X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • le_bonheur Autorytet

Wysłany: 11 maja, 05:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa_ wrote:
    Czy zmniejszacie dawkę insuliny nocnej w przypadku coraz lepszych cukrów rano? Np dzisiaj rano cukry 76, a libra pokazuje kilka spadków w nocy (od rach zaznaczam, że ten sensor ma już 10 dni więc to nie kalibracja).. Zastanawiam się czy nie zmniejszać po jednej jednostce i obserwować 🤔

A nie spałaś na tej ręce, na której jest sensor? To też może powodować takie nieregularne spadki. Ogólnie skonsultowałabym z lekarzem.
    Ja miałam zalecenia jak mierzyłam glukometrem żeby zmniejszać na takiej samej zasadzie jak zwiekszałam, ale później jak miałam sensor to już spadków nie uświadczałam 🤣 więc nie pomogę.

Ja jestem po krzywej cukrowej. Ogólnie jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, martwi mnie tylko wynik po godzinie, bo jest na granicy, ale może dadzą mi już spokój. 🫣 Wyniki 96/180/125. U osoby nie będącej w ciąży normy to 70-99/mniej niż 180/mniej niż 140.

👶🏻🩷 22.03.2025 roku, o 17:55, poprzez cesarskie cięcie, urodziło się 3370 g słodyczy i 55 cm szczęścia. 👨‍👩‍👧

age.png
  • bluebell Autorytet

Wysłany: 12 maja, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    le_bonheur wrote:
    A nie spałaś na tej ręce, na której jest sensor? To też może powodować takie nieregularne spadki. Ogólnie skonsultowałabym z lekarzem.
    Ja miałam zalecenia jak mierzyłam glukometrem żeby zmniejszać na takiej samej zasadzie jak zwiekszałam, ale później jak miałam sensor to już spadków nie uświadczałam 🤣 więc nie pomogę.

Ja jestem po krzywej cukrowej. Ogólnie jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, martwi mnie tylko wynik po godzinie, bo jest na granicy, ale może dadzą mi już spokój. 🫣 Wyniki 96/180/125. U osoby nie będącej w ciąży normy to 70-99/mniej niż 180/mniej niż 140.

Mi diabetolog zaleciła 2 punktowa krzywa po porodzie, bez sprawdzania po godzinie. Ale jeszcze nie zrobiłam 🫣 boję się iść sama bo ostatnio miałam zjazd przed drugim pobraniem, a z dzieckiem to problematyczne zeby mąż szedł ze mną

Starania od 06.2022

👩🏼 33

Kwiecien 2024 1 IUI 😭
    Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
    Luty 2025 🍼👶❤️
  • Optymistka90 Autorytet

Wysłany: 13 maja, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny na insulinie nocnej; czy do wprowadzenia insuliny trzeba iść do szpitala?
    Słyszałam że niektórych kładą. Diabetologa mam nie z poradni przyszpitalnej i mam nadzieję że tego uniknę.

6.11.2024 ⏸️ po 8 latach starań
    19.07.2025 jest już z nami nasze największe szczęście (39+1) 🩵

age.png
  • Nosa Autorytet

Wysłany: 13 maja, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Optymistka90 wrote:
    Dziewczyny na insulinie nocnej; czy do wprowadzenia insuliny trzeba iść do szpitala?
    Słyszałam że niektórych kładą. Diabetologa mam nie z poradni przyszpitalnej i mam nadzieję że tego uniknę.
    Nic takiego nie słyszałam, wytłumaczyła mi diabetolog, a potem farmaceutka w aptece jak podac 🙂 wykupujesz insulinę w penach i igiełki do tych penów. Polecam 5mm, ale są różne głębokości.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja, 07:48

