X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Mira000 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilo32 wrote:
    Mira najważniejsze, że maluszek rośnie tak jak trzeba, a wagę można nadrobić, ja przez pierwsze 3 miesiące ciąży przytyłam jakieś 13 kg🫣 bałam się, że przytyję z 40kg w ciąży....jadłam jak głupia a teraz muszę dietę trzymać...i chudnę 🤣
    No to faktycznie nieźle żeś przytyła, zwłaszcza że w 1 trymestrze maluszek waży tyle co nic. Ale masz z czego jednak zrzucać, bo ja w 1 trymestrze pod koniec przytyłam jakiś 0,5 - 1 kg. Zaczęłam tyć dopiero w 2 trymestrze, no a w 3 trymestrze regularnie chudnę :D

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Ilo32 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    No to faktycznie nieźle żeś przytyła, zwłaszcza że w 1 trymestrze maluszek waży tyle co nic. Ale masz z czego jednak zrzucać, bo ja w 1 trymestrze pod koniec przytyłam jakiś 0,5 - 1 kg. Zaczęłam tyć dopiero w 2 trymestrze, no a w 3 trymestrze regularnie chudnę :D

Hehehe i tak źle i tak źle 🫣 myślę,.że nie będzie tak źle po porodzie, zaczniesz normalnie jeść i wszystko wróci do normy🙂 nie zawsze jest też tak, że po porodzie kobiety chudną od razu 10kg🙂 to Twoja pierwsza ciąża ?

Ilo32
  • Mira000 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilo32 wrote:
    Hehehe i tak źle i tak źle 🫣 myślę,.że nie będzie tak źle po porodzie, zaczniesz normalnie jeść i wszystko wróci do normy🙂 nie zawsze jest też tak, że po porodzie kobiety chudną od razu 10kg🙂 to Twoja pierwsza ciąża ?
    Tak, pierwsza. Zobaczymy co to będzie 🫣

Ilo32 lubi tę wiadomość

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Anula2 Koleżanka

Wysłany: 31 stycznia 2024, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    A nie masz możliwości zapytania diabetologa? Mi mówił że w nocy ma być w przedziale 70-90.

Wczoraj byłam i pytałam ale on mi powiedział że patrzy nie tylko na te nocne cukry ale na krzywa która, wychodzi z sensora i wszystkie badania krwi. Myślałam że insulina przesadzona bo tak czytałam na forum z Dziewczyny mają ale powiedział że na chwilę obecną nie widzi wskazań.

• Bożena Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2024, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, do tej pory cukry na czczo w granicach max 86 , biorę 5 jednostek insuliny. Pochorowałam się niestety:( prawdopodobnie angina, jadę dziś wieczorem do lekarza, rano już cukier 96 .... Podejrzewam, że taki będzie dalej... Czy w czasie choroby zwiększać insulinę? Czy przeczekać? Zapytam jeszcze internistę ale nie wiem czy coś doradzi... Diabetolog będzie 20go lutego.

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2024, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Dziewczyny, do tej pory cukry na czczo w granicach max 86 , biorę 5 jednostek insuliny. Pochorowałam się niestety:( prawdopodobnie angina, jadę dziś wieczorem do lekarza, rano już cukier 96 .... Podejrzewam, że taki będzie dalej... Czy w czasie choroby zwiększać insulinę? Czy przeczekać? Zapytam jeszcze internistę ale nie wiem czy coś doradzi... Diabetolog będzie 20go lutego.
    Ja bym przeczekała, u mnie skok był dosłownie 2/3 dni jak miałam temperaturę. Spadła i wszystko wróciło do normy.

