Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
@smoothie 7marca ważył już 2100g i od jakiegoś miesiąca jest 2tygodnie do przodu z parametrami. Lekarza to zmartwiło więc dla pewności musiałam zrobić jeszcze raz tą krzywą. Grozi nam przedwczesny poród więc chcąc nie chcąc mimo wszystko się cieszę, że jest taki tłuściutki 😄.
Dziś wstałam i cukier 97 poczekałam z 30minut i dla pewności jeszcze raz zmierzyłam i już było 91. Zobaczymy jak będzie po śniadaniu. Po części dla mnie to nowe rzeczy, ale przed ciążą ograniczałam też węgle i cukry więc łatwo mi się przyzwyczaić na nowo. Słodkiego niestety strasznie mi już brakuje 🫣 -
smoothie wrote:Le-bonheur, a jak masz w takim posiłku talerz pełen warzyw to też nic nie pomaga?
Niestety. Warzywa żrę na potęgę. Co najlepsze pomidor zaczął mi wyrzucać cukier... 🤣 Dzisiaj na śniadanie zmniejszyłam jeszcze bardziej węgle - zadziałało. Także chyba te węglowodany to moja zmora, a przecież nie mogę ich całkowicie wyeliminować...
asiun wrote:A jak wasza waga ? Od 8 dni mam dietę i schudłam 0.5kg 🤷
Ja dzisiaj 39+0 i od początku ciąży przytyłam 0,5 kg.
Ale mała miała z czego pobierać, ja miałam z czego chudnąć, więc jest ok.
smoothie wrote:le_ bonheur jaką masz insulinę na noc? to jest pen? jak to się dawkuje? gdzie wbijasz?
Trochę poczytałam ale szukam informacji z pierwszej ręki 🙄
W poniedziałek dzwonię bo jednak mam dość kombinacji.
Czy sensor wskazuje wyżej niż glukometr? Sunday jak to teraz u Ciebie wygląda na sensorze?
Mam insulinę długodziałającą Humulin N. Ona jest sprzedawana w takich "nabojach", które się wkręca do pena. Pen ma na górze taką "śrubkę" z numerkami (liczba jednostek), którą przekręcasz i dozujesz wg dawek zaleconych przez diabetologa. Ja mam dokładnie tego pena:

Igiełki mam 4mm, więc krótkie i cieniutkie - jak się dobrze wbiję to nawet nic nie czuję. Wbijam w zewnętrzną stronę uda. Jak dostaniesz insulinę to na pewno będziesz miała też przeszkolenie z tego jak obsługiwać pena, jak zmieniać dawki i gdzie ewentualnie możesz wbijać.
U mnie glukometr zazwyczaj wyżej pokazuje niż sensor.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca, 09:50
smoothie lubi tę wiadomość
-
O matko niezły rozjazd... Dziś rozmawiałam właśnie z mężem na temat sensoru, on twierdzi, że jeszcze bardziej mi padnie na głowę, ale w sumie miałabym obraz z całej doby.smoothie wrote:Werka witaj
młody waży 2 kg? wydaje mi się, że to ładną waga, lekarz mówi, że dużo?
le_ bonheur jaką masz insulinę na noc? to jest pen? jak to się dawkuje? gdzie wbijasz?
Chociaż powiem Wam,że dość to mam tego glukometru.Obudziłam się, z łóżka napisałam post, poszłam umyć ręcę i mierzę.

i na podstawie tych rozjazdów mam decydować o insulinie
masakra jakaś !
Czy sensor wskazuje wyżej niż glukometr? Sunday jak to teraz u Ciebie wygląda na sensorze?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca, 15:50
⏸️09.10.2024
🤱💙17.06.2025💙
⏸️ 08.12.2015
🤱💓 21.08.2016 💓 -
Werka u mnie też ciągle do przodu, w zasadzie od 1 prenatalnych i ciekawe co będzie :> bo u mnie jednak długa droga.
Le_bonheur wielkie dzięki ! 4mm to faktycznie króciutkie ale nigdy nie wbijałam nic w udo :o
Trochę mam doła z tymi wynikami i tą insuliną bo serio ja mam non stop takie rozjazdy na tym glukometrze. Paranoja,że pomiary dzieli może 20sek.