Wituś 🩵 ur.19.06.2025 (40t0d) 3470g, 54cm
    age.png
  • Optymistka90 Autorytet

Wysłany: 13 maja, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosa wrote:
    Nic takiego nie słyszałam, wytłumaczyła mi diabetolog, a potem farmaceutka w aptece jak podac 🙂 wykupujesz insulinę w penach i igiełki do tych penis. Polecam 5mm, ale są różne głębokości.
    To by było dobrze 🙂
    Niestety z tymi cukrami na czczo raczej nie dam rady nic już zrobić bo kombinuję ile mogę a i tak są 90-100, sporadycznie 88.
    Wizyta za tydzień więc nastawiam się na insulinę.

age.png
  • Nosa Autorytet

Wysłany: 13 maja, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo zależy od lekarza wiesz? Niektórzy dają dopiero powyżej 94 insulinę zauważyłam, ale to chyba pojedyncze przypadki, u mnie próbowałam prawie miesiąc dieta i poległam 😄 życzę Ci żebyś nie musiala, a jak już będzie konieczność to żeby wystarczyły niewielkie jednostki do końca ciazy 🤞

Optymistka90 lubi tę wiadomość

age.png
  • Niezapominajka22 Przyjaciółka

Wysłany: 13 maja, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Optymistka90 wrote:
    To by było dobrze 🙂
    Niestety z tymi cukrami na czczo raczej nie dam rady nic już zrobić bo kombinuję ile mogę a i tak są 90-100, sporadycznie 88.
    Wizyta za tydzień więc nastawiam się na insulinę.
    Ja miałam na czczo 88-94 i niestety też dostałam insulinę nocną, ale dzięki niej uzyskałam spokój i poranne cukry mierzę bez stresu i w końcu mogę pospać trochę dłużej 😉 wcześniej musiałam mieć bardzo krótką przerwę nocną (6-7h) żeby cukry były w miarę dobre

preg.png
  • asiun Autorytet

Wysłany: 13 maja, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Optymistka90 wrote:
    W Poznaniu np lubią kłaść na oddział przy wprowadzeniu insuliny.
    Mi insulinę wprowadziła moja ginekolog i nie widziała potrzeby żebym szła na oddział tym bardziej, że jestem na dawce 3 jednostki. Miałam później wizytę u diabetologa i tu juz było oburzenie, że dlaczego na oddziale nie byłam przy wprowadzaniu insuliny, że to niebezpieczne itd. Potem w trakcie rozmowy zaczęła mówić, że nie wolno bać się zwiększania dawki w razie czego, że insulina jest bezpieczna to ją zgasiłam pytaniem, że po co w takim razie miałam iść na oddział ? 🤣🤡 No i tak zakończyłyśmy dyskusję na temat szpitala 😉

⏸️09.10.2024
    🤱💙17.06.2025💙

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 21.08.2016 💓
  • Optymistka90 Autorytet

Wysłany: 13 maja, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asiun wrote:
    W Poznaniu np lubią kłaść na oddział przy wprowadzeniu insuliny.
    Mi insulinę wprowadziła moja ginekolog i nie widziała potrzeby żebym szła na oddział tym bardziej, że jestem na dawce 3 jednostki. Miałam później wizytę u diabetologa i tu juz było oburzenie, że dlaczego na oddziale nie byłam przy wprowadzaniu insuliny, że to niebezpieczne itd. Potem w trakcie rozmowy zaczęła mówić, że nie wolno bać się zwiększania dawki w razie czego, że insulina jest bezpieczna to ją zgasiłam pytaniem, że po co w takim razie miałam iść na oddział ? 🤣🤡 No i tak zakończyłyśmy dyskusję na temat szpitala 😉
    Ale to chodziłaś na Polna? Bo ja właśnie mam diabetologa z Poznania ale prywatnie, a o tym oddziale to słyszałam że o poradnie przy szpitalu przy Polnej chodzi?

