X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Katalonia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2024, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest taki kanał na yt Nie słodzę i facet tlumaczy jak założyć sensor. Jest to proste, więc ogarniesz. Program LibreLink instalujesz, wpisujesz swoje dane. Aby połączyć z lekarzem, wpisujesz nazwisko lekarza i powinno wyszukać ID gabinetu.

Na sensor trzeba mieć nie receptę a zlecenie na wyroby medyczne zatwierdzone przez NFZ. Facet z yt też to tlumaczy. Sensor zamawiasz dzwoniąc do przedstawiciela. Powinno to trwać parę dni.

Natkamatka lubi tę wiadomość

Pierworodna 2017

Termin porodu synka 25.04.2024
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2024, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    Zrobię taki offtop - miałam dzisiaj takie piękne cukry po płatkach owsianych z bananem + dostałam pochwałę od diabetologa że te cukry mam bardzo dobre, że chyba zrobię tą szarlotkę pełnoziarnistą. Ale najbardziej to mam ochotę na czekoladę mleczną, ło jezu, ile bym dała 😂 Jeszcze zastanawiam się nad jogurtowymi pączkami z kawałkiem gorzkiej czekolady w środku na tłusty czwartek 😍

Ooo paczki , też nad nimi myślę jak zrobić żeby zjeść 🙈 co do czekolady tooo widziałam ostatnio w sklepie mleczna bez cukru:) ale była droga 🤦

• Bożena Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2024, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natkamatka wrote:
    Cześć Dziewczyny! Ja już po wizycie, dzisiaj jakoś tak szybko i bez większego skupienia, ale lekarka miała bardzo duże opóźnienie może stąd ten „pośpiech”. Mam zwiększyć dawkę insuliny do 8 j. (Teraz mam 6 j.) bo dziś cukry znowu powyżej 90. Powiedziała, że tak może być że będę musiała zwiększać i że to normalne. Byłam też dziś na pobraniu krwi i mam lekko zaniżone czerwone krwinki, już się zaczynam stresować czy to nie niedokrwistość bo już kiedyś miałam z niedoboru żelaza. Wiecie jak jest, zobaczysz wyniki i już się stresujesz…zdecydowałam się na Librę póki co na 2 miesiące, ale niestety bez żadnego przeszkolenia więc lekarka powiedziała że albo mam się kontaktować z przedstawicielem (dała mi numer) albo założyć sama, bo to nie jest trudne, a są filmiki w internecie itp. Zakładałyście sensor same czy ktoś Wam zakładał? 🤔
    Jejuś to normalne hardcore z tą libra macie dziewczyny.... Ja się będę nogami zapierać żeby tego nie mieć. Już wolę swój glukometr którego nie lubię 🙈

• Anula2 Koleżanka

Wysłany: 30 stycznia 2024, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Libra ma i wady i zalety. Mnie jak na chwilę bardziej stresuje i denerwuje. Traci sygnał i czasami te cukry są całkiem inne niż na glukometrze. Właśnie czekam na wizytę i zobaczymy

• Katalonia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2024, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę że libra nie jest zła, tylko daje możliwość ciągłego podglądania cukru. Glukometrem mierzysz raz i zakładasz ze wynik jest właściwy, a gdyby się ukluc za 5 min ( zaraz po przebudzeniu, 5 minut po przebudzeniu, po toalecie) to pewnie byłby inny.
    Myślę że nie trzeba zczytywac sensora za często, najlepiej o stałych porach- tak jakby to robić glukometrem.

Pierworodna 2017

• Ilo32 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2024, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natkamatka wrote:
    Aktualnie 17 tc. Pielęgniarka w poradni mi powiedziała, że one nie są przeszkolone. Może dlatego dostałam numer do przedstawiciela, bo on przeprowadza takie szkolenie wstępne. Wiecie, pewnie co przychodnia to inne wytyczne, już nie wnikam. Ale nie wiedziałam że z tą librą to jest takie zamieszanie 🙈 myślałam, że to można normalnie w aptece kupić a tu się okazuje że w aptekach nie ma? Zamawiałyście przez internet? Zanim ja się z tym uporam to połowa lutego pewnie minie 🤦‍♀️
    Ja też myślałam, że w aptece można kupić 🫣 ja jutro będę robiła zamówienie to dam Ci znać co i jak🙂

Ilo32
  • Anula2 Koleżanka

Wysłany: 30 stycznia 2024, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja składałam zamówienie na diabetyk 24. Zamówiłam 3 sensory i plastry i po 3 dniach przyszło. Nie miałam żadnego szkolenia, mąż założył mi sensor nic trudnego w necie dużo filmików znajdziecie jak to wszystko założyć i uruchomić aplikacje. Dzisiaj była u lekarza i oglądał wyniki u siebie bo mu udostępniłam w aplikacji. Nie wiem jeszcze jak będzie że zdjęciem tego ale przekonam się w sobotę.