Dodatkowo mam wielki problem żeby w ogóle mierzyć bo mi w zasadzie nigdy nie leci krew, nie mam tej wiszącej kropli,a każde wyciskanie/masowanie i tak chyba ma wpływ na wynik (tak tłumaczyły kobiety w poradni).
W poprzedniej ciąży myślę,że było mi łatwiej bo brałam heparynę, a teraz to jest hardkor.
Ktoś miał taki problem? Uprzedzam na nakłuwaczu mam 5 nastawioną, zaczynałam od 3. Na drugim dodatkowym mam 7 i też taki sam problem.
Mam gęstą krew i chyba niezła krzepliwość
Wody piję naprawdę dużo.
O tak wygląda nakłucie
dociśnięte z boku na 5tce- to na załączonym zdjęciu to najgorszy przypadek, przeważnie widać większa kroplę krwi, ale takiej wiszącej żeby zleciała do pomiaru to też praktycznie nie mam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca, 15:37
👩🏼 '86
07.2025 👦🩵
07.2023 👧🏼❤️
04.2020 👧🏼❤️
06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
06.2022- 19tc 👼💔 -
nick nieaktualnyU mnie sensor wariuje tylko pierwsza dobę, potem różnica między glukometrem a sensorem to max. 5 jednostek.smoothie wrote:Werka witaj
młody waży 2 kg? wydaje mi się, że to ładną waga, lekarz mówi, że dużo?
le_ bonheur jaką masz insulinę na noc? to jest pen? jak to się dawkuje? gdzie wbijasz?
Chociaż powiem Wam,że dość to mam tego glukometru.Obudziłam się, z łóżka napisałam post, poszłam umyć ręcę i mierzę.

i na podstawie tych rozjazdów mam decydować o insulinie
masakra jakaś !
W ogóle dzisiaj chłop mnie namówił na obiad w restauracji - pierogi z pieca na cieście drożdżowym. Stwoerdzilam ok, będzie cukier z 200, ale raz nie zawsze. Zjadłam 5 sztuk z surówka z kapusty kiszonej. Po godzinie 105 😂 przechodze na diete pierogowa 😂
Lovi25 lubi tę wiadomość
-
smoothie, rzeczywiście różnica znacząca, tym bardziej w kwestii podawania insuliny.
Jejku, to masz spory problem z pobraniem tej kropelki krwi. Ja mam nakłuwacz ustawiony na 3 i może nie wylatuje mi od razu jakaś znacząca ilość tej krwi, ale wystarczy, że chwilę potrzymam rękę w dół i zaraz się pojawia kropelka. I też mi mówili, żeby absolutnie nie wyciskać, ewentualnie delikatnie masować dolną część palca. Kurcze, nie wiem jak Ci pomóc. 
Sunday_92, o pani, zazdroszczę. Chętnie bym sobie zjadła pierożki.
-
le_bonheur wrote:smoothie, rzeczywiście różnica znacząca, tym bardziej w kwestii podawania insuliny.
Jejku, to masz spory problem z pobraniem tej kropelki krwi. Ja mam nakłuwacz ustawiony na 3 i może nie wylatuje mi od razu jakaś znacząca ilość tej krwi, ale wystarczy, że chwilę potrzymam rękę w dół i zaraz się pojawia kropelka. I też mi mówili, żeby absolutnie nie wyciskać, ewentualnie delikatnie masować dolną część palca. Kurcze, nie wiem jak Ci pomóc. 
Sunday_92, o pani, zazdroszczę. Chętnie bym sobie zjadła pierożki.
Nie wiem ale chyba pokażę dokumentację fotograficzną na wizycie
i te moje krople krwi też 
Palce mam takie jakbym pracowała fizycznie, przez to ciągłe mycie xx razy mam potwornie suchą skórę :> I tylko smaruje kremem i zaraz zmywam.
