Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Katalonia wrote:Jeszcze się z wami podzielę tym że mierze libra na czczo (na łóżku) i jest 96- myślę sobie że średnio ta insulina działa. Za godzinę znowu mierze ( na łóżku, spalam dalej) a tu 76. Wstałam i zmierzyłam glukometrem i było 85....
Może rano będę jeszcze się kluc aby sprawdzić cukier na czczo bo od tego zależą dawki insuliny...
Ja sprawdzam też glukometrem żeby mieć pewność jaki jest cukier🙂Ilo32 -
Anula2 wrote:Dziewczyny a macie może jakiś sprawdzony przepis na jakieś ciasto które możemy jeść? Dużo tego w necie ale nie wiadomo który wybrac
Generalnie dużo przepisów nie tylko „na słodko” i sporo testowałam na sobie i cukry były ok 🙂
-
Dziewczyny czy u Was też zdarzały się takie sytuacje, że mimo zwiększenia dawki insuliny na noc cukier na czczo był powyżej 90? Wczoraj zwiększyłam o 1 jednostkę bo przez 3 dni powyżej 90 i dzisiaj rano znowu 93…nie wiem już co o tym wszystkim myśleć, cała jestem w stresie bo mam wrażenie że ta insulina na mnie „nie działa”. Tylko przez pierwsze 4 dni jak zaczęłam wstrzykiwać insulinę wyniki były ok a tak to ciągle powyżej 90. 😒
-
Natkamatka wrote:Dziewczyny czy u Was też zdarzały się takie sytuacje, że mimo zwiększenia dawki insuliny na noc cukier na czczo był powyżej 90? Wczoraj zwiększyłam o 1 jednostkę bo przez 3 dni powyżej 90 i dzisiaj rano znowu 93…nie wiem już co o tym wszystkim myśleć, cała jestem w stresie bo mam wrażenie że ta insulina na mnie „nie działa”. Tylko przez pierwsze 4 dni jak zaczęłam wstrzykiwać insulinę wyniki były ok a tak to ciągle powyżej 90. 😒
Spokojnie, wiem, że to jest bardzo stresujące, ja zaczynałam od 4 j a mam już 11 w krótkim czasie bo to trwało 3 tygodnie 😬 od poniedziałku nie podniosłam żadnej dawki i mam nadzieję, że tak zostanie 🫣 też tak miałam jak Ty, naprawdę samą dietą ciężko uregulować cukry na czczo 😬 ja dodałam od siebie jeszcze dodatkowo dużo ruchu pada czy jest mróz idę na spacer, po żadnym posiłku nie leżę nawet jak mi się bardzo chce spać, jem prawo pod godzinę 6 posiłków dziennie bo ja już pierwszy mam o 6:30 a i jeszcze staram się trzymać w nocy 8 godzin przerwy od kolacji do śniadania. Może jedz coś innego na ostatnią kolacje?Ilo32 -
Ilo32 wrote:Spokojnie, wiem, że to jest bardzo stresujące, ja zaczynałam od 4 j a mam już 11 w krótkim czasie bo to trwało 3 tygodnie 😬 od poniedziałku nie podniosłam żadnej dawki i mam nadzieję, że tak zostanie 🫣 też tak miałam jak Ty, naprawdę samą dietą ciężko uregulować cukry na czczo 😬 ja dodałam od siebie jeszcze dodatkowo dużo ruchu pada czy jest mróz idę na spacer, po żadnym posiłku nie leżę nawet jak mi się bardzo chce spać, jem prawo pod godzinę 6 posiłków dziennie bo ja już pierwszy mam o 6:30 a i jeszcze staram się trzymać w nocy 8 godzin przerwy od kolacji do śniadania. Może jedz coś innego na ostatnią kolacje?
