X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia 2024, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj na czczo oczywiście znów było 100 a po dwóch godzinach 86🤷 ja w nocy się budzę właśnie i wstaje do starszej córeczki która niedawno skończyła roczek i jeszcze w nocy domaga się mleka albo trzeba jej podać smoczek. Bez tego też się wybudzam niestety, zawsze tak miałam.
    O wyborze szpitala jeszcze za wiele nie myślę bo chyba właśnie też skończę na insulinie a wtedy szukanie od nowa będzie. Mam dwa szpitale w odległości do 30km ale nie wiem jak u nich jest z cukrzycą właśnie. Kolejny już 50km.

• Natkamatka Znajoma

Wysłany: 19 stycznia 2024, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie! Trafiłam na forum szukając informacji na temat Libry. Obecnie jestem w 15 tc, od wtorku na insulinie nocnej 4 j. bo niestety cukry na czczo były za wysokie. Jest to dla mnie nowa sytuacja, pomimo że to druga ciąża, w pierwszej nie miałam stwierdzonej cukrzycy ciążowej ale córka urodziła się z dużą wagą urodzeniową (4365 g) więc to mogło zaważyć o pojawieniu się cukrzycy w tej ciąży. Będę wdzięczna za informację na temat Libry, moja diabetolog podchodzi do tego „sceptycznie” z uwagi na różnice w pomiarach. Aczkolwiek kłuje się 4 razy dziennie na czczo i godzinę po posiłkach i już każde ukłucie czuje jak pobieranie krwi żylnej 😕 a niby taka mała igła i lekkie ukłucie. Do tego doszła insulina, więc kolejny „stres” związany z kłuciem. Mam też zamiar zacząć chodzić na basen, a wyczytałam, że nie można sensora zanurzać w wodzie dłużej niż 30 min…może któraś ma doświadczenia związane z użytkowaniem Libry?

• Anula2 Koleżanka

Wysłany: 20 stycznia 2024, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dopiero zaczynam przygodę z libry. Dzisiaj będę zakładała. Cała ta sytuacja jest bardzo stresująca o małego, o poziom cukru, ja teraz 100 razy się zastanawiam co zjeść żeby nie było skoku.

• Katalonia Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2024, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakie macie cukry na czczo że dostałyście insulinę na noc? Ja mam 92, 93, 95 i muszę wizytę umówić. Ciekawa jestem czy dostanę insulinę. W dzień glikemia ok. W nocy czesto się budzę ciekawe czy to wina podwyższonego cukru czy ogólnie ciąży.

Pierworodna 2017

Termin porodu synka 25.04.2024
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2024, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalonia wrote:
    A jakie macie cukry na czczo że dostałyście insulinę na noc? Ja mam 92, 93, 95 i muszę wizytę umówić. Ciekawa jestem czy dostanę insulinę. W dzień glikemia ok. W nocy czesto się budzę ciekawe czy to wina podwyższonego cukru czy ogólnie ciąży.
    Hej, ja właśnie miałam 90-93 i zadecydowano o insulinie. 🤷 Ale puki co nie zwiększam dawki bo nie mam potrzeby. Jestem na takiej dawce jaka zalecił diabetolog na początku. Mam nadzieję, że do końca się taka malutka utrzyma.

• Bożena Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2024, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natkamatka wrote:
    Witajcie! Trafiłam na forum szukając informacji na temat Libry. Obecnie jestem w 15 tc, od wtorku na insulinie nocnej 4 j. bo niestety cukry na czczo były za wysokie. Jest to dla mnie nowa sytuacja, pomimo że to druga ciąża, w pierwszej nie miałam stwierdzonej cukrzycy ciążowej ale córka urodziła się z dużą wagą urodzeniową (4365 g) więc to mogło zaważyć o pojawieniu się cukrzycy w tej ciąży. Będę wdzięczna za informację na temat Libry, moja diabetolog podchodzi do tego „sceptycznie” z uwagi na różnice w pomiarach. Aczkolwiek kłuje się 4 razy dziennie na czczo i godzinę po posiłkach i już każde ukłucie czuje jak pobieranie krwi żylnej 😕 a niby taka mała igła i lekkie ukłucie. Do tego doszła insulina, więc kolejny „stres” związany z kłuciem. Mam też zamiar zacząć chodzić na basen, a wyczytałam, że nie można sensora zanurzać w wodzie dłużej niż 30 min…może któraś ma doświadczenia związane z użytkowaniem Libry?
    Ja chyba bardziej bym się tego urządzenia bała, czytałam że może fałszować pomiary jak np zaśniesz na ręku gdzie to jest przymocowane. Chyba wolę się kłuć już ...

• magda_o Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia 2024, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też zdecydowałam na tradycyjnie kłucie się, pomimo strachu przed podaniem insuliny, igły od glukometru się jakoś nie boje, badanie robi się raz dwa. Ale też co kto woli, sensor ma na pewno swoje zalety.

U mnie insulina została przepisana przy cukrach 93-99. Obecnie biorę 6j i jest ok.

• Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia 2024, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja ma przeważnie powyżej 100 na czczo, najmniej ile miałam było 93.bez względu na to co zjem i o której godzinie nie mogę zbić poniżej normy a to już drugi tydzień 😭

• magda_o Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia 2024, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga37/ wrote:
    Hej, ja ma przeważnie powyżej 100 na czczo, najmniej ile miałam było 93.bez względu na to co zjem i o której godzinie nie mogę zbić poniżej normy a to już drugi tydzień 😭

A masz zaplanowaną wizytę u diabetologa? Niestety czasem możemy robić wszystko, a nasz organizm swoje. Trzeba szukać rozwiązań, a te są w takich sytuacjach :)

• Natkamatka Znajoma

Wysłany: 21 stycznia 2024, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie o tym uciśnięciu też mi diabetolog wspomniała że może fałszować wyniki. Wizytę mam umówioną na koniec stycznia i nadal się zastanawiam czy skorzystać z tego sensora. Opinie są naprawdę bardzo różne…Ja miałam cukry na czczo przeważnie powyżej 95, nie przekraczałam 100 ale jednak się utrzymywały powyżej 90 stąd decyzja diabetolog o insulinie. W dzień wszystkie w normie. A powiedzcie mi jak często badacie cukry tzn ile razy dziennie przy insulinie na noc? 🤔

• Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia 2024, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wizytę wyznaczoną na połowę lutego dopiero a tydzień wcześniej mam jeszcze jechać na pobranie krwi. Powoli się oswajam z tym, że chyba jednak dostanę insulinę choć z drugiej strony jeżeli dla niuni tak będzie lepiej to wolę tak.

• Bożena Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2024, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natkamatka wrote:
    No właśnie o tym uciśnięciu też mi diabetolog wspomniała że może fałszować wyniki. Wizytę mam umówioną na koniec stycznia i nadal się zastanawiam czy skorzystać z tego sensora. Opinie są naprawdę bardzo różne…Ja miałam cukry na czczo przeważnie powyżej 95, nie przekraczałam 100 ale jednak się utrzymywały powyżej 90 stąd decyzja diabetolog o insulinie. W dzień wszystkie w normie. A powiedzcie mi jak często badacie cukry tzn ile razy dziennie przy insulinie na noc? 🤔
    Ja badam 4 razy dziennie. I raz w tygodniu badań ketony w moczu paskami i cukier nad ranem też raz w tygodniu. Ale dzięki tej insulinie nie ma ani przekroczeń na ranem ani ketonów w moczu.

Natkamatka lubi tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2024, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga37/ wrote:
    Czasem niestety ale i hormony mają wpływ ... Ja też walczyłam dwa tygodnie, nic nie pomagało, ani jedzenie ani nie jedzenie, ani suchy chleb żadna wędlina czy to na kanapce czy sama, sałatki makarony nic kompletnie. Diabetolog mi powiedział, że to niestety ale kwestia hormonów i musimy przyjąć insulinę.... Także nieraz zwyczajnie nie mamy na to wpływu.

• Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2024, 00:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wygląda na to, że ja mam tak jak Ty właśnie. A jaka jest początkowa dawka insuliny czy to już lekarz dobiera pod względem poziomu cukru bardziej?!

• Natkamatka Znajoma

Wysłany: 22 stycznia 2024, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga37/ wrote:
    Wygląda na to, że ja mam tak jak Ty właśnie. A jaka jest początkowa dawka insuliny czy to już lekarz dobiera pod względem poziomu cukru bardziej?!

Lekarz początkowo zaleca dawkę jaką masz przyjmować. Mi np diabetolog zaleciła w miarę wysokich cukrów na czczo żebym sama sobie zwiększała (schemat 1 dawka co 3 dni lub 2 dawki co 5 dni) tak żeby organizm zdążył się przyzwyczaić. Nie wiem natomiast czy to postępowanie ogólne wśród kobiet z cc. Pewnie zależy też od częstotliwości wizyt u diabetologa

• Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2024, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź. Ciekawa jestem co diabetolog powie na te wyniki bo minie ponad miesiąc od pierwszej wizyty. Jakoś długo mi się wydaje, sądziłam, że druga wizyta będzie szybciej 🤷

• Anula2 Koleżanka

Wysłany: 22 stycznia 2024, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam Dziewczyny, że mam mieszane uczucia do sensora już po 2 dniach użytkowania. Po pierwsze bardzo często gubi sygnał. Nawet w nocy leży na stoliku i inie widzi sensora. A po drugie wydaje mi się że zawyża wyniki. Badam godzinę po przekąskę na sensor że 103, a glukometr 81- sprawdzałam dwa razy. Nie wiem czy dobrze wybrałam sensor. Będę przez jakiś cxas badała cukier i sensor em i glukometr em i zobaczymy

• Katalonia Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To duża rozbieżność. To może decydować czy podać insuline czy nie, gdybys miała 103 na czczo.
    Ja mam diabetolog we środę i zobaczymy czy dostanę insulinę. Stresuje się tym wszystkim i od 1 do 4 w nocy praktycznie nie śpię.

Pierworodna 2017

Termin porodu synka 25.04.2024
  • Natkamatka Znajoma

Wysłany: 22 stycznia 2024, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula2 wrote:
    Powiem Wam Dziewczyny, że mam mieszane uczucia do sensora już po 2 dniach użytkowania. Po pierwsze bardzo często gubi sygnał. Nawet w nocy leży na stoliku i inie widzi sensora. A po drugie wydaje mi się że zawyża wyniki. Badam godzinę po przekąskę na sensor że 103, a glukometr 81- sprawdzałam dwa razy. Nie wiem czy dobrze wybrałam sensor. Będę przez jakiś cxas badała cukier i sensor em i glukometr em i zobaczymy
    To faktycznie bardzo duża rozbieżność jeśli chodzi o wyniki…ja natomiast dzisiaj na czczo 98 z jednego palca a z drugiego 92 🤷‍♀️ i bądź tu człowieku mądry. Nie wiem czy to sprawka przeziębienia czy może cukry idą w górę mimo insuliny i będę musiała zwiększyć dawkę. A jak u Was? Czy zwiększałyście same dawkę w przypadku wyższych wyników czy lekarz o tym decydował?

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula2 wrote:
    A jaki masz glukometr? Może to glukometr zaniża. 81 po jedzeniu wydaje się być mało realne?

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
‹‹ 20 21 22 23 24 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