X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czekając na pierwsze dziecko w 2018
Odpowiedz

Czekając na pierwsze dziecko w 2018

Oceń ten wątek:
  • welonka Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki dziewczyny za listę , czytalam różne opinie fora wątki ale wiadomo że nie powstał jeszcze taki kosmetyk który nie uczulił żadnego dziecka. U mnie dużo znajomych poleca krem do pupy z Ziajka tylko ten z żółwiem i na pewno go wypróbuje , moja znajoma właśnie stosuje tylko Ziajke bo mają mały skład i samą podstawę.

3 tygodnie spokoju a dzisiaj od nowa przywitałam się z kibelkiem po śniadaniu no i co gorsze pojawiła się krew ale myślę że to przez wymioty podrażniłam śluzówkę.

age.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babydream przynajmniej u nas zmienil opakowania i zauwazylam ze zmienil sie tez minimalnie sklad np w balsamie dla mam pojawil sie olej sojowy ktorego wczesniej nie bylo

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • pilik Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka ziajka ma w większości te kiepskie składy niestety, mimo że krótkie.
    Też polecam blog srokao, ona tam analizuje składy i od razu też wiesz na co zwracać uwagę ;)
    Generalnie Hipp linia baby sanft mają dobry skład i jak się nie jest pewnym to po niego można bezpiecznie :) z ziajki jedyne co polecane było to emulsja przeciwsłoneczna. Screeny sobie zrobiłam rzeczy z do tymi składami i jak będę kompletować to po tym ;)...

mi88 lubi tę wiadomość

ds022el.png

u4uGp2.png
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z Babydream była afera, ale z mlekiem. Znaleźli w niej salmonellę i ekole. Mam nadzieję, że tylko w mleku, bo ja mam od nich oliwkę.
    Nie wiem czy to normalne, ale wieczorem i rano swędzą mnie pośladki i to tak, że chętnie bym je podrapała do krwi. Ale trwa to na szczęście nie dłużej niż 10 minut i mija. I tak się zastanawiam czy to może przez moje lenistwo. Bo smaruje się raz na kilka dni...;-/

dqpri09kh0x52aib.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka kontroluj tę krew, jak bedzie wiecej to lec do lekarza.

Andziula powiedz o swedzeniu lekarzowi. Moze to byc po prostu rozciagajaca sie skora lub sucha skora ale moze byc to tez np poczatek cholestazy (chociaz podobno zaczyna sie od stop i dloni). Lepiej dmuchac na zimne.

I przepraszam, jesli Was strasze :( Wszystko w dobrej wierze, naprawde.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pilik wrote:
    Welonka ziajka ma w większości te kiepskie składy niestety, mimo że krótkie.
    Też polecam blog srokao, ona tam analizuje składy i od razu też wiesz na co zwracać uwagę ;)
    Generalnie Hipp linia baby sanft mają dobry skład i jak się nie jest pewnym to po niego można bezpiecznie :) z ziajki jedyne co polecane było to emulsja przeciwsłoneczna. Screeny sobie zrobiłam rzeczy z do tymi składami i jak będę kompletować to po tym ;)...

nie wiem nie zagłębiałam się bardzo jeszcze w kosmetyki, tu myślę że też zależy od skóry dziecka u nich dużo kosmetyków uczulało dziecko jak znaleźli kosmetyki które nie podrażniały skóry to przy nich zostały .Wiadomo każdy bedzie chwalił i polecał to co im pasaowało. o Hippie właśnie od początku myślałam. A pampersy bo my stwierdziliśmy ze będziemy kupować dada większość dzieci co znam było w tych pampersach i nie było problemu z odparzeniem itp a na noc chcemy spróbować z Pampers .

Andziula mnie tak często brzuch swędzi jak nie nawilżę niczym .

Edwarda wiem wiem całe szczęście tylko mały ślad krwi ,ale mogło to być też z dziąseł bo jak zaczęłam myć zęby to pojawiła sie krew.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2018, 10:52

edwarda20 lubi tę wiadomość

age.png

Wysłany: 6 lutego 2018, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na ostatniej wizycie jeszcze nie miałam objawów, ale już na następną mam w notatkach zapisane by ginka zapytać ;) też czytałam, że cholestaza zaczyna się od dłoni i stóp, więc myślę, że to raczej rozciąganie skóry. Ale nigdy nie wiadomo. Brzuch tez czasem swędzi, ale nie aż tak bardzo. I powiem Wam, że mino iż rzadko nawilżam ciało to nie mam suchej skóry. Ale może mi się tylko wydaje i w ciąży powinna być jeszcze bardziej nawilżona. Ogólnie pewnie większość Was zaskoczę, ale ja tego balsamowania nie cierpię. Zawsze mi za zimno;(

dqpri09kh0x52aib.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula_1988 wrote:
    Na ostatniej wizycie jeszcze nie miałam objawów, ale już na następną mam w notatkach zapisane by ginka zapytać ;) też czytałam, że cholestaza zaczyna się od dłoni i stóp, więc myślę, że to raczej rozciąganie skóry. Ale nigdy nie wiadomo. Brzuch tez czasem swędzi, ale nie aż tak bardzo. I powiem Wam, że mino iż rzadko nawilżam ciało to nie mam suchej skóry. Ale może mi się tylko wydaje i w ciąży powinna być jeszcze bardziej nawilżona. Ogólnie pewnie większość Was zaskoczę, ale ja tego balsamowania nie cierpię. Zawsze mi za zimno;(

