X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kropeleczka Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2024, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssue gratulacje❤️ życzę Wam dużo zdrówka.

ja dzisiaj cukier na czczo 90. Uznaje to jako wynik prawidłowy. U mnie cukry poranne oscylują od 86-89 przy 6 j insuliny. Mam nadzieję,że jak najdłużej się to utrzyma. Diabetolog dopiero 9 stycznia 🙈 no ale narazie nie dzieje się nic co mogłoby mnie bardzo niepokoić więc wytrzymam.
    Zainteresowałam się tym sensorem , jaki koszt tego urządzenia?

bluebell lubi tę wiadomość

preg.png
  • Paulina1106 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2024, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssie gratuluję! Cieszcie się sobą;)

Kropeleczka 70zl na 2 tyg przy refundacji.

Wam dziewczyny diabetolog nie kazał kontrolować cukrów po porodzie? Bo ja myślałam że w dniu porodu koniec a mnie poinformowała moja że jeszcze cały połóg…

Z gorszych wieści mam grypę żołądkową i wymiotowałam całą noc… cukier naczczo 107, ketony w moczu no ale nie ma się co dziwić jak nie zjadłam ostatniej kolacji a całe wczorajsze jedzenie poszło w toaletę.. no i dzisiaj nie jestem w stanie nic zjeść, zjadłam odrobinkę suchej bułki, nie ma szans że przełknę jakieś warzywa czy kiszonki;(

👩‍💼 35
    👨‍💼 39

08.2020 💔
    03.2022 7+5 Lilka 👼

MTFR hetero😿 PAI homo😿
    KIR BX nieobecny: 2DS3
    Cross match -25% ➡️ 2% 🎉
    Allo mlr- 37%➡️ 55,2🎉

14.11.2022 ⏸️ 🙏🏻
    03.08.2023 👶🏻 Izabela
    3920g, 57cm💪🏻

age.png

22.06.2024 ⏸️ 🙏🏻

preg.png
  • bluebell Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2024, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kropeleczka wrote:
    Ssue gratulacje❤️ życzę Wam dużo zdrówka.

ja dzisiaj cukier na czczo 90. Uznaje to jako wynik prawidłowy. U mnie cukry poranne oscylują od 86-89 przy 6 j insuliny. Mam nadzieję,że jak najdłużej się to utrzyma. Diabetolog dopiero 9 stycznia 🙈 no ale narazie nie dzieje się nic co mogłoby mnie bardzo niepokoić więc wytrzymam.
    Zainteresowałam się tym sensorem , jaki koszt tego urządzenia?

Zazdroszczę tych 6 jednostek, ja 13 i cukry koło 100 :(

Starania od 06.2022

👩🏼 32
    Niedoczynnosc tarczycy, hiperprolaktynemia
    Prawidłowe owulacje

AMH 2,20
    Sono HSG ok

💊 letrox, dostinex, fertistim, magnez, omega 3, wiesiołek

👨🏻 32
    Morfologia 1%, reszta zmienna ale w miarę ok.
    Brak żylaków, hormony ok, posiew ok, fragmentacja ok

💊 supramen, maca, wit C, omega 3

Kwiecien 2024 1 IUI 😭
    Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻

preg.png
  • le_bonheur Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2024, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, u mnie młodsza ciąża i 27 jednostek od dzisiaj będzie wjeżdżać, a dalej przekraczam normy. Czasami 92, a czasami 104. Także zazdroszczę tych 6 i 13 jednostek. 😔

Paulina, współczuję choroby. Jeszcze w dodatku jedna z gorszych opcji Ci się trafiła. Cukrem i ketonami się nie martw, siła wyższa. Na siłę nic nie wciśniesz, bo i tak zwrócisz, a też stres związany z chorobą cukry na bank podnosi. 😐 Jak wyzdrowiejesz to nadrobisz. Trzymaj się, dużo siły.

Latest news:
    16.12.2024 ➡️ 928 g

Prenatalne nr 3 - 15.01.2025 🩺
    Kolejna wizyta - 10.02.2025
    Echo serca malutkiej - 09.01.2025 🩺

Cukrzyca ciążowa. 🍫

Insulina nocna - 26 jednostek. 💉
    Acard - 150 mg. 💊

preg.png
  • bluebell Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2024, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A znacie kogoś komu faktycznie te cukry po 36 tygodniu zaczęły się normować? Czy to tylko mit? Nie ukrywam, że już odliczam do tego czasu, że chociaż na samą końcówkę będzie trochę luźniej :( u mnie to są okolice 22 stycznia już :)

Starania od 06.2022

👩🏼 32
    Prawidłowe owulacje

AMH 2,20
    Sono HSG ok

👨🏻 32

Kwiecien 2024 1 IUI 😭
    Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻

preg.png
  • kropeleczka Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2024, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem taka osobą.🙂 W pierwszej ciąży blisko 35 TC cukry zaczęły się jakby normować i mogłam sobie pozwolić na jedzenie większych porcji i rzeczy po których wcześniej cukier był za wysoki ( wtedy norma była do 120🙈). Zaznaczę ,że u mnie wtedy był problem z glikemią po posiłkach, a na czczo były idealne. Udało mi się unormować cukry dietą ale pomimo,że pod koniec ciąży mogłam jeść dużo więcej to nabawiłam się anemii , która wyszła dzień po porodzie.
    W dniu porodu zakończyłam mierzenie cukru i nie miałam żadnych dodatkowych badań.
    Tym razem mam problem z porannymi cukrami i tu już wjechała insulina. Sądząc po postawie mojej diabetolog to chyba mi tak łatwo nie odpuści po porodzie. Przy następnej wizycie zapytam jak to będzie wyglądało. Będę miała CC więc muszę się dowiedzieć do kiedy insulina i jak to ma ogólnie wszystko wyglądać 🙈

