X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • smoothie Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruevue wrote:
    U mnie niestety koło 100 jest z rana regularnie, dziś też 101 :( staram się nie martwić, tylko dziwi mnie że dieta nic a nic nie zmienia, i trochę dziwi mnie, że diabetolog tego nie wie? No chyba, że u niektórych dieta coś jednak zmienia. U mnie z kolei po dwóch pączkach i lodzie na wieczór cukier po godzinie 113, rano 94, a po kanapce żytniej z szynką też na wieczór cukier 120, a rano 108 🤯 nad tym nie da się panować, a ja boje się, że szkodzę maluchowi. Szpital w którym chciałabym rodzic kolejny raz to Arciszewscy w Białymstoku. W piątek mam wizytę u lekarza tam i wszystko się okaże, czy przyjmują takie pacjentki, czy będę musiała jednak w publicznym. Choć przyznam, że wybranie CC było czymś zbawiennym dla mojej psychiki w poprzedniej ciąży i w tej też na to liczyłam. Eh.

Dziewczyny cukrzycowe co to za żarty, że co druga z arciszewskich :D
    Le_bonheur rodziła na isnulinie, ja też chociaż do tej pory bez insuliny.
    Myślę,że to zależy od całokształtu ciąży i stanu zdrowia pacjentki. Nie spotkałam się żeby od razu insulina skreślała.
    Porozmawiaj spokojnie z lekarzem.

To u którego diabetologa byłaś? U arciszewskich dają szansę na dietę ale sami mówią wyraźnie,że na cukier na czczo raczej to nie wpłynie.
    Jeśli takie cukry utrzymują się długo i to od początku to bym nie czekała długo z kontrolą :) U mnie były tak do 94, raz 96 i po 10dniach już wróciłam po insulinę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia, 09:03

preg.png

👩🏼 '86
    07.2023 👧🏼❤️
    04.2020 👧🏼❤️

06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A powiedzcie, to nie jest tak że jak się bierze insulinę to już trzeba wybrać szpital do porodu o jakiejś tam referencyjności? I drugie pytanie, ile Was finansowo mniej więcej miesięcznie wynosi branie insuliny? Wydaje mi się to majątkiem ale może mam błędne myślenie 🙂

• smoothie Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruevue wrote:
    A powiedzcie, to nie jest tak że jak się bierze insulinę to już trzeba wybrać szpital do porodu o jakiejś tam referencyjności? I drugie pytanie, ile Was finansowo mniej więcej miesięcznie wynosi branie insuliny? Wydaje mi się to majątkiem ale może mam błędne myślenie 🙂

Teoretycznie tak,chociaż od razu mówię,że nie szukałam skąd pochodzą te zalecenia bo nie chcę sobie tym zawracać głowy. Mam też dwa CC za sobą więc jakby nie patrzeć też chciałabym jak najlepiej i jak najbezpieczniej.
    Ale ja mocno ufam swojemu lekarzowi i nie chcę nić zmieniać.

Insulina i majątek? Insulinę nocną mam refundowaną, żaden wydatek.

preg.png

👩🏼 '86
    07.2023 👧🏼❤️
    04.2020 👧🏼❤️

06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    smoothie wrote:
    Teoretycznie tak,chociaż od razu mówię,że nie szukałam skąd pochodzą te zalecenia bo nie chcę sobie tym zawracać głowy. Mam też dwa CC za sobą więc jakby nie patrzeć też chciałabym jak najlepiej i jak najbezpieczniej.
    Ale ja mocno ufam swojemu lekarzowi i nie chcę nić zmieniać.

Insulina i majątek? Insulinę nocną mam refundowaną, żaden wydatek.
    Wydaje mi się, że wiele z nas ma cukrzycę i o ile nie jest to jakiś poważny stopień cukrzycy to chyba nie ma co panikować tak jak ja teraz. Muszę zmienić podejście, pewnie w piątek po wizycie będę spokojniejsza. Jeśli jest refundowana to super, dzięki za odpowiedź:)

• Kiki2025 Koleżanka

Wysłany: 1 kwietnia, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z was korzysta z glukometru Diagnostic Gold?

• promykk Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi diabetolog mówił, że żeby obniżyć cukier na czczo to musi być jak najkrótsza przerwa między posiłkami, czyli dodatkowa kolacja. A w ciągu dnia trzeba spożyć odpowiednią ilość wykładników węglowodanowych, które mi obliczyła. 🙈

I że z cukrzycą trzeba wybrać szpital o 3 stopniu referencyjności i stawić się w szpitalu tydzień przed terminem.

