X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Ilo32 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    Też tak miałam, ale jak używałam jakiegoś kiepskiego glukometru od rodziców - glukometr pokazywał mi 86, a z labo miałam wynik 72. Teraz mam glukometr od diabetologa i pokazuje mi poranne cukry np. 76, 77, więc wg mnie to są wiarygodne wyniki. Dzisiaj właśnie miałam konsultację z diabetologiem, który powiedział że mam ładne cukry, więc jest dobrej myśli że tak dotrzymamy do końca ciąży i na razie mogę sama się kontrolować i nie przyjeżdżać na wizytę. Gdyby coś się działo to mam po prostu przyjechać bez zapisu :D
    Mira ja mam dobry glukometr i ostatnio wzięłam z apteki drugi taki sam i na dwóch tak samo pokazuje🙂, teraz mam libre i patrzę na czczo i na sensor i paski więc wynik jest prawie podobny różnica minimalna. Wczoraj byłam jeszcze u dietetyka powiedziała Pani, że mam bardzo dobrą dietę i tylko małe poprawki wprowadzi, będę spokojniejsza, że zrobiłam wszystko żeby było tak jak trzeba z dietą. Z tego co pamiętam to Ty miałaś problem z cukrem po jedzeniu?

Ilo32
  • Mira000 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilo32 wrote:
    Mira ja mam dobry glukometr i ostatnio wzięłam z apteki drugi taki sam i na dwóch tak samo pokazuje🙂, teraz mam libre i patrzę na czczo i na sensor i paski więc wynik jest prawie podobny różnica minimalna. Wczoraj byłam jeszcze u dietetyka powiedziała Pani, że mam bardzo dobrą dietę i tylko małe poprawki wprowadzi, będę spokojniejsza, że zrobiłam wszystko żeby było tak jak trzeba z dietą. Z tego co pamiętam to Ty miałaś problem z cukrem po jedzeniu?
    Tak, u mnie był problem po jedzeniu. Mam wrażenie że po pierwszym miesiącu detoksu cukrowego, kiedy się napłakałam nad tymi cukrami, teraz jest naprawdę spoko. Teraz nawet jak mi się zdarzy zjeść ziemniaka na obiad albo trochę nabiału rano to wynik jest dobry, bo wcześniej było kiepsko :D

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Ilo32 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    Tak, u mnie był problem po jedzeniu. Mam wrażenie że po pierwszym miesiącu detoksu cukrowego, kiedy się napłakałam nad tymi cukrami, teraz jest naprawdę spoko. Teraz nawet jak mi się zdarzy zjeść ziemniaka na obiad albo trochę nabiału rano to wynik jest dobry, bo wcześniej było kiepsko :D

No to super, ja mam zawsze stresa jak mierze glukometrem rano na czczo 😬 wiem, że też dieta jest ważna, ale na czczo dochodzą inne czynniki i ciężko zbić ten cukier 😬 ja tylko mam nadzieję,.że moje cukry na czczo nie przekroczą 100🫣

Ilo32
  • Katalonia Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakie macie cukry przed posiłkami, czyli po około 2-3 godzinach? Spadają Wam poniżej 90?

Pierworodna 2017

Termin porodu synka 25.04.2024
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilo32 wrote:
    No to super, ja mam zawsze stresa jak mierze glukometrem rano na czczo 😬 wiem, że też dieta jest ważna, ale na czczo dochodzą inne czynniki i ciężko zbić ten cukier 😬 ja tylko mam nadzieję,.że moje cukry na czczo nie przekroczą 100🫣
    Oj ciągły strach to i ja mam 🤦🙈 ale to chyba nie minie. Cały czas powtarzam sobie żeby wyluzować a i tak rano obawa jest 🤔 ostatnio jakoś miałam chyba gorsza partie pasków, już końcówka z pojemnika bo co pasek wzięłam to błąd pomiaru i błąd pomiaru... Tak 4 razy miałam pod rząd jeszcze z cukrem na czczo 🤦 myślałam że się popłaczę normalnie, wzięłam nowe pudełko i cukier 81 .... Ale co się nerw najadłam to moje

• Bożena Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalonia wrote:
    Dziewczyny jakie macie cukry przed posiłkami, czyli po około 2-3 godzinach? Spadają Wam poniżej 90?
    Ja nie mierze tak. Mam mierzyć na czczo, po śniadaniu, obiedzie i kolacji. Dla siebie wyrywkowo jak zjem coś "nowego" to mierze jeszcze po 2sniadaniu , czasem po podwieczorku i sobie zapisuje w zeszycie co jadłam jakie cukry i czy mogę to jesc 🙈 ale przed posiłkami nie mierzyłam nigdy....

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalonia wrote:
    Mi się zdarzyło zmierzyć przed posiłkiem (zwykle wtedy gdy przy po poprzednim posiłku miałam przekroczenie i chciałam sprawdzić czy mogę już bezpiecznie jeść) i tak, u mnie spadają, nie raz miałam nawet niższy niż na czczo (tj. 70pare).

