowała więc wstawalam kilka razy.
-