Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny wiem, że nie ma refundacji 100% na libre, ale moja Pani dr dostała za darmo kilkanaście sensorów i jeden zaproponowała mi na próbę za darmo na dwa tygodnie. Miesięczne stosowanie libry kosztuję jakieś 153zl.
Faktycznie są limity na paski, a czynnikiem wpływającym jest dawkowanie jakie lekarz zapisze, są lekarze którzy piszą że mamy stosować mierzenie np 8x dziennie i wtedy może wypisać receptę na maxymalnie 120 dni to wiadomo, że tych pasków będzie więcej wypisanych na recepcie, a są lekarze którzy zalecają stosowanie 3x dziennie i automatycznie mamy mniej tych pudełek pasków na 120 dni. Jeśli chodzi o ciężarne to wiadomo, że lekarze nie chcą od razu wypisywać recept na 120 dni tylko piszą do każdej kolejnej wizyty.Ilo32 -
Mira000 wrote:Aga nic nie pomyliłaś? Po co Ci 4 opakowania pasków = 200 sztuk, jeśli masz mierzyć co 2-3 dzień? Pierwszy raz coś takiego słyszę, a o cukrzycy ciążowej naczytałam się już dużo. Ja mam dzienniczek od diabetologa i obowiązkowo mierzenie codziennie - na czczo + 3 razy po każdym z głównych posiłków + wyrywkowo po 2 śniadaniu lub podwieczorku, czyli często mierzę 5 razy dziennie.
Nie, nic nie pomyliłam, też mam dzienniczek od diabetologa i sam tyle wypisał może dlatego, że od jednej do drugiej wizyty upłynie 5 tyg. Mierze w sumie codziennie rano przed i po śniadaniu i po obiedzie i kolacji Co drugi dzień mierze też przed obiadem i kolacja. -
Ilo32 wrote:Dziewczyny wiem, że nie ma refundacji 100% na libre, ale moja Pani dr dostała za darmo kilkanaście sensorów i jeden zaproponowała mi na próbę za darmo na dwa tygodnie. Miesięczne stosowanie libry kosztuję jakieś 153zl.
Faktycznie są limity na paski, a czynnikiem wpływającym jest dawkowanie jakie lekarz zapisze, są lekarze którzy piszą że mamy stosować mierzenie np 8x dziennie i wtedy może wypisać receptę na maxymalnie 120 dni to wiadomo, że tych pasków będzie więcej wypisanych na recepcie, a są lekarze którzy zalecają stosowanie 3x dziennie i automatycznie mamy mniej tych pudełek pasków na 120 dni. Jeśli chodzi o ciężarne to wiadomo, że lekarze nie chcą od razu wypisywać recept na 120 dni tylko piszą do każdej kolejnej wizyty.
Swoją drogą fajna możliwość skorzystania z Libry przez 2 tygodnie za darmo, możesz sprawdzić jak to działa i czy się sprawdza. Oczywiście po zdecydowaniu się na refundację też można zrezygnować, ale zawsze to parę groszy w kieszeni. -
Natkamatka wrote:To miałoby sens. Lekarz POZ wypisał mi receptę na 100 szt przy dawkowaniu 5x1 czyli na 20 dni. A w międzyczasie miałam wizytę u diabetolog, która nie mogła mi wypisać kolejnej recepty, bo poprzednia była ważna, tzn nie minęło te 20 dni stosowania tych pasków. Tak ja to rozumiem. Zastanawiam się teraz, czy prosząc o kolejne paski swojego lekarza POZ, w przypadku zdecydowania się na Librę diabetolog będzie mogła mi ją przepisać, jeśli będę w okresie użytkowania pasków. Zawiłe to trochę 🙈
Swoją drogą fajna możliwość skorzystania z Libry przez 2 tygodnie za darmo, możesz sprawdzić jak to działa i czy się sprawdza. Oczywiście po zdecydowaniu się na refundację też można zrezygnować, ale zawsze to parę groszy w kieszeni.
