Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Katalonia wrote:Ja od 3 dni zmniejszam insulinę bo cały czas w nocy piszczą alarmy że cukier poniżej 65. Miałam 15 jed., wczoraj wzięłam 13. Mam 32 tydzień.
Martwię się o łożysko w tej sytuacji. Diabetolog mowila że stabilizacja nastąpi okolo 34tyg.
Ginekologa mam 07.03.
Co u was dziewczyny?
A na czczo ile masz?
A sprawdzasz glukometr w nocy dodatkowo?Ilo32 -
U mnie jest stabilnie, do czasu aż zjem nie taką bułeczkę albo nie takie 2 kromki chleba 😆 Cukry po posiłkach mam raczej poniżej 115 i nagle niespodziewanie jeden dzień mam 130-140. Nie wiem, może i się ustabilizowało ale skoki mogą się zdarzyć? Może to kwestia jakichś zmiennych hormonów w ciąży 😆Ja 31, on 34
marzec 2021 - start starań
wrzesień 2022 - HBA 32%
[suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
20.03.2024 r. - chłopak
-
Katalonia wrote:Ja od 3 dni zmniejszam insulinę bo cały czas w nocy piszczą alarmy że cukier poniżej 65. Miałam 15 jed., wczoraj wzięłam 13. Mam 32 tydzień.
Martwię się o łożysko w tej sytuacji. Diabetolog mowila że stabilizacja nastąpi okolo 34tyg.
Ginekologa mam 07.03.
Co u was dziewczyny? -
Mira000 wrote:U mnie jest stabilnie, do czasu aż zjem nie taką bułeczkę albo nie takie 2 kromki chleba 😆 Cukry po posiłkach mam raczej poniżej 115 i nagle niespodziewanie jeden dzień mam 130-140. Nie wiem, może i się ustabilizowało ale skoki mogą się zdarzyć? Może to kwestia jakichś zmiennych hormonów w ciąży 😆
Mi diabetolog mówił że skoki na pewno się zdarza, żeby się tym nie przejmować jak to jest raz na jakiś czasMira000 lubi tę wiadomość
-
76 na czczo to chyba ok. U mnie taki jest normalnie bez insuliny, a norma przecież od 70 w górę.
Edit. a właśnie raz mierzyłam w nocy kontrolnie to miałam jakieś 82, czy coś takiego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2024, 13:22
Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
[suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Ginekologa mam 07.03.
Co u was dziewczyny?
Hej, czytam wątek i postanowiłam się odezwać bo u mnie podobna sytuacja. Obecnie 31 tydzień, cukier od 19 tygodnia wysoki - duże skoki pomimo restrykcyjnej diety i 23j insuliny. Od wczoraj jednak zauważyłam, że bardzo spadł, dalam nawet 22j i na czczo dziś 76 (do tej pory miałam 95-110), po posiłkach również nie widzę wzrostów i bardzo mnie to martwi bo ginekolog informował mnie, że taki spadek zapotrzebowania na insulinę może świadczyć o rozwijającej się niewydolności łożyska. Dziś mam wizytę u diabetologa i zobaczę co powie, czy to jest normalne, czy nastąpiła jakaś stabilizacja, czy jednak coś jest nie tak. Pomiary robię zarówno sensorem, jak i glukometrem. -
Tak.
Zresztą, ja się dobrze czuje jak sensor pokazuje cukier 65 i 165.
Ciekawa jestem jak u normalnego (bez cukrzycy i nie w ciąży) człowieka ten poziom cukru jest. Cały czas na stałym poziomie np 85 czy też raz niżej jak wyżej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2024, 16:08
Pierworodna 2017
Termin porodu synka 25.04.2024 -
Katalonia wrote:Tak.
Ciekawa jestem jak u normalnego (bez cukrzycy i nie w ciąży) człowieka ten poziom cukru jest. Cały czas na stałym poziomie np 85 czy też raz niżej jak wyżej.
Nie mam pojęcia. Ja np jak mam powyżej 140 a czasem się zdarzy jak u każdego nawet przy ciemnym pieczywie, to źle się czuje... Jak rano miałam wyżej niż 90to też źle się czułam. 🤔 -
Bożena wrote:Mi diabetolog mówił że skoki na pewno się zdarza, żeby się tym nie przejmować jak to jest raz na jakiś czas
A rano ja mam tak 82-88/90, czasem mierzę też w nocy i mam w nocy 82-83 więc też ok. A ja też jak mam powyżej 150 to czuję się już inaczej trochę, wydaje mi się, że to też kwestia hormonów nie tego co zjem. -
Katalonia wrote:Tak.
Ciekawa jestem jak u normalnego (bez cukrzycy i nie w ciąży) człowieka ten poziom cukru jest. Cały czas na stałym poziomie np 85 czy też raz niżej jak wyżej.
