Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja juz po połówkowych. Wszystko dobrze łożysko na tylniej ścianie. Zero jakiś anomali..
Cukier mam dalej kontrolować u diabetologa i być na diecie. Profesor ze względu na pierwszą cesarke 14 lat temu i powikłania po niej oraz cukrzyce zaleca cesarke....no ale to jeszcze wcześnie chce odczekać innych lekarzy opini.
Blizna na macicy mowil ze bardzo dobrze zagojona mimo tylu cięć.
Kolejna wizyta 5.2 u prowadzącej gin i 10.2 diabetolog.Midi, Pinkflower, Paulina1106 lubią tę wiadomość
Synek 22.06.2010
AMH : 3,67
13.06.2024 Aniolek 10+3tc ciaza zatrzymana 8tc
28.09.2024 II
30.09.2024 Beta 150, Prog 15
02.10.2024 Beta 375 Prog 31
23.10.2024 serduszko bije 7+1 usg 7+3
Baby am Board 10.06.2025 czy sie tym razem uda??
Homocysteina 5,42 ( 4,44-13,56)
Zelazo 76 (50-170)
PT 10,2 (10,4-13)
INR 0,91 (0,85-1.15)
W. Protrombinowy 111,76 (80-120)
APTT 27,2 (25,9-36.6)
Wit. B12 567 (187-883) -
Midi wrote:Dzien dobry , wizyta u diabetologa zaliczona. Dostałam glukometr i zaczynam tę zabawę. Mam też zalecenia mierzenia ketonów, podpowiedzcie to się robi rano, kiedy najlepiej? I czy trzeba częściej ?
Ketony mierzy się z takiego pierwszego moczu po wstaniu rano - czyli nie jak się przebudzisz np. o 5:00, ale idziesz dalej spać, tylko już jak planujesz wstać, to wtedy idziesz do toalety i wtedy korzystasz z paska do mierzenia ketonów. Mierzy się to tylko rano, bo w ciągu dnia nie ma sensu - ma to na celu zbadanie m.in. czy poprzedniego dnia zjadłaś wystarczającą ilość węglowodanów złożonych oraz czy nie miałaś zbyt długiej przerwy między kolacją a śniadaniem. Ja mierzę codziennie, bo takie mam zalecenie od diabetologa, ale wiem, że niektóre dziewczyny tutaj nie miały takich zaleceń i mierzą raz na jakiś czas.
Malwinka14 wrote:Ja juz po połówkowych. Wszystko dobrze łożysko na tylniej ścianie. Zero jakiś anomali..
Cukier mam dalej kontrolować u diabetologa i być na diecie. Profesor ze względu na pierwszą cesarke 14 lat temu i powikłania po niej oraz cukrzyce zaleca cesarke....no ale to jeszcze wcześnie chce odczekać innych lekarzy opini.
Blizna na macicy mowil ze bardzo dobrze zagojona mimo tylu cięć.
Kolejna wizyta 5.2 u prowadzącej gin i 10.2 diabetolog.
Super, że wszystko w porządku i że z łożyskiem nic się nie dzieje. Pewnie, trzeba zebrać kilka opinii, żeby mieć jakiś punkt odniesienia. Tym bardziej, że blizna na macicy ładnie zagojona, a też wielu lekarzy mówi, że cukrzyca sama w sobie nie jest zaleceniem do cesarki, tylko ewentualne zmiany w łożysku właśnie.bluebell lubi tę wiadomość
-
le_bonheur wrote:Super, że wszystko w porządku i że z łożyskiem nic się nie dzieje. Pewnie, trzeba zebrać kilka opinii, żeby mieć jakiś punkt odniesienia. Tym bardziej, że blizna na macicy ładnie zagojona, a też wielu lekarzy mówi, że cukrzyca sama w sobie nie jest zaleceniem do cesarki, tylko ewentualne zmiany w łożysku właśnie.
le_bonheur lubi tę wiadomość
Synek 22.06.2010
AMH : 3,67
13.06.2024 Aniolek 10+3tc ciaza zatrzymana 8tc
28.09.2024 II
30.09.2024 Beta 150, Prog 15
02.10.2024 Beta 375 Prog 31
23.10.2024 serduszko bije 7+1 usg 7+3
Baby am Board 10.06.2025 czy sie tym razem uda??
