Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Biedronka, piekne cukry na czczo. Myślę, że taki pojedynczy wyskok naprawdę nic nie zrobi. Kiedyś kobiety nawet nie wiedziały ze maja cukrzycę i było ok. Naprawdę obstawiam że moja mama ze mną miała w ciąży bo urodziłam się 4.5 kg (chyba że tak przybrałam za 2 tygodnie przenoszenia) ale to by wiele wyjaśniało teraz moje skłonności do IO i cukrzycy w ciąży. Ona sama teraz ma cukrzycę i raz w tygodniu ma zastrzyk z trulicity, nie wygląda zupełnie bo jest szczupła a ma.
Ja już popełniłam dziś błąd, zjadłam na śniadanie pół białej bułki (zaczyna mnie boleć brzuch po ciemnym chlebie) 2 parówki, papryka żółta i szpinak cukier po godzinie 135 i rósł dalej do 140 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ u mnie ewidentnie na sensorze widać ze po godzinie równej jest ten największy skok a potem już zaczyna cukier spadać. Wgl to mam dużo stresów ostatnio i nie mogę spać w nocy. Dziś nie mogłam zasnąć, potem o 6 pobudka i męczarnia do 8, zasnęłam do 9.30. YhhWiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia, 12:02
Biedronka@ lubi tę wiadomość
29🙋♀️ 31🙋♂️
2023-2 💔
05.2024- powrót do starań
06.2024 stymulacja, clostilbegyt 5-9 dc
13.07 ⏸️
22.07 pęcherzyk w macicy
31.07, 5+6 ❤️
07.08, 6+6, CRL 9mm, ❤️ 138
19.08 CRL 22mm bobusia🥰, ❤️ 176
26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
10.09 USG prenatalne, wszystko ok 🥳
17.09 wyniki pappa, ryzyka niskie 🥰
25.09 8.6 cm, 95 gram szczęścia 🥳
16.10 205 gram księżniczki 🩷
18.10 Veracity, ryzyka niskie ☘️🩷
05.11 połówkowe, 360 g dziewczynki 👶
18.11 544 g słodkiej 🍓
09.12 874 g 🩷
23.12 1119 g 👸
Zostań proszę 🙏🙏🙏
Tak bardzo na Ciebie czekamy kochanie 🌈
Kir bx: brak implantacyjnych i kiry hamujące
💉accofil, neoparin, encorton, acard, cyclogest, glucophage, euthyrox, norprolac
Aktualnie: euthyrox 50, neoparin 0.6, cyclogest 2x400, acard 150
-
Pinkflower wrote:Biedronka, piekne cukry na czczo. Myślę, że taki pojedynczy wyskok naprawdę nic nie zrobi. Kiedyś kobiety nawet nie wiedziały ze maja cukrzycę i było ok. Naprawdę obstawiam że moja mama ze mną miała w ciąży bo urodziłam się 4.5 kg (chyba że tak przybrałam za 2 tygodnie przenoszenia) ale to by wiele wyjaśniało teraz moje skłonności do IO i cukrzycy w ciąży. Ona sama teraz ma cukrzycę i raz w tygodniu ma zastrzyk z trulicity, nie wygląda zupełnie bo jest szczupła a ma.
Ja już popełniłam dziś błąd, zjadłam na śniadanie pół białej bułki (zaczyna mnie boleć brzuch po ciemnym chlebie) 2 parówki, papryka żółta i szpinak cukier po godzinie 135 i rósł dalej do 140 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Kochana, ale to nadal norma, także nie biczuj się, bo zwariujesz. 🤗 Ja dzisiaj po śniadaniu 143, bo zjadłam pół bułki dla cukrzyków z niskim IG - potwierdziło to tylko, że one nie są dla mnie. 🤷🏻♀️Pinkflower lubi tę wiadomość
-
le_bonheur wrote:Kochana, ale to nadal norma, także nie biczuj się, bo zwariujesz. 🤗 Ja dzisiaj po śniadaniu 143, bo zjadłam pół bułki dla cukrzyków z niskim IG - potwierdziło to tylko, że one nie są dla mnie. 🤷🏻♀️
Dzięki, no to tak samo u mnie ze nie ma nawet sensu się pakować w białe pieczywo. Możliwe też, że brzuch mnie boli bo pije żelazo w fiolkach blehh.