Szczerze to wątpię że jest stały, zresztą normy dla człowieka nie w ciąży są wyższe więc te cukry też pewnie są wyższe tylko nikt tego nie mierzy i nie kontroluje. -
Mi ogólnie diabetolog powiedział że raz na jakiś czas mogę mieć przekroczenie i to jest ok. Dopóki cukry mi nie szaleją i utrzymują się na prawidłowym poziomie to nie muszę go odwiedzać, zwłaszcza że to końcówka ciąży, więc się już do niego nie wybieram.
I właśnie ostatnio miałam taką sytuację, że paski do glukometru mi się kończyły i poszłam do rodzinnego żeby wypisał mi je na receptę, bo w końcu mam cukrzycę ciążową, to o matko... słuchajcie ile ja się nasłuchałam że ta cukrzyca ciążowa to jakieś wymysły, że po co mi tyle tych pasków, skoro wystarczy że zmierzę raz na 2 dni na czczo cukier 😱, że po co mierzyć po posiłku - to bez sensu, bo przecież to zależy co się zje 😱, że wymyślają jakieś krzywe cukrowe na głodniaka... no powiem wam że po prostu padłam tam patrząc na niekompetencję lekarza rodzinnego 😱 Wysłuchałam to przytakując i w końcu wypisał mi te paski. Myślę że starczy mi do porodu, więc już nie będę musiała się prosić 😆
Przerażające jest to że przyjdzie do niego osoba, która naprawdę choruje na cukrzycę, a on to zignoruje i powie że przecież to zależy co się zje 😆 takich mamy lekarzy teraz niestety 😆Katarzyna439, Marta1993 lubią tę wiadomość
Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Mira000 wrote:Mi ogólnie diabetolog powiedział że raz na jakiś czas mogę mieć przekroczenie i to jest ok. Dopóki cukry mi nie szaleją i utrzymują się na prawidłowym poziomie to nie muszę go odwiedzać, zwłaszcza że to końcówka ciąży, więc się już do niego nie wybieram.
I właśnie ostatnio miałam taką sytuację, że paski do glukometru mi się kończyły i poszłam do rodzinnego żeby wypisał mi je na receptę, bo w końcu mam cukrzycę ciążową, to o matko... słuchajcie ile ja się nasłuchałam że ta cukrzyca ciążowa to jakieś wymysły, że po co mi tyle tych pasków, skoro wystarczy że zmierzę raz na 2 dni na czczo cukier 😱, że po co mierzyć po posiłku - to bez sensu, bo przecież to zależy co się zje 😱, że wymyślają jakieś krzywe cukrowe na głodniaka... no powiem wam że po prostu padłam tam patrząc na niekompetencję lekarza rodzinnego 😱 Wysłuchałam to przytakując i w końcu wypisał mi te paski. Myślę że starczy mi do porodu, więc już nie będę musiała się prosić 😆
Przerażające jest to że przyjdzie do niego osoba, która naprawdę choruje na cukrzycę, a on to zignoruje i powie że przecież to zależy co się zje 😆 takich mamy lekarzy teraz niestety 😆
O ranya to jakiś stary lekarz? Ogólnie kiedyś w ogóle tego nie badali w ciąży, ja sama się zastanawiam bo moja mama jak była w ciąży z moją siostrą urodziła ją bardzo duża i się zastanawiam, że może ona też miała tą cukrzycę tylko o tym nie wiedziała… ciekawe w sumie. Ale to przerażające, bo jednak taka niekontrolowana cukrzyca ma swoje konsekwencje w ciąży, a wiadomo jak się jeszcze je słodkiego to te cukry pewnie szaleją..
No tak a ja na czczo mam teraz idealne cukry, a to guzik bo też w ciągu dnia mi wychodzą podwyższone właśnie raz na tydzień jeden pomiar…Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2024, 22:33
-
Katalonia wrote:Mogę jeszcze odjac i to sprawdzić ale obawiam się że jak rano będzie 80 to w nocy ponad 90
-
Katarzyna439 wrote:O rany
a to jakiś stary lekarz? Ogólnie kiedyś w ogóle tego nie badali w ciąży, ja sama się zastanawiam bo moja mama jak była w ciąży z moją siostrą urodziła ją bardzo duża i się zastanawiam, że może ona też miała tą cukrzycę tylko o tym nie wiedziała… ciekawe w sumie. Ale to przerażające, bo jednak taka niekontrolowana cukrzyca ma swoje konsekwencje w ciąży, a wiadomo jak się jeszcze je słodkiego to te cukry pewnie szaleją..
No tak a ja na czczo mam teraz idealne cukry, a to guzik bo też w ciągu dnia mi wychodzą podwyższone właśnie raz na tydzień jeden pomiar…Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Dziewczyny, czy wy też macie takie sine palce od mierzenia glukometrem? Ja już nie wiem gdzie te igły wbijać, bo opuszki palców obolałe
Można tą krople krwi zbierać z innego miejsca?