👩🏼 '86
07.2025 👦🩵
07.2023 👧🏼❤️
04.2020 👧🏼❤️
06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
06.2022- 19tc 👼💔 -
Smoothie miałam ten sam problem, no nie szło tej krwi upuścić bez wyciskania, a próbowałam gorącą wodę przed, masowanie itp, wzięłam sensor jak tylko się dało chociaż mniej stresu z pobieraniem. Teraz często sprawdzam apke wiec jest nowa mała obsesja, ale też jak się zje i potem pójdzie na spacer to nie trzeba lecieć żeby pomiar zrobić. Jak dla mnie sensor to jednak gamechanger;)
smoothie lubi tę wiadomość
-
Jeśli przed ciążą miałam podwyższony wskaźnik Homa i zaczęłam powoli stosować dietę, to... Zwiększa się prawdopodobnieństwo, że będę mieć cukrzycę ciążową? 🤔
-
Marcy wrote:Jeśli przed ciążą miałam podwyższony wskaźnik Homa i zaczęłam powoli stosować dietę, to... Zwiększa się prawdopodobnieństwo, że będę mieć cukrzycę ciążową? 🤔
Ja przed ciążą miałam HOMA-IR 4,73, czyli dosyć wysoko. Odkąd dowiedziałam się o ciąży, zaczęłam stosować dietę (wtedy jeszcze trochę nieudolnie, ale już wielu niezdrowych nawyków się pozbyłam). I niestety już na samym początku, w 8tc, wyszła mi wysoka glukoza na czczo, w 10 tc zrobiłam krzywą cukrową i stwierdzono cukrzycę ciążową (każdy z 3 wyników krzywej miałam za wysoki). -
Hej, mam pytanie do Was. Być może wyda się głupie, ale zastanawia mnie to od kilku dni.
Czy jeśli w nocy piję wodę to wynik glukozy na czczo może być przekłamany ? Chodzi mi oczywiście o to, że niższy niż w rzeczywistości wygląda poziom glukozy ?
Dzisiaj, a właściwie z dzisiaj na jutro zrobię test i w trakcie nocnych pobudek nie będę piła wody i zobaczę co tam wyjdzie.
Pytam głównie dlatego, że nie chcę aby te wyniki były zaburzone tylko chciałabym dokładny obraz tego co się dzieje, aby ewentualnie działać.⏸️09.10.2024
🤱💙17.06.2025💙
⏸️ 08.12.2015
🤱💓 21.08.2016 💓 -
asiun wrote:Hej, mam pytanie do Was. Być może wyda się głupie, ale zastanawia mnie to od kilku dni.
Czy jeśli w nocy piję wodę to wynik glukozy na czczo może być przekłamany ? Chodzi mi oczywiście o to, że niższy niż w rzeczywistości wygląda poziom glukozy ?
Dzisiaj, a właściwie z dzisiaj na jutro zrobię test i w trakcie nocnych pobudek nie będę piła wody i zobaczę co tam wyjdzie.
Pytam głównie dlatego, że nie chcę aby te wyniki były zaburzone tylko chciałabym dokładny obraz tego co się dzieje, aby ewentualnie działać.
🙈 Picie wody może nieznacznie poprawiać glikemię, ale myślę, że nie powinnaś na to patrzeć jak na coś złego. Jesteś w takim stanie, że powinnaś pić jej dużo i to nie tak, że Ci to zakłamie wyniki, ale może minimalnie pomóc, co jest dobre - na pewno nie poprawi Ci glikemii na poziomie kilkudziesięciu mg/dl. "Na czczo" tyczy się pokarmów, a picie wody jest jak najbardziej pożądane. Pomaga także w ograniczeniu pojawiania się ketonów w moczu, co również jest baaardzo korzystne w naszym stanie. To jest element diety, który powinnaś stosować, a nie zaburzanie wyników. 🤯
Ja wstaję w nocy praktycznie co 2h na siku i za każdym razem również piję wtedy wodę. Wyniki na czczo mam ciągle w granicach 100, więc to nie tak, że ta woda magicznie obniży Ci wyniki na czczo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca, 08:58
smoothie, asiun lubią tę wiadomość
-
Baaardzo dziękuję za odpowiedź!le_bonheur wrote:🙈 Picie wody może nieznacznie poprawiać glikemię, ale myślę, że nie powinnaś na to patrzeć jak na coś złego. Jesteś w takim stanie, że powinnaś pić jej dużo i to nie tak, że Ci to zakłamie wyniki, ale może minimalnie pomóc, co jest dobre - na pewno nie poprawi Ci glikemii na poziomie kilkudziesięciu mg/dl. "Na czczo" tyczy się pokarmów, a picie wody jest jak najbardziej pożądane. Pomaga także w ograniczeniu pojawiania się ketonów w moczu, co również jest baaardzo korzystne w naszym stanie. To jest element diety, który powinnaś stosować, a nie zaburzanie wyników. 🤯
Ja wstaję w nocy praktycznie co 2h na siku i za każdym razem również piję wtedy wodę. Wyniki na czczo mam ciągle w granicach 100, więc to nie tak, że ta woda magicznie obniży Ci wyniki na czczo.
