Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Natkamatka wrote:To faktycznie bardzo duża rozbieżność jeśli chodzi o wyniki…ja natomiast dzisiaj na czczo 98 z jednego palca a z drugiego 92 🤷♀️ i bądź tu człowieku mądry. Nie wiem czy to sprawka przeziębienia czy może cukry idą w górę mimo insuliny i będę musiała zwiększyć dawkę. A jak u Was? Czy zwiększałyście same dawkę w przypadku wyższych wyników czy lekarz o tym decydował?
Bożena lubi tę wiadomość
Ja 31, on 34
marzec 2021 - start starań
wrzesień 2022 - HBA 32%
[suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
20.03.2024 r. - chłopak
-
Ja też uważam, że po jedzeniu 81 to bardzo mało... Może jest słaba bateria i glukometr źle pokazuje?
Ja zaczynałam brać insulinę od 4j, teraz już biorę 11j ja robię brak jeśli wynik przez 3 dni jest dobry, a 4 już mam 96-98 biorę jedną jednostkę więcej insuliny wieczorem.
Jutro mam założyć libre zobaczymy jakie będą wyniki🤔Ilo32 -
Ja na czczo nigdy nie miałam poniżej 80, nawet po insulinie. Ale póki co trzymało się poniżej 90 po tych 4 j. Zobaczę jak to przeziębienie się „rozwinie” bo póki co tylko inhalacje z soli fizjologicznej na katar, prenalen do nosa i psikacz uniben na ból gardła. Nie dość że w ciąży leki są „okrojone” to jeszcze przy cc trzeba uważać na te wszystkie substancje słodzące itp. Może macie jakieś sprawdzone sposoby na choróbsko? W pierwszej ciąży nie wiedziałam co to choroby, a teraz jak jest 2-latka żłobkowa na pokładzie to łapię wszystko jak leci od małej 🤧
-
Ilo32 wrote:Ja też uważam, że po jedzeniu 81 to bardzo mało... Może jest słaba bateria i glukometr źle pokazuje?
Ja zaczynałam brać insulinę od 4j, teraz już biorę 11j ja robię brak jeśli wynik przez 3 dni jest dobry, a 4 już mam 96-98 biorę jedną jednostkę więcej insuliny wieczorem.
Jutro mam założyć libre zobaczymy jakie będą wyniki🤔
Daj znać proszę jak Ci się libra spisuje, nadal rozważam jej założenie. -
Natkamatka wrote:Ja na czczo nigdy nie miałam poniżej 80, nawet po insulinie. Ale póki co trzymało się poniżej 90 po tych 4 j. Zobaczę jak to przeziębienie się „rozwinie” bo póki co tylko inhalacje z soli fizjologicznej na katar, prenalen do nosa i psikacz uniben na ból gardła. Nie dość że w ciąży leki są „okrojone” to jeszcze przy cc trzeba uważać na te wszystkie substancje słodzące itp. Może macie jakieś sprawdzone sposoby na choróbsko? W pierwszej ciąży nie wiedziałam co to choroby, a teraz jak jest 2-latka żłobkowa na pokładzie to łapię wszystko jak leci od małej 🤧Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
[suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Aga37/ wrote:Wygląda na to, że ja mam tak jak Ty właśnie. A jaka jest początkowa dawka insuliny czy to już lekarz dobiera pod względem poziomu cukru bardziej?!
-
Katalonia wrote:To duża rozbieżność. To może decydować czy podać insuline czy nie, gdybys miała 103 na czczo.
Ja mam diabetolog we środę i zobaczymy czy dostanę insulinę. Stresuje się tym wszystkim i od 1 do 4 w nocy praktycznie nie śpię. -
Natkamatka wrote:To faktycznie bardzo duża rozbieżność jeśli chodzi o wyniki…ja natomiast dzisiaj na czczo 98 z jednego palca a z drugiego 92 🤷♀️ i bądź tu człowieku mądry. Nie wiem czy to sprawka przeziębienia czy może cukry idą w górę mimo insuliny i będę musiała zwiększyć dawkę. A jak u Was? Czy zwiększałyście same dawkę w przypadku wyższych wyników czy lekarz o tym decydował?
-
Natkamatka wrote:Ja na czczo nigdy nie miałam poniżej 80, nawet po insulinie. Ale póki co trzymało się poniżej 90 po tych 4 j. Zobaczę jak to przeziębienie się „rozwinie” bo póki co tylko inhalacje z soli fizjologicznej na katar, prenalen do nosa i psikacz uniben na ból gardła. Nie dość że w ciąży leki są „okrojone” to jeszcze przy cc trzeba uważać na te wszystkie substancje słodzące itp. Może macie jakieś sprawdzone sposoby na choróbsko? W pierwszej ciąży nie wiedziałam co to choroby, a teraz jak jest 2-latka żłobkowa na pokładzie to łapię wszystko jak leci od małej 🤧
-
Natkamatka wrote:Ja się boję tego zwiększania jednostek. Oczywiście wiem że to będzie nieuniknione przy wysokich cukrach na czczo ale jakoś to mnie trochę „paraliżuje”. Zaczęłam 16 tc. i wizja zwiększania dawek co kilka dni wywołuje u mnie ten niepokój że skończę na niewiadomo jak wysokich jednostkach…
Daj znać proszę jak Ci się libra spisuje, nadal rozważam jej założenie.