Katalonia, Natkamatka lubią tę wiadomość

• Natkamatka Znajoma

Wysłany: 31 stycznia 2024, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś po zwiększeniu insuliny o 2 j. na czczo cukry 81, ale znowu mierzyłam późno (ok. 8:00) i nie wiem jak by to było, gdybym zmierzyła szybciej 🤷‍♀️
    Zamówiłam sensor ze strony diabetyk24, ten przedstawiciel się ze mną nie kontaktował więc pewnie będę musiała męża zaangażować w założenie, choć mam trochę obawy…

• Bożena Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natkamatka wrote:
    Ja dziś po zwiększeniu insuliny o 2 j. na czczo cukry 81, ale znowu mierzyłam późno (ok. 8:00) i nie wiem jak by to było, gdybym zmierzyła szybciej 🤷‍♀️
    Zamówiłam sensor ze strony diabetyk24, ten przedstawiciel się ze mną nie kontaktował więc pewnie będę musiała męża zaangażować w założenie, choć mam trochę obawy…
    Ale cukier dobry masz. Ja też różnie mierze, zależy jak wstanę, raz obudzę się o 8 raz o 7 nie mam stałej pory do mierzenia.. jedynie co to raz w tygodniu mierze w nocy o 3... Dziś np mierzyłam o 6.30 i miałam 85 cukier.

• Bożena Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula2 wrote:
    Libra ma i wady i zalety. Mnie jak na chwilę bardziej stresuje i denerwuje. Traci sygnał i czasami te cukry są całkiem inne niż na glukometrze. Właśnie czekam na wizytę i zobaczymy
    Chyba do wszystkiego trzeba się przyzwyczaić i jakoś zapoznać... Ale powiem Ci że mnie też by to stresowało bardzo;(

• Katalonia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula2 ile płaciłaś za jeden sensor?
    Dalej niż 6m libra gubi sygnał-tak mi powiedziała diabetolog.
    Dziewczyny jakie macie cukry w nocy, o około 3?

Ja w nocy około 100, rano 85. Nie wiem czy zwiększać dawkę insuliny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2024, 11:49

Pierworodna 2017

• Anula2 Koleżanka

Wysłany: 31 stycznia 2024, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za jeden sensor wyszło mi 76,50. Wzięłam sobie do niego też plastry żeby mieć pewność że nie odpadnie. U mnie cukry na czczo są od 87 do 97. Taki mam zakres. Wczoraj byłam u lekarza bałam się że mi da insulinę ale nią dał. Zlecił mi jeszcze inne badania w tym hba1c i wyniki mam wszystkie dobre. Ściągnął sobie raport z libry i mówi że na chwilę obecną nie widzi potrzeby insuliny. A te wyższe cukry u mnie mogą być ponieważ 2 - 3 razy w nocy wstaje do dziecka bo jeszcze pije mleko. Kazał trzymać dietę, kontrolować cukry bo libre już będę miała do porodu i na kontrolę się zapisać. Ulżyło mi trochę ale i tak teraz stres do końca będzie. Dieta dobrze mi zrobi bo może dużo w tej ciąży nie przytyje 🙈

Bożena lubi tę wiadomość

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalonia wrote:

A nie masz możliwości zapytania diabetologa? Mi mówił że w nocy ma być w przedziale 70-90.