15 mam wizytę u diabetologa wreszcie bo wrzucili jakieś dodatkowe terminy, ciekawe co on powie.29🙋♀️ 31🙋♂️
2023-2 💔
13.07 ⏸️
22.07 pęcherzyk w macicy
31.07, 5+6 ❤️
26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
18.11 544 g słodkiej 🍓
09.12 874 g 🩷
23.12 1119 g 👸
Zostań proszę 🙏🙏🙏
-
Pinkflower wrote:Dzięki, no to tak samo u mnie ze nie ma nawet sensu się pakować w białe pieczywo. Możliwe też, że brzuch mnie boli bo pije żelazo w fiolkach blehh.
15 mam wizytę u diabetologa wreszcie bo wrzucili jakieś dodatkowe terminy, ciekawe co on powie.
No tak, żelazo ma to do siebie, że może nieźle namieszać w żołądkowych sprawach. -
Też mam sensacje żołądkowe już po tym ciemnym pieczywie zabiłabym za kajzerke.
Mam wyniki z labu, z krwi 90, glukometr 95 i sensor 91, więc wszystko podobnie.
Martwi mnie niski cukier na sensorze, od 4 rano maksymalnie miałam 105 gdzies :o na glukometrze po śniadaniu 112. Boję się czy mi ta nocna insulina nie obniża cukrów w dzień za bardzo. W nocy na sensorze miałam różne spadki i wyskoki, ale to pierwsza noc więc dam mu czas.
Z innych ciekawostek to od kilku dni jestem turbo głodna cały czas. Nie wiem czy to rozwój ciąży, czy więcej insuliny czy o co chodzi, ale dosłownie jak mierze cukier po posiłku to już bym jadła następny, wilczy głód. Glukometr specjalnych spadków nie widziStarania od 06.2022
👩🏼 32
Niedoczynnosc tarczycy, hiperprolaktynemia
Prawidłowe owulacje
AMH 2,20
Sono HSG ok
💊 letrox, dostinex, fertistim, magnez, omega 3, wiesiołek
👨🏻 32
Morfologia 1%, reszta zmienna ale w miarę ok.
Brak żylaków, hormony ok, posiew ok, fragmentacja ok
💊 supramen, maca, wit C, omega 3
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
-
bluebell wrote:Też mam sensacje żołądkowe już po tym ciemnym pieczywie zabiłabym za kajzerke.
Mam wyniki z labu, z krwi 90, glukometr 95 i sensor 91, więc wszystko podobnie.
Martwi mnie niski cukier na sensorze, od 4 rano maksymalnie miałam 105 gdzies :o na glukometrze po śniadaniu 112. Boję się czy mi ta nocna insulina nie obniża cukrów w dzień za bardzo. W nocy na sensorze miałam różne spadki i wyskoki, ale to pierwsza noc więc dam mu czas.
Z innych ciekawostek to od kilku dni jestem turbo głodna cały czas. Nie wiem czy to rozwój ciąży, czy więcej insuliny czy o co chodzi, ale dosłownie jak mierze cukier po posiłku to już bym jadła następny, wilczy głód. Glukometr specjalnych spadków nie widzi
W nocy powinnaś mieć pomiędzy 70-90, szczególnie między 2:00 a 4:00. Reszta dnia dopóki nie spada poniżej 70 to też jest w normie. ☺️Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia, 15:29
-
Zjadłam jabłko i 156 😮 to do banana nawet nie podchodzę.
Czy po takich paru przekroczeniach dostanę insulinę?Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia, 18:44
29🙋♀️ 31🙋♂️
2023-2 💔
13.07 ⏸️
22.07 pęcherzyk w macicy
31.07, 5+6 ❤️
26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
18.11 544 g słodkiej 🍓
09.12 874 g 🩷
23.12 1119 g 👸
Zostań proszę 🙏🙏🙏
-
Pinkflower wrote:Zjadłam jabłko i 156 😮 to do banana nawet nie podchodzę.
