Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzisiaj na czczo oczywiście znów było 100 a po dwóch godzinach 86🤷 ja w nocy się budzę właśnie i wstaje do starszej córeczki która niedawno skończyła roczek i jeszcze w nocy domaga się mleka albo trzeba jej podać smoczek. Bez tego też się wybudzam niestety, zawsze tak miałam.
O wyborze szpitala jeszcze za wiele nie myślę bo chyba właśnie też skończę na insulinie a wtedy szukanie od nowa będzie. Mam dwa szpitale w odległości do 30km ale nie wiem jak u nich jest z cukrzycą właśnie. Kolejny już 50km. -
Witajcie! Trafiłam na forum szukając informacji na temat Libry. Obecnie jestem w 15 tc, od wtorku na insulinie nocnej 4 j. bo niestety cukry na czczo były za wysokie. Jest to dla mnie nowa sytuacja, pomimo że to druga ciąża, w pierwszej nie miałam stwierdzonej cukrzycy ciążowej ale córka urodziła się z dużą wagą urodzeniową (4365 g) więc to mogło zaważyć o pojawieniu się cukrzycy w tej ciąży. Będę wdzięczna za informację na temat Libry, moja diabetolog podchodzi do tego „sceptycznie” z uwagi na różnice w pomiarach. Aczkolwiek kłuje się 4 razy dziennie na czczo i godzinę po posiłkach i już każde ukłucie czuje jak pobieranie krwi żylnej 😕 a niby taka mała igła i lekkie ukłucie. Do tego doszła insulina, więc kolejny „stres” związany z kłuciem. Mam też zamiar zacząć chodzić na basen, a wyczytałam, że nie można sensora zanurzać w wodzie dłużej niż 30 min…może któraś ma doświadczenia związane z użytkowaniem Libry?
-
A jakie macie cukry na czczo że dostałyście insulinę na noc? Ja mam 92, 93, 95 i muszę wizytę umówić. Ciekawa jestem czy dostanę insulinę. W dzień glikemia ok. W nocy czesto się budzę ciekawe czy to wina podwyższonego cukru czy ogólnie ciąży.Pierworodna 2017
Termin porodu synka 25.04.2024 -
Katalonia wrote:A jakie macie cukry na czczo że dostałyście insulinę na noc? Ja mam 92, 93, 95 i muszę wizytę umówić. Ciekawa jestem czy dostanę insulinę. W dzień glikemia ok. W nocy czesto się budzę ciekawe czy to wina podwyższonego cukru czy ogólnie ciąży.
-
Natkamatka wrote:Witajcie! Trafiłam na forum szukając informacji na temat Libry. Obecnie jestem w 15 tc, od wtorku na insulinie nocnej 4 j. bo niestety cukry na czczo były za wysokie. Jest to dla mnie nowa sytuacja, pomimo że to druga ciąża, w pierwszej nie miałam stwierdzonej cukrzycy ciążowej ale córka urodziła się z dużą wagą urodzeniową (4365 g) więc to mogło zaważyć o pojawieniu się cukrzycy w tej ciąży. Będę wdzięczna za informację na temat Libry, moja diabetolog podchodzi do tego „sceptycznie” z uwagi na różnice w pomiarach. Aczkolwiek kłuje się 4 razy dziennie na czczo i godzinę po posiłkach i już każde ukłucie czuje jak pobieranie krwi żylnej 😕 a niby taka mała igła i lekkie ukłucie. Do tego doszła insulina, więc kolejny „stres” związany z kłuciem. Mam też zamiar zacząć chodzić na basen, a wyczytałam, że nie można sensora zanurzać w wodzie dłużej niż 30 min…może któraś ma doświadczenia związane z użytkowaniem Libry?
-
Ja też zdecydowałam na tradycyjnie kłucie się, pomimo strachu przed podaniem insuliny, igły od glukometru się jakoś nie boje, badanie robi się raz dwa. Ale też co kto woli, sensor ma na pewno swoje zalety.
U mnie insulina została przepisana przy cukrach 93-99. Obecnie biorę 6j i jest ok.