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula2 wrote:
    Za jeden sensor wyszło mi 76,50. Wzięłam sobie do niego też plastry żeby mieć pewność że nie odpadnie. U mnie cukry na czczo są od 87 do 97. Taki mam zakres. Wczoraj byłam u lekarza bałam się że mi da insulinę ale nią dał. Zlecił mi jeszcze inne badania w tym hba1c i wyniki mam wszystkie dobre. Ściągnął sobie raport z libry i mówi że na chwilę obecną nie widzi potrzeby insuliny. A te wyższe cukry u mnie mogą być ponieważ 2 - 3 razy w nocy wstaje do dziecka bo jeszcze pije mleko. Kazał trzymać dietę, kontrolować cukry bo libre już będę miała do porodu i na kontrolę się zapisać. Ulżyło mi trochę ale i tak teraz stres do końca będzie. Dieta dobrze mi zrobi bo może dużo w tej ciąży nie przytyje 🙈

O widzisz to lekarz ma fajne podejście, mój pomimo że w nocy wstaje kilka razy cukry miałam do 96 włączył mi insulinę....ale z tą dieta na prawdę dobra sprawa. Ja koniec 24 tygodnia i niecały 1kg na plusie a dzidzi 643 g waży więc to raczej wszystko w niego idzie 🤗 z pierwszym synem jakoś więcej przytyłam o tej porze.

• Bożena Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalonia wrote:

Tak jak Mira pisze, powinno być do 90 w nocy. Może zapytaj lekarza? Ja bym narazie nic nie zwiększała , tylko zapytała co zrobić. I nie stresuj się:) będzie dobrze na pewno

• Bożena Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    A nie masz możliwości zapytania diabetologa? Mi mówił że w nocy ma być w przedziale 70-90.
    Mira a jak u Ciebie z cukrami??

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Mira a jak u Ciebie z cukrami??
    U mnie w porządku. Wczoraj i dzisiaj pozwoliłam sobie na 2 kromki chleba na śniadanie (zamiast jednej delikatnie), to miałam cukier 136 i 138, no ale zmieściłam się 😅 A przy pozostałych posiłkach cukier mam zwykle dobry, nawet ostatnio po ziemniaczkach pieczonych było ok, więc trochę pod tym względem odżyłam 😄 Gorzej że dalej chudnę zamiast tyć.

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Ilo32 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    U mnie w porządku. Wczoraj i dzisiaj pozwoliłam sobie na 2 kromki chleba na śniadanie (zamiast jednej delikatnie), to miałam cukier 136 i 138, no ale zmieściłam się 😅 A przy pozostałych posiłkach cukier mam zwykle dobry, nawet ostatnio po ziemniaczkach pieczonych było ok, więc trochę pod tym względem odżyłam 😄 Gorzej że dalej chudnę zamiast tyć.

Moja lekarka powiedziała, że jeśli chudnę to dobry znak czyli trzymam dietę i pilnuję cukrów🙂

Ilo32
  • Mira000 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilo32 wrote:
    Moja lekarka powiedziała, że jeśli chudnę to dobry znak czyli trzymam dietę i pilnuję cukrów🙂
    Gdybym miała z czego gubić to bym się zgodziła, ale w tym momencie ważę 56,5 kg w 8 miesiącu ciąży przy wzroście 162 cm. Przed ciążą ważyłam 52 kg, a przed krzywą prawie 59 kg. Jedyne pocieszenie takie że maluch wydaje się rosnąć prawidłowo, gorzej co ze mnie zostanie po porodzie 😆

edit: może trochę przesadzam, ale nie chcę żeby zostało ze mnie jakieś 45 kg wagi 😆 nie chcę wyglądać jak anorektyczka, a zwykle dziewczyny piszą że po porodzie gubią od razu jakieś 10 kg, no ale chociaż będzie miejsce na dużą pizzę i inne przyjemności 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2024, 13:48

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Ilo32 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2024, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    Gdybym miała z czego gubić to bym się zgodziła, ale w tym momencie ważę 56,5 kg w 8 miesiącu ciąży przy wzroście 162 cm. Przed ciążą ważyłam 52 kg, a przed krzywą prawie 59 kg. Jedyne pocieszenie takie że maluch wydaje się rosnąć prawidłowo, gorzej co ze mnie zostanie po porodzie 😆

edit: może trochę przesadzam, ale nie chcę żeby zostało ze mnie jakieś 45 kg wagi 😆 nie chcę wyglądać jak anorektyczka, a zwykle dziewczyny piszą że po porodzie gubią od razu jakieś 10 kg, no ale chociaż będzie miejsce na dużą pizzę i inne przyjemności 😅

Mira najważniejsze, że maluszek rośnie tak jak trzeba, a wagę można nadrobić, ja przez pierwsze 3 miesiące ciąży przytyłam jakieś 13 kg🫣 bałam się, że przytyję z 40kg w ciąży....jadłam jak głupia a teraz muszę dietę trzymać...i chudnę 🤣

Ilo32
‹‹ 25 26 27 28 29 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