X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Ilo32 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2024, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalonia wrote:
    Jeszcze się z wami podzielę tym że mierze libra na czczo (na łóżku) i jest 96- myślę sobie że średnio ta insulina działa. Za godzinę znowu mierze ( na łóżku, spalam dalej) a tu 76. Wstałam i zmierzyłam glukometrem i było 85....
    Może rano będę jeszcze się kluc aby sprawdzić cukier na czczo bo od tego zależą dawki insuliny...

Ja sprawdzam też glukometrem żeby mieć pewność jaki jest cukier🙂

Ilo32
  • Natkamatka Znajoma

Wysłany: 26 stycznia 2024, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula2 wrote:
    Dziewczyny a macie może jakiś sprawdzony przepis na jakieś ciasto które możemy jeść? Dużo tego w necie ale nie wiadomo który wybrac
    Ja robiłam na święta ciasto kawowo-kokosowe bez pieczenia, którego przepis znalazłam na koncie na instagramie cukrzyca_w_dwupaku
    Generalnie dużo przepisów nie tylko „na słodko” i sporo testowałam na sobie i cukry były ok 🙂

• Natkamatka Znajoma

Wysłany: 27 stycznia 2024, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy u Was też zdarzały się takie sytuacje, że mimo zwiększenia dawki insuliny na noc cukier na czczo był powyżej 90? Wczoraj zwiększyłam o 1 jednostkę bo przez 3 dni powyżej 90 i dzisiaj rano znowu 93…nie wiem już co o tym wszystkim myśleć, cała jestem w stresie bo mam wrażenie że ta insulina na mnie „nie działa”. Tylko przez pierwsze 4 dni jak zaczęłam wstrzykiwać insulinę wyniki były ok a tak to ciągle powyżej 90. 😒

• Ilo32 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2024, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natkamatka wrote:
    Dziewczyny czy u Was też zdarzały się takie sytuacje, że mimo zwiększenia dawki insuliny na noc cukier na czczo był powyżej 90? Wczoraj zwiększyłam o 1 jednostkę bo przez 3 dni powyżej 90 i dzisiaj rano znowu 93…nie wiem już co o tym wszystkim myśleć, cała jestem w stresie bo mam wrażenie że ta insulina na mnie „nie działa”. Tylko przez pierwsze 4 dni jak zaczęłam wstrzykiwać insulinę wyniki były ok a tak to ciągle powyżej 90. 😒

Spokojnie, wiem, że to jest bardzo stresujące, ja zaczynałam od 4 j a mam już 11 w krótkim czasie bo to trwało 3 tygodnie 😬 od poniedziałku nie podniosłam żadnej dawki i mam nadzieję, że tak zostanie 🫣 też tak miałam jak Ty, naprawdę samą dietą ciężko uregulować cukry na czczo 😬 ja dodałam od siebie jeszcze dodatkowo dużo ruchu pada czy jest mróz idę na spacer, po żadnym posiłku nie leżę nawet jak mi się bardzo chce spać, jem prawo pod godzinę 6 posiłków dziennie bo ja już pierwszy mam o 6:30 a i jeszcze staram się trzymać w nocy 8 godzin przerwy od kolacji do śniadania. Może jedz coś innego na ostatnią kolacje?

Ilo32
  • Natkamatka Znajoma

Wysłany: 27 stycznia 2024, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilo32 wrote:
    Spokojnie, wiem, że to jest bardzo stresujące, ja zaczynałam od 4 j a mam już 11 w krótkim czasie bo to trwało 3 tygodnie 😬 od poniedziałku nie podniosłam żadnej dawki i mam nadzieję, że tak zostanie 🫣 też tak miałam jak Ty, naprawdę samą dietą ciężko uregulować cukry na czczo 😬 ja dodałam od siebie jeszcze dodatkowo dużo ruchu pada czy jest mróz idę na spacer, po żadnym posiłku nie leżę nawet jak mi się bardzo chce spać, jem prawo pod godzinę 6 posiłków dziennie bo ja już pierwszy mam o 6:30 a i jeszcze staram się trzymać w nocy 8 godzin przerwy od kolacji do śniadania. Może jedz coś innego na ostatnią kolacje?
    Kurczę ja na kolację jadam kanapki z warzywami i zawsze było ok. Bardziej chodzi mi o to że w moich cukrach na czczo nie ma różnicy jak nie brałam insuliny a jak biorę. Tylko tak jak pisałam wcześniej przez pierwsze 4 dni było ok…też się staram w miarę możliwości ruszać, wiadomo że nie zawsze się uda ale nie jestem raczej z tych „leżących” osób. We wtorek mam wizytę u diabetolog, może mi coś doradzi albo podpowie w kwestii tej insuliny 😔

• Ilo32 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2024, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natkamatka wrote:
    Kurczę ja na kolację jadam kanapki z warzywami i zawsze było ok. Bardziej chodzi mi o to że w moich cukrach na czczo nie ma różnicy jak nie brałam insuliny a jak biorę. Tylko tak jak pisałam wcześniej przez pierwsze 4 dni było ok…też się staram w miarę możliwości ruszać, wiadomo że nie zawsze się uda ale nie jestem raczej z tych „leżących” osób. We wtorek mam wizytę u diabetolog, może mi coś doradzi albo podpowie w kwestii tej insuliny 😔
    Myślę, że będziesz musiała podnieść insulinę tak żeby działa, tak mi moją mówiła bo ja co chwilę dzwoniłam i pytałam czy to normalne🫣

