Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Anula2 wrote:Cześć Dziewczyny:) jestem już po wizycie u diabetologa. Przepisał mi sensor i dietę cukrzycowa. Za tydzień idę na badania krwi a za dwa tygodnie mam kontrolę i wtedy zobaczymy czy dieta unormuje mój cukier na czczo czy jednak będę miała insulinę. I tutaj moje pytanie czy mogłybyście mi doradzić co jest jako ostatni posiłek? Bo lekarz powiedział żebym koło 22 zjadła ostatni posiłek, czytam że powinny być to węglowodany złożone. Czy mogłybyście coś doradzić?
Ja jem na kolację kanapkę z chleba żytniego bez drożdży z szynką z indyka plus ogórek kiszony🙂Ilo32 -
Anula2 wrote:Właśnie nie dał mi. Myślę czy do dietetyka nie iść jeszcze.Ja 31, on 34
marzec 2021 - start starań
wrzesień 2022 - HBA 32%
[suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
20.03.2024 r. - chłopak
-
Ja początkowo byłam u diabetologa co tydzień (2-3 wizyty) a teraz za miesiąc mam kontrolę. Przez pierwszy czas brałam glucophage i mierzyłam cukier, ale niestety na czczo i w nocy cukier zawsze podwyższony. Więc dostałam insulinę i kończę brać glucophage. Ja mierze sobie glukometrem, przy tych wszystkich w wydatkach na lekarzy już mi się nie chce wydawać na ten sensor🙈
Ja już przerobiłam info z internetu, ale zgłosiłam się jeszcze do dietetyczki z prośbą o ułożenie diety na chociaż dwa tygodnie. Mi się zabrakło pomysłów po miesiącu, nie chce już mi się siedzieć i wyszukiwać wszystkie co mogę, czego nie.
-
Cześć, jestem tu nowa. To moja druga ciąża, jestem w 13 tyg a od 9 miałam zdiagnozowaną cukrzycę ciążowa. Tydzień temu byłam u diabetologa, kazał mierzyć cukier co 2-3 dni przed i po każdym głównym posiłku. Najgorsze, że rano nie mogę zbić cukru, najniższy wynik to 93 a dziś miałam 118 i jestem przerażona. Pilnuje diety a mimo to efektów brak 😭
-
Aga37/ wrote:Cześć, jestem tu nowa. To moja druga ciąża, jestem w 13 tyg a od 9 miałam zdiagnozowaną cukrzycę ciążowa. Tydzień temu byłam u diabetologa, kazał mierzyć cukier co 2-3 dni przed i po każdym głównym posiłku. Najgorsze, że rano nie mogę zbić cukru, najniższy wynik to 93 a dziś miałam 118 i jestem przerażona. Pilnuje diety a mimo to efektów brak 😭
Ja jestem w pierwszej ciąży i akurat też mam cukrzycę ciążową, mam podobnie do Ciebie mam problem z cukrem na czczo tylko, że ja już biorę insulinę. Ciężko samą dietą uregulowań cukier na czczo 😬 mimo, że pilnuję diety to też co chwilę zwiększam jednostki insuliny bo im większa ciąża tym gorzej... Ja dodatkowo sprawdzam co drugi dzień czy są ketony i cukier w moczu..Ilo32 -
Aga37/ wrote:Cześć, jestem tu nowa. To moja druga ciąża, jestem w 13 tyg a od 9 miałam zdiagnozowaną cukrzycę ciążowa. Tydzień temu byłam u diabetologa, kazał mierzyć cukier co 2-3 dni przed i po każdym głównym posiłku. Najgorsze, że rano nie mogę zbić cukru, najniższy wynik to 93 a dziś miałam 118 i jestem przerażona. Pilnuje diety a mimo to efektów brak 😭
-
Anula2 wrote:Właśnie nie dał mi. Myślę czy do dietetyka nie iść jeszcze.