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Mira000 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Oj ciągły strach to i ja mam 🤦🙈 ale to chyba nie minie. Cały czas powtarzam sobie żeby wyluzować a i tak rano obawa jest 🤔 ostatnio jakoś miałam chyba gorsza partie pasków, już końcówka z pojemnika bo co pasek wzięłam to błąd pomiaru i błąd pomiaru... Tak 4 razy miałam pod rząd jeszcze z cukrem na czczo 🤦 myślałam że się popłaczę normalnie, wzięłam nowe pudełko i cukier 81 .... Ale co się nerw najadłam to moje
    To dostałam od diabetologa glukometr contour plus one i tam jest pomiar drugiej szansy - jak na pasek wleci za mało krwi to pika i masz chwilę żeby jeszcze raz przyłożyć palec i uzupełnić tą krew do badania. Super to jest, bo na początku jak się uczyłam robić pomiary to zmarnowałam mnóstwo pasków... 🙈

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    To dostałam od diabetologa glukometr contour plus one i tam jest pomiar drugiej szansy - jak na pasek wleci za mało krwi to pika i masz chwilę żeby jeszcze raz przyłożyć palec i uzupełnić tą krew do badania. Super to jest, bo na początku jak się uczyłam robić pomiary to zmarnowałam mnóstwo pasków... 🙈
    Miałam ten glukometr... Ale musiałam wymienić bo ma już 5 lat 🙈 teraz mam accu chec instant.... Ciężko nam się było zaprzyjaźnić , nie raz miałam ochotę go wyrzucić.

• Katalonia Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2024, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile po ostatnim posiłku podajecie insulinę na noc?

Pierworodna 2017

• Ilo32 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2024, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalonia wrote:

Ja biorę insulinę 21:25 i za 5 min jem kanapkę i idę spać 🙂

Ilo32
  • Ilo32 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2024, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj w nocy moja libra piszczała 🫣 miałam kilka epizodów hipoglikemii, ale czułam się dobrze... Po obserwacji 3 dni ja ją przedłużę na kolejny miesiąc

Ilo32
  • Natkamatka Znajoma

Wysłany: 26 stycznia 2024, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalonia wrote:
    Ja właśnie tego do końca nie ogarniam…czy należy po insulinie jeszcze zjeść czy już nie? Biorę o 22:00 i już później nic nie jem…

• Natkamatka Znajoma

Wysłany: 26 stycznia 2024, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już nie wiem jak to jest z tymi cukrami na czczo. Też się codziennie stresuje, a najgorsze jest to że na początku przy 4 j. było spoko albo poniżej 90 a teraz przy 5 j. mam praktycznie codziennie powyżej 90…i nie wiem czy zwiększać czy czekać, przeziębienie nie odpuszcza i tak to się kręci 😔 byłam nawet u lekarza POZ to zalecił tylko objawowo inhalacje z soli i syrop z porostu islandzkiego na kaszel…przy takich „lekach” i chorym dziecku to mam wrażenie, że szybko się nie wyleczę…ale miałam konsultację z innym diabetologiem w sprawie Libry i polecał, więc zdania są naprawdę różne. Co opinia to inna.
    Czy mierzycie cukry na czczo o stałych porach? Czy po prostu jak wstaniecie rano? I właśnie jak to jest z tym posiłkiem przed/po insulinie nocnej? O to zapomniałam zapytać diabetologa i w sumie nie wiem czy dobrze robię jak nic już po insulinie nie jem. 🤷‍♀️

• Katalonia Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2024, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilo32 wrote:
    Dzisiaj w nocy moja libra piszczała 🫣 miałam kilka epizodów hipoglikemii, ale czułam się dobrze... Po obserwacji 3 dni ja ją przedłużę na kolejny miesiąc

Mi też dzisiaj piszczala, że niby 65 ale dobrze się czułam. Zmierzyłam za 10 min i wynik 85.

Pierworodna 2017

• Katalonia Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2024, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robię tak że druga kolacją 21.30, insulina 22 i spanie. To jest insulina długo działająca więc chyba obojętne co pierwsze.

Pierworodna 2017

• Katalonia Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2024, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze się z wami podzielę tym że mierze libra na czczo (na łóżku) i jest 96- myślę sobie że średnio ta insulina działa. Za godzinę znowu mierze ( na łóżku, spalam dalej) a tu 76. Wstałam i zmierzyłam glukometrem i było 85....
    Może rano będę jeszcze się kluc aby sprawdzić cukier na czczo bo od tego zależą dawki insuliny...

Pierworodna 2017

• Bożena Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2024, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalonia wrote:
    Ja o 21.30 jem mała kanapkę a o 22 podaje insulinę:)

• Bożena Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2024, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalonia wrote:
    Jeszcze się z wami podzielę tym że mierze libra na czczo (na łóżku) i jest 96- myślę sobie że średnio ta insulina działa. Za godzinę znowu mierze ( na łóżku, spalam dalej) a tu 76. Wstałam i zmierzyłam glukometrem i było 85....
    Może rano będę jeszcze się kluc aby sprawdzić cukier na czczo bo od tego zależą dawki insuliny...
    Niby wygoda z tą libra ale różne te wyniki 🤔

• Anula2 Koleżanka

Wysłany: 26 stycznia 2024, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a macie może jakiś sprawdzony przepis na jakieś ciasto które możemy jeść? Dużo tego w necie ale nie wiadomo który wybrac

‹‹ 23 24 25 26 27 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