X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • smoothie Autorytet

Wysłany: 23 marca, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem zasmarkana kolejny dzień, po kolacji drugi wieczór z rzędu cukier fatalny i rano też będzie pewnie przekroczenie. Pewnie infekcja też swoje dodaje.
    Chyba będzie zwiększenie dawki o jednostkę póki co :>

preg.png

👩🏼 '86
    07.2023 👧🏼❤️
    04.2020 👧🏼❤️

06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
  • Midi Autorytet

Wysłany: 23 marca, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Le_bonheur ogromne gratulacje! Szybkiego powrotu do formy i duzo zdrówka!!

le_bonheur lubi tę wiadomość

preg.png
  • Nosa Autorytet

Wysłany: 23 marca, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje le_bonheur! Odpoczywajcie i poznawajcie sie🥰 cudowne wieści 🩷

38👩& 37🧔
    PCOS, IO, Stwardnienie Rozsiane, AMH: 8,68
    Kariotypy ✅️
    28.04.24 11dpo ⏸️, 24.06.24 💔 12+1 poronienie chybione

13.10.2024 10dpo ⏸️🌈 Czekamy na Witka! 💙
    Acard 150, Euthyrox 75, Pueria Duo, wit.D., Magnez
    🍫 cukrzyca ciążowa na nocnej insulinie
    🩺 19.03. 1055g słodkiego chłopczyka 💙 (26t6d)
    🩺 16.04. następna wizyta i 3 prenatalne (30t6d)

preg.png
  • Sunday92 Debiutantka

Wysłany: 23 marca, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ostatnio cukier na czczo w normie, dziś 89, wczoraj 87, przedwczoraj 90. Także diabetolog się wstrzymała z insiliną. Za trzy tygodnie teleporada i zobaczymy.
    @le_bonheur, gratulacje!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca, 13:35

preg.png
    👶2023
  • bluebell Autorytet

Wysłany: 23 marca, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    le_bonheur wrote:
    Kochane, szybkie streszczenie sytuacji... ☺️
    Od godziny 9:00 byłam podłączona do oksytocyny, zaczynaliśmy od 3 ml/h, a kończyliśmy na wysokim przepływie 24 ml/h. Skurcze były w miarę regularne, ale niestety raz bolące, później się zmniejszały i nie bolały, i tak w kółko. Spacery, piłka, aromaterapia. Rozwarcie przez 8 godzin zwiększyło się z 0 cm do 1,5 cm, także tyle co nic... 🤷🏻‍♀️ Mała totalnie się nie spieszyła do wyjścia. O godzinie 17:00 lekarz zadecydował, że przy cukrzycy ciążowej muszę urodzić dzisiaj, a naturalny poród nijak się nie rozwija niestety, więc zgodziłam się na cesarskie cięcie. Takim oto sposobem o 17:55 na świat przyszła moja cudna córcia - 10/10 - 3370 g, 55 cm. Mąż kangurował jako pierwszy, żeby mnie mogli na spokojnie ogarnąć, także spisał się na medal. Gdy już przywieźli mnie na salę poporodową to był kontakt skóra do skóry i pierwsze przystawienie do piersi. Mleka chyba nie mam, mała trochę nieumiejętnie jeszcze przystawia się do piersi (pcha rączki pod buźkę i tym samym odpycha sobie sutek od ust i się denerwuje), ale jestem dobrej myśli i mam nadzieję, że jakoś z tym ruszymy. Położne anioły, także mam super wsparcie. Mała nie ma hipoglikemii i ogólnie jest wszystko w porządku, także moja cukrzyca ciążowa nie namieszała za bardzo. 😪

Na chwilę obecną leżę, przysypiam, czucie w nogach już wróciło. O 22:00 małą zabrali mi na noc, żebym po CC mogła na spokojnie dojść do siebie i mają mnie wybudzać na przystawianie do piersi, gdyby chciała jeść, ale chyba śpi spokojnie, bo jeszcze ani razu u mnie nie była. ☺️

