Czekając na pierwsze dziecko w 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
dzięki dziewczyny za listę , czytalam różne opinie fora wątki ale wiadomo że nie powstał jeszcze taki kosmetyk który nie uczulił żadnego dziecka. U mnie dużo znajomych poleca krem do pupy z Ziajka tylko ten z żółwiem i na pewno go wypróbuje , moja znajoma właśnie stosuje tylko Ziajke bo mają mały skład i samą podstawę.
3 tygodnie spokoju a dzisiaj od nowa przywitałam się z kibelkiem po śniadaniu no i co gorsze pojawiła się krew ale myślę że to przez wymioty podrażniłam śluzówkę.
-
Babydream przynajmniej u nas zmienil opakowania i zauwazylam ze zmienil sie tez minimalnie sklad np w balsamie dla mam pojawil sie olej sojowy ktorego wczesniej nie bylo
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Welonka ziajka ma w większości te kiepskie składy niestety, mimo że krótkie.
Też polecam blog srokao, ona tam analizuje składy i od razu też wiesz na co zwracać uwagę
Generalnie Hipp linia baby sanft mają dobry skład i jak się nie jest pewnym to po niego można bezpiecznie z ziajki jedyne co polecane było to emulsja przeciwsłoneczna. Screeny sobie zrobiłam rzeczy z do tymi składami i jak będę kompletować to po tym ...mi88 lubi tę wiadomość
-
Z Babydream była afera, ale z mlekiem. Znaleźli w niej salmonellę i ekole. Mam nadzieję, że tylko w mleku, bo ja mam od nich oliwkę.
Nie wiem czy to normalne, ale wieczorem i rano swędzą mnie pośladki i to tak, że chętnie bym je podrapała do krwi. Ale trwa to na szczęście nie dłużej niż 10 minut i mija. I tak się zastanawiam czy to może przez moje lenistwo. Bo smaruje się raz na kilka dni...;-/ -
Welonka kontroluj tę krew, jak bedzie wiecej to lec do lekarza.
Andziula powiedz o swedzeniu lekarzowi. Moze to byc po prostu rozciagajaca sie skora lub sucha skora ale moze byc to tez np poczatek cholestazy (chociaz podobno zaczyna sie od stop i dloni). Lepiej dmuchac na zimne.
I przepraszam, jesli Was strasze Wszystko w dobrej wierze, naprawde.
-
pilik wrote:Welonka ziajka ma w większości te kiepskie składy niestety, mimo że krótkie.
Też polecam blog srokao, ona tam analizuje składy i od razu też wiesz na co zwracać uwagę
Generalnie Hipp linia baby sanft mają dobry skład i jak się nie jest pewnym to po niego można bezpiecznie z ziajki jedyne co polecane było to emulsja przeciwsłoneczna. Screeny sobie zrobiłam rzeczy z do tymi składami i jak będę kompletować to po tym ...
nie wiem nie zagłębiałam się bardzo jeszcze w kosmetyki, tu myślę że też zależy od skóry dziecka u nich dużo kosmetyków uczulało dziecko jak znaleźli kosmetyki które nie podrażniały skóry to przy nich zostały .Wiadomo każdy bedzie chwalił i polecał to co im pasaowało. o Hippie właśnie od początku myślałam. A pampersy bo my stwierdziliśmy ze będziemy kupować dada większość dzieci co znam było w tych pampersach i nie było problemu z odparzeniem itp a na noc chcemy spróbować z Pampers .
Andziula mnie tak często brzuch swędzi jak nie nawilżę niczym .
Edwarda wiem wiem całe szczęście tylko mały ślad krwi ,ale mogło to być też z dziąseł bo jak zaczęłam myć zęby to pojawiła sie krew.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2018, 10:52
edwarda20 lubi tę wiadomość
-
Na ostatniej wizycie jeszcze nie miałam objawów, ale już na następną mam w notatkach zapisane by ginka zapytać też czytałam, że cholestaza zaczyna się od dłoni i stóp, więc myślę, że to raczej rozciąganie skóry. Ale nigdy nie wiadomo. Brzuch tez czasem swędzi, ale nie aż tak bardzo. I powiem Wam, że mino iż rzadko nawilżam ciało to nie mam suchej skóry. Ale może mi się tylko wydaje i w ciąży powinna być jeszcze bardziej nawilżona. Ogólnie pewnie większość Was zaskoczę, ale ja tego balsamowania nie cierpię. Zawsze mi za zimno;(
-
Andziula_1988 wrote:Na ostatniej wizycie jeszcze nie miałam objawów, ale już na następną mam w notatkach zapisane by ginka zapytać też czytałam, że cholestaza zaczyna się od dłoni i stóp, więc myślę, że to raczej rozciąganie skóry. Ale nigdy nie wiadomo. Brzuch tez czasem swędzi, ale nie aż tak bardzo. I powiem Wam, że mino iż rzadko nawilżam ciało to nie mam suchej skóry. Ale może mi się tylko wydaje i w ciąży powinna być jeszcze bardziej nawilżona. Ogólnie pewnie większość Was zaskoczę, ale ja tego balsamowania nie cierpię. Zawsze mi za zimno;(
Tez nie lubie sie kremowac. Nigdy nie lubilam. Teraz to robie bo "musze", tylko brzuch i piersi, ale za to 2-3 razy dziennie.
