X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Katalonia Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira ty jesteś na insulinie? Jak tam Twoje cukry na tym etapie? Cukrzyca się coś wycofuje?
    Coś zauważyłaś?

Pierworodna 2017

Termin porodu synka 25.04.2024
  • Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie miałam pytać też dziewczyny wy tak macie, że te cukry cały czas wam dobrze wychodzą ? Bo się zastanawiam co jest normą. U mnie tak jest że od trzech dni miałam ok, a teraz na kolację zjadłam to samo co wczoraj i mam cukier 141 gdzie wczoraj miałam 127. Czasem sobie to tak myślę, że to chyba ma więcej znaczenia niż tylko to co się je, ale też inne czynniki do tego dochodzą pewnie, nie mówię tu o aktywności fizycznej bo wczoraj po kolacji też nic nie robiłam, a miałam niższy ten wynik 🤷‍♀️

preg.png

Na razie mama wesołego czworonoga ❤️🐾
    Niedługo mama słodkiej kuleczki 😊

Nifty -> niskie ryzyka 🥳 dziewczynka 🌺🥰
  • Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    Dziewczyny, lekarz powiedział że dostanę skierowanie do szpitala na 39 tc, ale to dlatego że tam gdzie rodzę lubią mieć cukrzyków wcześniej niż w 40 tc. Gdybym rodziła w innym szpitalu, to on mówił że normalnie w 40 tc bym się stawiła.
    A coś wiesz czy będziesz miała wywoływany poród ? Ja bym chyba najbardziej tego nie chciała.. no i cc też mi się nie uśmiecha. Wiadomo jak trzeba będzie to spoko, ale wolałabym nie.

preg.png

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalonia, ja tylko na diecie jestem. Ogólnie mam dobre wyniki, np. dzisiaj rano 75 + po wszystkich posiłkach poniżej 110 - w takie dni śmieję się że chyba jednak nie mam cukrzycy, aż nagle zdarza mi się tak jak Katarzyna pisze, że jem to samo przez dwa wieczory i raz mi strzeli 142, a raz mam 115.

A co do porodu - nie wiem. Raz jak byłam na obserwacji w tym szpitalu (ale byłam w izolatce, więc nawet nie miałam jak spytać) to były laski przed porodem z cukrzycą i ewidentnie czekali aż im się akcja zacznie. Nie wiem, ale domyślam się że jak już przyjmą mnie do szpitala to zaczną od razu wywoływać, bo leżeć tak sobie to mogę też w domu.

Katarzyna439 lubi tę wiadomość

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    Katalonia, ja tylko na diecie jestem. Ogólnie mam dobre wyniki, np. dzisiaj rano 75 + po wszystkich posiłkach poniżej 110 - w takie dni śmieję się że chyba jednak nie mam cukrzycy, aż nagle zdarza mi się tak jak Katarzyna pisze, że jem to samo przez dwa wieczory i raz mi strzeli 142, a raz mam 115.

A co do porodu - nie wiem. Raz jak byłam na obserwacji w tym szpitalu (ale byłam w izolatce, więc nawet nie miałam jak spytać) to były laski przed porodem z cukrzycą i ewidentnie czekali aż im się akcja zacznie. Nie wiem, ale domyślam się że jak już przyjmą mnie do szpitala to zaczną od razu wywoływać, bo leżeć tak sobie to mogę też w domu.

A chciałabyś wywoływanie czy nie ? Ciekawa jestem właśnie jaka jest procedura tego. Raz oglądała taki film na yt o porodzie i laska miała cukrzycę ciążową i ona po prostu leżała i czekała w tym szpitalu właśnie i dopiero jak od tego 39tc przez tydzień jej się nie rozkręciło to wtedy jej wywołali. Bo mi się wydaje, że to też zależy jakie duże jest dziecko, jak jest duże to może od razu w 39 wywołują i pewnie jeszcze kilka czynników o tym decyduje, nadciśnienie itp. A może nuż się samo rozkręci wcześniej, tego ci życzę.

preg.png

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzyna439 wrote:
    A chciałabyś wywoływanie czy nie ? Ciekawa jestem właśnie jaka jest procedura tego. Raz oglądała taki film na yt o porodzie i laska miała cukrzycę ciążową i ona po prostu leżała i czekała w tym szpitalu właśnie i dopiero jak od tego 39tc przez tydzień jej się nie rozkręciło to wtedy jej wywołali. Bo mi się wydaje, że to też zależy jakie duże jest dziecko, jak jest duże to może od razu w 39 wywołują i pewnie jeszcze kilka czynników o tym decyduje, nadciśnienie itp. A może nuż się samo rozkręci wcześniej, tego ci życzę.
    No oczywiście że chciałabym uniknąć wywoływania. Jeśli nic się samo nie zacznie to mam iść do szpitala po skończonym 39 tc - tak mi dzisiaj lekarz powiedział. Przy wyregulowanej cukrzycy to nie ma raczej problemu z wagą dziecka - jest normalna, mój idzie prawdopodobnie 50 centylem czyli po środku normy (albo nawet wg prenatalnych był w 25 centylu), ale wywołują bo np. łożysko może się szybciej starzeć i to jest niebezpieczne. Ogólnie chyba takie są procedury przy cukrzycy że dłużej niż do 40 tc nie pozwolą chodzić, więc najpóźniej w tym 40 tc by zaczęli wywoływać. Przy ciąży bez cukrzycy to nawet do 41 tc czekają.

