Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja jestem teraz w 15 tygodniu.
Powiem Wam Dziewczyny szczerze że ten cukier trochę mi zamieszania w głowie narobił i teraz normalnie boję się jeść bo niby zjem na kolację kromkę chleba zytniego z wędlina i ogórkiem kiszonym a rano cukier 98:( a znowu zjem rosół z normalnym makaronem i 110 po godzinie więc tak jak pisałyście chyba każdy organizm inaczej reaguje.
Uruchomię chyba ten syrop z imbiru, cutryny i miodu bo jakoś muszę się ratować. -
Anula2 wrote:Ja jestem teraz w 15 tygodniu.
Powiem Wam Dziewczyny szczerze że ten cukier trochę mi zamieszania w głowie narobił i teraz normalnie boję się jeść bo niby zjem na kolację kromkę chleba zytniego z wędlina i ogórkiem kiszonym a rano cukier 98:( a znowu zjem rosół z normalnym makaronem i 110 po godzinie więc tak jak pisałyście chyba każdy organizm inaczej reaguje.
Uruchomię chyba ten syrop z imbiru, cutryny i miodu bo jakoś muszę się ratować.lady_in_black lubi tę wiadomość
Ja 31, on 34
marzec 2021 - start starań
wrzesień 2022 - HBA 32%
[suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
20.03.2024 r. - chłopak
-
Anula2 wrote:Wiem że nie ma co porównywać na czczo i po posiłku ale czasami głupieje po prostu
Na czczo nieraz po prostu nie mamy wpływu:( ja byłam dwa tygodnie na diecie dość restrykcyjnej a i tak na czczo miałam w granicach 93.... I dostałam insulinę. Jak ja mam to w zasadzie mogę więcej zjeść trochę zrób syrop, weź sobie po posiłku i będzie dobrze ❤️ pamiętaj, że leczyć też czymś się musimy .... A lepiej się leczyć i czuć dobrze niż cały czas chorować. Nie stresuj się , trzymam kciuki za wyzdrowienie i ściskam mocno 😊 -
Cześć dziewczyny, jak się trzymacie? Ja dziś cukier na czczo rekordowo niski 69. Byłam na wizycie u gin prowadzącej, okazało się, że zamiast przytyć schudłam kilogram od ostatniej wizyty 😞 a żeby było śmieszniej na następną wizytę mam powtórzyć morfologię ponieważ hemoglobina i hematokryt mam poniżej normy. Teraz tylko anemii mi brakuje oprócz diety. 😥😥
-
Aga37/ wrote:Cześć dziewczyny, jak się trzymacie? Ja dziś cukier na czczo rekordowo niski 69. Byłam na wizycie u gin prowadzącej, okazało się, że zamiast przytyć schudłam kilogram od ostatniej wizyty 😞 a żeby było śmieszniej na następną wizytę mam powtórzyć morfologię ponieważ hemoglobina i hematokryt mam poniżej normy. Teraz tylko anemii mi brakuje oprócz diety. 😥😥
Kurcze... Ja w sumie hemoglobinę i hematokryt mam w dolnej granicy... Ale gin nic nie mówiła, że to coś nie tak. Za to dziś byłam na kontroli i mam ilość wód płodowych w górnej granicy normy.... A cukry na czczo i po posiłku mam w normie.....także już nie wiem co o tym myśleć i szczerze chce już koniec ciąży:/ -
Bożena wrote:Kurcze... Ja w sumie hemoglobinę i hematokryt mam w dolnej granicy... Ale gin nic nie mówiła, że to coś nie tak. Za to dziś byłam na kontroli i mam ilość wód płodowych w górnej granicy normy.... A cukry na czczo i po posiłku mam w normie.....także już nie wiem co o tym myśleć i szczerze chce już koniec ciąży:/
Ja też już chcę końca bo oszaleć można z tym cukrem 🫣 wczoraj libra mi krzyczała, że mam niski poziom cukru 68-69 zmierzyłam glukometrem miałam 74... A to było po jedzeniu..... A dzisiaj rano libra pokazała 87 glukometr 97 a krew żylna 86..Ilo32 -