Czy po takich paru przekroczeniach dostanę insulinę?
Powiem z własnej perspektywy i mojej diabetolog - po przekroczeniach po posiłkach raczej nie.
U mnie do tych przekroczeń poposiłkowych diabetolog podchodziła raczej tak, że no coś poszło nie tak z bilansowaniem posiłku, ale to jednorazowe i widać, że w pozostałych jest ok. U mnie zdecydowanie bardziej diabetolog patrzy na te cukry na czczo i fakt, że w nocy ten cukier utrzymuje się wysoki.Pinkflower lubi tę wiadomość
-
le_bonheur wrote:Powiem z własnej perspektywy i mojej diabetolog - po przekroczeniach po posiłkach raczej nie.
U mnie do tych przekroczeń poposiłkowych diabetolog podchodziła raczej tak, że no coś poszło nie tak z bilansowaniem posiłku, ale to jednorazowe i widać, że w pozostałych jest ok. U mnie zdecydowanie bardziej diabetolog patrzy na te cukry na czczo i fakt, że w nocy ten cukier utrzymuje się wysoki.
Bez sensora żeby wyłapać cukry nocne to rozumiem że zostaje tylko mierzyć między 2.00 a 4.00. Jaki powinien być o tej porze?
A ja się zastanawiam czy to nie jest tak że mam cukier wieczorem po kolacji np.128 i on tak wolno spada że o 7.00 mam np.86?? Jak bym zmierzyła 2 godziny wcześniej np. o 5.00 to będzie przekroczony??🤔🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia, 19:08
👸 &🤴 & 🧒
25 cykli starań
CB🖤🖤🖤
10.2023 histeroskopia👍 3 polipy😳
06.2024 powtórna histeroskopia✅️
biopsja endometrium ✅️
08.24 - I cykl stymulowany (prog 30,1 ng/ml)❌️
09.24 - II cykl stymulowany (prog 22,2 ng/ml)
29.09 beta 235.8, prog 45.40
06.10 beta 4243, prog. 46.90
18.10 5.2 mm+❤️
30.10 2.1 cm + ❤️
15.11 3.8 cm + ❤️
28.11 I prenatalne+Nifty Pro prawidłowe 💙
13.12 10 cm 💙
13.01 wizyta⌛️
-
Biedronka@ wrote:Bez sensora żeby wyłapać cukry nocne to rozumiem że zostaje tylko mierzyć między 2.00 a 4.00. Jaki powinien być o tej porze?
Ja miałam sensor przez 14 dni i właśnie dzięki temu wiem, że ten nocny często niestety u mnie utrzymuje się w okolicach 100 przez całą noc i dopiero gdzieś nad ranem zaczynał mi oscylować w okolicy 90, czasami poniżej 90. Niestety jak wstawałam z łóżka to od razu skakał do ponad 90.
Dosłownie kilka razy zdarzyło mi się zmierzyć między 2:00 a 4:00 glukometrem.
Powinien być wtedy pomiędzy 70 a 90.
Biedronka@ wrote:A ja się zastanawiam czy to nie jest tak że mam cukier wieczorem po kolacji np.128 i on tak wolno spada że o 7.00 mam np.86?? Jak bym zmierzyła 2 godziny wcześniej np. o 5.00 to będzie przekroczony??🤔🤔
To też ciężko powiedzieć bez sensora. Mi np. po posiłkach ładnie zawsze ten cukier spadał do wartości około 100-110 w dosyć krótkim czasie (do 1h) i tak się utrzymywał do kolejnych posiłków; przy dłuższych przerwach lub przy wysiłku większym spadał poniżej 100. Wydaje mi się, że raczej niemożliwe jest, żeby cukier ze 128 spadał przez całą noc do 86 - wydaje mi się, że te cukry po posiłkach normują się dosyć szybko. Wyjątkiem są źle zbilansowane posiłki - wtedy cukier utrzymuje się nawet kilka godzin.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia, 19:24
-
le_bonheur wrote:To też ciężko powiedzieć bez sensora. Mi np. po posiłkach ładnie zawsze ten cukier spadał do wartości około 100-110 w dosyć krótkim czasie (do 1h) i tak się utrzymywał do kolejnych posiłków; przy dłuższych przerwach lub przy wysiłku większym spadał poniżej 100. Wydaje mi się, że raczej niemożliwe jest, żeby cukier ze 128 spadał przez całą noc do 86 - wydaje mi się, że te cukry po posiłkach normują się dosyć szybko. Wyjątkiem są źle zbilansowane posiłki - wtedy cukier utrzymuje się nawet kilka godzin.