Dziękuję za wszystkie kciuki! 💐 A wpisy na forum nadrobię, gdy będzie mi to dane. 😂

Super gratulacje!🥳

Starania od 06.2022

👩🏼 33

Kwiecien 2024 1 IUI 😭
    Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
    Luty 2025 🍼👶❤️
  • Dobrotka Debiutantka

Wysłany: 23 marca, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    le_bonheur - Gratulacje! Dużo zdrówka dla Ciebie i córeczki!

preg.png
  • le_bonheur Autorytet

Wysłany: 24 marca, 06:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za wszystkie miłe słowa. 💐 Malutka ma glikemię w normie, była kontrolowana wczoraj aż trzy razy pod tym kątem. Cieszę się, że wszystko z jej cukrami w porządku. ☺️

Ja odstawiłam insulinę po porodzie, wg zaleceń diabetologa. Cały czas mam sensor, więc miałam wgląd w cukry cały czas. 😅 Przed cesarskim cięciem jadłam o 7:00, byłam ponad 24h bez jedzenia, a później dopiero następnego dnia rano dostałam tylko kisiel, na obiad tylko rosół z makaronem (makaron biały, a cukru nie wywaliło, także tutaj zagadka), a na kolację dostałam już pierogi ruskie - dieta na piątkę. 🤣 Po pierogach mi wyrzuciło cukier do 180, po 2h było 165, więc słabo, ale na razie traktuję to bardziej jako ciekawostkę, jestem na lekach przeciwbólowych, po cesarskim, w połogu, więc te cukry mogą się zachowywać dziwnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca, 06:45

Nosa lubi tę wiadomość

👶🏻🩷 22.03.2025 roku, o 17:55, poprzez cesarskie cięcie, urodziło się 3370 g słodyczy i 55 cm szczęścia. 👨‍👩‍👧

age.png
  • asiun Autorytet

Wysłany: 24 marca, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj pierwszy raz od dwóch tygodni cukier na czczo wyższy...bez tragedii bo 94... Ale kurcze no, dlaczego?! 🤦🏼‍♀️
    Edit. Cukier po śniadaniu 95, to jest chore serio

Le_bonheur pewnie potrzeba trochę czasu żeby wszystko wróciło do normy. Aczkolwiek w sobotę rozmawiałam z jedną znajomą, która ma córkę w wieku mojej córki i opowiadała, że miała cukrzycę ciążową, a po ciąży stan przed cukrzycowy tak więc bujała się z tym 7 lat plus minus, ale teraz wszystko już wróciło do normy.
    Nie będę ukrywać, że przeraziło mnie to 😳

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca, 08:15

preg.png

⏸️09.10.2024
    🤱💙❓

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 08.2016 💓
  • le_bonheur Autorytet

Wysłany: 24 marca, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asiun, moja siostra od 4 lat boryka się z hipoglikemią reaktywną, która się uruchomiła właśnie po cukrzycy ciążowej (kontrolowanej tylko dietą). Także możliwości jest sporo, dlatego też nie chcę olewać całkowicie tego cukru tak od razu. Zobaczymy jak to będzie się kształtować.

asiun lubi tę wiadomość

👶🏻🩷 22.03.2025 roku, o 17:55, poprzez cesarskie cięcie, urodziło się 3370 g słodyczy i 55 cm szczęścia. 👨‍👩‍👧

age.png
  • Nosa Autorytet

Wysłany: 24 marca, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Le_bonheur dobrze słyszeć, że cukry u malej w porządku 🩷 oplacilo się tak dbać o diete, siebie itd 🎉 jaki plan na teraz? Kiedy wychodzicie i jak się macie dzisiaj?

