X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Mira000 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natkamatka wrote:
    To faktycznie bardzo duża rozbieżność jeśli chodzi o wyniki…ja natomiast dzisiaj na czczo 98 z jednego palca a z drugiego 92 🤷‍♀️ i bądź tu człowieku mądry. Nie wiem czy to sprawka przeziębienia czy może cukry idą w górę mimo insuliny i będę musiała zwiększyć dawkę. A jak u Was? Czy zwiększałyście same dawkę w przypadku wyższych wyników czy lekarz o tym decydował?
    Poczekaj, to może być przeziębienie. Mnie teraz ścięło tak konkretnie z temperaturą itd, cukry na czczo przez trzy dni 88-93 (przy czym przy tym 93 to podjadałam w nocy i nie miałam 8h przerwy), a teraz już mi powoli przechodzi i dzisiaj na czczo 77 - wracam do normy.

Bożena lubi tę wiadomość

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Ilo32 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też uważam, że po jedzeniu 81 to bardzo mało... Może jest słaba bateria i glukometr źle pokazuje?
    Ja zaczynałam brać insulinę od 4j, teraz już biorę 11j ja robię brak jeśli wynik przez 3 dni jest dobry, a 4 już mam 96-98 biorę jedną jednostkę więcej insuliny wieczorem.
    Jutro mam założyć libre zobaczymy jakie będą wyniki🤔

Ilo32
  • Natkamatka Znajoma

Wysłany: 22 stycznia 2024, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na czczo nigdy nie miałam poniżej 80, nawet po insulinie. Ale póki co trzymało się poniżej 90 po tych 4 j. Zobaczę jak to przeziębienie się „rozwinie” bo póki co tylko inhalacje z soli fizjologicznej na katar, prenalen do nosa i psikacz uniben na ból gardła. Nie dość że w ciąży leki są „okrojone” to jeszcze przy cc trzeba uważać na te wszystkie substancje słodzące itp. Może macie jakieś sprawdzone sposoby na choróbsko? W pierwszej ciąży nie wiedziałam co to choroby, a teraz jak jest 2-latka żłobkowa na pokładzie to łapię wszystko jak leci od małej 🤧

• Natkamatka Znajoma

Wysłany: 22 stycznia 2024, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilo32 wrote:
    Ja też uważam, że po jedzeniu 81 to bardzo mało... Może jest słaba bateria i glukometr źle pokazuje?
    Ja zaczynałam brać insulinę od 4j, teraz już biorę 11j ja robię brak jeśli wynik przez 3 dni jest dobry, a 4 już mam 96-98 biorę jedną jednostkę więcej insuliny wieczorem.
    Jutro mam założyć libre zobaczymy jakie będą wyniki🤔
    Ja się boję tego zwiększania jednostek. Oczywiście wiem że to będzie nieuniknione przy wysokich cukrach na czczo ale jakoś to mnie trochę „paraliżuje”. Zaczęłam 16 tc. i wizja zwiększania dawek co kilka dni wywołuje u mnie ten niepokój że skończę na niewiadomo jak wysokich jednostkach…
    Daj znać proszę jak Ci się libra spisuje, nadal rozważam jej założenie.

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natkamatka wrote:
    Ja na czczo nigdy nie miałam poniżej 80, nawet po insulinie. Ale póki co trzymało się poniżej 90 po tych 4 j. Zobaczę jak to przeziębienie się „rozwinie” bo póki co tylko inhalacje z soli fizjologicznej na katar, prenalen do nosa i psikacz uniben na ból gardła. Nie dość że w ciąży leki są „okrojone” to jeszcze przy cc trzeba uważać na te wszystkie substancje słodzące itp. Może macie jakieś sprawdzone sposoby na choróbsko? W pierwszej ciąży nie wiedziałam co to choroby, a teraz jak jest 2-latka żłobkowa na pokładzie to łapię wszystko jak leci od małej 🤧
    Ja akurat z tych co cukry na czczo mają bardzo ładne, a gorzej po posiłkach. Ale chwilowy skok może być spowodowany chorobą, co widać po mnie, przy czym były to dosłownie 3 dni kiedy miałam temperaturę, a już wróciło wszystko do normy (mimo że nadal nie wyzdrowiałam jeszcze).

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Anula2 Koleżanka

Wysłany: 22 stycznia 2024, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam glukometr abra. Wymieniłam bateria i będę porównywała. Mam nadzieję że aż takiej rozbieżności nie ma. Strasznie boję się insuliny :(

• Bożena Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga37/ wrote:
    Wygląda na to, że ja mam tak jak Ty właśnie. A jaka jest początkowa dawka insuliny czy to już lekarz dobiera pod względem poziomu cukru bardziej?!
    Ja miałam zacząć od 4 jednostek. I zwiększać co 3/4 dni jak będą przekroczenia pod rząd. Obecnie jestem na 5 jednostkach od początku grudnia. Dawkę diabetolog ustalił. Podejrzewam, że to chodzi o przekroczenia.