Oni w systemie wszystko widzą 🫣 poproś swojego lekarza żeby zwiększył Ci dawkowanie na recepcie i wypisał więcej 🙂 ale w sumie z tymi lekarzami różnie bywa 🤷 mi jeszcze zostało nie całe 2 miesiące ciąży to te koszty nie są takie duże 🫣 sprawdzę przez dwa tygodnie i zobaczę jak to się ma🤔 rano jak wstaję ogarnia mnie stres jak mam mierzyć cukier 😬
Dzisiaj rano było 96 więc właśnie wjechała kolejna jednostka insuliny.Ilo32 -
Ja już mam sensor pierwsze moje odczucia są mieszane. A najlepszy hit to wczoraj rano z glukometru na czczo mój cukier 96, wczoraj rano byłam w laboratorium robiłam badanie moczu i krew więc mówię zrobię i cukier i wynik 80😯 Różnica ogromna, dziś miałam 92 z glukometru na czczo i mam zwiększyć jedną jednostkę...Ilo32
-
Ilo32 wrote:Ja już mam sensor pierwsze moje odczucia są mieszane. A najlepszy hit to wczoraj rano z glukometru na czczo mój cukier 96, wczoraj rano byłam w laboratorium robiłam badanie moczu i krew więc mówię zrobię i cukier i wynik 80😯 Różnica ogromna, dziś miałam 92 z glukometru na czczo i mam zwiększyć jedną jednostkę...
Ja też kiedyś zrobiłam z ciekawości na czczo z krwi i wynik bardzo odbiegał od tego z glukometru. Ale diabetolog powiedziała, że te różnice wynikają z tego że na glukometrze widzimy wynik z krwi włośniczkowej pobranej z opuszka palca (to jest mieszanina krwi żylnej, tętniczej i osocza) a w laboratorium pobierana jest krew żylna. Te wyniki z glukometru zawsze będą wyższe i będą się różniły, ale diabetolog bazuje na tych pomiarach z glukometru.
Słuchajcie a tak pozostając w temacie insuliny. Wiem że igle powinno zmieniać się w penie co wkłucie (tak samo jak igły w nakłuwaczu) i nie wiem ile z Was tak robi, ale mi powiedziano żeby zachować zdrowy rozsądek. I tutaj mam pytanie odnośnie „wypuszczania” tych pęcherzyków powietrza insuliny. Czy przed każdym zastrzykiem uwalniacie te 2 jednostki żeby insulina trysnęła? Czy tylko przy zmianie igły na nową? (co jest logiczne). -
Natkamatka wrote:Czy znaczne różnice masz też w odczytach z sensora a z glukometru?
Ja też kiedyś zrobiłam z ciekawości na czczo z krwi i wynik bardzo odbiegał od tego z glukometru. Ale diabetolog powiedziała, że te różnice wynikają z tego że na glukometrze widzimy wynik z krwi włośniczkowej pobranej z opuszka palca (to jest mieszanina krwi żylnej, tętniczej i osocza) a w laboratorium pobierana jest krew żylna. Te wyniki z glukometru zawsze będą wyższe i będą się różniły, ale diabetolog bazuje na tych pomiarach z glukometru.
Słuchajcie a tak pozostając w temacie insuliny. Wiem że igle powinno zmieniać się w penie co wkłucie (tak samo jak igły w nakłuwaczu) i nie wiem ile z Was tak robi, ale mi powiedziano żeby zachować zdrowy rozsądek. I tutaj mam pytanie odnośnie „wypuszczania” tych pęcherzyków powietrza insuliny. Czy przed każdym zastrzykiem uwalniacie te 2 jednostki żeby insulina trysnęła? Czy tylko przy zmianie igły na nową? (co jest logiczne).
No są różnice między sensorem a paskami, ale działa to w jedną i drugą stronę....no a jeśli chodzi o glukometr a krew żylną a to wiedziałam, że jest różnica ale tutaj jest spora a jedna przy insulinie ma to znaczenie...
Ja codziennie zmieniam igłę w penie i codziennie jedną jednostkę wypuszczam.Ilo32 -
Natkamatka wrote:Czy znaczne różnice masz też w odczytach z sensora a z glukometru?