-
Edwarda 2-3 razy dziennie podziwiam ) ja też nie lubię przed ciąża balsamowałam tylko nogi bo zawsze miałam na nich suchą skórę , a teraz często zapominam o brzuchu piersiach albo jak nie chce mi się zmieniać balsamu to smaruje wszystko Garnierem i tyle
-
welonka jak zobaczysz na blog srokao.pl to będziesz mieć dobre rozeznanie w składnikach kosmetyków Tam właśnie dobrze widać jak wiele kosmetyków przeznaczonych na przykład do skóry atopowej z AZS wcale nie ma dobrego składu, stąd właśnie mogły pojawić się takie przypadki, że rodzice stosowali jakiś niby antyalergiczny kosmetyk, a się nie sprawdziło. Poza tym fajne jest to, że ona tam nie poleca żadnej konkretnej marki, tylko analizuje składy i wyciąga wnioski. A czytelnicy sami sobie mogą na podstawie tego ocenić, po który produkt sięgną.
Co do pojawienia się krwi po wymiotach to też tak miałam często w pierwszych miesiącach, więc to może być rzeczywiście od podrażnienia śluzówki.
Odnośnie Babydream to ma od jakiegoś czasu nową serię kosmetyków dla dzieci i wreszcie przez instagrama udało mi się znaleźć wpis z analizą składu tych nowych u srokao. Większości są ok, ale ponoć mniejszą zawartość mają tych dobrych składników. Dlatego chyba będę się skłaniać bardziej ku płynowi z Hipp.
Cccierpliwa ja głównie z olejkiem ze słodkich migdałów myślałam o nawilżaniu skóry dziecka w przesuszonych miejscach, przemywaniu buzi z kremów z filtrem itp. Nie słyszałam o tym dodawaniu do kąpieli, więc muszę to obczaić i może też w pierwszych miesiącach tak będziemy robićpilik lubi tę wiadomość
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
Alphelia też zdziwiłam się jak koleżanka powiedziała mi że ona dodawała oliwkę do kąpieli i mała miała nawilżoną skórę i nie kleiła się tak jak ja smarowała po myciu.
A jak jest z solą fizjologiczną w apułkach do przemywania oczów stosuje się? bo wiem ze moja siostra przemywała tak oczy ale to było 10 lat a jak rozmawiałam z koleżanką to była zdziwiona . -
W liście wyprawkowej, którą kiedyś z tego forum wrzuciła dziewczyna, jest właśnie ta sól fizjologiczna do przemywania oczu. Widziałam filmik z Bebiprogram, że położna w sumie przemywała tą solą na waciku oczy podczas mycia. Gdzieś w internecie czytałam, że ludzie przemywają normalnie przegotowaną wodą, więc też nie wiem jak jest ok.
Alphelia no ja myslalam o dodawaniu do kapieli i juz niczym nie smarowac bo po gakiej kapieli skorka juz jest ladnie nawilzona a u maluszka na samym poczatku jesli nie bedzie zadnych problemow skornych to im mniej kosmetykow tym lepiej... takze jesli nie bedzie innej potrzeby to na poczatku tylko olej migdalowy do kapieli a te hippy to juz pozniej troche...
Z ta skora faltycznie jest tak ze czesto w ruch ida emolienty np Olian slynny a to niestety kosmetyk do skory problematycznej i atopowej a nie na dzien dobry a pozniej jak sie cos pojawia to juz niestety nic nie dziala bo wtedy powinny isc w ruch dopiero emolienty a tymczasem skora dziecka juz jest przyzwyczajona i zaczyna sie problem...