• Bożena Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalonia wrote:
    To duża rozbieżność. To może decydować czy podać insuline czy nie, gdybys miała 103 na czczo.
    Ja mam diabetolog we środę i zobaczymy czy dostanę insulinę. Stresuje się tym wszystkim i od 1 do 4 w nocy praktycznie nie śpię.
    Niestety to że nie śpisz też ma wpływ na cukier:/ będzie dobrze;)

• Bożena Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natkamatka wrote:
    To faktycznie bardzo duża rozbieżność jeśli chodzi o wyniki…ja natomiast dzisiaj na czczo 98 z jednego palca a z drugiego 92 🤷‍♀️ i bądź tu człowieku mądry. Nie wiem czy to sprawka przeziębienia czy może cukry idą w górę mimo insuliny i będę musiała zwiększyć dawkę. A jak u Was? Czy zwiększałyście same dawkę w przypadku wyższych wyników czy lekarz o tym decydował?
    Wydaje mi się że to kwestia przeziębienia. Stąd cukry szaleją. Tylko nie wiem czy w takim przypadku masz zwiększać... Musiałabyś zapytać lekarza

• Bożena Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natkamatka wrote:
    Wiesz co, na gardło polecam płukanie wodą utleniona z wodą, mi to fajnie pomagało. Na katar możemy stosować pronasal, to taki steryd do nosa, psikacz, informacja pewna bo od ginekologa i laryngologa;) inhalacje z soli też są dość dobre.

• Bożena Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natkamatka wrote:
    Ja się boję tego zwiększania jednostek. Oczywiście wiem że to będzie nieuniknione przy wysokich cukrach na czczo ale jakoś to mnie trochę „paraliżuje”. Zaczęłam 16 tc. i wizja zwiększania dawek co kilka dni wywołuje u mnie ten niepokój że skończę na niewiadomo jak wysokich jednostkach…
    Na spokojnie trzeba do tego podejść, diabetolog mi mówił że są przypadki kiedy dziewczyna nie są w stanie do samego końca ciąży uregulować cukrów, ciągle zwiększają dawki i nic. Więc jeśli jesteś pod opieką lekarzy to nie ma co się bać. Ja też się strasznie bałam tego wszystkiego
    Z pierwszym synkiem miałam sama dietę, a też cukry na czczo były wysokie, dieta pomogła, teraz cholera wie co to, chociaż mam większe dawki hormonów więc pewnie to jest przyczyną, ale hormony brać muszę żeby utrzymać ciążę, więc to takie błędne koło się tworzy. Ale damy radę przecież;)

Natkamatka lubi tę wiadomość

• Ilo32 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natkamatka wrote:

Jutro właśnie mają mi założyć za darmo na dwa tygodnie i po tym czasie zdecyduję co dalej🤔 jestem ciekawa jak to wyjdzie.. też się bałam, ale lepiej zwiększać niż mieć wysoki cukier 😬

Ilo32
  • Natkamatka Znajoma

Wysłany: 22 stycznia 2024, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilo32 wrote:
    Jutro właśnie mają mi założyć za darmo na dwa tygodnie i po tym czasie zdecyduję co dalej🤔 jestem ciekawa jak to wyjdzie.. też się bałam, ale lepiej zwiększać niż mieć wysoki cukier 😬
    Mogę zapytać jak udało Ci się uzyskać darmową Librę na 2 tygodnie? Mi diabetolog powiedziała ze może wypisać receptę na refundację i to jest koszt 150 zł na miesiąc. Dziewczyny mam pytanie odnośnie refundacji pasków do glukometru, czy orientujecie się jakie są „limity”? Ostatnio lekarz POZ wypisał mi receptę na 2 opakowania czyli 100 szt a diabetolog nie mogła wypisać recepty tłumacząc że jest blokada na ilość…trochę mnie to zastanawia bo przy mierzeniu 4 razy dziennie to trochę tych pasków schodzi. Poza tym czasami zużyję więcej danego dnia i to się naprawdę szybko kończy.
    @Bożena dziękuję za podpowiedzi odnośnie stosowania leków przy przeziębieniu. Dziś doszedł mi kaszel ale to pewnie od kataru który mi spływa po gardle 🤧

