Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
asiun wrote:Hej🙂.
Mam pytanie.
Czy zdarza się Wam mieć cukier po śniadaniu niższy niz na czczo ?
Mi generalnie zdarza się to i chociażby sytuacja z dzisiaj, na czczo 99, po śniadaniu 94.
Nie wiem sama co o tym myśleć.
Na śniadanie zjadłam jajecznicę z trzech jajek, dwie koronki chleba wasa z masłem, pół ogórka, pół pomidora i dużą garść roszponki. Najczęściej po takim śniadaniu cukier mam w okolicach 100-100-105. Pomiary robię po równej godzinie od pierwszego kęsa.
Hej ! Tak zdarza się, chociaż mnie osobiście tylko kilka razy właśnie w przypadku podwyższonego na czczo(chociaż nie aż tak), a właśnie Twój wynik na czczo jest za wysoki więc organizm pewnie domagał się posiłku.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:35
asiun lubi tę wiadomość
-
smoothie wrote:Hej ! Tak zdarza się, chociaż mnie osobiście tylko kilka razy właśnie w przypadku podwyższonego na czczo(chociaż nie aż tak), a właśnie Twój wynik na czczo jest za wysoki więc organizm pewnie domagał się posiłku.
A jeszcze mam pytanko czy wy jakoś dodatkowo zabezpieczacie sensor ? Właśnie założyłam swój pierwszy i nie wiem czy jakiś dodatkowy plaster jeszcze dać dookoła. -
Hej
Dołączam niestety do wątku. Wczorajsza krzywa cukrowa pokazała cukrzycę
0-90
1h-220 🤯
2h-140
Mam diabetologa we wtorek. Do tego czasu trochę sama zaczynam wprowadzać zmiany żywieniowe. Ale mam pytanie: jecie normalne wielkościowe posiłki czy jakoś to ważycie?
Dziś skorzystałam z gotowego jadłospisu z neta i powiem szczerze że byłam po obiedzie głodna po godzinie. No tak też nie może być przecież. 🤷♀️👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮
IVF 09.2024:
18.09.24 start stymulacji 💉
30.09.24 punkcja ➡️ ❄️❄️❄️❄️
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
7 dpt ⏸️ i beta 38,1🔹9 dpt 88,3🔹12 dpt 379🔹14 dpt 914🔹17 dpt 3553
6+3 ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️
13+3 👶🏻 7,4 cm 🧬 prenatalne 🩵
13+5 NIFTY PRO zdrowy synek 🩵
15+4 👶🏻 147 g 🩵
19+3 👶🏻 327 g 🩵
20+3 👶🏻 374 g 🩵 połówkowe ok
23+4 👶🏻 688 g 🩵
-
Optymistka90 wrote:Hej
Dołączam niestety do wątku. Wczorajsza krzywa cukrowa pokazała cukrzycę
0-90
1h-220 🤯
2h-140
Mam diabetologa we wtorek. Do tego czasu trochę sama zaczynam wprowadzać zmiany żywieniowe. Ale mam pytanie: jecie normalne wielkościowe posiłki czy jakoś to ważycie?
Dziś skorzystałam z gotowego jadłospisu z neta i powiem szczerze że byłam po obiedzie głodna po godzinie. No tak też nie może być przecież. 🤷♀️
I tak też byłam głodna na początku, ale przywykłam i jest ok.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 17:17
Optymistka90 lubi tę wiadomość
-
asiun wrote:Dzięki, spróbuję dziś zjeść coś przed snem.
A jeszcze mam pytanko czy wy jakoś dodatkowo zabezpieczacie sensor ? Właśnie założyłam swój pierwszy i nie wiem czy jakiś dodatkowy plaster jeszcze dać dookoła.asiun lubi tę wiadomość
-
asiun wrote:Swoją drogą ten sensor jest jakiś dziwny 🙈. Po obiedzie na glukometrze 138, a sensor (sprawdziłam z około 5 minutowym opóźnieniem) pokazywał 80.
U mnie mam wrażenie że zawsze jakieś 2 pierwsze dni sensor musi się skalibrować.. i wtedy są dużo niższe wyniki niż normalnie, w nocy zawsze pokazuje jakieś hipoglikemie itd (wiec się nie przestrasz jak po nocy będą spadki) -
Dziewczyny, pytanko odnośnie cukrów na czczo.
Biorę insulinę nocną (zaczęłam niedawno, jeszcze dostosowuję dawkę). Jak budzę się koło 6-6:30 do wc to cukry ostatnio mam ok 95, idę spać dalej i wstaję jakoś 8-8:30 i wtedy cukry pokazują np 86,88. Który pomiar brałybyście pod uwagę przy dobieraniu dawki insuliny? -
asiun wrote:Swoją drogą ten sensor jest jakiś dziwny 🙈. Po obiedzie na glukometrze 138, a sensor (sprawdziłam z około 5 minutowym opóźnieniem) pokazywał 80.
Ja czasem zaklejam plastrem tym dedykowanym, ale tylko ze względu na mojego dwulatka, bo już raz podszedł, powiedział kółko i mi go zerwał. -