age.png
  • asiun Autorytet

Wysłany: 13 maja, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Optymistka90 wrote:
    Ale to chodziłaś na Polna? Bo ja właśnie mam diabetologa z Poznania ale prywatnie, a o tym oddziale to słyszałam że o poradnie przy szpitalu przy Polnej chodzi?
    Generalnie byłam na polnej w tej poradni diabetologicznej, bo moja ginekolog stwierdziła że dobra żeby było że się tam w ogóle pokazałam im 😅. Całą moją cukrzycą zajmuje się właśnie moja prowadząca ginekolog (prywatnie) zna się kobieta na rzeczy i tak się złożyło, że mimo że nie brałam pod uwagę cukrzycy ciążowej to wybierając sobie ginekologa wybrałam akurat ją...przeznaczenie 😅. Na polnej na pewno będę rodziła bo i moja prowadzącą pracuje tam w szpitalu 🙂.

⏸️09.10.2024
    🤱💙17.06.2025💙

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 21.08.2016 💓
  • Optymistka90 Autorytet

Wysłany: 13 maja, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asiun wrote:
    Generalnie byłam na polnej w tej poradni diabetologicznej, bo moja ginekolog stwierdziła że dobra żeby było że się tam w ogóle pokazałam im 😅. Całą moją cukrzycą zajmuje się właśnie moja prowadząca ginekolog (prywatnie) zna się kobieta na rzeczy i tak się złożyło, że mimo że nie brałam pod uwagę cukrzycy ciążowej to wybierając sobie ginekologa wybrałam akurat ją...przeznaczenie 😅. Na polnej na pewno będę rodziła bo i moja prowadzącą pracuje tam w szpitalu 🙂.
    Rozumiem. 🙂 ja się waham między Polna a Lutycka. Ale wolałabym Lutycka. 🙂

age.png
  • Lavender91 Ekspertka

Wysłany: 14 maja, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny 🙋🏻‍♀️ jestem od 6 dni na insulinie, obecnie 4 j. Cukry na czczo jak były podwyższone tak są nadal 😬 w dzień bez żadnych przekroczeń, godzinę po kanapkach z białym chlebem (skończył mi się chleb z niskim ig) cukier 115. Nie czaję już tej cukrzycy 🫣

🩺 473 g 🩷
    🗓️ 24.05 szkoła rodzenia
    🩺 30.05 wizyta
    🏥 1200 g 💖
    🩺 1780 g ✨
    🩺 17.07 wizyta
    🩺 14.08 wizyta

preg.png
  • Niezapominajka22 Przyjaciółka

Wysłany: 14 maja, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavender91 wrote:
    Hej dziewczyny 🙋🏻‍♀️ jestem od 6 dni na insulinie, obecnie 4 j. Cukry na czczo jak były podwyższone tak są nadal 😬 w dzień bez żadnych przekroczeń, godzinę po kanapkach z białym chlebem (skończył mi się chleb z niskim ig) cukier 115. Nie czaję już tej cukrzycy 🫣
    Ja też jej nie czaje. Dziś i wczoraj na obiad to samo. Wczoraj po obiedzie 120. Dziś 160 🤷

preg.png
  • Optymistka90 Autorytet

Wysłany: 14 maja, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spoko ja codziennie na śniadanie jaja. Dziś szakszuka czyli też jajka ale inaczej i 142 😅 a po serniku czy słodkim batonie 115 😂🤷‍♀️ wychodzi na to że mam jeść słodycze 😂

age.png
  • Nosa Autorytet

Wysłany: 14 maja, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje drogie, wszystko wpływa na glikemię, nie tylko posiłek właśnie zjedzony, ale co się jadło, ile pilo wczoraj, jak się spało, czy jest wyższy poziom stresu, spacer/ruch. To trochę loteria czasem, wiem cos o tym po tylu miesiącach na diecie i insulinie 🫣 najważniejsze się nie poddawać!

asiun, Anka657 lubią tę wiadomość

age.png
  • Lavender91 Ekspertka

Wysłany: 15 maja, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od 3 dni mierzę dodatkowo cukier rano glukometrem wartości rzędu 89/92/87 a sensor wskazuje ponad 100. Dziwne, że są aż takie rozbieżności :(