Jak wstaję koło 7.00 mam cukier w normie ale już później zaczyna mi się podnosicie. Chyba też skuszę się na ten sensor, żeby mieć obraz całości.👸 &🤴 & 🧒
25 cykli starań
CB🖤🖤🖤
10.2023 histeroskopia👍 3 polipy😳
06.2024 powtórna histeroskopia✅️
biopsja endometrium ✅️
08.24 - I cykl stymulowany (prog 30,1 ng/ml)❌️
09.24 - II cykl stymulowany (prog 22,2 ng/ml)
29.09 beta 235.8, prog 45.40
06.10 beta 4243, prog. 46.90
18.10 5.2 mm+❤️
30.10 2.1 cm + ❤️
15.11 3.8 cm + ❤️
28.11 I prenatalne+Nifty Pro prawidłowe 💙
13.12 10 cm 💙
13.01 wizyta⌛️
-
Biedronka@ wrote:Czyli dzisiaj ustawiam budzik i będę mierzyć między 2 a 4😅
Jak wstaję koło 7.00 mam cukier w normie ale już później zaczyna mi się podnosicie. Chyba też skuszę się na ten sensor, żeby mieć obraz całości.
Bo też jest zasada, że z rana im dłużej się zwleka z mierzeniem na czczo to cukier rośnie z głodu między innymi (moja diabetolog nazywa to "odbiciem z głodu"), ale także przez hormony, które pomagają nam rozpocząć dzień i rozruch. Dlatego na czczo powinno mierzyć się jak najszybciej po wstaniu z łóżka. -
Dziś zauważyłam ciekawą rzecz. Insulina normalnie o 22, potem zjadłam o 23 kanapkę przed snem i poszłam spać. O 1:30 budzę się głodna. I na sensorze widać spadek cukru, a potem nagły wyrzut ponad 100 ( i wtedy się chyba obudziłam). Nie mogłam już zasnąć więc zjadłam dosłownie kilka orzechów , dwie łyżki skyra i poszłam spać dalej. Rano o 7:30 (czyli mniej niż 8 h na czczo) na sensorze cukier 82 a glukometr 92 ( jak na mnie dość ładnie). Czyli chyba służy mi taka krótsza przerwa i posiłek w nocy w sytuacji głodu ?
Jak to traktować? Czy to znaczy że mam jeść więcej przed snem samym bo szybko głodnieje? Czy jak się budzę z głodu to normalnie mam jeść?
Druga sprawa: pomiar glukometrem robię zaraz po wstaniu, idę siku, myję ręce i mierze. Sensor skanowałam zaraz po obudzeniu jak usiadłam w lozku. Który pomiar traktować za ten poprawny ? rano chyba jednak glukometr? Bo te 10 jednostek to dość sporoStarania od 06.2022
👩🏼 32
Prawidłowe owulacje
AMH 2,20
Sono HSG ok
👨🏻 32
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
-
bluebell wrote:Dziś zauważyłam ciekawą rzecz. Insulina normalnie o 22, potem zjadłam o 23 kanapkę przed snem i poszłam spać. O 1:30 budzę się głodna. I na sensorze widać spadek cukru, a potem nagły wyrzut ponad 100 ( i wtedy się chyba obudziłam). Nie mogłam już zasnąć więc zjadłam dosłownie kilka orzechów , dwie łyżki skyra i poszłam spać dalej. Rano o 7:30 (czyli mniej niż 8 h na czczo) na sensorze cukier 82 a glukometr 92 ( jak na mnie dość ładnie). Czyli chyba służy mi taka krótsza przerwa i posiłek w nocy w sytuacji głodu ?