Katarzyna439 lubi tę wiadomość

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2024, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzyna439 wrote:
    Właśnie miałam pytać też dziewczyny wy tak macie, że te cukry cały czas wam dobrze wychodzą ? Bo się zastanawiam co jest normą. U mnie tak jest że od trzech dni miałam ok, a teraz na kolację zjadłam to samo co wczoraj i mam cukier 141 gdzie wczoraj miałam 127. Czasem sobie to tak myślę, że to chyba ma więcej znaczenia niż tylko to co się je, ale też inne czynniki do tego dochodzą pewnie, nie mówię tu o aktywności fizycznej bo wczoraj po kolacji też nic nie robiłam, a miałam niższy ten wynik 🤷‍♀️

Ja ostatnio muszę się bardziej pilnować, chleb który mi cukru nie podnosił podnosi do 135 😒 niby norma i diabetolog mówił że w okolicach 30 tygodnia będzie trzeba uważniej jeść bo cukier może trochę skakać po takich sprawdzonych rzeczach. Ostatnio do wszystkiego jem kiszone ogórki i one dają radę 🙈 ale jak długo.. nie wiem. Hormony szaleją ...

• Anula2 Koleżanka

Wysłany: 24 lutego 2024, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy jest tu jeszcze Dziewczyna której lekarz też nie dał insuliny pomimo cukrów na czczo powyżej 92? Jak Twoje cukry?

• Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2024, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, to chyba byłam ja😁 ostatnie kilka dni znów miałam max 94 mimo, że jem tak samo. Poza tym były już ładne niecałe 90 na czczo.

• Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2024, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A powiedzcie mi jak u Was z ruchami maluszków przy cukrzycy? Ja dziś zaczynam 19 tydzień i tylko kilka razy czułam delikatnie ruchy ☹️ zaczynam się już martwić..

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2024, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga37/ wrote:
    A powiedzcie mi jak u Was z ruchami maluszków przy cukrzycy? Ja dziś zaczynam 19 tydzień i tylko kilka razy czułam delikatnie ruchy ☹️ zaczynam się już martwić..
    Aga, w cukrzyca nie wpływa na odczuwanie ruchów. Możesz zacząć czuć później, chyba do 23 tc jest czas, więc na spokojnie :)

Aga37/ lubi tę wiadomość

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2024, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź, 12 byłam na wizycie i dzidzia się ruszała było wszystko ok ale spokojniejsza bym była gdyby zaczęła już kopać 😊

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2024, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na kiedy masz termin? Wejdź sobie na wątek miesięczny, tam na pewno dziewczyny są na podobnym etapie jak ty 😊

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2024, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Termin mam na 20 lipca także jeszcze sporo czasu zostało 😊

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2024, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, to zerknij sobie na wątek "w ciąży - ogólne -> lipiec 2024", widzę nawet że dziewczyny coś pisały na temat ruchów ostatnio :)

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Katalonia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2024, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarka powiedziała że ruchy w 20 tyg to takie książkowe, ja ich nie czułam jeszcze wtedy. Około 22 tyg się zaczęły i nie tak jak w pierwszej ciąży jako motylki tylko już kopniaki chyba.

Pierworodna 2017

• Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2024, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga37/ wrote:
    19tc to bardzo wcześnie, po za tym na odczuwanie ruchów wpływa dużo rzeczy, m.in. To ile ma się wód płodowych, gdzie jest dziecko umiejscowione, na której ścianie ma się łożysko, więc masz prawo jeszcze słabo czuć, także nawet jeśli coś tam piszą na tym forum to ja bym się nie sugerowała tym, bo tak naprawdę każda ma inaczej. A jeśli chodzi o liczenie ruchów to dopiero liczy się je od 28tc. Nic się nie martw będzie dobrze .

Katalonia lubi tę wiadomość

preg.png

• Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 25 lutego 2024, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, dołączyłam już do lipcowych mam właśnie 😊

• Katalonia Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2024, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie u diabetologa. Wszystko ok, do cukrów nie ma uwag. Nastepna wizyta za 3 tyg i dała mi zlecenie na morfologię, mocz, ALT, AST, kreatyninę i TSH. Najblizsza wizyta to ginekolog.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2024, 12:17

Katarzyna439, Aga37/ lubią tę wiadomość

Pierworodna 2017

• Katalonia Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2024, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od 3 dni zmniejszam insulinę bo cały czas w nocy piszczą alarmy że cukier poniżej 65. Miałam 15 jed., wczoraj wzięłam 13. Mam 32 tydzień.
    Martwię się o łożysko w tej sytuacji. Diabetolog mowila że stabilizacja nastąpi okolo 34tyg.
    Ginekologa mam 07.03.

Co u was dziewczyny?

Pierworodna 2017

‹‹ 31 32 33 34 35 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