Homocysteina 5,42 ( 4,44-13,56)
Zelazo 76 (50-170)
PT 10,2 (10,4-13)
INR 0,91 (0,85-1.15)
W. Protrombinowy 111,76 (80-120)
APTT 27,2 (25,9-36.6)
Wit. B12 567 (187-883) -
A jeszcze mam pytanie, polecacie jakieś plastry na sensor żeby się nie odkleił czy spokojnie bez niczego wytrzyma te 2 tyg?
-
Hej, u mnie na razie dramat z pobieraniem krwi. Nie chce krew lecieć jak nakłuwam, z nerwów momentalnie jestem spocona i się wściekam, jak poleci to się rozmazuje, i tak w kółko😭 te pomiary chyba nie będą miarodajne… czekam na kolejną wizytę i mam nadzieję, że dostanę sensor - to mnie tylko pociesza, bo załamka 😞
-
Dziewczyny pomocy!
Czy 1840 gram na 33 tydzień ciąży to za mało Waszym zdaniem? Jednen lekarz mi mówi, że wszystko w porządku a jeden mnie chce kłaść do szpitala, przecież oszaleć można...
Nie mogę się uspokoić, nie wiem co myśleć, kogo słuchać? Przepływy, łożysko itp obaj mówią, że bardzo dobre, wszystko inne też, chodzi tylko o wagę :'(( -
Sarenka wrote:A jeszcze mam pytanie, polecacie jakieś plastry na sensor żeby się nie odkleił czy spokojnie bez niczego wytrzyma te 2 tyg?
U mnie się dziady trzymają mur beton, że potem ciężko oderwać i się krwiaki robią przed założeniem przecieram ramię spirytusem. Te plastry są dość drogie, z tego co widziałam pół ceny sensora po refundacji nawet, to ja bym raczej spróbowała najpierw bezStarania od 06.2022
👩🏼 32
Niedoczynnosc tarczycy, hiperprolaktynemia
Prawidłowe owulacje
AMH 2,20
Sono HSG ok
💊 letrox, dostinex, fertistim, magnez, omega 3, wiesiołek
👨🏻 32
Morfologia 1%, reszta zmienna ale w miarę ok.
Brak żylaków, hormony ok, posiew ok, fragmentacja ok
💊 supramen, maca, wit C, omega 3
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
-
Midi wrote:Hej, u mnie na razie dramat z pobieraniem krwi. Nie chce krew lecieć jak nakłuwam, z nerwów momentalnie jestem spocona i się wściekam, jak poleci to się rozmazuje, i tak w kółko😭 te pomiary chyba nie będą miarodajne… czekam na kolejną wizytę i mam nadzieję, że dostanę sensor - to mnie tylko pociesza, bo załamka 😞
U mnie też często krew nie chce z palca lecieć. Może zmień głębokość nakłuwacza?
Jak nie pomoże to - umyć ręce w ciepłej wodzie, pomasować palec od nasady przed ukłuciem ( nie wyciskać krwi jak nie leci, ewentualnie pomasować przy nasadzie), potrzymać chwilę rękę dłonią w dół, aż krążenie i grawitacja trochę zrobią swoje. U mnie pomogło no i zmieniać regularnie lancetle_bonheur, Midi lubią tę wiadomość
Starania od 06.2022
👩🏼 32
Prawidłowe owulacje
AMH 2,20
Sono HSG ok
👨🏻 32
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
-
Kiki12 wrote:Dziewczyny pomocy!
Czy 1840 gram na 33 tydzień ciąży to za mało Waszym zdaniem? Jednen lekarz mi mówi, że wszystko w porządku a jeden mnie chce kłaść do szpitala, przecież oszaleć można...