-
Natkamatka wrote:Kurczę ja na kolację jadam kanapki z warzywami i zawsze było ok. Bardziej chodzi mi o to że w moich cukrach na czczo nie ma różnicy jak nie brałam insuliny a jak biorę. Tylko tak jak pisałam wcześniej przez pierwsze 4 dni było ok…też się staram w miarę możliwości ruszać, wiadomo że nie zawsze się uda ale nie jestem raczej z tych „leżących” osób. We wtorek mam wizytę u diabetolog, może mi coś doradzi albo podpowie w kwestii tej insuliny 😔Ilo32
-
Natkamatka wrote:Kurczę ja na kolację jadam kanapki z warzywami i zawsze było ok. Bardziej chodzi mi o to że w moich cukrach na czczo nie ma różnicy jak nie brałam insuliny a jak biorę. Tylko tak jak pisałam wcześniej przez pierwsze 4 dni było ok…też się staram w miarę możliwości ruszać, wiadomo że nie zawsze się uda ale nie jestem raczej z tych „leżących” osób. We wtorek mam wizytę u diabetolog, może mi coś doradzi albo podpowie w kwestii tej insuliny 😔
-
Anula2 wrote:Dziewczyny a macie może jakiś sprawdzony przepis na jakieś ciasto które możemy jeść? Dużo tego w necie ale nie wiadomo który wybrac
Ilo32, Mira000 lubią tę wiadomość
-
Zrobię taki offtop - miałam dzisiaj takie piękne cukry po płatkach owsianych z bananem + dostałam pochwałę od diabetologa że te cukry mam bardzo dobre, że chyba zrobię tą szarlotkę pełnoziarnistą. Ale najbardziej to mam ochotę na czekoladę mleczną, ło jezu, ile bym dała 😂 Jeszcze zastanawiam się nad jogurtowymi pączkami z kawałkiem gorzkiej czekolady w środku na tłusty czwartek 😍
Bożena lubi tę wiadomość
Ja 31, on 34
marzec 2021 - start starań
wrzesień 2022 - HBA 32%
[suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
20.03.2024 r. - chłopak
-
Ilo32 wrote:Natkamatka jak Twoje cukry na czczo?
-
Mira000 wrote:Zrobię taki offtop - miałam dzisiaj takie piękne cukry po płatkach owsianych z bananem + dostałam pochwałę od diabetologa że te cukry mam bardzo dobre, że chyba zrobię tą szarlotkę pełnoziarnistą. Ale najbardziej to mam ochotę na czekoladę mleczną, ło jezu, ile bym dała 😂 Jeszcze zastanawiam się nad jogurtowymi pączkami z kawałkiem gorzkiej czekolady w środku na tłusty czwartek 😍
Super, że masz cukry dobre👍 ja od poniedziałku do niedzieli rana cukry miałam spoko ale w sobotę o 18 zjadłam dwie łyżki kociołka dodam, że był bardzo chudy🤭 i rano cukier... glukometr pokazał 96 a libra 106 a dzisiaj rano libra pokazała 89 za minutę 91 a glukometr 96🫣 i tak się zastanawiam czy brać jedną jednostkę więcej insuliny 🤔Mira ja tam już jak mnie skręca to zjem jednego cukierka po obiedzie ale to jest raz na 2 tygodnie, tylko że ja cukry po posiłku mam dobre... Od jutra jestem na diecie od dietetyczki zobaczę jak to będzie 🫣 ja jak wchodzę do sklepu to patrzę na słodycze jak głupia 🤣Ilo32 -
Hej dziewczyny, co tam u Was? Natka jak po wizycie? Ja teraz co podam insulinę to kropla krwi wypływa. Ja dzisiaj cukier o 5 rano mam 100 a o 7.30 jak wstaję to 86, wiec niby nie zwiększam insuliny. W tych godzinach 3-4 mam koło 100- i nie wiem czy to dobry, może powinno być już do 90 (?)Pierworodna 2017
Termin porodu synka 25.04.2024 -
Natkamatka wrote:Jestem teraz na 6 j. insuliny na noc i wczoraj 89 a dziś 86. Tylko nie wiem czy to się nie wzięło stąd, że mierzyłam dosyć późno, tzn ok. 8:30 bo tak mogłam sobie pozwolić dłużej pospać. I już kiedyś zauważyłam że im później mierze tym te cukry mam niższe. Pewnie gdybym zmierzyła szybciej to byłyby powyżej 90. 🤷♀️ Jutro mam wizytę u diabetologa, zobaczymy co mi powie.
