Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Jestem po wizycie kontrolnej w poradni, lekarz zadowolony z pomiarów🫠🫠 dzisiaj rano cukier 85💪
Mam dalej pomiary prowadzić przez następne 4 tygodnie ale tylko 4 razy dziennie po głównych posiłkach.
Dalej będę mierzyć glukometrem bo nie chciałam sensora ze względu na Wasze opinie.Pinkflower, Karcia33 lubią tę wiadomość
👸 &🤴 & 🧒
25 cykli starań
CB🖤🖤🖤
10.2023 histeroskopia👍 3 polipy😳
06.2024 powtórna histeroskopia✅️
biopsja endometrium ✅️
08.24 - I cykl stymulowany (prog 30,1 ng/ml)❌️
09.24 - II cykl stymulowany (prog 22,2 ng/ml)
29.09 beta 235.8, prog 45.40
06.10 beta 4243, prog. 46.90
18.10 5.2 mm+❤️
30.10 2.1 cm + ❤️
15.11 3.8 cm + ❤️
28.11 I prenatalne+Nifty Pro prawidłowe 💙
13.12 10 cm 💙
13.01 wizyta⌛️
-
U mnie dzisiaj cukier 90.
Nadrabiam i pisałyście o mówieniu rodzinie o cukrzycy. U mnie wie tylko mąż, nie planuje nikomu mówić. A już szczególnie teściowej, bo jestem pewna, że uznałaby to za "wymyślanie" i przy każdej okazji wciskałaby mi nieodpowiednie jedzenie, oczywiście z niepotrzebnymi komentarzami.
Co do świąt, ja też nie planuję sobie za bardzo odmawiać, na pewno zjem pierogi, uszka z barszczem czy kawałek ciasta. Wiadomo, będę tylko pilnować by się nie objadać. Gdy wszyscy będą leżeli objedzeni ja mam plan czuć się lekko, mam nadzieje ze mi sie to uda i nie poplynę 😀Pinkflower, bluebell, Biedronka@ lubią tę wiadomość
-
kropeleczka wrote:Nie mam pojęcia od czego to zależy ,że wypłynie czasem kropelka insuliny. Też mi się zdarzyło . Ja tylko delikatnie podnoszę skórę . Nie ściskam mocno i nie robię takiego wzniesienia . Też mam szczupłe uda . Można powiedzieć ,że naciągam tylko skórę i mąż mi wbija igłę, liczy do 15 s i wyciąga ,a ja na końcu dopiero puszczam ten fałd skóry.
Ja już sama sobie nie wbijam . Ostatnio zrobiłam to dwa tygodnie temu. Zrobil mi się taki siniak ,że do tej pory się nie wygoil. Musiałem przez to zmienić udo 🙈 -
Biedronka, 👏👏👏 piękne cukry. Gratuluję ❤️
Kropeleczka, też bardzo ładny na czczo 🥰 no rozumiem Cię w 100% to ja bym miała takie same komentarze więc nie opłaca sięBiedronka@ lubi tę wiadomość
29🙋♀️ 31🙋♂️
2023-2 💔
05.2024- powrót do starań
06.2024 stymulacja, clostilbegyt 5-9 dc
13.07 ⏸️
22.07 pęcherzyk w macicy
31.07, 5+6 ❤️
07.08, 6+6, CRL 9mm, ❤️ 138
19.08 CRL 22mm bobusia🥰, ❤️ 176
26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
10.09 USG prenatalne, wszystko ok 🥳
17.09 wyniki pappa, ryzyka niskie 🥰
25.09 8.6 cm, 95 gram szczęścia 🥳
16.10 205 gram księżniczki 🩷
18.10 Veracity, ryzyka niskie ☘️🩷
05.11 połówkowe, 360 g dziewczynki 👶
18.11 544 g słodkiej 🍓
09.12 874 g 🩷
Zostań proszę 🙏🙏🙏
Tak bardzo na Ciebie czekamy kochanie 🌈
Kir bx: brak implantacyjnych i kiry hamujące
💉accofil, neoparin, encorton, acard, cyclogest, glucophage, euthyrox, norprolac
Aktualnie: euthyrox 50, neoparin 0.6, cyclogest 2x400, acard 150
-
Cześć, mam stwierdzoną cukrzycę ciążową od początku ciąży. Najpierw Glukophage do 22 tc, odstawiony tydzień temu, narazie dieta. Obecnie 23 tc, ginekolog mnie wysyła na test OGTT mimo stwierdzonej cukrzycy przez diabetologa (tłumaczy, że jak jest sama dieta bez insuliny i leków to test konieczny). Diabetolog twierdzi, że jest to za duże obciążenie i bardziej to do mnie przemawia, bo rzeczywiście bez zbilansowanych posiłków cukry skaczą (jedynie na czczo prawidłowo). Czy spotkałyście się z taką sytuacją? Bo ja już nie wiem co robić..