Nie mogę się uspokoić, nie wiem co myśleć, kogo słuchać? Przepływy, łożysko itp obaj mówią, że bardzo dobre, wszystko inne też, chodzi tylko o wagę :'((
A masz podane ile to w centylach ?Starania od 06.2022
👩🏼 32
Prawidłowe owulacje
AMH 2,20
Sono HSG ok
👨🏻 32
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
-
bluebell wrote:U mnie się dziady trzymają mur beton, że potem ciężko oderwać i się krwiaki robią przed założeniem przecieram ramię spirytusem. Te plastry są dość drogie, z tego co widziałam pół ceny sensora po refundacji nawet, to ja bym raczej spróbowała najpierw bez
Właśnie widziałam ich cenę i prawie z krzesła spadłam. Zastanawiałam się czy zwykłego fizjoterapeutycznego tejpa nie nakleić tylko nie wiem czy to nie zakłóci polaczenia z tel🤔 ale skoro mówisz, że trzyma to chyba spróbuję bez niczegobluebell lubi tę wiadomość
-
bluebell wrote:A masz podane ile to w centylach ?
I tak mnie wystraszył, że nie zapytałam o centyle już, bo mi się czarno przed oczami zrobiło, chciałam z tamtad uciec Za parę dni idę do mojego po wyjaśnienia, już mi się nie raz kazał nie przejmować straszeniem tego pierwszego, ale w sumie to skąd mam wiedzieć, który lepiej wie -
Sprawdziłam właśnie i mój w 34+2 miał 2440, ale mój z tych większych, jest też zawsze zakres błędu USG. teraz trochę zwolnił z przyrostami … jak lekarz sugeruje szpital to dla spokoju bym się pewnie dała położyć, przynajmniej przebadają z góry na dół może dzidzia po prostu z tych mniejszych. A wcześniejsze pomiary jak wypadały w siatce centylowej?Starania od 06.2022
👩🏼 32
Prawidłowe owulacje
AMH 2,20
Sono HSG ok
👨🏻 32
Kwiecien 2024 1 IUI 😭
Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
-
Sarenka wrote:A jeszcze mam pytanie, polecacie jakieś plastry na sensor żeby się nie odkleił czy spokojnie bez niczego wytrzyma te 2 tyg?
Ja używam tych:
https://sugarcubes.pl/p/71/549/uniwersalne-plastry-cieliste-z-otworem
Opakowanie 5 szt. - ja kupiłam sobie od razu dwa, jedna sztuka starcza na całe 14 dni, więc 1 plaster = 1 sensor. Ja czuję się pewniej, że nic mi nie odpadnie, a cena wcale nie jest jakaś wielka.Sarenka lubi tę wiadomość
-
bluebell wrote:U mnie też często krew nie chce z palca lecieć. Może zmień głębokość nakłuwacza?
Jak nie pomoże to - umyć ręce w ciepłej wodzie, pomasować palec od nasady przed ukłuciem ( nie wyciskać krwi jak nie leci, ewentualnie pomasować przy nasadzie), potrzymać chwilę rękę dłonią w dół, aż krążenie i grawitacja trochę zrobią swoje. U mnie pomogło no i zmieniać regularnie lancet
Dzięki za podpowiedzi, będę próbowaćbluebell lubi tę wiadomość
-
bluebell wrote:Sprawdziłam właśnie i mój w 34+2 miał 2440, ale mój z tych większych, jest też zawsze zakres błędu USG. teraz trochę zwolnił z przyrostami … jak lekarz sugeruje szpital to dla spokoju bym się pewnie dała położyć, przynajmniej przebadają z góry na dół może dzidzia po prostu z tych mniejszych. A wcześniejsze pomiary jak wypadały w siatce centylowej?
-
Kiki12 wrote:Cały czas był mniejszy, ale wszystko było okej, z ostatnich 3 wizyt: 18, 25 i na trzecich prenatalnych 36 centyl
Jeśli masz pewność ze pomiary były wykonane dobrze to ten 25 czy 36 centyl to jest bardzo dobry wynik, tylko dzidzia z tych drobniejszych.
U mnie przez jakiś czas mała była w okolicach 12/15 centyla, ale okazało się, że jeśli jest obrócona główką do góry to brzuszek się inaczej układa i zaniża pomiary, obróciła się główką w dół i nagle wskoczyła na 35.
Myślę że jeśli przepływy są ok to możesz spokojnie do wizyty poczekać i tam potwierdzić pomiary.