To masz dobre cukry jeśli masz 86-89🙂 zobaczysz co Ci lekarz powie🙂Ilo32 -
Cześć Dziewczyny! Ja już po wizycie, dzisiaj jakoś tak szybko i bez większego skupienia, ale lekarka miała bardzo duże opóźnienie może stąd ten „pośpiech”. Mam zwiększyć dawkę insuliny do 8 j. (Teraz mam 6 j.) bo dziś cukry znowu powyżej 90. Powiedziała, że tak może być że będę musiała zwiększać i że to normalne. Byłam też dziś na pobraniu krwi i mam lekko zaniżone czerwone krwinki, już się zaczynam stresować czy to nie niedokrwistość bo już kiedyś miałam z niedoboru żelaza. Wiecie jak jest, zobaczysz wyniki i już się stresujesz…zdecydowałam się na Librę póki co na 2 miesiące, ale niestety bez żadnego przeszkolenia więc lekarka powiedziała że albo mam się kontaktować z przedstawicielem (dała mi numer) albo założyć sama, bo to nie jest trudne, a są filmiki w internecie itp. Zakładałyście sensor same czy ktoś Wam zakładał? 🤔
-
Natkamatka wrote:Cześć Dziewczyny! Ja już po wizycie, dzisiaj jakoś tak szybko i bez większego skupienia, ale lekarka miała bardzo duże opóźnienie może stąd ten „pośpiech”. Mam zwiększyć dawkę insuliny do 8 j. (Teraz mam 6 j.) bo dziś cukry znowu powyżej 90. Powiedziała, że tak może być że będę musiała zwiększać i że to normalne. Byłam też dziś na pobraniu krwi i mam lekko zaniżone czerwone krwinki, już się zaczynam stresować czy to nie niedokrwistość bo już kiedyś miałam z niedoboru żelaza. Wiecie jak jest, zobaczysz wyniki i już się stresujesz…zdecydowałam się na Librę póki co na 2 miesiące, ale niestety bez żadnego przeszkolenia więc lekarka powiedziała że albo mam się kontaktować z przedstawicielem (dała mi numer) albo założyć sama, bo to nie jest trudne, a są filmiki w internecie itp. Zakładałyście sensor same czy ktoś Wam zakładał? 🤔
Nie stresuj się na zapas bo cukrzyca nie lubi stresu🙂 który u Ciebie tydzień? Serio masz sobie sama założyć? Pielęgniarka w poradni powinna to zrobić.... Mi tam Pani wszystko wytłumaczyła i połączyła się z gabinetem tak żeby lekarz miał podgląd...Ilo32 -
Natkamatka wrote:Cześć Dziewczyny! Ja już po wizycie, dzisiaj jakoś tak szybko i bez większego skupienia, ale lekarka miała bardzo duże opóźnienie może stąd ten „pośpiech”. Mam zwiększyć dawkę insuliny do 8 j. (Teraz mam 6 j.) bo dziś cukry znowu powyżej 90. Powiedziała, że tak może być że będę musiała zwiększać i że to normalne. Byłam też dziś na pobraniu krwi i mam lekko zaniżone czerwone krwinki, już się zaczynam stresować czy to nie niedokrwistość bo już kiedyś miałam z niedoboru żelaza. Wiecie jak jest, zobaczysz wyniki i już się stresujesz…zdecydowałam się na Librę póki co na 2 miesiące, ale niestety bez żadnego przeszkolenia więc lekarka powiedziała że albo mam się kontaktować z przedstawicielem (dała mi numer) albo założyć sama, bo to nie jest trudne, a są filmiki w internecie itp. Zakładałyście sensor same czy ktoś Wam zakładał? 🤔Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
[suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Katalonia wrote:Hej dziewczyny, co tam u Was? Natka jak po wizycie? Ja teraz co podam insulinę to kropla krwi wypływa. Ja dzisiaj cukier o 5 rano mam 100 a o 7.30 jak wstaję to 86, wiec niby nie zwiększam insuliny. W tych godzinach 3-4 mam koło 100- i nie wiem czy to dobry, może powinno być już do 90 (?)Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Ilo32 wrote:Nie stresuj się na zapas bo cukrzyca nie lubi stresu🙂 który u Ciebie tydzień? Serio masz sobie sama założyć? Pielęgniarka w poradni powinna to zrobić.... Mi tam Pani wszystko wytłumaczyła i połączyła się z gabinetem tak żeby lekarz miał podgląd...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2024, 16:12