-
Marthepl wrote:Cześć, mam stwierdzoną cukrzycę ciążową od początku ciąży. Najpierw Glukophage do 22 tc, odstawiony tydzień temu, narazie dieta. Obecnie 23 tc, ginekolog mnie wysyła na test OGTT mimo stwierdzonej cukrzycy przez diabetologa (tłumaczy, że jak jest sama dieta bez insuliny i leków to test konieczny). Diabetolog twierdzi, że jest to za duże obciążenie i bardziej to do mnie przemawia, bo rzeczywiście bez zbilansowanych posiłków cukry skaczą (jedynie na czczo prawidłowo). Czy spotkałyście się z taką sytuacją? Bo ja już nie wiem co robić..
A jaki miałaś cukier na początku ciąży? Robiłaś wtedy krzywą? Chyba jak jest powyżej 92 w 1 trymestrze to kierują na krzywą i po tym stwierdzają cukrzycę. Jak krzywa wyjdzie wtedy ok, to krzywa się robi podobnie wtedy co wszyscy 24 tydzień około.
Żeby stwierdzić cukrzycę bez krzywej na początku ciąży, to chyba trzeba mieć już bardzo złe cukry- co sugeruje, że cukrzyca istniała też przed ciążą. Wtedy ta krzywa bez sensu chyba ? Ale mogę się mylić, mi dopiero stwierdzili w 24 tygodniuStarania od 06.2022
👩🏼 32
Niedoczynnosc tarczycy, hiperprolaktynemia
Prawidłowe owulacje
AMH 2,20
Sono HSG ok
💊 letrox, dostinex, fertistim, magnez, omega 3, wiesiołek
👨🏻 32
Morfologia 1%, reszta zmienna ale w miarę ok.
Brak żylaków, hormony ok, posiew ok, fragmentacja ok
💊 supramen, maca, wit C, omega 3
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
-
bluebell wrote:A jaki miałaś cukier na początku ciąży? Robiłaś wtedy krzywą? Chyba jak jest powyżej 92 w 1 trymestrze to kierują na krzywą i po tym stwierdzają cukrzycę. Jak krzywa wyjdzie wtedy ok, to krzywa się robi podobnie wtedy co wszyscy 24 tydzień około.
Żeby stwierdzić cukrzycę bez krzywej na początku ciąży, to chyba trzeba mieć już bardzo złe cukry- co sugeruje, że cukrzyca istniała też przed ciążą. Wtedy ta krzywa bez sensu chyba ? Ale mogę się mylić, mi dopiero stwierdzili w 24 tygodniu -
A no to jak już robiłaś w ciąży krzywą i wyszła cukrzyca, to nie wiem po co robić ponownie… jakiś dziwny ten ginekolog. Przecież ta cukrzyca się nie cofnie. A jakie miałaś wyniki z krzywej?Starania od 06.2022
👩🏼 32
Prawidłowe owulacje
AMH 2,20
Sono HSG ok
👨🏻 32
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
-
bluebell wrote:A no to jak już robiłaś w ciąży krzywą i wyszła cukrzyca, to nie wiem po co robić ponownie… jakiś dziwny ten ginekolog. Przecież ta cukrzyca się nie cofnie. A jakie miałaś wyniki z krzywej?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia, 14:39
-
Marthepl wrote:79/229/164. Tylko te badania robiłam dosłownie na samym początku ciąży (nawet przed testem) ale ze względu na źle wyniki diabetolog nie pozwoliła potem obciążać organizmu.
