Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie wyszło na czczo 78, po 1 godzinie 94 i po 2 godzinach 51. Moja lekarka zaleciła wizytę u dietetyka. Czekam na skierowanie ale wizytę mam dopiero za 3 tygodnie. Miał ktoś podobnie? Jestem w 24 tygodniu.🙎🏼♀️1991 🙎🏼♂️1992
👰🏼🤵🏼2024
Starania od: 1.2024
AMH: 12,8 (nie mam PCOS) ❌
Cykle owulacyjne ✅
Suplementacja obydwoje ✅ (ona Prenatal Duo - od 6.2024, on Tenfertil On - od 8.2024)
Wyniki nasienia po suplach u Niego, sierpień -> grudzień:
Koncentracja 6 mln/ml -> 5,5mln/ml ❌
Morfologia 1% -> 0% ❌
Żywe plemniki +14% ✅
Ruchliwe plemniki +15% ✅
Kwalifikacja pod In Vitro (na podstawie wyników badań).
06.2024 ciąża biochemiczna ❌
24.12.2024 ⏸️ -
Abcdeka wrote:U mnie wyszło na czczo 78, po 1 godzinie 94 i po 2 godzinach 51. Moja lekarka zaleciła wizytę u dietetyka. Czekam na skierowanie ale wizytę mam dopiero za 3 tygodnie. Miał ktoś podobnie? Jestem w 24 tygodniu.
W ciąży należy ci się wizyta w ciągu 7 dni. 🙂
Abcdeka lubi tę wiadomość
👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮
IVF 09.2024:
18.09.24 start stymulacji 💉
30.09.24 punkcja ➡️ ❄️❄️❄️❄️
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
7 dpt ⏸️ i beta 38,1🔹9 dpt 88,3🔹12 dpt 379🔹14 dpt 914🔹17 dpt 3553
6+3 ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️
13+3 👶🏻 7,4 cm 🧬 prenatalne 🩵
13+5 NIFTY PRO zdrowy synek 🩵
15+4 👶🏻 147 g 🩵
19+3 👶🏻 327 g 🩵
20+3 👶🏻 374 g 🩵 połówkowe ok
23+4 👶🏻 688 g 🩵
28+3 👶🏻 1401 g 🩵 III prenatalne ok
33+0 👶🏻 2492 g 🩵
35+0 👶🏻 2830 g 🩵
37+0 👶🏻 3508 g 🩵
-
Ech, u mnie od kilku dni glukoza na czczo ciągle powyżej normy. Jutro mam prywatnie diabetologa. Po jedzeniu nigdy nie wzrasta nawet powyżej 130. Wczoraj mąż miał urodziny, zjadłam 1,5 kawałka ciasta, słodkiego bo z piekarni i glukoza po nim 100, więc u mnie to chyba kwestia hormonów przez noc po prostu i zapewne też będę mieć insulinę. Mam nadzieję, że te peny są łatwe w obsłudze, bo nigdy nie musiałam z czegoś podobnego korzystać 🫣👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
26.06 wszystko dobrze 🥹
-
Nadzieja32 wrote:Ech, u mnie od kilku dni glukoza na czczo ciągle powyżej normy. Jutro mam prywatnie diabetologa. Po jedzeniu nigdy nie wzrasta nawet powyżej 130. Wczoraj mąż miał urodziny, zjadłam 1,5 kawałka ciasta, słodkiego bo z piekarni i glukoza po nim 100, więc u mnie to chyba kwestia hormonów przez noc po prostu i zapewne też będę mieć insulinę. Mam nadzieję, że te peny są łatwe w obsłudze, bo nigdy nie musiałam z czegoś podobnego korzystać 🫣
Bardzo łatwe, jeśli o to chodzi to zupełnie nie masz się czym martwić -
U mnie za to odwrotnie. Na czczo zawsze mam dobrze, a po jedzeniu różnie, ale niestety potrafi wysoko skakać po niby dozwolonych rzeczach. Daje sobie jeszcze tydzień i mam wizytę u diabetologa i też czuję że skończę z insuliną doposilkowa.👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮
IVF 09.2024:
18.09.24 start stymulacji 💉
30.09.24 punkcja ➡️ ❄️❄️❄️❄️