A co do soli to ja slyszalam i o soli i o przegotowanej wodzie wiec mysle ze obie opcje sa ok... szwagierka u obojga przemywala woda przegotowana i nic sie tez nie dzialo...mi88 lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Ja sol kupilam do przemywania.
Musze jeszcze jakis kremik do buzi kupic na spacerki.
A mnie skora swedzi na brzuchu, mam malutkie krostki i smaruje mascia, ale wlasnie lekarz pierwsze co to zapytala wlasnie czy mnie dlonie swedza, na szczescie sie to nie zdarzylo. No i ze wzgledu na to odstawilam moj balsam i obserwuje, czy sie poprawi jak nim nie bede smarowac, moze on to powoduje? -
Cccierpliwa ja właściwie nie planowałam smarować dziecka ekstra po kąpieli, jeśli właśnie nie będzie tego wymagać Na pewno jak już dodam olejek do wody, to maluszek będzie dobrze nawilżony. Czytałam nawet o tym, że ludzie myją w samej wodzie, bo takie niemowlę zwykle nie potrzebuje specjalnych środków czyszczących. Z drugiej strony woda wodzie nie równa - czasem sama woda może wysuszać skórę. Dlatego chyba też na początku zaczniemy od dodawania paru kropel olejku
Alphelia no niestety woda wodzie nie rowna tu masz racje bo moja skora bardzo odczuwa zmiane wody jak gdzies jezdzimy na lepsze lub gorsze...
A fakt ze taki maluszek ani sie nie brudzi jakos bardzo bo i jak poci sie tez mniej dlatego jakies super srodki niepotrzebne... tez mam w planje poczatek z olejem ze slodkich migdalow dodawany do kapieli i na tyle z kosmetykow...
Tzn no jeszcze przed wyjsciem z racji tego ze urodze latem kremik dla maluszkow z wysokim filtrem zeby chronic przed slonkiem bo wiadomo i w cieniu czasem lapie slonce...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Szagierka wlasnie kapala mala w Oilanie od pierwszych dni a pozniej kremowala od top do glow najpierw emolium a pozniej tez produktami Oliana do twarzy do ciala itp... i tak kazdego dnia a pozniej jak cos wychodzilo na skorze to tragedia no bo co teraz...
mi88 lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Edwarda szok! Ja to 2-3 w tygodniu to max z tym kremowaniem ;p aż wstyd się przyznać ;-p teraz trochę moce mi wracają to może się zmobilizuje ale jak wyjdzie to w praktyce.
Co do kremowaniu maluszka to moje wszystkie znajome po kąpieli smarują, ale czy to konieczne to jestem ciekawa. Pamietam, że Mama brata tez remowala, ale u niego właśnie problemy z AZS i tu już szły w ruch maści na zamówienie z apteki przypisane przez dermatologa. -
U nas też maluszek będzie w lato, więc już sobie zapisałam jakie filtry trzeba kupić. To nieźle dorobiła Twoja szwagierka z tymi emolientami Ja właśnie tak sobie czytając o tych wszystkich produktach to zapalała mi się taka lampka w głowie, żeby nie kupować od razu środków przeznaczonych dla dzieci z problematyczną skórą, póki się nie okaże, że rzeczywiście będzie to potrzebne u nas. Ja jeszcze kupiłam wodę termalną, chyba będą przemywać nią buźkę i pupcię po przebraniu pieluszki.
o jeszcze słyszałam że niektórzy stosują codziennie sól fizjologiczna do noska aby oczyśić z wszystkich pyłków kurzu itp.
moja siostra np stosowała oliwkę do nawilżania skóry bo miała słucha skórę później jakimś balsamem i wysterczało dopiero jak miała rok-dwa lata dermatolog wprowadził kremy te specjalne ale to było 10 lat temu . Tak samo pamiętam że ona smarowała główkę oliwką po kąpieli i wyczesywała bo miała delikatną ciemieniuszkę na początku i pomogło .
Właśnie moja mama mówi że kiedyś to było specjalne szare mydło dla dzieci jakaś oliwka i tyle nie było problemów ze skórą.
Dzisiaj mam duże pokłady energii posprzątałam cały dom no został mi jeszcze korytarz i ganek ;p ale wcześniej dzieliłam to na dwa dni . Ukręciłam pizzę ja do piekarnika a on odmówił posłuszeństwa nie działa wkurzyłam się i już wszystkiego mi się odechciało .Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2018, 12:55