Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Niezapominajka22 wrote:Ja też miałam stwierdzoną cukrzycę tylko na podstawie wyniku na czczo. Po godzinie i po dwóch miałam dobre wyniki, a mimo to po niedozwolonych rzeczach cukier mi wyrzuca. Uważam jak Aglo, że nie które cukrzyce są wyłapane na wyrost a inne w ogóle. Straszą nas, że szkodzimy dziecku i stresujemy się każdym zjedzonym posiłkiem a nie wierzę,że kobiety u których nie stwierdzono cukrzycy i pozwalają sobie na niezdrowe jedzenie i zagryzają je deserami nie mają cukru powyżej 140.
A jaki miałaś wynik na czczo? Ja ogólnie codziennie jem coś słodkiego, w mojej diecie to więcej rzeczy jest tych bardziej na slodko 🙈 Pije też sporo słodkich napoji więc mam tą świadomość, że ten cukier będzie wyższy. Tylko w tych dniach których miałam pomiar cukru to odpuszczałam dzień wcześniej wszystko co słodkie praktycznie i jadłam raczej tak zdrowo -
Niezapominajka22 wrote:Ja też miałam stwierdzoną cukrzycę tylko na podstawie wyniku na czczo. Po godzinie i po dwóch miałam dobre wyniki, a mimo to po niedozwolonych rzeczach cukier mi wyrzuca. Uważam jak Aglo, że nie które cukrzyce są wyłapane na wyrost a inne w ogóle. Straszą nas, że szkodzimy dziecku i stresujemy się każdym zjedzonym posiłkiem a nie wierzę,że kobiety u których nie stwierdzono cukrzycy i pozwalają sobie na niezdrowe jedzenie i zagryzają je deserami nie mają cukru powyżej 140.
Oj dokładnie, na 100% nie mają mniej niż 140 po takich „grzesznych” posiłkach - nie wierzę. Tak samo na czczo ze ciągle mają codziennie poniżej 90 zawsze. No ale nie mierzą i o tym nie wiedzą, a Ty się klujesz non stop, palce obolałe i strach ile wybije po misce bobu🫣 btw jadłyście już bób? Ja jeszcze nie ale mam taką ochotę że sobie kupię (a on ma wysoki ig po ugotowaniu) więc może być ciekawie bo trzeba go jakoś zbilansować… 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 14:12
34l. 👧 35l.👦
2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
2020.11 - syn 🩵 - pPROM 35+2tc
Nisza w bliźnie po cc🌚
Cukrzyca ciążowa 🍫
25.11.2024 OM
20.12.2024 ⏸️
07.01.2025 6+1 CRL 3.2mm ♥️
28.01.2025 9+1 CRL 2.6cm ♥️
17.02.2025 12+0 CRL 6,1cm, FHR 156 ♥️ NT 1,7mm
18.02.2025 12+1 CRL 6,4cm, FHR 154 ♥️ NT 2,2mm
25.02.2025 NIPT - wynik prawidłowy - chłopiec 🩵
18.03.2025 16+1 181g 🐻
15.04.2025 20+1 385g 🐨
13.05.2025 24+1 713g 🦊
10.06.2025 28+1 1280g 🐼
01.07.2025 31+1 🩺 usg 3 trymestru
22.07.2025 34+1 🩺
12.08.2025 37+1 🩺 -
abrakadabra wrote:A jaki miałaś wynik na czczo? Ja ogólnie codziennie jem coś słodkiego, w mojej diecie to więcej rzeczy jest tych bardziej na slodko 🙈 Pije też sporo słodkich napoji więc mam tą świadomość, że ten cukier będzie wyższy. Tylko w tych dniach których miałam pomiar cukru to odpuszczałam dzień wcześniej wszystko co słodkie praktycznie i jadłam raczej tak zdrowo
-
aglo wrote:Oj dokładnie, na 100% nie mają mniej niż 140 po takich „grzesznych” posiłkach - nie wierzę. Tak samo na czczo ze ciągle mają codziennie poniżej 90 zawsze. No ale nie mierzą i o tym nie wiedzą, a Ty się klujesz non stop, palce obolałe i strach ile wybije po misce bobu🫣 btw jadłyście już bób? Ja jeszcze nie ale mam taką ochotę że sobie kupię (a on ma wysoki ig po ugotowaniu) więc może być ciekawie bo trzeba go jakoś zbilansować… 😂
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 14:24
-
Ja wam powiem, że już nie mogę patrzeć na chleb z putki (jedyny co mi nie wybija), jajka, parówki i ser żółty. To mój stały zestaw śniadaniowo- kolacyjny bo po tym mi nie wybija. 🙈
Obiadów też mam już dość kurczaka w kółko z warzywami i makaronem czy ryżem.