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
7 dpt ⏸️ i beta 38,1🔹9 dpt 88,3🔹12 dpt 379🔹14 dpt 914🔹17 dpt 3553
6+3 ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️
13+3 👶🏻 7,4 cm 🧬 prenatalne 🩵
13+5 NIFTY PRO zdrowy synek 🩵
15+4 👶🏻 147 g 🩵
19+3 👶🏻 327 g 🩵
20+3 👶🏻 374 g 🩵 połówkowe ok
23+4 👶🏻 688 g 🩵
28+3 👶🏻 1401 g 🩵 III prenatalne ok
33+0 👶🏻 2492 g 🩵
35+0 👶🏻 2830 g 🩵
37+0 👶🏻 3508 g 🩵
-
Ja to się strasznie boję czy to, że moja glukoza na czczo jest nieprawidłowa już w I trymestrze ciąży nie zaszkodziło bobasowi, bo naczytalam się, że to może zwiększać ryzyko wad wrodzonych 🙄🙄🙄👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
26.06 wszystko dobrze 🥹
-
Nadzieja32 wrote:Ja to się strasznie boję czy to, że moja glukoza na czczo jest nieprawidłowa już w I trymestrze ciąży nie zaszkodziło bobasowi, bo naczytalam się, że to może zwiększać ryzyko wad wrodzonych 🙄🙄🙄
Nie czytaj na zapas, nie stresuj się ale jeśli od początku są problemy na czczo to warto to szybko uregulować z diabetologiem. Bo niestety najczęściej im wyższa ciąża tym cukry wyższe (słowa mojego lekarza). -
Nadzieja32 wrote:Ja to się strasznie boję czy to, że moja glukoza na czczo jest nieprawidłowa już w I trymestrze ciąży nie zaszkodziło bobasowi, bo naczytalam się, że to może zwiększać ryzyko wad wrodzonych 🙄🙄🙄
Nie stresuj się na zapas, stres także może powodować skoki cukru. 🤗 Ja miałam cukrzycę ciążową zdiagnozowaną praktycznie na samym początku ciąży i od 6 tygodni jestem mamą zdrowej i mega fajnie rozwijającej się córeczki. Kwestia podejścia do sprawy - pilnowania diety i regularnych wizyt u specjalistów. Będzie dobrze! ☺️Nadzieja32 lubi tę wiadomość
-
Ja byłam wczoraj u diabetologa. Jestem bardzo zadowolona z wizyty. Mówiła, że dla dziecka, jeśli chodzi o wady wrodzone to najbardziej niebezpieczne jest, jeśli ma się przewlekle podwyższoną glikemię na czczo powyżej 100 i wtedy zachodzi się w ciążę, a przy moich wahaniach, jeśli wcześniej było wszystko dobrze, na szczęście nie ma tego ryzyka. Bardzo mnie to uspokoiło. Mówiła też, że nie diagnozuje się cukrzycy na podstawie pomiarów z glukometru, mam badać z krwi raz w tygodniu (bo i tak muszę badać potas, bo mam z nim problemy) i jeśli choć jeszcze jeden raz pomiar z krwi będzie powyżej 90 to mam do niej pisać i będzie diagnoza i będziemy działać. Ja póki co z krwi miałam 1 pomiar 107, a tak to 3 inne w normie. Mówiła, że glukometry mają błąd pomiaru 10-15%. I że mam też ze 2 razy w tygodniu zrobić nocny pomiar między 2 a 4, bo może być tak, że w nocy jest ok, a przed wstaniem organizm przygotowuje się do pobudki i wyrzuca hormony, które podnoszą glukozę. Mówiła też, że w I trymestrze nieduże wahania zdarzają się przez hormony i ogólnie chcemy szybko diagnozować cukrzycę, ale też często jest nadinterpretacja, dlatego do diagnozy bierze się pod uwagę tylko pomiary z krwi, z glukometru są tylko na zasadzie pomocniczej do kontrolowania mniej więcej co się dzieje.