Jak dla mnie ewidentna cukrzyca, dwa przekroczenia w tym jedno potężne. Nic innego jak cukrzyca, nie mam pojęcia po co ginekolog chce ponawiać krzywą, ja bym się nie zgodziła już. Jest cukrzyca to jest. Krzywa w 24 tygodniu się robi do diagnozy cukrzycy, ale jak już masz zdiagnozowaną i jesteś pod opieką diabetologa to jakiś absurd to powtarzaćle_bonheur lubi tę wiadomość
Starania od 06.2022
👩🏼 32
Prawidłowe owulacje
AMH 2,20
Sono HSG ok
👨🏻 32
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
-
Hej. Jestem już po wizytach u lekarzy . Jeśli chodzi o diabetolog to dzisiaj wszystko ok. Była zadowolona z moich cukrów i mówiła żebym tak trzymała. Oczywiście przypomniała ,że mam jeść 6-7 posiłków dziennie i dużo spacerować..najlepiej po każdym posiłku 🙈 oczywiście nierealne 🤣 kolejna wizyta za 3 tygodnie . Wygląda na to,że będę mniej ważyć po porodzie jak przed ciążą. Tak samo miałam w pierwszej ciąży ... A zapomniałam wam powiedzieć żebyście pamiętały o żelazie. Ja po pierwszej cukrzycy i porodzie miałam anemię .
Na wizycie u ginekologa dowiedziałam się ,że z dzidzią wszystko ok. Waży 1800 czyli mieści się w normach jak na ten tydzien ciąży . Jest około w 50 centylu czyli w sam raz. Doktor mówił ,że przystopowała z przyrostem co oznacza ,że dieta i insulina dają efekty 💪. Powiedział ,że będę chudła po insulinie i faktycznie około 2 kg mniej mam na sobie 🙈 zażartował ,że wszyscy będą jeść na święta torciki ,a ja będę jedynie mogła popatrzeć🤣 odpowiedziałam, że ja będę jadła kapustę 🤣🤣🤣... I tak spróbuję jakiegoś ciasta🙂😉bluebell, Karcia33 lubią tę wiadomość
-
Ja miałam mieć jutro wizytę u ginekologa ale mi odwołali, więc dopiero 27. Mój raczej z tych większych, w 29+6 ważył 1700, więc się boje co będzie teraz
Diabetologa mam 30.12 i do tego czasu liczę że znajdę już jakąś przyzwoitą dawkę insuliny bo inaczej mnie lekarka zje zwiększam trochę wolniej niż mi zalecała, bo się trochę obawiam i zamiast o 2 jednostki zwiększam o 1. Kombinuje też cały czas z dietąStarania od 06.2022
👩🏼 32
Prawidłowe owulacje
AMH 2,20
Sono HSG ok
👨🏻 32
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
-
Nie taki duży. Dziecko przybiera około 150-200g tygodniowo. A u nas jest tylko tydzień różnicy w pomiarach więc wygląda na to ,że wagi będą mieć zbliżone..
A może spróbuj i odwaz się zwiększyć insulinę o 2 jednostki . Większa szansa ,że będą efekty. Dziewczyny tutaj przyjmują po kilkanaście jednostek i nic się złego nie dzieje.le_bonheur lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, ja już nie wiem co robić. Wczoraj kolacja zjedzona o 19, bułka razowa z wedlina drobiowa i warzywami. Miałam nadzieję, że cukier będzie ok. Mierzony o 7 wynosił 110. Wychodzi na to że im bardziej się staram tym jest gorzej. Po posiłkach cukry ok. Jedynie wczoraj jak zjadłam jogurt z granola, mandarynkami był 165 więc chyba już nawet żadnych owoców nie mogę jeść. Naprawdę jak jadłam beż przywiązywania aż takiej uwagi cukry na czczo były koło 90. Dobija mnie to, od początku tygodnia tendecja wzrostowa. I już od rana mam zły humor 🙄
Co robię źle?
Może lepiej iść do dietetyka żeby pomógł?