Słuchajcie a tak pozostając w temacie insuliny. Wiem że igle powinno zmieniać się w penie co wkłucie (tak samo jak igły w nakłuwaczu) i nie wiem ile z Was tak robi, ale mi powiedziano żeby zachować zdrowy rozsądek. I tutaj mam pytanie odnośnie „wypuszczania” tych pęcherzyków powietrza insuliny. Czy przed każdym zastrzykiem uwalniacie te 2 jednostki żeby insulina trysnęła? Czy tylko przy zmianie igły na nową? (co jest logiczne). -
Słuchajcie a tak pozostając w temacie insuliny. Wiem że igle powinno zmieniać się w penie co wkłucie (tak samo jak igły w nakłuwaczu) i nie wiem ile z Was tak robi, ale mi powiedziano żeby zachować zdrowy rozsądek. I tutaj mam pytanie odnośnie „wypuszczania” tych pęcherzyków powietrza insuliny. Czy przed każdym zastrzykiem uwalniacie te 2 jednostki żeby insulina trysnęła? Czy tylko przy zmianie igły na nową? (co jest logiczne).
Mi pielęgniarka powiedziała, że igłę powinno się zmieniać co wkłucie. Spojrzałam więc na nią pytającym wzrokiem i powiedziała 'no dobra, nie trzeba - ale nie wolno dłużej niż przez tydzień korzystać z jednej, więc mogę sobie przyjąć, że np w soboty zmieniam igłę'.
I tak robię, zazwyczaj staram się trochę krócej trzymać, tak co 5 dni wymieniam. W glukometrze jeszcze rzadziej
Co do wypuszczenia tego pęcherzyka/kropli, to ja wypuszczam za każdym razem, ale 1 jednostkę dla pewności. Ampułka insuliny i tak jest ważna 1 miesiąc, więc takie sprawdzanie nie zabiera jej dużo.
Natkamatka lubi tę wiadomość
-
A czy miałyście taką sytuację że mierzyłyście cukry na czczo i np o 6 rano miałyście powyżej 90 a już pół albo godzinę później mniejszy wynik? Oczywiście na czczo. Zastanawia mnie różnica pomiarów czy to normalne i który wynik brać za wiarygodny.
Dzisiaj miałam taką sytuację rano właśnie zmierzyłam około 6:30 i miałam 92, położyłam się jeszcze na chwilę do łóżka, a już o 7:15 miałam 85 (mierzyłam z tego samego palca). I teraz nie wiem jak to „ugryźć” przy insulinie. Wczoraj zwiększyłam o 1 dawkę na noc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2024, 08:24
-
Natkamatka wrote:A czy miałyście taką sytuację że mierzyłyście cukry na czczo i np o 6 rano miałyście powyżej 90 a już pół albo godzinę później mniejszy wynik? Oczywiście na czczo. Zastanawia mnie różnica pomiarów czy to normalne i który wynik brać za wiarygodny.
Dzisiaj miałam taką sytuację rano właśnie zmierzyłam około 6:30 i miałam 92, położyłam się jeszcze na chwilę do łóżka, a już o 7:15 miałam 85 (mierzyłam z tego samego palca). I teraz nie wiem jak to „ugryźć” przy insulinie. Wczoraj zwiększyłam o 1 dawkę na noc.
-
Ja po wizycie u nowej Pani diabetolog i inne podejście. Od razu zaproponowała darmowa libre na 2 tyg ( te bardziej ogarniete gabinety mają darmowe próbki) a potem jak będę chciała to na receptę, płatne 150 zl/2 tyg ( chociaż na stronie libry kobiety w ciąży mają odpłatność okolo70zl)
Mówię jej że nie wiem czy mi się należy bo wykupiłam tydz temu 100 pasków a przy libry są limity to uśmiechnęła się i mówi że w niczym to nie przeszkadza. Miałam fajne szkolenie z libry i insuliny ( 4j na noc). Mowila żeby nie porównywać wyników z glukometru i libry z tej samej chwili bo pomiary są z innych miejsc czy coś takiego. Na libry po 15 min wynik powinien się mniej więcej pokrywać z glukometrem.
