Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, zaglądam na ten wątek jakoś chyba z sentymentu (choć za cukrzycą ciążową nie tęsknię absolutnie), bo pamiętam te emocje i stres, które we mnie powodowały te wszystkie pomiary itp. Chciałam Wam tylko napisać, żebyście na ile to możliwe nie stresowały się i cieszyły się ciążą mimo cukrzycy... Podejścia diabetologów są bardzo różne - ja miałam 3 jednostki insuliny z powodu porannych cukrów pomiędzy 90 a 100. Widzę, że niektóre z Was mają podobnie, inne w takim przypadku stosują tylko dietę. Wydaje mi się, że i jedno i drugie podejście pewnie jest ok. Kiedyś normy były inne (wyższe), w innych krajach też jest różnie i dzieci rodzą się zdrowe. Ważne to trzymać rozsądną dietę, no i starać się zachować spokój... Moja diabetolog odradzała sensor, bo powiedziała, że wtedy widzi się pomiary z wielu różnych momentów doby i kobiety to stresuje. A zalecenie jest takie, żeby mierzyć godzinę po posiłku i tyle (plus wiadomo na czczo i u niektórych o 3 w nocy).
Przed porodem cukry czasem się normalizują. Ja w ostatnich tygodniach zeszłam całkiem z insuliny. Zależało mi też na porodzie naturalnym i tak się udało. W porozumieniu z lekarzem nie zgłosiłam się na wywołanie po skończonym 39 tygodniu, bo przepływy były ok, a córeczka wychodziła mała na USG (i rzeczywiście urodziła się malutka - 2410 g) i poród sam się zaczął w 39+2. Córeczka zdrowa.
Przepraszam, że się tak wtrąciłam w wątek, ale po prostu chciałam Was trochę uspokoić.
Z ewidentnych plusów cukrzycy - mało kilogramów na plusie. I ta radość, gdy parę dni po porodzie cukry się nagle normalizują ☺️Katalonia, Bożena, Mira000, Aga37/, Katarzyna439 lubią tę wiadomość
10.2020 6tc 💔
F. ur. wrzesień 2021 ❤️
11.2022 10 tc 💔
A. ur. październik 2023 ❤️ -
Menina wrote:Dziewczyny, zaglądam na ten wątek jakoś chyba z sentymentu (choć za cukrzycą ciążową nie tęsknię absolutnie), bo pamiętam te emocje i stres, które we mnie powodowały te wszystkie pomiary itp. Chciałam Wam tylko napisać, żebyście na ile to możliwe nie stresowały się i cieszyły się ciążą mimo cukrzycy... Podejścia diabetologów są bardzo różne - ja miałam 3 jednostki insuliny z powodu porannych cukrów pomiędzy 90 a 100. Widzę, że niektóre z Was mają podobnie, inne w takim przypadku stosują tylko dietę. Wydaje mi się, że i jedno i drugie podejście pewnie jest ok. Kiedyś normy były inne (wyższe), w innych krajach też jest różnie i dzieci rodzą się zdrowe. Ważne to trzymać rozsądną dietę, no i starać się zachować spokój... Moja diabetolog odradzała sensor, bo powiedziała, że wtedy widzi się pomiary z wielu różnych momentów doby i kobiety to stresuje. A zalecenie jest takie, żeby mierzyć godzinę po posiłku i tyle (plus wiadomo na czczo i u niektórych o 3 w nocy).
Przed porodem cukry czasem się normalizują. Ja w ostatnich tygodniach zeszłam całkiem z insuliny. Zależało mi też na porodzie naturalnym i tak się udało. W porozumieniu z lekarzem nie zgłosiłam się na wywołanie po skończonym 39 tygodniu, bo przepływy były ok, a córeczka wychodziła mała na USG (i rzeczywiście urodziła się malutka - 2410 g) i poród sam się zaczął w 39+2. Córeczka zdrowa.
Przepraszam, że się tak wtrąciłam w wątek, ale po prostu chciałam Was trochę uspokoić.
Z ewidentnych plusów cukrzycy - mało kilogramów na plusie. I ta radość, gdy parę dni po porodzie cukry się nagle normalizują ☺️
Dziękuję za słowa otuchy:) ja się właśnie boje tej wagi dziecka że będzie malutki aż za malutki chociaż teraz jest o całe 5 dni większy więc może urodzić się z wagą 3600? pozdrawiam i życzę zdrówka 🤗 -
Menina wrote:Jeszcze któraś z Was marzyła o czekoladzie. Mnie w momentach kryzysowych ratowały proteinowe batony i puddingi z Biedronki lub Lidla. Cukry po nich miałam ok.
Ja znalazłam gorzka czekoladę bez cukru w netto. Kupiłam na gorsze dniBożena lubi tę wiadomość
-
Menina wrote:Jeszcze któraś z Was marzyła o czekoladzie. Mnie w momentach kryzysowych ratowały proteinowe batony i puddingi z Biedronki lub Lidla. Cukry po nich miałam ok.