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natkamatka wrote:
    Mogę zapytać jak udało Ci się uzyskać darmową Librę na 2 tygodnie? Mi diabetolog powiedziała ze może wypisać receptę na refundację i to jest koszt 150 zł na miesiąc. Dziewczyny mam pytanie odnośnie refundacji pasków do glukometru, czy orientujecie się jakie są „limity”? Ostatnio lekarz POZ wypisał mi receptę na 2 opakowania czyli 100 szt a diabetolog nie mogła wypisać recepty tłumacząc że jest blokada na ilość…trochę mnie to zastanawia bo przy mierzeniu 4 razy dziennie to trochę tych pasków schodzi. Poza tym czasami zużyję więcej danego dnia i to się naprawdę szybko kończy.
    @Bożena dziękuję za podpowiedzi odnośnie stosowania leków przy przeziębieniu. Dziś doszedł mi kaszel ale to pewnie od kataru który mi spływa po gardle 🤧
    Właśnie nie wiem czy Ilo jest świadoma, że refundacja na sensor wynosi 70% a nie 100%.
    Mi ostatnio diabetolog przepisał 150 pasków - 3 opakowania, bez żadnego problemu.

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natkamatka wrote:
    Ja jednorazowo miałam przepisane 500sztuk w aptece też mi tyle wydali jednorazowo

• Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2024, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam na pierwszej wizycie 10 stycznia przepisane 4 opakowania pasków i bez problemu tyle dostałam w aptece, zaczęłam mierzyć 11 i wczoraj otworzyłam drugie opakowanie a wizyta dopiero 15 lutego. W razie potrzeby ginekolog powiedziała, że mi przepisze ale o limitach nikt nic nie mówił.
    Według diabetologa miałam mierzyć co 2-3 dzień przed i po każdym głównym posiłku a ginekolog jest raczej za mierzeniem codziennie przed i po śniadaniu, po obiedzie i kolacji. Kogo byście posłuchały?

• Natkamatka Znajoma

Wysłany: 22 stycznia 2024, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ciekawe dlaczego mi powiedziała diabetolog że jest jakaś blokada…zrozumiałam to jako limit w refundacjach po porostu. Nie mam pojęcia od czego to zależy. Ale tym samym muszę kupić paski na 100% bo mi nie wystarczy do kolejnej wizyty. Ostatnio powiedziała mi że jak ktoś korzysta z Libry na refundację to jest limit pasków 50 szt na miesiąc czyli 1 opakowanie w przypadku moich do glukometru Contour plus one.

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga37/ wrote:
    Ja mialam na pierwszej wizycie 10 stycznia przepisane 4 opakowania pasków i bez problemu tyle dostałam w aptece, zaczęłam mierzyć 11 i wczoraj otworzyłam drugie opakowanie a wizyta dopiero 15 lutego. W razie potrzeby ginekolog powiedziała, że mi przepisze ale o limitach nikt nic nie mówił.
    Według diabetologa miałam mierzyć co 2-3 dzień przed i po każdym głównym posiłku a ginekolog jest raczej za mierzeniem codziennie przed i po śniadaniu, po obiedzie i kolacji. Kogo byście posłuchały?
    Aga nic nie pomyliłaś? Po co Ci 4 opakowania pasków = 200 sztuk, jeśli masz mierzyć co 2-3 dzień? Pierwszy raz coś takiego słyszę, a o cukrzycy ciążowej naczytałam się już dużo. Ja mam dzienniczek od diabetologa i obowiązkowo mierzenie codziennie - na czczo + 3 razy po każdym z głównych posiłków + wyrywkowo po 2 śniadaniu lub podwieczorku, czyli często mierzę 5 razy dziennie.

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Mira000 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2024, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natkamatka wrote:
    To ciekawe dlaczego mi powiedziała diabetolog że jest jakaś blokada…zrozumiałam to jako limit w refundacjach po porostu. Nie mam pojęcia od czego to zależy. Ale tym samym muszę kupić paski na 100% bo mi nie wystarczy do kolejnej wizyty. Ostatnio powiedziała mi że jak ktoś korzysta z Libry na refundację to jest limit pasków 50 szt na miesiąc czyli 1 opakowanie w przypadku moich do glukometru Contour plus one.
    A no to tak może być. Skoro refundują Ci librę, to paski masz tylko do wyrywkowych kontrolnych pomiarów i to ma sens, bo jednak kupę kasy nfz dokłada do tej libry.

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Natkamatka Znajoma

Wysłany: 22 stycznia 2024, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    A no to tak może być. Skoro refundują Ci librę, to paski masz tylko do wyrywkowych kontrolnych pomiarów i to ma sens, bo jednak kupę kasy nfz dokłada do tej libry.
    Ja jeszcze z Libry nie korzystam 😊 dlatego mnie to tak dziwi te „limity”. Jeśli bym korzystała to nie miałabym z tym problemu bo diabetolog wyjaśniła że wtedy są ograniczenia. Muszę po prostu zapytać przy kolejnej wizycie, w internecie znalazłam że jednorazowo może lekarz przepisać 100 pasków, ale czytam że niektóre z Was miały przepisane więcej jednorazowo więc tym bardziej mnie to zastanawia.

‹‹ 21 22 23 24 25 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