Ilo32
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2024, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natkamatka wrote:
    Myślę że trzeba zwiększyć dawkę... I pewnie to powie lekarz, tak to niestety działa:(

• Bożena Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2024, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula2 wrote:
    Dziewczyny a macie może jakiś sprawdzony przepis na jakieś ciasto które możemy jeść? Dużo tego w necie ale nie wiadomo który wybrac
    Ja robiłam zwykle najzwyklejsze drożdżowe tylko cukier zastepowalam erytrolem a mąkę zwykła pełnoziarnistą:) inne w smaku ale pycha 🤭 robiłam pierniczki na święta, blok czekoladowy, szarlotkę też na mące pełnoziarnistej. Mam jeszcze przepis na krem karpatkowy ale muszę z ciastem pomyśleć jak zrobić i popróbować tylko narazie nie mam siły na to :) ogólnie można eksperymentować, zastępując zwykła mąkę pełnoziarnistą no i wiadomo inny odpowiednik cukru. Babeczki, serniczki też tak się da zrobić :) ba nawet robiłam chipsy z tortilli pełnoziarnistej i cukier też miałam w normie.

Ilo32, Mira000 lubią tę wiadomość

• Ilo32 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2024, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natkamatka jak Twoje cukry na czczo?

Ilo32
  • Mira000 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2024, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobię taki offtop - miałam dzisiaj takie piękne cukry po płatkach owsianych z bananem + dostałam pochwałę od diabetologa że te cukry mam bardzo dobre, że chyba zrobię tą szarlotkę pełnoziarnistą. Ale najbardziej to mam ochotę na czekoladę mleczną, ło jezu, ile bym dała 😂 Jeszcze zastanawiam się nad jogurtowymi pączkami z kawałkiem gorzkiej czekolady w środku na tłusty czwartek 😍

Bożena lubi tę wiadomość

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Natkamatka Znajoma

Wysłany: 29 stycznia 2024, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilo32 wrote:
    Natkamatka jak Twoje cukry na czczo?
    Jestem teraz na 6 j. insuliny na noc i wczoraj 89 a dziś 86. Tylko nie wiem czy to się nie wzięło stąd, że mierzyłam dosyć późno, tzn ok. 8:30 bo tak mogłam sobie pozwolić dłużej pospać. I już kiedyś zauważyłam że im później mierze tym te cukry mam niższe. Pewnie gdybym zmierzyła szybciej to byłyby powyżej 90. 🤷‍♀️ Jutro mam wizytę u diabetologa, zobaczymy co mi powie.

• Ilo32 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2024, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    Zrobię taki offtop - miałam dzisiaj takie piękne cukry po płatkach owsianych z bananem + dostałam pochwałę od diabetologa że te cukry mam bardzo dobre, że chyba zrobię tą szarlotkę pełnoziarnistą. Ale najbardziej to mam ochotę na czekoladę mleczną, ło jezu, ile bym dała 😂 Jeszcze zastanawiam się nad jogurtowymi pączkami z kawałkiem gorzkiej czekolady w środku na tłusty czwartek 😍

Super, że masz cukry dobre👍 ja od poniedziałku do niedzieli rana cukry miałam spoko ale w sobotę o 18 zjadłam dwie łyżki kociołka dodam, że był bardzo chudy🤭 i rano cukier... glukometr pokazał 96 a libra 106 a dzisiaj rano libra pokazała 89 za minutę 91 a glukometr 96🫣 i tak się zastanawiam czy brać jedną jednostkę więcej insuliny 🤔Mira ja tam już jak mnie skręca to zjem jednego cukierka po obiedzie ale to jest raz na 2 tygodnie, tylko że ja cukry po posiłku mam dobre... Od jutra jestem na diecie od dietetyczki zobaczę jak to będzie 🫣 ja jak wchodzę do sklepu to patrzę na słodycze jak głupia 🤣

Ilo32
  • Katalonia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2024, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, co tam u Was? Natka jak po wizycie? Ja teraz co podam insulinę to kropla krwi wypływa. Ja dzisiaj cukier o 5 rano mam 100 a o 7.30 jak wstaję to 86, wiec niby nie zwiększam insuliny. W tych godzinach 3-4 mam koło 100- i nie wiem czy to dobry, może powinno być już do 90 (?)

Pierworodna 2017

Termin porodu synka 25.04.2024
  • Ilo32 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2024, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natkamatka wrote:
    Jestem teraz na 6 j. insuliny na noc i wczoraj 89 a dziś 86. Tylko nie wiem czy to się nie wzięło stąd, że mierzyłam dosyć późno, tzn ok. 8:30 bo tak mogłam sobie pozwolić dłużej pospać. I już kiedyś zauważyłam że im później mierze tym te cukry mam niższe. Pewnie gdybym zmierzyła szybciej to byłyby powyżej 90. 🤷‍♀️ Jutro mam wizytę u diabetologa, zobaczymy co mi powie.