-
Też mam cukrzycę ciążowa, jestem w 12 tygodniu i po krzywej cukrowej. Dostałam od swojego ginekologa skierowanie do lekarki na NFZ żeby dostać sensor. Wizyta dopiero za 3 tygodnie i do tego czasu zaczęłam "zabawę" z glukometrem. Mi lekarz zalecił mierzyć 4 razy dziennie. Na czczo cukier 88, godzinie po jedzeniu raz 105, raz 110. Póki co staram się trzymać dietę ale coś ciężko idzie😑
-
Wizytę u diabetologa mam już zaklepana 14 lutego a 8 pobranie krwi na cukier właśnie. Wcześniej bo 25 stycznia mam wizytę u ginekologa, zobaczymy co powie na te moje pomiary. Już się boje jaki jutro będę miała wynik na czczo 🙄
Dzisiaj około 16 zjadłam na podwieczorek pół grejpfruta, jabłko i garść borówki, wynik o 19 przed kolacją 86 i taki rano mógłby być🤷🤷 -
Diabetolog na chwilę obecną o badaniu ketonów nie wspomniał, o insulinie też nie ponieważ twierdzi, że 80% ciężarnych z cukrzycą wystarczy dieta🤷 u mnie się to jakoś nie spina póki co, nie dał mi żadnej rozpiski tylko powiedział, żebym jadła kiszonki, jabłka, dużo warzyw, odpowiednie pieczywo i to wszystko. A w internecie masa sprzecznych info na temat tego co można a czego nie.
-
No właśnie w internecie jest pewno o cukrzycy ale jakoś ciężko czasami się w tym odnaleźć. Dziewczyny a powiedzcie mi czy Wasz lekarz kazał zmodyfikować cała dietę mimo że w ciągu dnia po jedzeniu macie cukier w normie a podwyższony tylko rano? Bo zastanawiam się jak to właśnie jest jem nawet pierogi na białej mące a godzinę po mam cukier 99. Czyli jeżeli dobrze myślę to dobrze moje cukry są trawione. Problem mam tylko rano na czczo. Wprowadziłam 2 kolację pozna jak dla mnie bo między 21 a 22 i zobaczymy. Raz miałam rano 98, a na drugi dzień 90. Spróbuję jeszcze z jedzeniem nabiału na noc czy to coś zmieni.
-
Anula2 wrote:No właśnie w internecie jest pewno o cukrzycy ale jakoś ciężko czasami się w tym odnaleźć. Dziewczyny a powiedzcie mi czy Wasz lekarz kazał zmodyfikować cała dietę mimo że w ciągu dnia po jedzeniu macie cukier w normie a podwyższony tylko rano? Bo zastanawiam się jak to właśnie jest jem nawet pierogi na białej mące a godzinę po mam cukier 99. Czyli jeżeli dobrze myślę to dobrze moje cukry są trawione. Problem mam tylko rano na czczo. Wprowadziłam 2 kolację pozna jak dla mnie bo między 21 a 22 i zobaczymy. Raz miałam rano 98, a na drugi dzień 90. Spróbuję jeszcze z jedzeniem nabiału na noc czy to coś zmieni.
Generalnie powinno się cała dietę zmienić, nie tylko wieczorną. Ale też z rozsądkiem, jeśli masz godzinę po jedzeniu 99, to jest świetny wynik i masz jeszcze duży "zapas", dieta powinna być tak ustawiona, żebyś nie przekroczyła 140 po godzinie. Więc można sobie pozwolić na odrobinę odstępstw, nie ma co się też katować, jak wyniki są dobre.
-
Aga37/ wrote:Wizytę u diabetologa mam już zaklepana 14 lutego a 8 pobranie krwi na cukier właśnie. Wcześniej bo 25 stycznia mam wizytę u ginekologa, zobaczymy co powie na te moje pomiary. Już się boje jaki jutro będę miała wynik na czczo 🙄
Dzisiaj około 16 zjadłam na podwieczorek pół grejpfruta, jabłko i garść borówki, wynik o 19 przed kolacją 86 i taki rano mógłby być🤷🤷 -
Anula2 wrote:No właśnie w internecie jest pewno o cukrzycy ale jakoś ciężko czasami się w tym odnaleźć. Dziewczyny a powiedzcie mi czy Wasz lekarz kazał zmodyfikować cała dietę mimo że w ciągu dnia po jedzeniu macie cukier w normie a podwyższony tylko rano? Bo zastanawiam się jak to właśnie jest jem nawet pierogi na białej mące a godzinę po mam cukier 99. Czyli jeżeli dobrze myślę to dobrze moje cukry są trawione. Problem mam tylko rano na czczo. Wprowadziłam 2 kolację pozna jak dla mnie bo między 21 a 22 i zobaczymy. Raz miałam rano 98, a na drugi dzień 90. Spróbuję jeszcze z jedzeniem nabiału na noc czy to coś zmieni.
-
magda_o wrote:Generalnie powinno się cała dietę zmienić, nie tylko wieczorną. Ale też z rozsądkiem, jeśli masz godzinę po jedzeniu 99, to jest świetny wynik i masz jeszcze duży "zapas", dieta powinna być tak ustawiona, żebyś nie przekroczyła 140 po godzinie. Więc można sobie pozwolić na odrobinę odstępstw, nie ma co się też katować, jak wyniki są dobre.