Aga37/ wrote:Cześć dziewczyny, jak się trzymacie? Ja dziś cukier na czczo rekordowo niski 69. Byłam na wizycie u gin prowadzącej, okazało się, że zamiast przytyć schudłam kilogram od ostatniej wizyty 😞 a żeby było śmieszniej na następną wizytę mam powtórzyć morfologię ponieważ hemoglobina i hematokryt mam poniżej normy. Teraz tylko anemii mi brakuje oprócz diety. 😥😥
Jeśli cię to martwi, to może warto włączyć jakieś małe dawki żelaza? Co lekarz powiedział? Ale nie martw się, bo anemia naprawdę ma niewiele wspólnego z cukrzycą - w diecie cukrzycowej możesz włączać duże dawki mięsa bez wpływu na cukry i polecam zwrócić uwagę na mięso w diecie, bo szczerze mówiąc mi hemoglobina drgnęła w górę dopiero jak zaczęłam uczciwie codziennie jeść mięso na obiad (wcześniej byłam przeciwna codziennym mięsnym obiadom i wychodziłam z założenia że 3-4 razy w tygodniu wystarczy).Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
[suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Bożena wrote:Kurcze... Ja w sumie hemoglobinę i hematokryt mam w dolnej granicy... Ale gin nic nie mówiła, że to coś nie tak. Za to dziś byłam na kontroli i mam ilość wód płodowych w górnej granicy normy.... A cukry na czczo i po posiłku mam w normie.....także już nie wiem co o tym myśleć i szczerze chce już koniec ciąży:/Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Mira000 wrote:Ja mam anemię od jakiegoś 3 miesiąca ciąży i daję radę, a moja hemoglobina wynosiła już 10,0, czyli naprawdę mało - odbiłam się i teraz mam 10,8. Dążę żeby mieć chociaż 11,0 przy porodzie 😅, ale ogólnie normy hemoglobiny i hematokrytu w ciąży są niższe niż u normalnej osoby, więc nie ma co patrzeć na te standardowe widełki.
Jeśli cię to martwi, to może warto włączyć jakieś małe dawki żelaza? Co lekarz powiedział? Ale nie martw się, bo anemia naprawdę ma niewiele wspólnego z cukrzycą - w diecie cukrzycowej możesz włączać duże dawki mięsa bez wpływu na cukry i polecam zwrócić uwagę na mięso w diecie, bo szczerze mówiąc mi hemoglobina drgnęła w górę dopiero jak zaczęłam uczciwie codziennie jeść mięso na obiad (wcześniej byłam przeciwna codziennym mięsnym obiadom i wychodziłam z założenia że 3-4 razy w tygodniu wystarczy). -
Aga37/ wrote:Ja kończę 4 miesiąc niedługo. Czy dostanę żelazo zadecydują wyniki na następną wizytę, jeżeli dalej będą spadać wtedy będzie włączone. Już teraz jest poniżej normy i hemoglobina i hematokryt. Co do mięsa jemy kilka razy w tyg ale zdarza się też przerwa od niego.
Aga37/ lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, Ja po wizycie u ginekologa, mam 30+0 i mały ma 1500g. Ogólnie wszystko w normie.
Bałam się czy ze względu na cukrzycę nie będzie za duży ale w środku normy.
Insulina na noc już 13 jedn.
Znalazłam chleb po którym mi nie skacze cukier, z piekarni dla diabetyków. Ciekawe co tam dają bo po moich wypiekach to był kosmos. A robiłam żytni na zakwasie.
Ginekolog mowila że przy cukrzycy po 39 tyg powinna być indukcja porodu i jak się samo nie ruszy to dostanę skierowanie. Ktg rekomenduje po 36 tyg, chociaż polozna zaprasza już po 30 tyg.
Szyjka 4 cm, myślałam że się skróci od codziennych spacerów, ale nic.
Ja mięso jem codziennie, tym bardziej że mąż jest na diecie ketogenicznej. Morfologia bez zmian, hemoglobina 11.8.Pierworodna 2017
Termin porodu synka 25.04.2024 -
Katalonia, super że wszystko dobrze, morfologia super.