38👩& 37🧔
    PCOS, IO, Stwardnienie Rozsiane, AMH: 8,68
    Kariotypy ✅️
    28.04.24 11dpo ⏸️, 24.06.24 💔 12+1 poronienie chybione

13.10.2024 10dpo ⏸️🌈 Czekamy na Witka! 💙
    Acard 150, Euthyrox 75, Pueria Duo, wit.D., Magnez
    🍫 cukrzyca ciążowa na nocnej insulinie
    🩺 19.03. 1055g słodkiego chłopczyka 💙 (26t6d)
    🩺 16.04. następna wizyta i 3 prenatalne (30t6d)

preg.png
  • Midi Autorytet

Wysłany: 24 marca, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, jak u Was cukry?
    U mnie coraz gorzej, może to z powodu coraz starszej ciąży. Dzis po śniadaniu miałam wysokie wybicie jedząc nawet mniej niż zwykle😔 strasznie się zdołowałam, bo rano zwyhle nie miałam problemów, ewentualnie obiad i kolacja sprawiały trudność i mam na to insulinę. Niestety nawet jak ja wezmę cukier szaleje, więc załamka.
    Trudno cieszyć się ciążą w takiej sytuacji, no to trochę ponarzekałam …

preg.png
  • smoothie Autorytet

Wysłany: 24 marca, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Midi wrote:
    Hej Dziewczyny, jak u Was cukry?
    U mnie coraz gorzej, może to z powodu coraz starszej ciąży. Dzis po śniadaniu miałam wysokie wybicie jedząc nawet mniej niż zwykle😔 strasznie się zdołowałam, bo rano zwyhle nie miałam problemów, ewentualnie obiad i kolacja sprawiały trudność i mam na to insulinę. Niestety nawet jak ja wezmę cukier szaleje, więc załamka.
    Trudno cieszyć się ciążą w takiej sytuacji, no to trochę ponarzekałam …

U mnie rano 89(89 i 91 bo mierzyłam 3 razy :P),więc znowu na styk, po posiłkach rozpiętość ogromna ale na szczęście w normie.
    Mam taki katar zatokowy paskudny,że raczej lepiej na dniach nie będzie.
    Jestem po wizycie u diabetologa i nawet za specjalnie nie interesowały ją te cukry moje, chyba,że tak lubi zerkać w ciszy ;) Ciśnienie, waga, recepta i bam kolejna wizyta.

Midi może to taki czas, w teorii po 35 tc powinno być lepiej. Sama się zastanawiam co u mnie będzie między 24-28tc czy dotkliwie odczuje różnicę :o

Le_bonheur cieszę się,że córeczka bez problemów i niech tak zostanie do końca :) Zaraz będziecie się docierać w domowym zaciszu❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca, 11:22

Midi lubi tę wiadomość

preg.png

👩🏼 '86
    07.2023 👧🏼❤️
    04.2020 👧🏼❤️

06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
  • tygrysek7773 Autorytet

Wysłany: 24 marca, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Midi to jest najgorszy cukrowy cZas w ciąży. Zerkam w notatki z poprzednich ciąż i w tym okresie też mam przekroczenia. Nie przejmuj się, moin dzieciom nic nie było. Niestety niewiele można zrobić z cukrem na czczo, nie ma złotego środka jeśli nawet insulina nie pomaga. Pamiętajcie że my w ciąży mamy bardzo restrykcyjne normy. Coś co dla normalnych ludzi jest dobrym wynikiem u nas jest już przekroczeniem i na pewno są te zalecenia ustalone trochę na wyrost żebyśmy lepiej się pilnowały.

Midi, Dobrotka lubią tę wiadomość

👩33 🧔31
    26.09 początek starań o 3 dziecko 👩‍❤️‍💋‍👨
    2.11 mamy 🤰dwie kreseczki !!
    Rośnij nasza córeczko ! 💓
    Pappa ryzyko trisomii 21 : 1:104
    Nifty: zdrowa dziewczynka 🥰
    age.png
    age.png
    preg.png
  • Dobrotka Debiutantka

Wysłany: 24 marca, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    le_bonheur wrote:
    Dziękuję dziewczyny za wszystkie miłe słowa. 💐 Malutka ma glikemię w normie, była kontrolowana wczoraj aż trzy razy pod tym kątem. Cieszę się, że wszystko z jej cukrami w porządku. ☺️

