Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, czy sensor zalecał wam diabetolog? Wyszła mi cukrzyca, od 10 dni kłuje się w palce, już bolą a gdzie do końca tyle czasu 😐 narazie ginekolog powiedział, żeby ogarniać dietą i prawdopodobnie będzie dobrze, ale moje pomiary rano są 50/50. Nigdy nie zeszłam niżej niz 87, a średnio co drugi dzień mam ponad 90, co bym nie zjadła na noc (zazwyczaj jakiś kefir), także nie ogarniam... Po posiłkach są ok, czasem dorównuje pomiarom na czczo 😅 wizyta u gin za 2 tyg, zastanawiam się nad wypadem do rodzinnego po skierowanie do diabetologa.start: 06.2021
10/11/12.2022 clo+ovi❌
05.2023 7/9tc💔
11.2023 6/7tc 💔 cp P
05.2024 💔 cb
MTHFR hetero, PAI hetero
Niskie APTT
PCOS, IO
Niedrożny lewy jajowód
❌
08.2024🍀🍀🍀🍀
11.10 FET 5aa
17.10 ⏸️
21.10 250,0
23.10 462,9 (84,4%)
25.10 1099,0 🎉
31.10 GS 15x7mm YS 3,8mm
08.11 CRL 0,64cm FHR+😔
15.11 CRL 1,43cm FHR 161/min❤️🩸
22.11 8+5 CRL 2,12cm
06.12 10+5 ❤️🩸
14.12 11+6 CRL 5,71cm, FHR 173/min❤️🩸
18.12 12+3 niskie ryzyka❤️ wysokie ryzyko preeklampsji
15.01 16+3 150g
12.02 20+3 341g dziewczynki
05.03 23+3 587g +cukrzyca ciążowa
Po ciąży usg, rezonans, onkolog🫥 -
Justyna97 wrote:Cukier godzine po śniadaniu 89 to dobrze?
Tak, po godzinie nie powinny przekraczać 140 więc spełnia kryterium, fakt, ze dość nisko, ale nie jest to nic złego, monitoruj siebie pod katem hipoglikemii, tych reaktywnych poposiłkowych również.
Roszponka wrote:Dziewczyny, czy sensor zalecał wam diabetolog? Wyszła mi cukrzyca, od 10 dni kłuje się w palce, już bolą a gdzie do końca tyle czasu 😐 narazie ginekolog powiedział, żeby ogarniać dietą i prawdopodobnie będzie dobrze, ale moje pomiary rano są 50/50. Nigdy nie zeszłam niżej niz 87, a średnio co drugi dzień mam ponad 90, co bym nie zjadła na noc (zazwyczaj jakiś kefir), także nie ogarniam... Po posiłkach są ok, czasem dorównuje pomiarom na czczo 😅 wizyta u gin za 2 tyg, zastanawiam się nad wypadem do rodzinnego po skierowanie do diabetologa.
Mi sensor zaproponowała już ginekolog na samym początku, skierowanie do diabetologa też dostałam od niej. Pamiętaj, że glikemie nocne są znacznie mniej zależne od spożywanych posiłków niż te, które monitorujemy po jedzeniu. -
Kiki2025 wrote:Dziewczyny jeszcze jestem ciemna w tym wszystkim, ale nie wystarczy jeść dużo produktów z tabeli niskiego ig by coś pomogło?
-
Kiki2025 wrote:Dziewczyny jeszcze jestem ciemna w tym wszystkim, ale nie wystarczy jeść dużo produktów z tabeli niskiego ig by coś pomogło?
Kiki2025 - gdyby samo jedzenie takich produktów było wystarczające, to nie byłoby poradni diabetologicznych ... Wiadomo, że dieta ma ogromny wpływ na cukrzycę ciążową, ale problem jest bardziej skomplikowany, związany z hormonami, łożyskiem, cechami osobniczymi, wcześniej przebytymi schorzeniami, genetyką. Jest wiele przypadków gdzie sama dieta wystarcza, ale niestety wiele kobiet i tak musi brać leki.smoothie lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyU mnie z glukometru też wyższy cukier niż z żyły. Np z palca 108, z żyły 94.
Jestem po wizycie diabetologa, który mówił, że cukier na czczo muszę spróbować dietą, a tu d... . Taki sam cukier mam rano jak pilnuję się i jem ekstra uważając, żytnie pieczywo, hummus, chuda wędlinka i takie sprawy, i taki sam, a nawet niższy, jak wczoraj wieczorem zjadłam dwa pączki i loda, bo musiałam odreagować pewną sytuację, która mnie spotkała. Skończy się insuliną, martwię się tylko, czy będę mogła rodzić tam, gdzie chciałam, przez CC, prywatnej klinice w której rodziłam pierwsze dziecko i czułam się tam bardzo bezpiecznie i komfortowo. W piątek wizyta u ginekologa stamtąd i się okaże, porozmawiam... jeśli nie, czeka mnie publiczny szpital i niestety pewnie próba porodu naturalnego, którego panicznie się boję. A boję się, bo kobiety z mojej rodziny po kilkunastu godzinach męczarni i tak rodzą przez CC - jesteśmy drobne 😥
Le_bonheur mam nadzieję, że już się siebie z maluszkiem trochę nauczyliście 🥰Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca, 09:14
-
Ruevue wrote:U mnie z glukometru też wyższy cukier niż z żyły. Np z palca 108, z żyły 94.