A co do wagi, mój ostatnio też był poniżej 50 centyla - raczej malutki. Zobaczymy jak będzie przy porodzie, ale lekarz mi powiedział że jeśli wszystko będzie ok to nie będziemy wywoływać wcześniej.Ja 31, on 34
marzec 2021 - start starań
wrzesień 2022 - HBA 32%
[suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
20.03.2024 r. - chłopak
-
Anula2 wrote:Dziewczyny a czy Wasz ginekolog jakoś inaczej bada maluszka pod kątem cukrzycy? Mówi Wam co może grozić maluszkowi?Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
[suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Ja ze ,,słodyczy" póki co kupuję w Rossmanie batony dobra kaloria roślinne i po nich cukier nie skacze. Jest kilka smaków do wyboru choć wiadomo w smaku szału nie robią. Od założenia karty ciąży przytyłam raptem 0,600 kg gdzie w poprzedniej ciąży w tym samym okresie miałam już ponad 3 kg do przodu 😁
-
Aga37/ wrote:Ja ze ,,słodyczy" póki co kupuję w Rossmanie batony dobra kaloria roślinne i po nich cukier nie skacze. Jest kilka smaków do wyboru choć wiadomo w smaku szału nie robią. Od założenia karty ciąży przytyłam raptem 0,600 kg gdzie w poprzedniej ciąży w tym samym okresie miałam już ponad 3 kg do przodu 😁
-
Mira000 wrote:To chyba ja mówiłam o tej czekoladzie. Znam te puddingi i wczoraj zrobiłam sobie naleśniki z tym czekoladowym, pycha ❤️
A co do wagi, mój ostatnio też był poniżej 50 centyla - raczej malutki. Zobaczymy jak będzie przy porodzie, ale lekarz mi powiedział że jeśli wszystko będzie ok to nie będziemy wywoływać wcześniej. -
Anula2 wrote:Dziewczyny a czy Wasz ginekolog jakoś inaczej bada maluszka pod kątem cukrzycy? Mówi Wam co może grozić maluszkowi?
-
Anula2 wyników z sensora i glukometru nie należy porównywać. To dwa różne pomiary, jeden z krwi wlosniczkowej ( palec) drugi z płynu srodtkankowego (sensor). Potrzeba około 15 min aby wyniki z palca i sensora były podobne. Poza tym nawet jak w tym samym czasie zrobisz pomiar glukometrem z dwóch różnych palców to wyniki też będą inne.
Wyniki Sensora libra są wystarczające by podjąć decyzję co do dawki insuliny. Ten sensor to nie gadżet on ma jakieś tam certyfikaty- ostatnio się dowiedziałam z webinarow z panią Dorotą Bombą-ginekolog zajmująca się cukrzycą. Polecam wam na yt wywiad z panią Dorotą-ginekolog i panem Leszkiem-diabetologiemPierworodna 2017
Termin porodu synka 25.04.2024 -
Dziewczyny w ramach czegoś słodkiego polecam wam serki proteinowe z lidla - mają opakowanie jak fantazja (tzn. serek + słodki wkład) i są w dwóch smakach: jabłko cynamon i truskawka. Ten jabłko-cynamon mega mi zasmakował, truskawki jeszcze nie próbowałam.
Ilo32 lubi tę wiadomość
Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Katalonia wrote:Anula2 wyników z sensora i glukometru nie należy porównywać. To dwa różne pomiary, jeden z krwi wlosniczkowej ( palec) drugi z płynu srodtkankowego (sensor). Potrzeba około 15 min aby wyniki z palca i sensora były podobne. Poza tym nawet jak w tym samym czasie zrobisz pomiar glukometrem z dwóch różnych palców to wyniki też będą inne.
Wyniki Sensora libra są wystarczające by podjąć decyzję co do dawki insuliny. Ten sensor to nie gadżet on ma jakieś tam certyfikaty- ostatnio się dowiedziałam z webinarow z panią Dorotą Bombą-ginekolog zajmująca się cukrzycą. Polecam wam na yt wywiad z panią Dorotą-ginekolog i panem Leszkiem-diabetologiem
A czy takie same widełki obowiązują glukometr i sensor? W sensie norma do 92 w ciąży? -
Tak.
Ja wiem ze norma jest do 90 na czczo. Po 1h po posiłku 140, po 2h po posiłku do 120.
Przy czym moja diabetolog zaleca 1h po posiłku do 120. Jak eidze że libra pokazuje trend wzrostowy to ide na spacer w miarę możliwości.
U siebie zauważyłam że jak jem serek wiejski plus nasiona słonecznika to cukier w nocy jest ok, więc węgli nie dodaje na ostatni posiłek o godz. 22Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2024, 08:06
Pierworodna 2017
Termin porodu synka 25.04.2024 -
Hej, ja dziś byłam na pobraniu krwi na które skierował mnie diabetolog i według jego zaleceń wczoraj o 21 wypiłam tylko kefir. Dziś rano z automatu zmierzyłam cukier i wynik 83😁 dłuższa przerwa a cukier jaki ładny🤣🤣 mógłby już taki zostać 😊
Ilo32 lubi tę wiadomość