Pen jest za darmo, insulina refundowana 100%, jedyne za co płacę to paski do glukometru, chyba 70% refundowane są.

10.2024 💔 9tc. p. zatrzymane, zabieg
    30.12.24 ⏸️ beta: 24,3 🤞
    17.01 jest 💗 🥹
    14.02 3,2cm 🫛
    NIFTY pro niskie ryzyka 🩷👧
    03.03 6,7cm 🍋
    14.03 120g bobaski 🍎

insulina na noc, letrox, acard
    preg.png
  • Dobrotka Debiutantka

Wysłany: 1 kwietnia, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruevue wrote:

Ja słyszałam, że z cukrzycą ciążową powinno się rodzić w szpitalu o najwyższym stopniu referencyjności i tak też będzie w moim przypadku, ale to ze względu na to, że akurat tam pracuje moja ginekolog prowadząca ciąże. Natomiast myślę, że wiele też będzie zależeć od przebiegu ciąży i rozwoju dziecka, przypuszczam też, że nikt Cię nie zmusi do jakiegoś konkretnego szpitala (czytaj - Twój poród prywatnie to duży zysk dla danej placówki więc siła Cię raczej nie wyrzucą).

Insulinę w ciąży masz refundowaną, zarówno tę długodziałającą jak i do posiłków, paski i sensor częściowo refundowane.

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny, jesteście jak zawsze nieocenione! Może nie będzie tak źle a ja już panikuję, wszystkiego dowiem się na najbliższej wizycie.

• Murarka Znajoma

Wysłany: 1 kwietnia, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiki2025 wrote:
    Czy któraś z was korzysta z glukometru Diagnostic Gold?

Zerknij sobie na Contour one

• Sunday92 Debiutantka

Wysłany: 1 kwietnia, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z cukrzycą ciążową na diecie można rodzić w dowolnym szpitalu. Na insulinie, musi być drugi stopień referencyjności (na pewno nie musi być trzeci jeżeli cukrzyca to jedyne powikłanie. Natomiast np. w Poznaniu, faktycznie nie każdy szpital mimo drugiego stopnia chce przyjac pacjentke na insulinie).
    Indukcja teoretycznie w 39+0, ale jak są ok przepływy i łożysko, to czasem lekarze czekają dluzej.

bluebell lubi tę wiadomość

preg.png
    👶2023
  • smoothie Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday92 wrote:
    Z cukrzycą ciążową na diecie można rodzić w dowolnym szpitalu. Na insulinie, musi być drugi stopień referencyjności (na pewno nie musi być trzeci jeżeli cukrzyca to jedyne powikłanie. Natomiast np. w Poznaniu, faktycznie nie każdy szpital mimo drugiego stopnia chce przyjac pacjentke na insulinie).
    Indukcja teoretycznie w 39+0, ale jak są ok przepływy i łożysko, to czasem lekarze czekają dluzej.

No właśnie nie musi ( wiem to bo mamy tu przykłady i sama chcę nim być) ale specjalnie otworzyłam dokument i w oficjalnych zaleceniach(nowszych nie znalazłam) jest mowa:
    "Poród pacjentki z cukrzycą przedciążową oraz cukrzycą rozpoznaną w ciąży powinien mieć miejsce w ośrodku mającym doświadczenie w prowadzeniu ciąży powikłanej cukrzycą oraz dysponującym oddziałem intensywnej opieki noworodkowej". Czyli powinien mieć miejsce ;) a o referencyjności wprost nie ma nic.

Dopiero potem gdy jest mowa o cukrzycy przedciążowej (PGDM) i tu jest mowa o III° referencyjności w kontekście prowadzenia ciąży:

"Mimo znaczącego postępu w diabetologii ryzyko powikłań diabetologicznych, położniczych i noworodkowych
    wciąż jest znamiennie wyższe u pacjentek z PGDM w porównaniu z pacjentkami bez cukrzycy. Z tych względów
    ciąża u pacjentki z cukrzycą powinna być bezwzględnie prowadzona w ośrodku specjalistycznym (III° referencyjności), dysponującym odpowiednio wykształconą kadrą fachową, mającą doświadczenie w prowadzeniu pacjentek ciężarnych z cukrzycą, i zapleczem diagnostyczno-leczniczym".