preg.png
  • bluebell Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2024, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kropeleczka wrote:
    Ja jestem taka osobą.🙂 W pierwszej ciąży blisko 35 TC cukry zaczęły się jakby normować i mogłam sobie pozwolić na jedzenie większych porcji i rzeczy po których wcześniej cukier był za wysoki ( wtedy norma była do 120🙈). Zaznaczę ,że u mnie wtedy był problem z glikemią po posiłkach, a na czczo były idealne. Udało mi się unormować cukry dietą ale pomimo,że pod koniec ciąży mogłam jeść dużo więcej to nabawiłam się anemii , która wyszła dzień po porodzie.
    W dniu porodu zakończyłam mierzenie cukru i nie miałam żadnych dodatkowych badań.
    Tym razem mam problem z porannymi cukrami i tu już wjechała insulina. Sądząc po postawie mojej diabetolog to chyba mi tak łatwo nie odpuści po porodzie. Przy następnej wizycie zapytam jak to będzie wyglądało. Będę miała CC więc muszę się dowiedzieć do kiedy insulina i jak to ma ogólnie wszystko wyglądać 🙈

Też będę miała CC i się zastanawiam jak z insuliną 🤔

Starania od 06.2022

👩🏼 32
    Prawidłowe owulacje

AMH 2,20
    Sono HSG ok

👨🏻 32

Kwiecien 2024 1 IUI 😭
    Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻

preg.png
  • kropeleczka Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2024, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja coś czuję ,że będziemy brać do ostatniego dnia tą insulinę🙈
    Dziewczyny od dwóch dni nie mogę sobie poradzić ze zgagą. Umieram... Jak tylko położę się do łóżka to zaczyna mnie piec ... Wczoraj myslalm,że zejdę tak mnie bolało. Dzisiaj tez czuję ale ciut mniej. Zastanawiam się tylko po czym mam takie ataki. Nie zjadłam nic nowego co mogłoby mi zaszkodzić 🥴 nie wiem jak sobie poradzić bo boje się pić mleka na noc.

preg.png
  • Karcia33 Przyjaciółka

Wysłany: 30 grudnia 2024, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja dzisiaj się trochę przestraszyłam wyniku cukru na czczo, mimo że w normie, bo.. zobaczyłam dzisiaj 75. Nigdy nie miałam takiego cukru, na 5j insuliny od wielu dni cukry w górnej granicy normy: 89, 90. Co się mogło wydarzyc? 😱

preg.png
  • bluebell Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karcia33 wrote:
    Hej, ja dzisiaj się trochę przestraszyłam wyniku cukru na czczo, mimo że w normie, bo.. zobaczyłam dzisiaj 75. Nigdy nie miałam takiego cukru, na 5j insuliny od wielu dni cukry w górnej granicy normy: 89, 90. Co się mogło wydarzyc? 😱

a kontrolowałaś jeszcze chwile późnej? Może jakiś błąd pomiaru ?

Ja dziś byłam na kontroli u diabetologa, mówi że jestem na oko z 8 jednostek do tyłu ( wczoraj dałam 15) więc mam zwiększać i zwiększać, dostałam refundację na sensory do końca lutego więc będę dziś zamawiać :D mówi że przysługują dwa na miesiąc więc mi dała jakby 6 sztuk. Nie wiem czy wszystkie wykupię, ale mam teścia z cukrzyca bez insuliny więc może jemu oddam bo on nie ma refundacji.

Starania od 06.2022

👩🏼 32
    Prawidłowe owulacje

AMH 2,20
    Sono HSG ok

👨🏻 32

Kwiecien 2024 1 IUI 😭
    Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻

preg.png
  • kropeleczka Ekspertka

Wysłany: 30 grudnia 2024, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To dzisiaj dzień niskich cukrów 🙂 ja rano 83 , jeszcze takiego nie miałam 🤯 szok...

Paulina1106 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Ssue Koleżanka

Wysłany: 30 grudnia 2024, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bluebell wrote:
    A znacie kogoś komu faktycznie te cukry po 36 tygodniu zaczęły się normować? Czy to tylko mit? Nie ukrywam, że już odliczam do tego czasu, że chociaż na samą końcówkę będzie trochę luźniej :( u mnie to są okolice 22 stycznia już :)
    U mnie też po 36 tc wszystko się unormowało nawet w święta jadłam normalnie ,
    W dniu porodu już kazali mi odstawić insulinę , po porodzie dwa dni zapisywałam cukru w szpitalu i już dalej nie kazali . Teraz bez insuliny 3dzjen po porodzie cukier naczczo 85 po posiłkach żadnych wyskoków więc chyba będzie dobrze . Dostałam tylko wytyczne 6tyg po porodzie powtórzyć krzywa cukrzycowa

• Ssue Koleżanka

Wysłany: 30 grudnia 2024, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W szpitalu powiedzieli że do 30j insuliny odstawiają odrazu a jak jest więcej to po trochę zniżają

• bluebell Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssue wrote:
    W szpitalu powiedzieli że do 30j insuliny odstawiają odrazu a jak jest więcej to po trochę zniżają

To diabetolog też mi coś takiego mówiła, że przed cc jak będzie mało jednostek to raczej będą kazać odstawiać, a jak dużo to np. Redukcja dzień przed cc o połowę. Ale żeby skonsultować z anestezjologiem

Starania od 06.2022

👩🏼 32
    Prawidłowe owulacje

AMH 2,20
    Sono HSG ok

👨🏻 32

Kwiecien 2024 1 IUI 😭
    Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻

preg.png
‹‹ 72 73 74 75 76
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