Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Właśnie miałam pytać też dziewczyny wy tak macie, że te cukry cały czas wam dobrze wychodzą ? Bo się zastanawiam co jest normą. U mnie tak jest że od trzech dni miałam ok, a teraz na kolację zjadłam to samo co wczoraj i mam cukier 141 gdzie wczoraj miałam 127. Czasem sobie to tak myślę, że to chyba ma więcej znaczenia niż tylko to co się je, ale też inne czynniki do tego dochodzą pewnie, nie mówię tu o aktywności fizycznej bo wczoraj po kolacji też nic nie robiłam, a miałam niższy ten wynik 🤷♀️
-
Mira000 wrote:Dziewczyny, lekarz powiedział że dostanę skierowanie do szpitala na 39 tc, ale to dlatego że tam gdzie rodzę lubią mieć cukrzyków wcześniej niż w 40 tc. Gdybym rodziła w innym szpitalu, to on mówił że normalnie w 40 tc bym się stawiła.
-
Katalonia, ja tylko na diecie jestem. Ogólnie mam dobre wyniki, np. dzisiaj rano 75 + po wszystkich posiłkach poniżej 110 - w takie dni śmieję się że chyba jednak nie mam cukrzycy, aż nagle zdarza mi się tak jak Katarzyna pisze, że jem to samo przez dwa wieczory i raz mi strzeli 142, a raz mam 115.
A co do porodu - nie wiem. Raz jak byłam na obserwacji w tym szpitalu (ale byłam w izolatce, więc nawet nie miałam jak spytać) to były laski przed porodem z cukrzycą i ewidentnie czekali aż im się akcja zacznie. Nie wiem, ale domyślam się że jak już przyjmą mnie do szpitala to zaczną od razu wywoływać, bo leżeć tak sobie to mogę też w domu.Katarzyna439 lubi tę wiadomość
Ja 31, on 34
marzec 2021 - start starań
wrzesień 2022 - HBA 32%
[suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
20.03.2024 r. - chłopak
-
Mira000 wrote:Katalonia, ja tylko na diecie jestem. Ogólnie mam dobre wyniki, np. dzisiaj rano 75 + po wszystkich posiłkach poniżej 110 - w takie dni śmieję się że chyba jednak nie mam cukrzycy, aż nagle zdarza mi się tak jak Katarzyna pisze, że jem to samo przez dwa wieczory i raz mi strzeli 142, a raz mam 115.
A co do porodu - nie wiem. Raz jak byłam na obserwacji w tym szpitalu (ale byłam w izolatce, więc nawet nie miałam jak spytać) to były laski przed porodem z cukrzycą i ewidentnie czekali aż im się akcja zacznie. Nie wiem, ale domyślam się że jak już przyjmą mnie do szpitala to zaczną od razu wywoływać, bo leżeć tak sobie to mogę też w domu.
A chciałabyś wywoływanie czy nie ? Ciekawa jestem właśnie jaka jest procedura tego. Raz oglądała taki film na yt o porodzie i laska miała cukrzycę ciążową i ona po prostu leżała i czekała w tym szpitalu właśnie i dopiero jak od tego 39tc przez tydzień jej się nie rozkręciło to wtedy jej wywołali. Bo mi się wydaje, że to też zależy jakie duże jest dziecko, jak jest duże to może od razu w 39 wywołują i pewnie jeszcze kilka czynników o tym decyduje, nadciśnienie itp. A może nuż się samo rozkręci wcześniej, tego ci życzę.
-
Katarzyna439 wrote:A chciałabyś wywoływanie czy nie ? Ciekawa jestem właśnie jaka jest procedura tego. Raz oglądała taki film na yt o porodzie i laska miała cukrzycę ciążową i ona po prostu leżała i czekała w tym szpitalu właśnie i dopiero jak od tego 39tc przez tydzień jej się nie rozkręciło to wtedy jej wywołali. Bo mi się wydaje, że to też zależy jakie duże jest dziecko, jak jest duże to może od razu w 39 wywołują i pewnie jeszcze kilka czynników o tym decyduje, nadciśnienie itp. A może nuż się samo rozkręci wcześniej, tego ci życzę.
Katarzyna439 lubi tę wiadomość
Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
[suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Katarzyna439 wrote:Właśnie miałam pytać też dziewczyny wy tak macie, że te cukry cały czas wam dobrze wychodzą ? Bo się zastanawiam co jest normą. U mnie tak jest że od trzech dni miałam ok, a teraz na kolację zjadłam to samo co wczoraj i mam cukier 141 gdzie wczoraj miałam 127. Czasem sobie to tak myślę, że to chyba ma więcej znaczenia niż tylko to co się je, ale też inne czynniki do tego dochodzą pewnie, nie mówię tu o aktywności fizycznej bo wczoraj po kolacji też nic nie robiłam, a miałam niższy ten wynik 🤷♀️
Ja ostatnio muszę się bardziej pilnować, chleb który mi cukru nie podnosił podnosi do 135 😒 niby norma i diabetolog mówił że w okolicach 30 tygodnia będzie trzeba uważniej jeść bo cukier może trochę skakać po takich sprawdzonych rzeczach. Ostatnio do wszystkiego jem kiszone ogórki i one dają radę 🙈 ale jak długo.. nie wiem. Hormony szaleją ... -
Aga37/ wrote:A powiedzcie mi jak u Was z ruchami maluszków przy cukrzycy? Ja dziś zaczynam 19 tydzień i tylko kilka razy czułam delikatnie ruchy ☹️ zaczynam się już martwić..
Aga37/ lubi tę wiadomość
Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
A na kiedy masz termin? Wejdź sobie na wątek miesięczny, tam na pewno dziewczyny są na podobnym etapie jak ty 😊Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Aga, to zerknij sobie na wątek "w ciąży - ogólne -> lipiec 2024", widzę nawet że dziewczyny coś pisały na temat ruchów ostatnioJa 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Aga37/ wrote:A powiedzcie mi jak u Was z ruchami maluszków przy cukrzycy? Ja dziś zaczynam 19 tydzień i tylko kilka razy czułam delikatnie ruchy ☹️ zaczynam się już martwić..
Katalonia lubi tę wiadomość
-
Ja po wizycie u diabetologa. Wszystko ok, do cukrów nie ma uwag. Nastepna wizyta za 3 tyg i dała mi zlecenie na morfologię, mocz, ALT, AST, kreatyninę i TSH. Najblizsza wizyta to ginekolog.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2024, 12:17
Katarzyna439, Aga37/ lubią tę wiadomość
Pierworodna 2017
Termin porodu synka 25.04.2024 -
Ja od 3 dni zmniejszam insulinę bo cały czas w nocy piszczą alarmy że cukier poniżej 65. Miałam 15 jed., wczoraj wzięłam 13. Mam 32 tydzień.
Martwię się o łożysko w tej sytuacji. Diabetolog mowila że stabilizacja nastąpi okolo 34tyg.
Ginekologa mam 07.03.
Co u was dziewczyny?Pierworodna 2017
Termin porodu synka 25.04.2024