Jestem po wizycie diabetologa, który mówił, że cukier na czczo muszę spróbować dietą, a tu d... . Taki sam cukier mam rano jak pilnuję się i jem ekstra uważając, żytnie pieczywo, hummus, chuda wędlinka i takie sprawy, i taki sam, a nawet niższy, jak wczoraj wieczorem zjadłam dwa pączki i loda, bo musiałam odreagować pewną sytuację, która mnie spotkała. Skończy się insuliną, martwię się tylko, czy będę mogła rodzić tam, gdzie chciałam, przez CC, prywatnej klinice w której rodziłam pierwsze dziecko i czułam się tam bardzo bezpiecznie i komfortowo. W piątek wizyta u ginekologa stamtąd i się okaże, porozmawiam... jeśli nie, czeka mnie publiczny szpital i niestety pewnie próba porodu naturalnego, którego panicznie się boję. A boję się, bo kobiety z mojej rodziny po kilkunastu godzinach męczarni i tak rodzą przez CC - jesteśmy drobne 😥
Le_bonheur mam nadzieję, że już się siebie z maluszkiem trochę nauczyliście 🥰
Dziwny diabetologtzn. ja również miałam spróbować z dietą, myślę, że każdemu dają po prostu szanse
ale mój cukier na czczo to było max 96(z glukometru) i to był raczej pojedynczy wynik. A 108 to jednak sporo.
Kiedy masz kolejną wizytę /kontrolę?
Nie martw się na zapas ! nie wiem o jakiej klinice piszesz bo ja również rodziłam prywatnie dwa razy, teraz też jeśli wszystko będzie ok zamierzam prywatnie (z insuliną właśnie). -
U mnie na czczo był cukier 95-100, a po posiłkach 95-120.
Dostałam insulinę na noc, 8 jednostek i rano cukier 80-90 także prawidłowy. Po tygodniu stwierdzam, że nie taka straszna ta insulina, no i działa.
Mam nadzieję, że to się nie pogorszy z biegiem ciąży. 🤷♀️ -
Kiki2025 wrote:A można z wynikami konsultować się online z diabetologiem czy raczej warto iść osobiście bo sprawdza ciało?
-
nick nieaktualnysmoothie wrote:Dziwny diabetolog
tzn. ja również miałam spróbować z dietą, myślę, że każdemu dają po prostu szanse
ale mój cukier na czczo to było max 96(z glukometru) i to był raczej pojedynczy wynik. A 108 to jednak sporo.
Kiedy masz kolejną wizytę /kontrolę?
Nie martw się na zapas ! nie wiem o jakiej klinice piszesz bo ja również rodziłam prywatnie dwa razy, teraz też jeśli wszystko będzie ok zamierzam prywatnie (z insuliną właśnie).staram się nie martwić, tylko dziwi mnie że dieta nic a nic nie zmienia, i trochę dziwi mnie, że diabetolog tego nie wie? No chyba, że u niektórych dieta coś jednak zmienia. U mnie z kolei po dwóch pączkach i lodzie na wieczór cukier po godzinie 113, rano 94, a po kanapce żytniej z szynką też na wieczór cukier 120, a rano 108 🤯 nad tym nie da się panować, a ja boje się, że szkodzę maluchowi. Szpital w którym chciałabym rodzic kolejny raz to Arciszewscy w Białymstoku. W piątek mam wizytę u lekarza tam i wszystko się okaże, czy przyjmują takie pacjentki, czy będę musiała jednak w publicznym. Choć przyznam, że wybranie CC było czymś zbawiennym dla mojej psychiki w poprzedniej ciąży i w tej też na to liczyłam. Eh.
-
promykk wrote:U mnie na czczo był cukier 95-100, a po posiłkach 95-120.
Dostałam insulinę na noc, 8 jednostek i rano cukier 80-90 także prawidłowy. Po tygodniu stwierdzam, że nie taka straszna ta insulina, no i działa.
Mam nadzieję, że to się nie pogorszy z biegiem ciąży. 🤷♀️
Dostałam 6 na start, biorę 7j. Cukry skakały jak chorowałam na zatoki i teraz dwa dni przy jelitówce.Na razie oceniam,że jest ok.
Też bym chciała żeby tak zostało do końca ale jeszcze trochę przed nami więc kto wie :> Oby 🤞
promykk lubi tę wiadomość