le_bonheur lubi tę wiadomość
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
26.06 wszystko dobrze 🥹
-
Dziewczyny ile jednostek insuliny dlugodziałającej podajecie na noc? Zaczynałam od 8j. i miałam zwiększać o 2, ostatnio diabetolog kazała już do 14 zwiększyć i też dupa, wczoraj podałam 16j. i w końcu poniżej 90 cukier. Nie wiem do ilu mogę zwiększać? Jakoś się tego boję, a wizyta za 3 tyg. dopiero. 🤔
-
-
promykk wrote:Dziewczyny ile jednostek insuliny dlugodziałającej podajecie na noc? Zaczynałam od 8j. i miałam zwiększać o 2, ostatnio diabetolog kazała już do 14 zwiększyć i też dupa, wczoraj podałam 16j. i w końcu poniżej 90 cukier. Nie wiem do ilu mogę zwiększać? Jakoś się tego boję, a wizyta za 3 tyg. dopiero. 🤔
Zwiekszasz do dawki, która będzie skuteczna. Ja zaczynałam od 4 j., a ciążę kończyłam jakoś na ponad 50 j. 🫣Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja, 02:27
promykk lubi tę wiadomość
-
Ja mam na ten moment 3j i cukier miałam fajny już, ale od dwóch dni 92 i 93 więc niby bez tragedii, ale według zaleceń muszę zwiększyć o 1 dziś. Dzisiaj zresztą mam wizytę u diabetologa więc dostanę pewnie jakieś wskazówki.
W zaleceniach miałam żeby zwiększać o 1 jeśli cukier dwa dni pod rząd przekracza normę ...ale z dopiskiem "maksymalnie 10 jednostek" 🤷🤷 i nie mam pojęcia dlaczego tak.⏸️09.10.2024
🤱💙17.06.2025💙
⏸️ 08.12.2015
🤱💓 21.08.2016 💓 -
asiun wrote:Ja mam na ten moment 3j i cukier miałam fajny już, ale od dwóch dni 92 i 93 więc niby bez tragedii, ale według zaleceń muszę zwiększyć o 1 dziś. Dzisiaj zresztą mam wizytę u diabetologa więc dostanę pewnie jakieś wskazówki.
W zaleceniach miałam żeby zwiększać o 1 jeśli cukier dwa dni pod rząd przekracza normę ...ale z dopiskiem "maksymalnie 10 jednostek" 🤷🤷 i nie mam pojęcia dlaczego tak.
Pytanko do dziewczyn, które urodzily i może podczytuja: jakie przekąski do szpitala brałyście? Co Wam się spradziło?asiun lubi tę wiadomość
-
promykk wrote:Dziewczyny ile jednostek insuliny dlugodziałającej podajecie na noc? Zaczynałam od 8j. i miałam zwiększać o 2, ostatnio diabetolog kazała już do 14 zwiększyć i też dupa, wczoraj podałam 16j. i w końcu poniżej 90 cukier. Nie wiem do ilu mogę zwiększać? Jakoś się tego boję, a wizyta za 3 tyg. dopiero. 🤔
Biorę insulinę nocną już równo 7 tygodni , na start dostałam 7j. Obecnie biorę 9j.
No ale jeszcze trochę czasu zostało.. chociaż niektóre apki obwieściły mi dzisiaj 3 trymestr :p -
Nosa wrote:Kciuki za wizytę, i tak bardzo dobrze Ci idzie 🙂 u mnie cukry szaleją i musze zwiększać dalej 🫣
Pytanko do dziewczyn, które urodzily i może podczytuja: jakie przekąski do szpitala brałyście? Co Wam się spradziło?
Ja miałam cc wiec co do samego porodu nie podpowiem, ale po porodzie mąż mi codziennie przywoził zwykle kanapki z białego pieczywa z masłem i serem żółtym. Taka prostota, ale po miesiącach jedzenia tylko żytniego prawie płakałam ze szczęścia. A tak to jakieś musiki, krakersy, batoniki- coś na szybko do przegryzienia w razie potrzeby, nie trzymałam już diety cukrzycowej.
A ze szpitalnych polecajek: polecam wziąć zgrzewkę wody z dziubkiem, szczególnie przy KP bo jest ogromne pragnienie. I papierowe naczynia, jeśli w szpitalu wymagają swojego talerza kubka sztuccy, po cesarce ciężko było wstać do wc a gdzie tam myć kubki talerze po każdym posiłku.Starania od 06.2022
👩🏼 33
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
Luty 2025 🍼👶❤️ -
Ja już prawie 3 mce po cc i o dziwo powoli wracam do niektórych nawyków z diety w ciąży. Początkowo miałam szał na wszystko zakazane, ale zaczęłam zauważać że serio dobrze się czułam na tej diecie cukrzycowej. Z własnej woli wracam do pieczywa żytniego czy całkowitego odstawienia słodyczy.