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2024, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    Ja bym przeczekała, u mnie skok był dosłownie 2/3 dni jak miałam temperaturę. Spadła i wszystko wróciło do normy.
    Też tak mysl żeby może chwilę poczekać. Jeszcze internisty się poradzę. Nie chce później mieć jakiś drastycznych spadków cukru. Masakra z tym wszystkim:(

• Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2024, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja dziś byłam u diabetologa i przyjął mnie mimo, że nie byłam zapisana. Obejrzał pomiary i powiedział, że jeżeli cukry na czczo nie przekraczają 110 to insuliny nie da a dalej dieta ma być. Przez 3 tyg tylko dwa razy miałam cukier na czczo poniżej 90 🤷

• Anula2 Koleżanka

Wysłany: 1 lutego 2024, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga37/ wrote:
    Hej, ja dziś byłam u diabetologa i przyjął mnie mimo, że nie byłam zapisana. Obejrzał pomiary i powiedział, że jeżeli cukry na czczo nie przekraczają 110 to insuliny nie da a dalej dieta ma być. Przez 3 tyg tylko dwa razy miałam cukier na czczo poniżej 90 🤷

Dobrze ze nie tylko mój lekarz nie dał mi insuliny. Bo wczoraj zaczęłam się zastanawiać czy aby mam dobrego lekarza skoro Dziewczyny mając cukry powyżej 90 mają insulinę. Każdy lekarz inaczej tylko człowiek laik głupieje przy tym wszystkim. Dzisiaj mi przyszła dieta od dietetyka zobaczymy czy coś pomoże. Dietetyczka mi powiedziała że za uboga kalorycznie miałam kolację i stąd te cukry też mogą być. Zobaczymy czy jedząc zgodnie z wytycznymi dietetyka uda mi się cukry obniżyć.

• Bożena Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2024, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula2 wrote:
    Dobrze ze nie tylko mój lekarz nie dał mi insuliny. Bo wczoraj zaczęłam się zastanawiać czy aby mam dobrego lekarza skoro Dziewczyny mając cukry powyżej 90 mają insulinę. Każdy lekarz inaczej tylko człowiek laik głupieje przy tym wszystkim. Dzisiaj mi przyszła dieta od dietetyka zobaczymy czy coś pomoże. Dietetyczka mi powiedziała że za uboga kalorycznie miałam kolację i stąd te cukry też mogą być. Zobaczymy czy jedząc zgodnie z wytycznymi dietetyka uda mi się cukry obniżyć.
    No właśnie, co lekarz to inne podejście, ja miałam max 96 a w większości 91/93 i już dostałam insulinę. Nawet gadania nie było, zle cukry i koniec:( teraz też się stresuje bo się pochorowałam a dziś cukier 96 😭😭

• Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2024, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety żadnej konkretnej diety nie dostałam, zapytał tylko co jem, czy zdarzyło mi się ,,zgrzeszyć" i tyle w temacie. Ostatecznie jednak za tydzień jadę na pobranie krwi i za dwa tygodnie na zaplanowana wizytę.

• Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2024, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula2 wrote:

A powiesz o której godzinie jesz ostatni posiłek i co konkretnie? Ja kolację jem o 19, później jogurt naturalny i ostatnio jak zjadłam około 00.30 dwie kromki pieczywa IG z samym masłem (flora) to rano właśnie miałam cukier poniżej 90. Będę się tego teraz trzymać i zobaczę czy na dłuższą mete się to sprawdzi.

• Anula2 Koleżanka

Wysłany: 2 lutego 2024, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga37/ wrote:
    A powiesz o której godzinie jesz ostatni posiłek i co konkretnie? Ja kolację jem o 19, później jogurt naturalny i ostatnio jak zjadłam około 00.30 dwie kromki pieczywa IG z samym masłem (flora) to rano właśnie miałam cukier poniżej 90. Będę się tego teraz trzymać i zobaczę czy na dłuższą mete się to sprawdzi.

Do tej pory jadłam o 22 kanapkę z wędlina i jakimś warzywem. Ale dietetyczka zaproponowała żeby jeść kolację 20-20.30 i zobaczyć. Gdyby nie zadziałało to jako nocny posiłek można zjeść kromkę chleba 40g + wędlinę/ twaróg/jajko/ser gouda/mozzarella + kawałek warzywa. Lub jogurt naturalny + 2 łyżki płatków owsianych.

• Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 2 lutego 2024, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój diabetolog też właśnie mówił o tych nocnych posiłkach ale przed pobraniem krwi mam zjeść jogurt najpóźniej o 21 i do rana już nic, kanapkę mam zabrać i zjeść zaraz po pobraniu. Obawiam się jaki cukier wyjdzie po takiej długiej przerwie.

• Anula2 Koleżanka

Wysłany: 2 lutego 2024, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie u mnie długa przerwa słabo się sprawdza. Wczoraj o 18 zjadłam obiadokolacje i jak poszłam usypiać młodego to zasnęłam z nim po 20 🙈w nocy miałam 2 pobudki na karmienie i rano jak wstałam po 10 godzinach od położenia się to miałam cukier 96. Ciąża powinna być radosnym czasem a ja cały czas się martwię a to o badania a to teraz te cukry :(

• Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 2 lutego 2024, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, też tak mam. Dzisiaj wstałam rano i cukier 92 więc niby jeszcze w normie ale starsza nie domagała się mleka w nocy więc nie wstawałam. O wynikach lepiej nie mówić, wczoraj minęły 3 tyg jak miałam badanie prenatalne USG + krew na pappe jednego dnia i do dzisiaj nie ma wyników. Jutro zaczynam 16tydzien.

• Bożena Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2024, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga37/ wrote:
    Dokładnie, też tak mam. Dzisiaj wstałam rano i cukier 92 więc niby jeszcze w normie ale starsza nie domagała się mleka w nocy więc nie wstawałam. O wynikach lepiej nie mówić, wczoraj minęły 3 tyg jak miałam badanie prenatalne USG + krew na pappe jednego dnia i do dzisiaj nie ma wyników. Jutro zaczynam 16tydzien.

Nie martw się, może w przyszłym tygodniu będą, a jak nie to może zadzwoń do nich?

• Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 2 lutego 2024, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzwoniłam już w zeszły piątek i miały być po 14 dniach roboczych, zadzwoniłam wczoraj bo te 14 dni minęło i nadal brak a miały być w tym tygodniu. Prawdopodobnie jakieś opóźnienie ale nie podali z jakiego powodu. Pytałam na innym forum dziewczyny, które miały badania w podobnym terminie i już dawno dostały po tygodniu czy dwóch. Nic tylko się załamać.

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2024, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga37/ wrote:
    Aga u mnie było podobnie. Tylko ja dostałam info po usg że jak w ciągu 2 tyg. nie będzie od nich znaku to znaczy że wszystko jest w normie i nie trzeba odbierać nawet tych wyników (można przy połówkowym), a tu nagle minęło chyba 3,5 tyg. i dostałam od nich maila z wynikami zaszyfrowanymi hasłem, a ja hasła nie miałam. Zestresowałam się strasznie, a okazało się że chodzi po prostu o włączenie acardu na ryzyko rzucawki, przy czym ja następnego dnia już właśnie kończyłam 16 tc, a powinno się zacząć branie acardu przed 16 tc. Później widziałam że te wyniki były dużo wcześniej (była data), tylko nikt się nie pofatygował żeby mnie poinformować, także też ze mną w kulki polecieli :/

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2024, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to też ładnie Cię załatwili niema co. Ja dzwoniłam więc gdyby wyniki były to chyba by powiedzieli bo wiadomo tutaj się czas liczy. Ja miałam zapewnienie, że lekarz będzie za dwa tyg po badaniach i na pewno zadzwonią dopiero wyślą wyniki. Teraz kolejny weekend i nadal nie wiem jakie ryzyka choć USG wyszło dobrze. Gin prowadząca też pytała o to i kazała pogonić.

‹‹ 26 27 28 29 30 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