To masz dobre cukry jeśli masz 86-89🙂 zobaczysz co Ci lekarz powie🙂

Ilo32
  • Ilo32 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2024, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też raz na jakiś czas wypływa krew, spokojnie to nic złego się nie dzieje 😉 ja dzisiaj rano jak otworzyłam oczy libra pokazała 88 a za chwilę jak podniosłam głowę 96 a po chwili już 100 ...... I być tu mądra 🤷

Ilo32
  • Natkamatka Znajoma

Wysłany: 30 stycznia 2024, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny! Ja już po wizycie, dzisiaj jakoś tak szybko i bez większego skupienia, ale lekarka miała bardzo duże opóźnienie może stąd ten „pośpiech”. Mam zwiększyć dawkę insuliny do 8 j. (Teraz mam 6 j.) bo dziś cukry znowu powyżej 90. Powiedziała, że tak może być że będę musiała zwiększać i że to normalne. Byłam też dziś na pobraniu krwi i mam lekko zaniżone czerwone krwinki, już się zaczynam stresować czy to nie niedokrwistość bo już kiedyś miałam z niedoboru żelaza. Wiecie jak jest, zobaczysz wyniki i już się stresujesz…zdecydowałam się na Librę póki co na 2 miesiące, ale niestety bez żadnego przeszkolenia więc lekarka powiedziała że albo mam się kontaktować z przedstawicielem (dała mi numer) albo założyć sama, bo to nie jest trudne, a są filmiki w internecie itp. Zakładałyście sensor same czy ktoś Wam zakładał? 🤔

• Ilo32 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2024, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natkamatka wrote:
    Cześć Dziewczyny! Ja już po wizycie, dzisiaj jakoś tak szybko i bez większego skupienia, ale lekarka miała bardzo duże opóźnienie może stąd ten „pośpiech”. Mam zwiększyć dawkę insuliny do 8 j. (Teraz mam 6 j.) bo dziś cukry znowu powyżej 90. Powiedziała, że tak może być że będę musiała zwiększać i że to normalne. Byłam też dziś na pobraniu krwi i mam lekko zaniżone czerwone krwinki, już się zaczynam stresować czy to nie niedokrwistość bo już kiedyś miałam z niedoboru żelaza. Wiecie jak jest, zobaczysz wyniki i już się stresujesz…zdecydowałam się na Librę póki co na 2 miesiące, ale niestety bez żadnego przeszkolenia więc lekarka powiedziała że albo mam się kontaktować z przedstawicielem (dała mi numer) albo założyć sama, bo to nie jest trudne, a są filmiki w internecie itp. Zakładałyście sensor same czy ktoś Wam zakładał? 🤔

Nie stresuj się na zapas bo cukrzyca nie lubi stresu🙂 który u Ciebie tydzień? Serio masz sobie sama założyć? Pielęgniarka w poradni powinna to zrobić.... Mi tam Pani wszystko wytłumaczyła i połączyła się z gabinetem tak żeby lekarz miał podgląd...

Ilo32
  • Mira000 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2024, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natkamatka wrote:
    Nie martw się, ja prawie od początku ciąży mam anemię i jakoś z nią żyję. Na szczęście dieta bogata w mięso nie wyklucza się z cukrzycą :)

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Mira000 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2024, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalonia wrote:
    Hej dziewczyny, co tam u Was? Natka jak po wizycie? Ja teraz co podam insulinę to kropla krwi wypływa. Ja dzisiaj cukier o 5 rano mam 100 a o 7.30 jak wstaję to 86, wiec niby nie zwiększam insuliny. W tych godzinach 3-4 mam koło 100- i nie wiem czy to dobry, może powinno być już do 90 (?)
    Przez całą noc powinnaś mieć poniżej 90. Mi lekarz powiedział żeby zbadać sobie w nocy raz na jakiś czas, ale na razie to ja śpię, jak kiedyś będę musiała wstać na siku to to zrobię 😆

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Natkamatka Znajoma

Wysłany: 30 stycznia 2024, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilo32 wrote:
    Nie stresuj się na zapas bo cukrzyca nie lubi stresu🙂 który u Ciebie tydzień? Serio masz sobie sama założyć? Pielęgniarka w poradni powinna to zrobić.... Mi tam Pani wszystko wytłumaczyła i połączyła się z gabinetem tak żeby lekarz miał podgląd...
    Aktualnie 17 tc. Pielęgniarka w poradni mi powiedziała, że one nie są przeszkolone. Może dlatego dostałam numer do przedstawiciela, bo on przeprowadza takie szkolenie wstępne. Wiecie, pewnie co przychodnia to inne wytyczne, już nie wnikam. Ale nie wiedziałam że z tą librą to jest takie zamieszanie 🙈 myślałam, że to można normalnie w aptece kupić a tu się okazuje że w aptekach nie ma? Zamawiałyście przez internet? Zanim ja się z tym uporam to połowa lutego pewnie minie 🤦‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2024, 16:12

‹‹ 24 25 26 27 28 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