U mnie w ciąży przy cukrzycy bardzo sprawdziły się batoniki Nicks proteinowe bez cukru - z proteinowych tylko te. Miałam librę i widziałam na wykresie, że praktycznie żadnego wyrzutu po nich nie mam. Na końcówce ciąży jadłam jeden dziennie 🤪 teraz sobie zamówiłam znowu z sentymentu
Wczoraj uskuteczniłam też moja ciążową drugą kolację: skyr z orzechami i kubek kakao bez cukru.
Jak widać cukrzyca ciążowa nie musi się wiązać z trauma, u mnie jest pewien sentyment i zaczynam doceniać plusy tej sytuacji- nauka nowych nawyków żywieniowych, mało przytyłam więc szybko wróciłam do formy itpNosa, asiun, le_bonheur lubią tę wiadomość
Starania od 06.2022
👩🏼 33
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
Luty 2025 🍼👶❤️ -
Nosa wrote:Pytanko do dziewczyn, które urodzily i może podczytuja: jakie przekąski do szpitala brałyście? Co Wam się spradziło?
Ja nie brałam nic, bo i tak by mi nie pozwolili jeść, ale to chyba ze względu na to, że miałam indukcję i było podejrzenie, że i tak skończy się cesarskim. Mogłam pić wodę i jakoś po kilku godzinach indukcji pytali mnie czy nie chcę jakiegoś kisielku albo musu owocowego, także podejrzewam, że musy to dobry pomysł na taką przekąskę.
bluebell wrote:Ja już prawie 3 mce po cc i o dziwo powoli wracam do niektórych nawyków z diety w ciąży. Początkowo miałam szał na wszystko zakazane, ale zaczęłam zauważać że serio dobrze się czułam na tej diecie cukrzycowej. Z własnej woli wracam do pieczywa żytniego czy całkowitego odstawienia słodyczy.
U mnie w ciąży przy cukrzycy bardzo sprawdziły się batoniki Nicks proteinowe bez cukru - z proteinowych tylko te. Miałam librę i widziałam na wykresie, że praktycznie żadnego wyrzutu po nich nie mam. Na końcówce ciąży jadłam jeden dziennie 🤪 teraz sobie zamówiłam znowu z sentymentu
Wczoraj uskuteczniłam też moja ciążową drugą kolację: skyr z orzechami i kubek kakao bez cukru.
Jak widać cukrzyca ciążowa nie musi się wiązać z trauma, u mnie jest pewien sentyment i zaczynam doceniać plusy tej sytuacji- nauka nowych nawyków żywieniowych, mało przytyłam więc szybko wróciłam do formy itp
Ja jestem 1,5 miesiąca po cc i mam podobne spostrzeżenia.Ja jeszcze przed porodem byłam przekonana, że przy większości nawyków pozostanę. W ciąży nie przytyłam nic, a po porodzie spadło mi 13 kg, więc jestem w formie życia.
Tyle komplementów nie otrzymałam chyba nigdy, więc to też mega motywuje do dalszego trzymania diety. Wkrótce planuję też powoli wprowadzać jakiś wysiłek fizyczny. Oczywiście od czasu do czasu zdarza mi się zjeść coś słodkiego (zazwyczaj są to ciasta mojej mamy, bo im naprawdę ciężko jest się oprzeć
), ale na ogół trzymam zdrowe nawyki.
Jutro czeka mnie krzywa cukrowa po porodzie, więc zobaczymy jak tam sytuacja się przedstawia. Mam nadzieję, że wszystko będzie w normie i nie będę musiała kontynuować leczenia u diabetologa. -
Czy zmniejszacie dawkę insuliny nocnej w przypadku coraz lepszych cukrów rano? Np dzisiaj rano cukry 76, a libra pokazuje kilka spadków w nocy (od rach zaznaczam, że ten sensor ma już 10 dni więc to nie kalibracja).. Zastanawiam się czy nie zmniejszać po jednej jednostce i obserwować 🤔
-
Dziewczyny dzięki za wskazówki odnośnie przekasek ❤️
Paulina, moja diabetolog nigdy nie wspominała o zmniejszaniu tak jeszcze na etapie sporo do porodu. Mowila, że bliżej porodu / donoszonej obserwować i wtedy ewentualnie zmniejszać i obserwować chociaż u Ciebie trochę bliżej do donoszonej 🙂 bym skonsultowała z lekarzem.