Ja odstawiłam insulinę po porodzie, wg zaleceń diabetologa. Cały czas mam sensor, więc miałam wgląd w cukry cały czas. 😅 Przed cesarskim cięciem jadłam o 7:00, byłam ponad 24h bez jedzenia, a później dopiero następnego dnia rano dostałam tylko kisiel, na obiad tylko rosół z makaronem (makaron biały, a cukru nie wywaliło, także tutaj zagadka), a na kolację dostałam już pierogi ruskie - dieta na piątkę. 🤣 Po pierogach mi wyrzuciło cukier do 180, po 2h było 165, więc słabo, ale na razie traktuję to bardziej jako ciekawostkę, jestem na lekach przeciwbólowych, po cesarskim, w połogu, więc te cukry mogą się zachowywać dziwnie.

le_bonheur - super, że córeczka ma dobre wyniki. Sobie pewnie musisz dać trochę czasu, sama głodówka 24 h myślę, że mogłaby namieszać nawet u ludzi "bez problemu". Ja aż się boje na myśl o tej szpitalnej diecie - mam dużo wykluczeń pokarmowych i pewnie będę musiała kombinować/sama ogarniać jedzenie ... Czy w związku z cukrzycą zamierzają Cię trzymać dłużej czy standardowo 3 dni i do domu?

U mnie cukry jakby trochę lepiej, nie chcę zapeszać, ale są znośne, zwłaszcza po posiłkach.

preg.png
  • Midi Autorytet

Wysłany: 24 marca, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nic, macie rację. Z pewnością wiek ciąży tu ma duże znaczenie. Zauważam nie tylko większą ociężałość i powolność, ale nie jestem już w stanie długo chodzić, a lubię długie spacery, które też pomagały spalać cukier…chyba dopiero z wózkiem wrócą 😌

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    le_bonheur Fantastycznie, że u Ciebie i dzieciątka wszystko dobrze 🥰 mam nadzieję, że dobrze się czujesz i fizycznie i psychicznie? Wygląda na to, że w większości przypadków cukrzyca nie taka straszna dla maluchów i świetnie dają sobie w brzuchu radę.

U mnie cukier na czczo przez dwa dni 110, 112, załamka. Za to po zjedzeniu obiadu z wołowiną i frytkami i poprawieniu snickersem po godzinie 95, po dwóch podobnie. I bądź tu mądry. Dieta na pewno nic nie da, tak myślę i skończy się insuliną na noc. Już nie mogę doczekać się piątku i tego co powie diabetolog na mój przypadek.

• le_bonheur Autorytet

Wysłany: 24 marca, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosa wrote:
    Le_bonheur dobrze słyszeć, że cukry u malej w porządku 🩷 oplacilo się tak dbać o diete, siebie itd 🎉 jaki plan na teraz? Kiedy wychodzicie i jak się macie dzisiaj?

Opłaciło się, to prawda. 😁 Jutro już wychodzimy do domu o godzinie 10:00. Cieszę się, bo tęsknię już za swobodą swojego mieszkania. Szpital to jednak szpital, nie ważne czy prywatna klinika czy nie. 😪

Dobrotka wrote:
    le_bonheur - super, że córeczka ma dobre wyniki. Sobie pewnie musisz dać trochę czasu, sama głodówka 24 h myślę, że mogłaby namieszać nawet u ludzi "bez problemu". Ja aż się boje na myśl o tej szpitalnej diecie - mam dużo wykluczeń pokarmowych i pewnie będę musiała kombinować/sama ogarniać jedzenie ... Czy w związku z cukrzycą zamierzają Cię trzymać dłużej czy standardowo 3 dni i do domu?

U mnie cukry jakby trochę lepiej, nie chcę zapeszać, ale są znośne, zwłaszcza po posiłkach.