Co do wywoływania porodu to chyba pierwsza będę mogła wam powiedzieć jak to wyglądało przy cukrzycy ciążowej, bo chyba pierwsza z was mam termin, ale myślę że będzie tak jak mówisz tzn. jeśli do 39 tc nie urodzę to będzie skierowanie na wywołanie.Katalonia lubi tę wiadomość
Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Mira000 wrote:Katalonia, super że wszystko dobrze, morfologia super.
Co do wywoływania porodu to chyba pierwsza będę mogła wam powiedzieć jak to wyglądało przy cukrzycy ciążowej, bo chyba pierwsza z was mam termin, ale myślę że będzie tak jak mówisz tzn. jeśli do 39 tc nie urodzę to będzie skierowanie na wywołanie.
Mira to czekamy na wiesci:) a powiedzcie mi jak u was jest z ilością wód płodowych? -
Ja też nie wiem ile mam, ale w normie.Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Hej dziewczyny, może coś mi podpowiecie.
Na krzywej wyszła mi cukrzyca, no i od wczoraj już mierzę cukry. Ale zastanawiam się, bo mam też anemię i biorę żelazo na receptę dwa razy dziennie które mam popijać wodą z cytryną. I zastanawiam się bo jedno mam brać przed spaniem ale to myślicie że kiedy je wziąć ? Tzn zawsze brałam tak przed 12 dopiero ale zastanawiam się czy to mi nie podnosi cukrów rano bo miałam dzisiaj 92 na czczo o 7. Czy myślicie że to nie ma znaczenia ?
No bo musi być odstęp od jedzenia co najmniej godzina więc nie mogę wziąć tych tabletek z kolacjąWiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2024, 12:05
-
Katarzyna439 wrote:Hej dziewczyny, może coś mi podpowiecie.
Na krzywej wyszła mi cukrzyca, no i od wczoraj już mierzę cukry. Ale zastanawiam się, bo mam też anemię i biorę żelazo na receptę dwa razy dziennie które mam popijać wodą z cytryną. I zastanawiam się bo jedno mam brać przed spaniem ale to myślicie że kiedy je wziąć ? Tzn zawsze brałam tak przed 12 dopiero ale zastanawiam się czy to mi nie podnosi cukrów rano bo miałam dzisiaj 92 na czczo o 7. Czy myślicie że to nie ma znaczenia ?
No bo musi być odstęp od jedzenia co najmniej godzina więc nie mogę wziąć tych tabletek z kolacjąKatarzyna439 lubi tę wiadomość
Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Mira000 wrote:Myślę że nie ma to znaczenia. Ja biorę jedno żelazo przed spaniem, a drugie na czczo (zwykle przed mierzeniem cukru) i ogólnie nie ma to wpływu na moje poranne cukry. Sprawdzałam już i mierzyłam jednego dnia przed żelazem, a innego po żelazie i nie widziałam jakiejś różnicy. Pytałam też o to diabetologa i wzruszył ramionami, jakby nie miało to znaczenia.
To chyba miałam podniesione przez to, że zjadłam za wcześnie kolację, niby wiedziałam że trzeba koło 22 zjeść, ale nie lubię jeść tak na noc, ale chyba muszę się przestawić żeby zjeść cokolwiek jakiś jogurt może co polecacie na tą drugą kolację ? Oprócz chleba jakoś do mnie nie przemawia jedzenie chleba na noc -
Tak jak pisały tu dziewczyny na poranne cukry raczej nie ma sposobu... musisz sama wypróbować na sobie: moze jogurt z orzechami, może kanapka z wędliną, moze jajko i pomidor.
Ja co bym nie zjadła, czy o 20 czy o 22 to cukier poranny i tak rośnie i co parę dni muszę zwiekszac insulinę na noc.
A ty bierzesz insulinę na noc czy tylko dieta?
Zapisuj wyniki i pokaż lekarzowi, może da ci insulinę na noc.Katarzyna439 lubi tę wiadomość
Pierworodna 2017
Termin porodu synka 25.04.2024