Jak to traktować? Czy to znaczy że mam jeść więcej przed snem samym bo szybko głodnieje? Czy jak się budzę z głodu to normalnie mam jeść?
Druga sprawa: pomiar glukometrem robię zaraz po wstaniu, idę siku, myję ręce i mierze. Sensor skanowałam zaraz po obudzeniu jak usiadłam w lozku. Który pomiar traktować za ten poprawny ? rano chyba jednak glukometr? Bo te 10 jednostek to dość sporo
Musiałabyś spróbować przez dłuższy okres niż 1 dzień. Wtedy byś zobaczyła czy rzeczywiście Ci to służy. 😁 Ja miałam sensor nieprzypisany przez diabetologa, więc jakby wciąż sugerowałam się tylko glukometrem (bo to on był wiążący dla mojej diabetolog), ale też na sensorze w łóżku po obudzeniu się zawsze miałam niski cukier, a na glukometrze ponad normę. 🤷🏻♀️
U mnie dzisiaj rano 82. Nigdy nie miałam takiego cukru rano. 🤣 Wczoraj zjadłam kolację o 20:00, o 22:00 wbiłam insulinę i po insulinie zjadłam tylko trochę jogurtu. 🤷🏻♀️ Wstałam dzisiaj o 7:00 i taki piękny wynik.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia, 10:09
bluebell, Biedronka@ lubią tę wiadomość
-
le_bonheur wrote:Musiałabyś spróbować przez dłuższy okres niż 1 dzień. Wtedy byś zobaczyła czy rzeczywiście Ci to służy. 😁 Ja miałam sensor nieprzypisany przez diabetologa, więc jakby wciąż sugerowałam się tylko glukometrem (bo to on był wiążący dla mojej diabetolog), ale też na sensorze w łóżku po obudzeniu się zawsze miałam niski cukier, a na glukometrze ponad normę. 🤷🏻♀️
U mnie dzisiaj rano 82. Nigdy nie miałam takiego cukru rano. 🤣 Wczoraj zjadłam kolację o 20:00, o 22:00 wbiłam insulinę i po insulinie zjadłam tylko trochę jogurtu. 🤷🏻♀️ Wstałam dzisiaj o 7:00 i taki piękny wynik.
To będę sugerować się póki co glukometrem na czczo, bo dziwnie niski na tym sensorze 🤔
Gratulacje, może jogurt na noc służyStarania od 06.2022
👩🏼 32
Prawidłowe owulacje
AMH 2,20
Sono HSG ok
👨🏻 32
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
-
Dziewczyny z tym libre to niezły cyrk, pomiary rano jakieś chore. Rano glukometr 98 a libre pokazuje 72 🫣 10 minut później zaczął wyć że hipoglikemia, ponowny pomiar glukometrem 97. A o dziwo po śniadaniu wynik na libre i glukometrze zbliżone.
Te pomiary na czczo to jakiś żart, patrząc tylko na libre powinnam odstawiać insulinę …Starania od 06.2022
👩🏼 32
Prawidłowe owulacje
AMH 2,20
Sono HSG ok
👨🏻 32
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
-
bluebell wrote:Dziewczyny z tym libre to niezły cyrk, pomiary rano jakieś chore. Rano glukometr 98 a libre pokazuje 72 🫣 10 minut później zaczął wyć że hipoglikemia, ponowny pomiar glukometrem 97. A o dziwo po śniadaniu wynik na libre i glukometrze zbliżone.
Te pomiary na czczo to jakiś żart, patrząc tylko na libre powinnam odstawiać insulinę … -
Marthepl wrote:Mi właśnie dlatego diabetolog kazała codziennie na czczo i tak glukometrem mierzyć
A też miałaś takie rozjazdy rano ?Starania od 06.2022
👩🏼 32
Prawidłowe owulacje
AMH 2,20
Sono HSG ok
👨🏻 32
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
-
Być może śpisz na tej ręce, na której jest sensor - przez to on wariuje i później potrzebuje czasu, żeby się ustabilizować.
-
bluebell wrote:A też miałaś takie rozjazdy rano ?
bluebell lubi tę wiadomość