Zamówiłam sobie też plastry ochronne na sensor żeby nie wypadł jak o coś zawadzę.Bożena lubi tę wiadomość
Pierworodna 2017
Termin porodu synka 25.04.2024 -
Ja tez będę wypuszczać 1jed insuliny żeby mieć pewność że igła np nie jrst przytkana w fiolce jest 300 jedn i po miesiącu trzeba wyrzucić, więc jest zapas na sprawdzanie. Igłę nie wiem jeszcze jak będę wymieniać, ale raczej 3-5 wkłuć.Pierworodna 2017
Katalonia wrote:Ja tez będę wypuszczać 1jed insuliny żeby mieć pewność że igła np nie jrst przytkana w fiolce jest 300 jedn i po miesiącu trzeba wyrzucić, więc jest zapas na sprawdzanie. Igłę nie wiem jeszcze jak będę wymieniać, ale raczej 3-5 wkłuć.
-
Katalonia wrote:Ja po wizycie u nowej Pani diabetolog i inne podejście. Od razu zaproponowała darmowa libre na 2 tyg ( te bardziej ogarniete gabinety mają darmowe próbki) a potem jak będę chciała to na receptę, płatne 150 zl/2 tyg ( chociaż na stronie libry kobiety w ciąży mają odpłatność okolo70zl)
Mówię jej że nie wiem czy mi się należy bo wykupiłam tydz temu 100 pasków a przy libry są limity to uśmiechnęła się i mówi że w niczym to nie przeszkadza. Miałam fajne szkolenie z libry i insuliny ( 4j na noc). Mowila żeby nie porównywać wyników z glukometru i libry z tej samej chwili bo pomiary są z innych miejsc czy coś takiego. Na libry po 15 min wynik powinien się mniej więcej pokrywać z glukometrem.
Zamówiłam sobie też plastry ochronne na sensor żeby nie wypadł jak o coś zawadzę. -
Bożena wrote:Kurcze to ja chyba też tak będę robić. Nic mi nie mówił diabetolog na ten temat:( o igłach mówił ale o wypuszczaniu insuliny już nie , a tyle czasu ją sobie już podaje przecież 🤦
Bożena dobrze, że wszystko ok i Twoje cukry są dobre😉 a teraz już wiesz żeby zawsze sprawdzić czy wszystko jest dobrze 🙂Bożena lubi tę wiadomość
Ilo32 -
Katalonia wrote:Ja po wizycie u nowej Pani diabetolog i inne podejście. Od razu zaproponowała darmowa libre na 2 tyg ( te bardziej ogarniete gabinety mają darmowe próbki) a potem jak będę chciała to na receptę, płatne 150 zl/2 tyg ( chociaż na stronie libry kobiety w ciąży mają odpłatność okolo70zl)
Zamówiłam sobie też plastry ochronne na sensor żeby nie wypadł jak o coś zawadzę. -
Plastry mogą być wycięte z taśmy kinezjologicznej np Rocktape, tak mi powiedziała pielęgniarka. Ja zamówiłam takie na allegro 10szt za 45 zł. Sensor zakładała pielegniarka i przy okazji tłumaczyła wszystko. Polaczyla tez z aplikacją na telefonie i udostepnila wyniki lekarzowi. Nie wiem jak się trzyma taki sensor ale jak odpadnie to idzie do kosza, więc warto chyba zabezpieczyć.
Dopytaj jak z sensorem na basenie, bo gdzieś czytałam, że moczyć można 30 min.Pierworodna 2017
Ilo32 wrote:Ja już mam sensor pierwsze moje odczucia są mieszane. A najlepszy hit to wczoraj rano z glukometru na czczo mój cukier 96, wczoraj rano byłam w laboratorium robiłam badanie moczu i krew więc mówię zrobię i cukier i wynik 80😯 Różnica ogromna, dziś miałam 92 z glukometru na czczo i mam zwiększyć jedną jednostkę...
Bożena, Katalonia lubią tę wiadomość
Ja 31, on 34
marzec 2021 - start starań
wrzesień 2022 - HBA 32%
[suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
20.03.2024 r. - chłopak