Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Ilo32 wrote:Mira najważniejsze, że maluszek rośnie tak jak trzeba, a wagę można nadrobić, ja przez pierwsze 3 miesiące ciąży przytyłam jakieś 13 kg🫣 bałam się, że przytyję z 40kg w ciąży....jadłam jak głupia a teraz muszę dietę trzymać...i chudnę 🤣Ja 31, on 34
marzec 2021 - start starań
wrzesień 2022 - HBA 32%
[suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
20.03.2024 r. - chłopak
-
Mira000 wrote:No to faktycznie nieźle żeś przytyła, zwłaszcza że w 1 trymestrze maluszek waży tyle co nic. Ale masz z czego jednak zrzucać, bo ja w 1 trymestrze pod koniec przytyłam jakiś 0,5 - 1 kg. Zaczęłam tyć dopiero w 2 trymestrze, no a w 3 trymestrze regularnie chudnę
Hehehe i tak źle i tak źle 🫣 myślę,.że nie będzie tak źle po porodzie, zaczniesz normalnie jeść i wszystko wróci do normy🙂 nie zawsze jest też tak, że po porodzie kobiety chudną od razu 10kg🙂 to Twoja pierwsza ciąża ?
Ilo32 -
Ilo32 wrote:Hehehe i tak źle i tak źle 🫣 myślę,.że nie będzie tak źle po porodzie, zaczniesz normalnie jeść i wszystko wróci do normy🙂 nie zawsze jest też tak, że po porodzie kobiety chudną od razu 10kg🙂 to Twoja pierwsza ciąża ?
Ilo32 lubi tę wiadomość
Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
[suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Mira000 wrote:A nie masz możliwości zapytania diabetologa? Mi mówił że w nocy ma być w przedziale 70-90.
Wczoraj byłam i pytałam ale on mi powiedział że patrzy nie tylko na te nocne cukry ale na krzywa która, wychodzi z sensora i wszystkie badania krwi. Myślałam że insulina przesadzona bo tak czytałam na forum z Dziewczyny mają ale powiedział że na chwilę obecną nie widzi wskazań. -
Dziewczyny, do tej pory cukry na czczo w granicach max 86 , biorę 5 jednostek insuliny. Pochorowałam się niestety:( prawdopodobnie angina, jadę dziś wieczorem do lekarza, rano już cukier 96 .... Podejrzewam, że taki będzie dalej... Czy w czasie choroby zwiększać insulinę? Czy przeczekać? Zapytam jeszcze internistę ale nie wiem czy coś doradzi... Diabetolog będzie 20go lutego.
-
Bożena wrote:Dziewczyny, do tej pory cukry na czczo w granicach max 86 , biorę 5 jednostek insuliny. Pochorowałam się niestety:( prawdopodobnie angina, jadę dziś wieczorem do lekarza, rano już cukier 96 .... Podejrzewam, że taki będzie dalej... Czy w czasie choroby zwiększać insulinę? Czy przeczekać? Zapytam jeszcze internistę ale nie wiem czy coś doradzi... Diabetolog będzie 20go lutego.Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Mira000 wrote:Ja bym przeczekała, u mnie skok był dosłownie 2/3 dni jak miałam temperaturę. Spadła i wszystko wróciło do normy.
-
Hej, ja dziś byłam u diabetologa i przyjął mnie mimo, że nie byłam zapisana. Obejrzał pomiary i powiedział, że jeżeli cukry na czczo nie przekraczają 110 to insuliny nie da a dalej dieta ma być. Przez 3 tyg tylko dwa razy miałam cukier na czczo poniżej 90 🤷
-
Aga37/ wrote:Hej, ja dziś byłam u diabetologa i przyjął mnie mimo, że nie byłam zapisana. Obejrzał pomiary i powiedział, że jeżeli cukry na czczo nie przekraczają 110 to insuliny nie da a dalej dieta ma być. Przez 3 tyg tylko dwa razy miałam cukier na czczo poniżej 90 🤷
Dobrze ze nie tylko mój lekarz nie dał mi insuliny. Bo wczoraj zaczęłam się zastanawiać czy aby mam dobrego lekarza skoro Dziewczyny mając cukry powyżej 90 mają insulinę. Każdy lekarz inaczej tylko człowiek laik głupieje przy tym wszystkim. Dzisiaj mi przyszła dieta od dietetyka zobaczymy czy coś pomoże. Dietetyczka mi powiedziała że za uboga kalorycznie miałam kolację i stąd te cukry też mogą być. Zobaczymy czy jedząc zgodnie z wytycznymi dietetyka uda mi się cukry obniżyć. -
Anula2 wrote:Dobrze ze nie tylko mój lekarz nie dał mi insuliny. Bo wczoraj zaczęłam się zastanawiać czy aby mam dobrego lekarza skoro Dziewczyny mając cukry powyżej 90 mają insulinę. Każdy lekarz inaczej tylko człowiek laik głupieje przy tym wszystkim. Dzisiaj mi przyszła dieta od dietetyka zobaczymy czy coś pomoże. Dietetyczka mi powiedziała że za uboga kalorycznie miałam kolację i stąd te cukry też mogą być. Zobaczymy czy jedząc zgodnie z wytycznymi dietetyka uda mi się cukry obniżyć.