Urodziłam w sobotę, jutro o 10:00 wychodzę do domu. Teoretycznie mogłabym wyjść nawet i dzisiaj, ale stwierdzili, że już nie będą mnie wieczorem wypisywać i wypiszą jutro rano. Także raczej standardowa procedura. Ogólnie bardziej małą badali pod względem cukru niż mnie. Ja miałam raptem dwie morfologie i tyle, a małej cukier wczoraj badali aż 3 razy w ciągu dnia.

Ruevue wrote:
    le_bonheur Fantastycznie, że u Ciebie i dzieciątka wszystko dobrze 🥰 mam nadzieję, że dobrze się czujesz i fizycznie i psychicznie? Wygląda na to, że w większości przypadków cukrzyca nie taka straszna dla maluchów i świetnie dają sobie w brzuchu radę.

U mnie cukier na czczo przez dwa dni 110, 112, załamka. Za to po zjedzeniu obiadu z wołowiną i frytkami i poprawieniu snickersem po godzinie 95, po dwóch podobnie. I bądź tu mądry. Dieta na pewno nic nie da, tak myślę i skończy się insuliną na noc. Już nie mogę doczekać się piątku i tego co powie diabetolog na mój przypadek.

Psychicznie czuję się dobrze, mam super pomoc położnych, więc czuję się tutaj bardzo bezpiecznie. Zobaczymy jak będzie w mieszkaniu, gdy już nikt oprócz męża mi nie pomoże. 🫣 Fizycznie trochę gorzej, wiadomo - cesarskie cięcie, ale leki przeciwbólowe robią robotę i jakoś działamy. Najgorzej jest z prostowaniem się - jest to bardzo ważne, żeby siedzieć i chodzić na prosto, a boli jak diabli.
    To prawda - miałam dosyć złe te cukry od 30 tc, a mała zniosła to dobrze i nie wpłynęło to na jej glikemię. Ale myślę, że duże znaczenie miało też to, że przez całą ciążę - mimo wielu załamek - starałam się bardzo, żeby wszystko prowadzić tak, jak powinno to wyglądać.
    Te cukry na czczo są strasznie przeklęte, a najgorzej, że najprawdopodobniej największy wpływ mają na nie hormony, czyli coś, na co my nie mamy wpływu praktycznie w ogóle. 🤷🏻‍♀️ Trzymam kciuki, będzie dobrze. Koniecznie podziel się w piątek tym, co powie diabetolog.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca, 19:19

Midi, Ruevue lubią tę wiadomość

age.png
  • Justyna97 Debiutantka

Wysłany: 26 marca, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Czy cukry z glukometru mogę bardzo różnić się od glukozy mierzonej z żyły? Od razu mówię że mam paski skalibrowane dostosowane do mierzenia i nie powinno być dużej różnicy . Glukometr accu check instant najnowszy

U mnie ostatnio cukier z żyły 94 na czczo
    A jak mierzę codziennie rano na czczo to mam 74,76,80,81,najwyższy 88

• Justyna97 Debiutantka

Wysłany: 26 marca, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj też mierzyłam to mam 84

• Lovi25 Przyjaciółka

Wysłany: 26 marca, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, może się różnić. Ja tak mam, że na accu check mam od 85-90 a jak idę na badanie krwi na czczo to potem wychodzi jakies 93 na przykład. Ale ja jak mam wyjsc na badanie krwi to jest cała wyprawa autobusem albo tramwajem, stres, głód i chęć wyjścia z tego gabinetu pobrań więc u mnie to stres na bank podbija ten cukier. No i głód podczas badania (bo na czczo).
    Ale jak wczoraj byłam u diabetolog to mowila (i to juz kolejna osoba) ze accu check są bardzo dobrymi glukometrami i tego się trzymam ;)

👩31 👨33

OM 24.01
    20.02 ⏸️
    10.03 bejbik 8,5 mm, jest ❤️
    __
    20.11.24 - poronienie 10tc, puste jajo 💔
‹‹ 119 120 121 122 123
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