Już odliczam. Jeszcze 4 tygodnie i mogę w końcu jeść normalnie. Czekam aż na śniadanie zjem owsiankę z bananem w końcu, naleśniki albo racuchy z jabłkiem. 😍😍😍 na obiad ulubioną zupę pomidorową albo ziemniaki z ciemnym sosem i modra kapusta 😍
👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮
IVF 09.2024:
18.09.24 start stymulacji 💉
30.09.24 punkcja ➡️ ❄️❄️❄️❄️
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
7 dpt ⏸️ i beta 38,1🔹9 dpt 88,3🔹12 dpt 379🔹14 dpt 914🔹17 dpt 3553
6+3 ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️
13+3 👶🏻 7,4 cm 🧬 prenatalne 🩵
13+5 NIFTY PRO zdrowy synek 🩵
15+4 👶🏻 147 g 🩵
19+3 👶🏻 327 g 🩵
20+3 👶🏻 374 g 🩵 połówkowe ok
23+4 👶🏻 688 g 🩵
28+3 👶🏻 1401 g 🩵 III prenatalne ok
33+0 👶🏻 2492 g 🩵
35+0 👶🏻 2830 g 🩵
-
Słyszałam o tej piekarni i kurcze u mnie jej nie ma, a te co są, to mają panie problem składu szukać.. 😐 Chleb z ziaren porażka, dziś zaczął się kleić, więc fujka 🤢 a do tego jaki drogi.. No i hit bo ten, który upiekłam z samej razowej mąki, zakwasu i łyżeczki soli- dwie płaskie kromki z serkiem kanapkowym, łososiem pieczonym i pomidorem +papryka- no taki obiad w ramach testu 😂 130 po godzinie 🫤 Gdzie łosoś podobno jest dla glikemii ok 🤦♀️ Powiem Wam, że płakać mi się chce, mam ochotę pożreć kinderczekoladki i popić colą... 😢 bo i tak te moje starania na nic idą 😭 Tyle czasu poświęciłam na ten chleb bo i zakwas i dokarmianie go, potem już chleb wyrastał tyle godzin.. i guzik. Ja już nawet owoce sobie odpuściłam od dwóch dni żeby nie dokładać, a to nic nie daje.. Bób to mogę sobie pomarzyć 🙄 Muszę coś wymyślić żeby spać w nocy po tym mierzeniu 😡 a u mnie już przed 3 jest jasno i ptaki śpiewają.. 🎶🐦Starania od 2020
Diagnoza: wodniak jajowodu
♀️ KIR AA
♂️ HLA-C - C2
Gameta Gdynia od 2024
08.2024-> laparoskopia,
obustronne usunięcie jajowodów 😢
10.2024 -> IVF
26.10: Stymulacja: gonal, mensinorm,
orgalutran
6.11-> Punkcja, 4 🥚
11.11 🇵🇱 -> ET 4.1.1 ⛔️
12.12 ✨️-> FET 4.1.2
8dpt ⏸️ beta 78.11 ->11dpt beta 265.60 -> 16dpt beta 2 259
02.01 usg GS 1.34 YS 0.79 CRL 0.2 🍀
6+5 -> accofil
7+6-> CRL 1.59, ❤️ 145 🍀
-
aglo wrote:No to nieprzespana noc zawsze powoduje wzrost glukozy rano. Są też różne szkoły mierzenia - sama np miałam tak że wstawałam mierzyłam od razu i np
98, poszłam się wysikać, usiadłam przy stole i mierzyłam drugi raz i już 91 😩 dalej poza norma bo trzeba trzymać 70-90..🙄 oczywiscie same wyniki ponad 90 i juz insuliną cie faszerują która dalej nie pomaga 🙄 a biznes się kręci i na sensorach i na insulinie,paskach itd.
Trochę to straszenie powoduje tylko stres (który też przy mierzeniu ma znaczenie) to tak samo jak z cienieniem i efektem fartucha - niektórym wywala w gabinecie u lekarza a w domu jest git, inne urządzenie itp posiedzisz i możesz mieć pod rząd co 5 min inny pomiar 🤦♀️ wiadomo że jakieś skrajności są szkodliwe, nie neguję tego i grzecznie się stosuje do zaleceń… ale no gdzieś trzeba też mieć głowę do tego wszystkiego
Ogólnie dla mnie ta krzywa cukrowa jest całkowicie bez sensu. Pielęgniarka która mi pobierała krew też mówiła, że kiedyś jak ona była w ciąży to nie było takich wymysłów a teraz co chwile ktoś ma cukrzycę ciążową bo cukier lekko ponad normę.
Poza tym zjesz coś wieczorem przed badaniem i nie masz nawet świadomości, że po tym Ci wywali cukier a przykleja Ci tą cukrzycę. Znowu moja siostra miała stwierdzona cukrzycę, a przy codziennych pomiarach miała cukier w normie a przykleili jej właśnie cukrzycę ze względu na zbyt wysoki pomiar na czczo i to jednorazowy.
W pierwszej ciąży często miałam cukier na czczo powyżej 100 a przy krzywej nie wyszła mi cukrzyca wcale i cukier na czczo ok 80 🙈 i weź tu bądź człowieku mądry.. -
Niezapominajka22 wrote:U mnie cukrzyca wyszła od razu. Na pierwszym badaniu miałam 111 na czczo a wyniki krzywej 101/160/104. Dietetyk mi mówiła że u niektórych na czczo wybija z głodu jak jest długa przerwa. Teraz mam krótkie przerwy a wyniki na czczo 90-95
To możliwe, że i u mnie to może z głodu i nie wyspania taki cukier. Ostatnie posiłki przed badaniami jadłam ok 21 a czasem juz o 4 jak się przebudze to jestem strasznie głodna 🙈
No nic, dzięki za odpowiedź i na razie chyba podejdę do tego z chłodną głową. Najwyżej zrobię jeszcze któregoś dnia glukozę na czczo w labie i zobaczę jak będzie wychodzić kolejny raz na czczo -
abrakadabra wrote:To możliwe, że i u mnie to może z głodu i nie wyspania taki cukier. Ostatnie posiłki przed badaniami jadłam ok 21 a czasem juz o 4 jak się przebudze to jestem strasznie głodna 🙈
No nic, dzięki za odpowiedź i na razie chyba podejdę do tego z chłodną głową. Najwyżej zrobię jeszcze któregoś dnia glukozę na czczo w labie i zobaczę jak będzie wychodzić kolejny raz na czczoabrakadabra lubi tę wiadomość
-