🩺 473 g 🩷
    🗓️ 24.05 szkoła rodzenia
    🩺 30.05 wizyta
    🏥 1200 g 💖
    🩺 1780 g ✨
    🩺 17.07 wizyta
    🩺 14.08 wizyta

preg.png
  • Optymistka90 Autorytet

Wysłany: 15 maja, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavender91 wrote:
    Od 3 dni mierzę dodatkowo cukier rano glukometrem wartości rzędu 89/92/87 a sensor wskazuje ponad 100. Dziwne, że są aż takie rozbieżności :(
    A mierzysz sensorem 10 min po glukometrze? Bo sensor odczytuje z płynu srodtkankowego i potrzebuje chwilę dłużej żeby te wyniki się w miarę pokrywały. 🙂

Mi się ogólnie przez całe działanie sensora wyniki pokrywały aż do wczoraj, ale jutro termin zmiany sensora i slyszałam ze lubią sobie wariować na tej końcówce 😵‍💫😬

age.png
  • Lavender91 Ekspertka

Wysłany: 15 maja, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Optymistka90 wrote:
    A mierzysz sensorem 10 min po glukometrze? Bo sensor odczytuje z płynu srodtkankowego i potrzebuje chwilę dłużej żeby te wyniki się w miarę pokrywały. 🙂

Mi się ogólnie przez całe działanie sensora wyniki pokrywały aż do wczoraj, ale jutro termin zmiany sensora i slyszałam ze lubią sobie wariować na tej końcówce 😵‍💫😬
    Też słyszałam, że lubią wariować. Na sensorze po 10 min dalej było 100 😬

🩺 473 g 🩷
    🗓️ 24.05 szkoła rodzenia
    🩺 30.05 wizyta
    🏥 1200 g 💖
    🩺 1780 g ✨
    🩺 17.07 wizyta
    🩺 14.08 wizyta

preg.png
  • smoothie Autorytet

Wysłany: 15 maja, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavender91 wrote:

Nie dostałaś zalecenia żeby zwiększać dawkę skoro nie ma efektu? Zwykle po maksymalnie 3 dniach ale to zależy od lekarza.
    Też nie mam przekroczeń w dzień, chyba,że naprawdę sobie dopcham po posiłku tym czym nie powinnam.
    Rano jest największa loteria, ale na poranny ma wpływ tak jak napisała Nosa wszystko co zjemy w dzień, co wypijemy, jak prześpimy noc + hormony i jeszcze raz hormony.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja, 13:24

👩🏼 '86

07.2025 👦🩵
    07.2023 👧🏼❤️
    04.2020 👧🏼❤️

06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
  • Anka657 Autorytet

Wysłany: 15 maja, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosa wrote:
    Moje drogie, wszystko wpływa na glikemię, nie tylko posiłek właśnie zjedzony, ale co się jadło, ile pilo wczoraj, jak się spało, czy jest wyższy poziom stresu, spacer/ruch. To trochę loteria czasem, wiem cos o tym po tylu miesiącach na diecie i insulinie 🫣 najważniejsze się nie poddawać!

Tu się zgodzę, bo ja póki co fartem na cukrach 85-90 i ciągle się jakoś ślizgam, że udaje się bez insuliny. Ale co najważniejsze, ja nie mam żadnego problemu po posiłkach z cukrami, mogłabym jeść wszystko, ale wystarczy jeden mój wybryk w ciągu dnia (który podkreślam, nie podniesie mi nawet cukru) i mówie tu o bułce pszennej, zwykłym makaronie czy piwku 0% do grilla i już mam jak w banku, że dwa kolejne dni będę miała cukier na czczo powyżej 90 🤷‍♀️ także u mnie cały dzień wpływa na cukry na czczo przez kolejne dni

Czekamy na Kubusia 🩵

Od 32+0 w szpitalu- odpłynięcie wód płodowych. Walczymy o każdy dzień! ♥️

preg.png
‹‹ 126 127 128 129 130 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