Sarenka ja nie używam dodatkowych plastrów, u mnie wszystko się dobrze trzyma, wręcz nie mogę sobie poradzić z pozbyciem się tego kleju przy wymianie sensora…Kiki12, Sarenka, bluebell lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, wizyta u diabetologa dziś więc się zwazyłam i schudłam jakieś 1.4 kg. Nie wiem czy obawiać się ze to źle? Czy to może być dieta cukrzycowa plus insulina ? Właściwie przecież jem mało a często i jednak jest to duża zmiana tego co jem. Dodam, że no ja mam naprawdę z czego zrzucać więc może to normalne?29🙋♀️ 31🙋♂️
2023-2 💔
05.2024- powrót do starań
06.2024 stymulacja, clostilbegyt 5-9 dc
13.07 ⏸️
22.07 pęcherzyk w macicy
31.07, 5+6 ❤️
07.08, 6+6, CRL 9mm, ❤️ 138
19.08 CRL 22mm bobusia🥰, ❤️ 176
26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
10.09 USG prenatalne, wszystko ok 🥳
17.09 wyniki pappa, ryzyka niskie 🥰
25.09 8.6 cm, 95 gram szczęścia 🥳
16.10 205 gram księżniczki 🩷
18.10 Veracity, ryzyka niskie ☘️🩷
05.11 połówkowe, 360 g dziewczynki 👶
18.11 544 g słodkiej 🍓
09.12 874 g 🩷
23.12 1119 g 👸
Zostań proszę 🙏🙏🙏
Tak bardzo na Ciebie czekamy kochanie 🌈
Kir bx: brak implantacyjnych i kiry hamujące
💉accofil, neoparin, encorton, acard, cyclogest, glucophage, euthyrox, norprolac
Aktualnie: euthyrox 50, neoparin 0.6, cyclogest 2x400, acard 150
-
Pinkflower wrote:Hej dziewczyny, wizyta u diabetologa dziś więc się zwazyłam i schudłam jakieś 1.4 kg. Nie wiem czy obawiać się ze to źle? Czy to może być dieta cukrzycowa plus insulina ? Właściwie przecież jem mało a często i jednak jest to duża zmiana tego co jem. Dodam, że no ja mam naprawdę z czego zrzucać więc może to normalne?
Kochana, ja jestem nie diecie praktycznie od początku, bo cukrzycę mam stwierdzoną jakoś od 10 tc - nie przytyłam w ciąży jeszcze nic. 🤪 Ciągle jestem albo na minusie albo na zero, a brzuszek mam okazały, więc po prostu chudnę ze swojego zapasu (a miałam z czego - zeszło mi dużo z nóg, ramion i ściągnęło mnie z buzi), a wyrównuje mi waga dziecka, wód, itd.
U mnie diabetolog najpierw się przyczepiła, później jednak stwierdziła, że spoko, że widać, że dbam o dietę i skoro dziecko prawidłowo się rozwija to jest ok, także nie przejmuj się. Zmiana nawyków dużo zmienia w organizmie i też na pewno sporo wody odeszło w pierwszej kolejności. ☺️Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia, 10:11
-
le_bonheur wrote:Kochana, ja jestem nie diecie praktycznie od początku, bo cukrzycę mam stwierdzoną jakoś od 10 tc - nie przytyłam w ciąży jeszcze nic. 🤪 Ciągle jestem albo na minusie albo na zero, a brzuszek mam okazały, więc po prostu chudnę ze swojego zapasu (a miałam z czego - zeszło mi dużo z nóg, ramion i ściągnęło mnie z buzi), a wyrównuje mi waga dziecka, wód, itd.
U mnie diabetolog najpierw się przyczepiła, później jednak stwierdziła, że spoko, że widać, że dbam o dietę i skoro dziecko prawidłowo się rozwija to jest ok, także nie przejmuj się. Zmiana nawyków dużo zmienia w organizmie i też na pewno sporo wody odeszło w pierwszej kolejności. ☺️
Uff, to mi ulżyło. No właśnie też o wodzie potem pomyślałam. Dzięki 😘
29🙋♀️ 31🙋♂️
2023-2 💔
05.2024- powrót do starań
06.2024 stymulacja, clostilbegyt 5-9 dc
13.07 ⏸️
22.07 pęcherzyk w macicy
31.07, 5+6 ❤️
07.08, 6+6, CRL 9mm, ❤️ 138
19.08 CRL 22mm bobusia🥰, ❤️ 176
26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
10.09 USG prenatalne, wszystko ok 🥳