X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Ilo32 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2024, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula2 wrote:
    Cześć Dziewczyny:) jestem już po wizycie u diabetologa. Przepisał mi sensor i dietę cukrzycowa. Za tydzień idę na badania krwi a za dwa tygodnie mam kontrolę i wtedy zobaczymy czy dieta unormuje mój cukier na czczo czy jednak będę miała insulinę. I tutaj moje pytanie czy mogłybyście mi doradzić co jest jako ostatni posiłek? Bo lekarz powiedział żebym koło 22 zjadła ostatni posiłek, czytam że powinny być to węglowodany złożone. Czy mogłybyście coś doradzić?

Ja jem na kolację kanapkę z chleba żytniego bez drożdży z szynką z indyka plus ogórek kiszony🙂

Ilo32
  • Ilo32 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2024, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula dał Ci konkretnie jakąś rozpiskę co masz jeść?

Ilo32
  • Anula2 Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia 2024, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie nie dał mi. Myślę czy do dietetyka nie iść jeszcze.

• Ilo32 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2024, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W internecie jest dużo przepisów 🙂 ale jak dietetyk ułoży dietę to też super😉

Ilo32
  • Mira000 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2024, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula2 wrote:
    Myślę że jak dobrze przysiądziesz w internecie to znajdziesz dużo informacji. Mi chyba dietetyk już nic nowego by nie wniósł. Dostałam jeszcze od diabetologa taką książeczkę z opisaną dietą dla cukrzycy ciążowej i tam też jest taka uproszczona rozpiska na jaki posiłek ile czego powinnam jeść.

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • magda_o Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia 2024, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja początkowo byłam u diabetologa co tydzień (2-3 wizyty) a teraz za miesiąc mam kontrolę. Przez pierwszy czas brałam glucophage i mierzyłam cukier, ale niestety na czczo i w nocy cukier zawsze podwyższony. Więc dostałam insulinę i kończę brać glucophage. Ja mierze sobie glukometrem, przy tych wszystkich w wydatkach na lekarzy już mi się nie chce wydawać na ten sensor🙈

Ja już przerobiłam info z internetu, ale zgłosiłam się jeszcze do dietetyczki z prośbą o ułożenie diety na chociaż dwa tygodnie. Mi się zabrakło pomysłów po miesiącu, nie chce już mi się siedzieć i wyszukiwać wszystkie co mogę, czego nie.

• magda_o Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia 2024, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula2 wrote:

Jeśli lekarz Ci nie dał, to myślę że warto się zgłosić. Będziesz spokojniejsza, dostaniesz zbudowany pod Ciebie jadłospis.

• Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2024, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, jestem tu nowa. To moja druga ciąża, jestem w 13 tyg a od 9 miałam zdiagnozowaną cukrzycę ciążowa. Tydzień temu byłam u diabetologa, kazał mierzyć cukier co 2-3 dni przed i po każdym głównym posiłku. Najgorsze, że rano nie mogę zbić cukru, najniższy wynik to 93 a dziś miałam 118 i jestem przerażona. Pilnuje diety a mimo to efektów brak 😭

• Ilo32 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2024, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga37/ wrote:
    Cześć, jestem tu nowa. To moja druga ciąża, jestem w 13 tyg a od 9 miałam zdiagnozowaną cukrzycę ciążowa. Tydzień temu byłam u diabetologa, kazał mierzyć cukier co 2-3 dni przed i po każdym głównym posiłku. Najgorsze, że rano nie mogę zbić cukru, najniższy wynik to 93 a dziś miałam 118 i jestem przerażona. Pilnuje diety a mimo to efektów brak 😭

Ja jestem w pierwszej ciąży i akurat też mam cukrzycę ciążową, mam podobnie do Ciebie mam problem z cukrem na czczo tylko, że ja już biorę insulinę. Ciężko samą dietą uregulowań cukier na czczo 😬 mimo, że pilnuję diety to też co chwilę zwiększam jednostki insuliny bo im większa ciąża tym gorzej... Ja dodatkowo sprawdzam co drugi dzień czy są ketony i cukier w moczu..

Ilo32
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2024, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga37/ wrote:
    Cześć, niestety miałam podobnie, z tym że cukry 92-94 i wylądowałam na insulinie. Teraz czuję się rewelacyjnie:) 5 jednostek i cukry najwięcej 86. Dieta trzymać. Obecnie 22 tydzień. Może warto jeszcze raz iść na wizytę?

• Bożena Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2024, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula2 wrote:
    Też polecam internet, na Instagramie jest masa inspiracji, często to taka metoda prób i błędów, bo jedna może jeść np. nabiał, a innej po nabiale cukier skacze. :) będzie dobrze.

• klaudiaaa Koleżanka

Wysłany: 18 stycznia 2024, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam cukrzycę ciążowa, jestem w 12 tygodniu i po krzywej cukrowej. Dostałam od swojego ginekologa skierowanie do lekarki na NFZ żeby dostać sensor. Wizyta dopiero za 3 tygodnie i do tego czasu zaczęłam "zabawę" z glukometrem. Mi lekarz zalecił mierzyć 4 razy dziennie. Na czczo cukier 88, godzinie po jedzeniu raz 105, raz 110. Póki co staram się trzymać dietę ale coś ciężko idzie😑

• magda_o Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2024, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy któraś z Was miała sytuację, że stosowała insulinę przez jakiś czas i potem odstawiłyście? Ostatnio koleżanka właśnie.mi mówiła, że miała cukrzycę i po miesiącu przyjmowania insuliny przestała brać, bo się unormowało jej.

• Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2024, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wizytę u diabetologa mam już zaklepana 14 lutego a 8 pobranie krwi na cukier właśnie. Wcześniej bo 25 stycznia mam wizytę u ginekologa, zobaczymy co powie na te moje pomiary. Już się boje jaki jutro będę miała wynik na czczo 🙄
    Dzisiaj około 16 zjadłam na podwieczorek pół grejpfruta, jabłko i garść borówki, wynik o 19 przed kolacją 86 i taki rano mógłby być🤷🤷

• Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2024, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diabetolog na chwilę obecną o badaniu ketonów nie wspomniał, o insulinie też nie ponieważ twierdzi, że 80% ciężarnych z cukrzycą wystarczy dieta🤷 u mnie się to jakoś nie spina póki co, nie dał mi żadnej rozpiski tylko powiedział, żebym jadła kiszonki, jabłka, dużo warzyw, odpowiednie pieczywo i to wszystko. A w internecie masa sprzecznych info na temat tego co można a czego nie.

• Anula2 Koleżanka

Wysłany: 19 stycznia 2024, 00:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie w internecie jest pewno o cukrzycy ale jakoś ciężko czasami się w tym odnaleźć. Dziewczyny a powiedzcie mi czy Wasz lekarz kazał zmodyfikować cała dietę mimo że w ciągu dnia po jedzeniu macie cukier w normie a podwyższony tylko rano? Bo zastanawiam się jak to właśnie jest jem nawet pierogi na białej mące a godzinę po mam cukier 99. Czyli jeżeli dobrze myślę to dobrze moje cukry są trawione. Problem mam tylko rano na czczo. Wprowadziłam 2 kolację pozna jak dla mnie bo między 21 a 22 i zobaczymy. Raz miałam rano 98, a na drugi dzień 90. Spróbuję jeszcze z jedzeniem nabiału na noc czy to coś zmieni.

• magda_o Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia 2024, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula2 wrote:
    No właśnie w internecie jest pewno o cukrzycy ale jakoś ciężko czasami się w tym odnaleźć. Dziewczyny a powiedzcie mi czy Wasz lekarz kazał zmodyfikować cała dietę mimo że w ciągu dnia po jedzeniu macie cukier w normie a podwyższony tylko rano? Bo zastanawiam się jak to właśnie jest jem nawet pierogi na białej mące a godzinę po mam cukier 99. Czyli jeżeli dobrze myślę to dobrze moje cukry są trawione. Problem mam tylko rano na czczo. Wprowadziłam 2 kolację pozna jak dla mnie bo między 21 a 22 i zobaczymy. Raz miałam rano 98, a na drugi dzień 90. Spróbuję jeszcze z jedzeniem nabiału na noc czy to coś zmieni.

Generalnie powinno się cała dietę zmienić, nie tylko wieczorną. Ale też z rozsądkiem, jeśli masz godzinę po jedzeniu 99, to jest świetny wynik i masz jeszcze duży "zapas", dieta powinna być tak ustawiona, żebyś nie przekroczyła 140 po godzinie. Więc można sobie pozwolić na odrobinę odstępstw, nie ma co się też katować, jak wyniki są dobre.

• Bożena Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2024, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga37/ wrote:
    Wizytę u diabetologa mam już zaklepana 14 lutego a 8 pobranie krwi na cukier właśnie. Wcześniej bo 25 stycznia mam wizytę u ginekologa, zobaczymy co powie na te moje pomiary. Już się boje jaki jutro będę miała wynik na czczo 🙄
    Dzisiaj około 16 zjadłam na podwieczorek pół grejpfruta, jabłko i garść borówki, wynik o 19 przed kolacją 86 i taki rano mógłby być🤷🤷
    Nie stresuj się bo to niestety też potęguje cukier. Ja bałam się każdego pomiaru na czczo. Chociaż ginekolog i diabetolog mnie zapewniali że 92-96 to nie miało nawet szansy zagrozić dziecku. insuliny balam się jak ognia ,płakałam codziennie przed wizytą u diabetologa bo wiedzialamam że ja dostanę. Nljak dostałam wzięłam dwie dawki i cukry spadły do 82. Aż byłam w szoku, zaczełam spać w nocy, nie wybudzać się o 2-4 nie mam już bezsenność w tych godzinach. Budzik nastawiam raz w tygodniu żeby zmierzyć bukiet tak jak lekarz kazał i zasypiam dalej. Jedynie czym się martwię to porodem, czy będę mogła rodzic blisko, chociaż szpital nie jest przystosowany czy musze jechać 100km i zostawiać na długi synka samego:(

• Bożena Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2024, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula2 wrote:
    Tak, miałam na dzień dobry od 5go tygodnia ciąży wprowadzić na już dietę z niskim IG. Zero białej mąki, zero cukru. Ograniczyć pieczywo ziemniaki . Podziałało na tyle że do 14 tygodnia byłam bez insuliny ale przyjmowałam glucophage i waga spadła dość sporo. Wyniki też się poprawiły ale niestety nie na tyle żeby uniknąć insuliny.

• Bożena Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2024, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda_o wrote:
    Generalnie powinno się cała dietę zmienić, nie tylko wieczorną. Ale też z rozsądkiem, jeśli masz godzinę po jedzeniu 99, to jest świetny wynik i masz jeszcze duży "zapas", dieta powinna być tak ustawiona, żebyś nie przekroczyła 140 po godzinie. Więc można sobie pozwolić na odrobinę odstępstw, nie ma co się też katować, jak wyniki są dobre.
    Wszystko też zależy od hormonów. Tak mi tłumaczono, że można trzymać restrykcyjna dietę a cukier na czczo będzie kosmiczny... Każdy musi chyba na sobie sprawdzić.

‹‹ 19 20 21 22 23 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