Ostatnio usłyszałam od bardzo dobrej lekarki, że dla dziecka (przy cukrzycy) najlepiej jak najdłużej siedzieć w tym brzuchu bo to inwestycja w całe jego życie.
    Także ja bym się teraz śpieszyć nie chciała. W sumie mam nadzieję,że nie będę musiała:>

preg.png

👩🏼 '86
    07.2023 👧🏼❤️
    04.2020 👧🏼❤️

06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W piątek powiem jak to jest, bo będę rozmawiała z ginekologiem z kliniki prywatnej, czy będę mogła rodzić będąc najprawdopodobniej na insulinie. Jeśli u mnie nie będzie problemu to znaczy że w większości miejsc to kwestia do dogadania. Ale jak piszecie są tu takie przykłady. Dam znać po wizycie. Panicznie boję się porodu w publicznym, bo wymiary pelwimetrem miednicy w poprzedniej ciąży były na samej dolnej granicy i usłyszałam "o ile uda się naturalnie z tymi wymiarami to będzie ciężki poród, ale nikt nie da pani na to wskazania do CC, bo trzeba próbować najpierw naturalnie". I po tym wiedziałam, że tylko CC na życzenie. Wiem, dla niektórych to nieodpowiedzialność, ale wszystkie ciężkie porody kobiet w mojej rodzinie kończyły się i tak cc, a poprzedzone były niepotrzebnymi mękami. Taką mamy głupią budowę miednicy. Nie chcę przechodzić tego samego. Dziecko jest ważne, ale nie chcę skończyć z traumą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia, 18:11

• Sunday92 Debiutantka

Wysłany: 1 kwietnia, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    smoothie wrote:
    No właśnie nie musi ( wiem to bo mamy tu przykłady i sama chcę nim być) ale specjalnie otworzyłam dokument i w oficjalnych zaleceniach(nowszych nie znalazłam) jest mowa:
    "Poród pacjentki z cukrzycą przedciążową oraz cukrzycą rozpoznaną w ciąży powinien mieć miejsce w ośrodku mającym doświadczenie w prowadzeniu ciąży powikłanej cukrzycą oraz dysponującym oddziałem intensywnej opieki noworodkowej". Czyli powinien mieć miejsce ;) a o referencyjności wprost nie ma nic.

Dopiero potem gdy jest mowa o cukrzycy przedciążowej (PGDM) i tu jest mowa o III° referencyjności w kontekście prowadzenia ciąży:

"Mimo znaczącego postępu w diabetologii ryzyko powikłań diabetologicznych, położniczych i noworodkowych
    wciąż jest znamiennie wyższe u pacjentek z PGDM w porównaniu z pacjentkami bez cukrzycy. Z tych względów
    ciąża u pacjentki z cukrzycą powinna być bezwzględnie prowadzona w ośrodku specjalistycznym (III° referencyjności), dysponującym odpowiednio wykształconą kadrą fachową, mającą doświadczenie w prowadzeniu pacjentek ciężarnych z cukrzycą, i zapleczem diagnostyczno-leczniczym".

Ostatnio usłyszałam od bardzo dobrej lekarki, że dla dziecka (przy cukrzycy) najlepiej jak najdłużej siedzieć w tym brzuchu bo to inwestycja w całe jego życie.
    Także ja bym się teraz śpieszyć nie chciała. W sumie mam nadzieję,że nie będę musiała:>
    Właśnie tu chyba dużo zależy od konkretnego szpitala. Ja akurat w 3°ref też nie chce za bardzo rodzić, rozważam dwa jeden to 1° a drugi 2°, ale zobaczę jak będzie dalej. Mój prowadzący też nie jest sztywno za indukcja 39+0, tylko za monitorowaniem

preg.png
    👶2023
  • bluebell Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rodziłam z insuliną w 2 stopniu bez problemu :) i dwóch lekarzy prowadzących mówiło że z insuliną przy cukrzycy CIĘŻARNYCH od 2 stopnia, i max 39+0 chcą kończyć ciążę. Ja miałam cc akurat 38+6.

Te zalecenia z iii stopniem to raczej tyczą się cukrzycy sprzed ciąży albo rozpoznanej w ciąży- to coś innego niż cukrzyca ciężarnych

Midi lubi tę wiadomość

Starania od 06.2022

👩🏼 33

Kwiecien 2024 1 IUI 😭
    Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
    Luty 2025 🍼👶❤️
‹‹ 119 120 121 122 123
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