-
Anula2 wrote:Dobrze ze nie tylko mój lekarz nie dał mi insuliny. Bo wczoraj zaczęłam się zastanawiać czy aby mam dobrego lekarza skoro Dziewczyny mając cukry powyżej 90 mają insulinę. Każdy lekarz inaczej tylko człowiek laik głupieje przy tym wszystkim. Dzisiaj mi przyszła dieta od dietetyka zobaczymy czy coś pomoże. Dietetyczka mi powiedziała że za uboga kalorycznie miałam kolację i stąd te cukry też mogą być. Zobaczymy czy jedząc zgodnie z wytycznymi dietetyka uda mi się cukry obniżyć.
A powiesz o której godzinie jesz ostatni posiłek i co konkretnie? Ja kolację jem o 19, później jogurt naturalny i ostatnio jak zjadłam około 00.30 dwie kromki pieczywa IG z samym masłem (flora) to rano właśnie miałam cukier poniżej 90. Będę się tego teraz trzymać i zobaczę czy na dłuższą mete się to sprawdzi. -
Aga37/ wrote:A powiesz o której godzinie jesz ostatni posiłek i co konkretnie? Ja kolację jem o 19, później jogurt naturalny i ostatnio jak zjadłam około 00.30 dwie kromki pieczywa IG z samym masłem (flora) to rano właśnie miałam cukier poniżej 90. Będę się tego teraz trzymać i zobaczę czy na dłuższą mete się to sprawdzi.
Do tej pory jadłam o 22 kanapkę z wędlina i jakimś warzywem. Ale dietetyczka zaproponowała żeby jeść kolację 20-20.30 i zobaczyć. Gdyby nie zadziałało to jako nocny posiłek można zjeść kromkę chleba 40g + wędlinę/ twaróg/jajko/ser gouda/mozzarella + kawałek warzywa. Lub jogurt naturalny + 2 łyżki płatków owsianych. -
Właśnie u mnie długa przerwa słabo się sprawdza. Wczoraj o 18 zjadłam obiadokolacje i jak poszłam usypiać młodego to zasnęłam z nim po 20 🙈w nocy miałam 2 pobudki na karmienie i rano jak wstałam po 10 godzinach od położenia się to miałam cukier 96. Ciąża powinna być radosnym czasem a ja cały czas się martwię a to o badania a to teraz te cukry
-
Dokładnie, też tak mam. Dzisiaj wstałam rano i cukier 92 więc niby jeszcze w normie ale starsza nie domagała się mleka w nocy więc nie wstawałam. O wynikach lepiej nie mówić, wczoraj minęły 3 tyg jak miałam badanie prenatalne USG + krew na pappe jednego dnia i do dzisiaj nie ma wyników. Jutro zaczynam 16tydzien.
-
Aga37/ wrote:Dokładnie, też tak mam. Dzisiaj wstałam rano i cukier 92 więc niby jeszcze w normie ale starsza nie domagała się mleka w nocy więc nie wstawałam. O wynikach lepiej nie mówić, wczoraj minęły 3 tyg jak miałam badanie prenatalne USG + krew na pappe jednego dnia i do dzisiaj nie ma wyników. Jutro zaczynam 16tydzien.
Nie martw się, może w przyszłym tygodniu będą, a jak nie to może zadzwoń do nich? -
Dzwoniłam już w zeszły piątek i miały być po 14 dniach roboczych, zadzwoniłam wczoraj bo te 14 dni minęło i nadal brak a miały być w tym tygodniu. Prawdopodobnie jakieś opóźnienie ale nie podali z jakiego powodu. Pytałam na innym forum dziewczyny, które miały badania w podobnym terminie i już dawno dostały po tygodniu czy dwóch. Nic tylko się załamać.
-
Aga37/ wrote:Dokładnie, też tak mam. Dzisiaj wstałam rano i cukier 92 więc niby jeszcze w normie ale starsza nie domagała się mleka w nocy więc nie wstawałam. O wynikach lepiej nie mówić, wczoraj minęły 3 tyg jak miałam badanie prenatalne USG + krew na pappe jednego dnia i do dzisiaj nie ma wyników. Jutro zaczynam 16tydzien.Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
No to też ładnie Cię załatwili niema co. Ja dzwoniłam więc gdyby wyniki były to chyba by powiedzieli bo wiadomo tutaj się czas liczy. Ja miałam zapewnienie, że lekarz będzie za dwa tyg po badaniach i na pewno zadzwonią dopiero wyślą wyniki. Teraz kolejny weekend i nadal nie wiem jakie ryzyka choć USG wyszło dobrze. Gin prowadząca też pytała o to i kazała pogonić.