Ja myślałam, że przesadzam z wodą bo w ciągu dnia piję przynajmniej 3 litry, nie potrafię mniej zresztą zawsze dużo piłam. Na noc mam przy łóżku bidon taki 0.5 litra i go wypijam w ciągu nocy właśnie.
le_bonheur lubi tę wiadomość
⏸️09.10.2024
🤱💙17.06.2025💙
⏸️ 08.12.2015
🤱💓 21.08.2016 💓 -
asiun wrote:Baaardzo dziękuję za odpowiedź!
Ja myślałam, że przesadzam z wodą bo w ciągu dnia piję przynajmniej 3 litry, nie potrafię mniej zresztą zawsze dużo piłam. Na noc mam przy łóżku bidon taki 0.5 litra i go wypijam w ciągu nocy właśnie.
Woda jak najbardziej na plus - i dla Ciebie, i dla maluszka. 😊
asiun lubi tę wiadomość
-
Hej Kochane, jestem po konsultacji z diabetologiem, jednak od razu przepisała i suknie 4j. na noc (to chyba mało, co?), w przyszłym tyg zakładam sensor. Dietke staram się trzymać, cukier po posiłkach raczej w normie. Jakie były wasze początku z insulina ? Czego się mam spodziewać ?
-
Ja dostałam też nocną i pierwsze wbicie najtrudniej, potem jakoś idzie. Igły takie, że nie czuć zazwyczaj. Czasem się źle wbiłam i krew poleciała. Parę dni zanim zaczęło faktycznie działać i nawet miałam kilka epizodów za niskich cukrów. Ale jak się już unormowało to dłużej trzymają się lepsze wynikiEwiczekM wrote:Hej Kochane, jestem po konsultacji z diabetologiem, jednak od razu przepisała i suknie 4j. na noc (to chyba mało, co?), w przyszłym tyg zakładam sensor. Dietke staram się trzymać, cukier po posiłkach raczej w normie. Jakie były wasze początku z insulina ? Czego się mam spodziewać ?
EwiczekM lubi tę wiadomość
-
Midi wrote:Ja dostałam też nocną i pierwsze wbicie najtrudniej, potem jakoś idzie. Igły takie, że nie czuć zazwyczaj. Czasem się źle wbiłam i krew poleciała. Parę dni zanim zaczęło faktycznie działać i nawet miałam kilka epizodów za niskich cukrów. Ale jak się już unormowało to dłużej trzymają się lepsze wyniki

Bardzo dziękuję ❤️ -
Jakie miałaś cukry na czczo?EwiczekM wrote:Hej Kochane, jestem po konsultacji z diabetologiem, jednak od razu przepisała i suknie 4j. na noc (to chyba mało, co?), w przyszłym tyg zakładam sensor. Dietke staram się trzymać, cukier po posiłkach raczej w normie. Jakie były wasze początku z insulina ? Czego się mam spodziewać ?
-
Moje cukry poranne przy wyciskaniu to ostatnio zwykle 94. Nie miałam wyżej niż 96( raz) i trochę mi się to wydaje słabe jak na insulinę ale i tak postanowiłam zadzwonić do poradni bo ani one rosną ani spadają 😵💫👩🏼 '86
07.2025 👦🩵
07.2023 👧🏼❤️
04.2020 👧🏼❤️
06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
06.2022- 19tc 👼💔