-
Aga37/ wrote:Hej, ja ma przeważnie powyżej 100 na czczo, najmniej ile miałam było 93.bez względu na to co zjem i o której godzinie nie mogę zbić poniżej normy a to już drugi tydzień 😭
A masz zaplanowaną wizytę u diabetologa? Niestety czasem możemy robić wszystko, a nasz organizm swoje. Trzeba szukać rozwiązań, a te są w takich sytuacjach
-
No właśnie o tym uciśnięciu też mi diabetolog wspomniała że może fałszować wyniki. Wizytę mam umówioną na koniec stycznia i nadal się zastanawiam czy skorzystać z tego sensora. Opinie są naprawdę bardzo różne…Ja miałam cukry na czczo przeważnie powyżej 95, nie przekraczałam 100 ale jednak się utrzymywały powyżej 90 stąd decyzja diabetolog o insulinie. W dzień wszystkie w normie. A powiedzcie mi jak często badacie cukry tzn ile razy dziennie przy insulinie na noc? 🤔
-
Natkamatka wrote:No właśnie o tym uciśnięciu też mi diabetolog wspomniała że może fałszować wyniki. Wizytę mam umówioną na koniec stycznia i nadal się zastanawiam czy skorzystać z tego sensora. Opinie są naprawdę bardzo różne…Ja miałam cukry na czczo przeważnie powyżej 95, nie przekraczałam 100 ale jednak się utrzymywały powyżej 90 stąd decyzja diabetolog o insulinie. W dzień wszystkie w normie. A powiedzcie mi jak często badacie cukry tzn ile razy dziennie przy insulinie na noc? 🤔
Natkamatka lubi tę wiadomość
-
Aga37/ wrote:Hej, ja ma przeważnie powyżej 100 na czczo, najmniej ile miałam było 93.bez względu na to co zjem i o której godzinie nie mogę zbić poniżej normy a to już drugi tydzień 😭
-
Aga37/ wrote:Wygląda na to, że ja mam tak jak Ty właśnie. A jaka jest początkowa dawka insuliny czy to już lekarz dobiera pod względem poziomu cukru bardziej?!
Lekarz początkowo zaleca dawkę jaką masz przyjmować. Mi np diabetolog zaleciła w miarę wysokich cukrów na czczo żebym sama sobie zwiększała (schemat 1 dawka co 3 dni lub 2 dawki co 5 dni) tak żeby organizm zdążył się przyzwyczaić. Nie wiem natomiast czy to postępowanie ogólne wśród kobiet z cc. Pewnie zależy też od częstotliwości wizyt u diabetologa -
Powiem Wam Dziewczyny, że mam mieszane uczucia do sensora już po 2 dniach użytkowania. Po pierwsze bardzo często gubi sygnał. Nawet w nocy leży na stoliku i inie widzi sensora. A po drugie wydaje mi się że zawyża wyniki. Badam godzinę po przekąskę na sensor że 103, a glukometr 81- sprawdzałam dwa razy. Nie wiem czy dobrze wybrałam sensor. Będę przez jakiś cxas badała cukier i sensor em i glukometr em i zobaczymy
-
To duża rozbieżność. To może decydować czy podać insuline czy nie, gdybys miała 103 na czczo.
Ja mam diabetolog we środę i zobaczymy czy dostanę insulinę. Stresuje się tym wszystkim i od 1 do 4 w nocy praktycznie nie śpię.Pierworodna 2017
Termin porodu synka 25.04.2024 -
Anula2 wrote:Powiem Wam Dziewczyny, że mam mieszane uczucia do sensora już po 2 dniach użytkowania. Po pierwsze bardzo często gubi sygnał. Nawet w nocy leży na stoliku i inie widzi sensora. A po drugie wydaje mi się że zawyża wyniki. Badam godzinę po przekąskę na sensor że 103, a glukometr 81- sprawdzałam dwa razy. Nie wiem czy dobrze wybrałam sensor. Będę przez jakiś cxas badała cukier i sensor em i glukometr em i zobaczymy
-
Anula2 wrote:Powiem Wam Dziewczyny, że mam mieszane uczucia do sensora już po 2 dniach użytkowania. Po pierwsze bardzo często gubi sygnał. Nawet w nocy leży na stoliku i inie widzi sensora. A po drugie wydaje mi się że zawyża wyniki. Badam godzinę po przekąskę na sensor że 103, a glukometr 81- sprawdzałam dwa razy. Nie wiem czy dobrze wybrałam sensor. Będę przez jakiś cxas badała cukier i sensor em i glukometr em i zobaczymyJa 31, on 34
marzec 2021 - start starań
wrzesień 2022 - HBA 32%
[suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
20.03.2024 r. - chłopak