Jem 4 posiłki, czy to za mało?Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia, 07:39
29🙋♀️ 31🙋♂️
2023-2 💔
13.07 ⏸️
22.07 pęcherzyk w macicy
31.07, 5+6 ❤️
26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
18.11 544 g słodkiej 🍓
09.12 874 g 🩷
Zostań proszę 🙏🙏🙏
-
Pinkflower wrote:Dziewczyny, ja już nie wiem co robić. Wczoraj kolacja zjedzona o 19, bułka razowa z wedlina drobiowa i warzywami. Miałam nadzieję, że cukier będzie ok. Mierzony o 7 wynosił 110. Wychodzi na to że im bardziej się staram tym jest gorzej. Po posiłkach cukry ok. Jedynie wczoraj jak zjadłam jogurt z granola, mandarynkami był 165 więc chyba już nawet żadnych owoców nie mogę jeść. Naprawdę jak jadłam beż przywiązywania aż takiej uwagi cukry na czczo były koło 90. Dobija mnie to, od początku tygodnia tendecja wzrostowa. I już od rana mam zły humor 🙄
Co robię źle?
Może lepiej iść do dietetyka żeby pomógł?
Jem 4 posiłki, czy to za mało?
No i moim zdaniem 4 posiłki to za mało. Ja jem 6 mniejszych posiłków, a czasami ta ostatnia kanapka przed snem to mój 7 posiłek.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia, 07:48
-
Karcia33 wrote:Nie wiem co doradzić, jedynie wydaje mi się, że może ta bułka jest winowajcą? Ja np na początku próbowałam grahamki, bułki razowej i mi nie służyły żadne. Jem tylko chleb żytni razowy. A jesz przed samym snem drugą kolację?
No i moim zdaniem 4 posiłki to za mało. Ja jem 6 mniejszych posiłków, a czasami ta ostatnia kanapka przed snem to mój 7 posiłek.
Może powinnam wieczorem całkiem odpuścić pieczywo w takim razie ?
Nie, już nie jadłam nic więcej ale nawet czytałam teraz w tych oficjalnych zaleceniach żeby ten posiłek przed samym snem jednak zjadac i właśnie tam jest podana ta kromka chleba z masłem, chudą wedlina i ogórkiem kiszonym. Może dziś tak spróbuję. Trochę mi się chce płakać ze tak się dzieje bo boję się że szkodzę dziecku 😭
Ile czasu Ci zajęło dojście do wprawy z tymi posiłkami?29🙋♀️ 31🙋♂️
2023-2 💔
13.07 ⏸️
22.07 pęcherzyk w macicy
31.07, 5+6 ❤️
26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
18.11 544 g słodkiej 🍓
09.12 874 g 🩷
Zostań proszę 🙏🙏🙏
-
Karcia33 wrote:Witam się z moim najniższym w mojej cukrzycowej historii cukrem, 84 🥳 i teraz analizowanie co wczoraj robiłam, że dzisiaj taki ładny. Może to kapuśniak od teściowej zjedzony na pierwszą kolację 🤭
Może być kapuśniak, na początku cukrzycy najlepsze cukry miałam jak zjadłam żurek na kolacje 😜Starania od 06.2022
👩🏼 32
Prawidłowe owulacje
AMH 2,20
Sono HSG ok
👨🏻 32
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
-
Ja dziś 98, 40 minut później 110. Czyli chyba muszę wstawać jeszcze wcześniej i wcześniej jeść.
Kolacje wczoraj :
O 19 duża kolacja, tortilla wieloziarnista z biedronki, pomidory, sałata, jajecznica z 2 jajek i trochę sera żółtego ( taki wrap), po tym 130 więc potężnie jak na mnie 😜
O 21 pół kromeczki chleba żytniego z Lidla, plasterek szynki drobiowej, plasterek sera żółtego
Po tym już cukru nie mierzyłam
Pobudka 6:35, 6:45 wstałam i zmierzyłam cukier i 98.
Dziś zwiększę o 2 jednostki i spróbuję utrzymać te godziny posiłków, tylko wstać ciut wcześniejStarania od 06.2022
👩🏼 32
Prawidłowe owulacje
AMH 2,20
Sono HSG ok
👨🏻 32
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