Z pierwszym synkiem miałam sama dietę, a też cukry na czczo były wysokie, dieta pomogła, teraz cholera wie co to, chociaż mam większe dawki hormonów więc pewnie to jest przyczyną, ale hormony brać muszę żeby utrzymać ciążę, więc to takie błędne koło się tworzy. Ale damy radę przecieżNatkamatka lubi tę wiadomość
-
Natkamatka wrote:Ja się boję tego zwiększania jednostek. Oczywiście wiem że to będzie nieuniknione przy wysokich cukrach na czczo ale jakoś to mnie trochę „paraliżuje”. Zaczęłam 16 tc. i wizja zwiększania dawek co kilka dni wywołuje u mnie ten niepokój że skończę na niewiadomo jak wysokich jednostkach…
Daj znać proszę jak Ci się libra spisuje, nadal rozważam jej założenie.
Jutro właśnie mają mi założyć za darmo na dwa tygodnie i po tym czasie zdecyduję co dalej🤔 jestem ciekawa jak to wyjdzie.. też się bałam, ale lepiej zwiększać niż mieć wysoki cukier 😬Ilo32 -
Ilo32 wrote:Jutro właśnie mają mi założyć za darmo na dwa tygodnie i po tym czasie zdecyduję co dalej🤔 jestem ciekawa jak to wyjdzie.. też się bałam, ale lepiej zwiększać niż mieć wysoki cukier 😬
@Bożena dziękuję za podpowiedzi odnośnie stosowania leków przy przeziębieniu. Dziś doszedł mi kaszel ale to pewnie od kataru który mi spływa po gardle 🤧 -
Natkamatka wrote:Mogę zapytać jak udało Ci się uzyskać darmową Librę na 2 tygodnie? Mi diabetolog powiedziała ze może wypisać receptę na refundację i to jest koszt 150 zł na miesiąc. Dziewczyny mam pytanie odnośnie refundacji pasków do glukometru, czy orientujecie się jakie są „limity”? Ostatnio lekarz POZ wypisał mi receptę na 2 opakowania czyli 100 szt a diabetolog nie mogła wypisać recepty tłumacząc że jest blokada na ilość…trochę mnie to zastanawia bo przy mierzeniu 4 razy dziennie to trochę tych pasków schodzi. Poza tym czasami zużyję więcej danego dnia i to się naprawdę szybko kończy.
@Bożena dziękuję za podpowiedzi odnośnie stosowania leków przy przeziębieniu. Dziś doszedł mi kaszel ale to pewnie od kataru który mi spływa po gardle 🤧
Mi ostatnio diabetolog przepisał 150 pasków - 3 opakowania, bez żadnego problemu.Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Natkamatka wrote:Mogę zapytać jak udało Ci się uzyskać darmową Librę na 2 tygodnie? Mi diabetolog powiedziała ze może wypisać receptę na refundację i to jest koszt 150 zł na miesiąc. Dziewczyny mam pytanie odnośnie refundacji pasków do glukometru, czy orientujecie się jakie są „limity”? Ostatnio lekarz POZ wypisał mi receptę na 2 opakowania czyli 100 szt a diabetolog nie mogła wypisać recepty tłumacząc że jest blokada na ilość…trochę mnie to zastanawia bo przy mierzeniu 4 razy dziennie to trochę tych pasków schodzi. Poza tym czasami zużyję więcej danego dnia i to się naprawdę szybko kończy.
@Bożena dziękuję za podpowiedzi odnośnie stosowania leków przy przeziębieniu. Dziś doszedł mi kaszel ale to pewnie od kataru który mi spływa po gardle 🤧 -
Ja mialam na pierwszej wizycie 10 stycznia przepisane 4 opakowania pasków i bez problemu tyle dostałam w aptece, zaczęłam mierzyć 11 i wczoraj otworzyłam drugie opakowanie a wizyta dopiero 15 lutego. W razie potrzeby ginekolog powiedziała, że mi przepisze ale o limitach nikt nic nie mówił.
Według diabetologa miałam mierzyć co 2-3 dzień przed i po każdym głównym posiłku a ginekolog jest raczej za mierzeniem codziennie przed i po śniadaniu, po obiedzie i kolacji. Kogo byście posłuchały? -
To ciekawe dlaczego mi powiedziała diabetolog że jest jakaś blokada…zrozumiałam to jako limit w refundacjach po porostu. Nie mam pojęcia od czego to zależy. Ale tym samym muszę kupić paski na 100% bo mi nie wystarczy do kolejnej wizyty. Ostatnio powiedziała mi że jak ktoś korzysta z Libry na refundację to jest limit pasków 50 szt na miesiąc czyli 1 opakowanie w przypadku moich do glukometru Contour plus one.
-
Aga37/ wrote:Ja mialam na pierwszej wizycie 10 stycznia przepisane 4 opakowania pasków i bez problemu tyle dostałam w aptece, zaczęłam mierzyć 11 i wczoraj otworzyłam drugie opakowanie a wizyta dopiero 15 lutego. W razie potrzeby ginekolog powiedziała, że mi przepisze ale o limitach nikt nic nie mówił.
Według diabetologa miałam mierzyć co 2-3 dzień przed i po każdym głównym posiłku a ginekolog jest raczej za mierzeniem codziennie przed i po śniadaniu, po obiedzie i kolacji. Kogo byście posłuchały?Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Natkamatka wrote:To ciekawe dlaczego mi powiedziała diabetolog że jest jakaś blokada…zrozumiałam to jako limit w refundacjach po porostu. Nie mam pojęcia od czego to zależy. Ale tym samym muszę kupić paski na 100% bo mi nie wystarczy do kolejnej wizyty. Ostatnio powiedziała mi że jak ktoś korzysta z Libry na refundację to jest limit pasków 50 szt na miesiąc czyli 1 opakowanie w przypadku moich do glukometru Contour plus one.Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Mira000 wrote:A no to tak może być. Skoro refundują Ci librę, to paski masz tylko do wyrywkowych kontrolnych pomiarów i to ma sens, bo jednak kupę kasy nfz dokłada do tej libry.