Tez nie lubie sie kremowac. Nigdy nie lubilam. Teraz to robie bo "musze", tylko brzuch i piersi, ale za to 2-3 razy dziennie.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda 2-3 razy dziennie podziwiam :)) ja też nie lubię przed ciąża balsamowałam tylko nogi bo zawsze miałam na nich suchą skórę , a teraz często zapominam o brzuchu piersiach albo jak nie chce mi się zmieniać balsamu to smaruje wszystko Garnierem i tyle

age.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka jak zobaczysz na blog srokao.pl to będziesz mieć dobre rozeznanie w składnikach kosmetyków :) Tam właśnie dobrze widać jak wiele kosmetyków przeznaczonych na przykład do skóry atopowej z AZS wcale nie ma dobrego składu, stąd właśnie mogły pojawić się takie przypadki, że rodzice stosowali jakiś niby antyalergiczny kosmetyk, a się nie sprawdziło. Poza tym fajne jest to, że ona tam nie poleca żadnej konkretnej marki, tylko analizuje składy i wyciąga wnioski. A czytelnicy sami sobie mogą na podstawie tego ocenić, po który produkt sięgną.
    Co do pojawienia się krwi po wymiotach to też tak miałam często w pierwszych miesiącach, więc to może być rzeczywiście od podrażnienia śluzówki.

Odnośnie Babydream to ma od jakiegoś czasu nową serię kosmetyków dla dzieci i wreszcie przez instagrama udało mi się znaleźć wpis z analizą składu tych nowych u srokao. Większości są ok, ale ponoć mniejszą zawartość mają tych dobrych składników. Dlatego chyba będę się skłaniać bardziej ku płynowi z Hipp.

Cccierpliwa ja głównie z olejkiem ze słodkich migdałów myślałam o nawilżaniu skóry dziecka w przesuszonych miejscach, przemywaniu buzi z kremów z filtrem itp. Nie słyszałam o tym dodawaniu do kąpieli, więc muszę to obczaić i może też w pierwszych miesiącach tak będziemy robić :)

pilik lubi tę wiadomość

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • welonka Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia też zdziwiłam się jak koleżanka powiedziała mi że ona dodawała oliwkę do kąpieli i mała miała nawilżoną skórę i nie kleiła się tak jak ja smarowała po myciu.
    A jak jest z solą fizjologiczną w apułkach do przemywania oczów stosuje się? bo wiem ze moja siostra przemywała tak oczy ale to było 10 lat a jak rozmawiałam z koleżanką to była zdziwiona .

age.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W liście wyprawkowej, którą kiedyś z tego forum wrzuciła dziewczyna, jest właśnie ta sól fizjologiczna do przemywania oczu. Widziałam filmik z Bebiprogram, że położna w sumie przemywała tą solą na waciku oczy podczas mycia. Gdzieś w internecie czytałam, że ludzie przemywają normalnie przegotowaną wodą, więc też nie wiem jak jest ok.

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia no ja myslalam o dodawaniu do kapieli i juz niczym nie smarowac bo po gakiej kapieli skorka juz jest ladnie nawilzona a u maluszka na samym poczatku jesli nie bedzie zadnych problemow skornych to im mniej kosmetykow tym lepiej... takze jesli nie bedzie innej potrzeby to na poczatku tylko olej migdalowy do kapieli a te hippy to juz pozniej troche...

Z ta skora faltycznie jest tak ze czesto w ruch ida emolienty np Olian slynny a to niestety kosmetyk do skory problematycznej i atopowej a nie na dzien dobry a pozniej jak sie cos pojawia to juz niestety nic nie dziala bo wtedy powinny isc w ruch dopiero emolienty a tymczasem skora dziecka juz jest przyzwyczajona i zaczyna sie problem...

A co do soli to ja slyszalam i o soli i o przegotowanej wodzie wiec mysle ze obie opcje sa ok... szwagierka u obojga przemywala woda przegotowana i nic sie tez nie dzialo...

mi88 lubi tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• acygan Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sol kupilam do przemywania.
    Musze jeszcze jakis kremik do buzi kupic na spacerki.

A mnie skora swedzi na brzuchu, mam malutkie krostki i smaruje mascia, ale wlasnie lekarz pierwsze co to zapytala wlasnie czy mnie dlonie swedza, na szczescie sie to nie zdarzylo. No i ze wzgledu na to odstawilam moj balsam i obserwuje, czy sie poprawi jak nim nie bede smarowac, moze on to powoduje?

• Alphelia Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa ja właściwie nie planowałam smarować dziecka ekstra po kąpieli, jeśli właśnie nie będzie tego wymagać :) Na pewno jak już dodam olejek do wody, to maluszek będzie dobrze nawilżony. Czytałam nawet o tym, że ludzie myją w samej wodzie, bo takie niemowlę zwykle nie potrzebuje specjalnych środków czyszczących. Z drugiej strony woda wodzie nie równa - czasem sama woda może wysuszać skórę. Dlatego chyba też na początku zaczniemy od dodawania paru kropel olejku :)

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia no niestety woda wodzie nie rowna tu masz racje bo moja skora bardzo odczuwa zmiane wody jak gdzies jezdzimy na lepsze lub gorsze...
    A fakt ze taki maluszek ani sie nie brudzi jakos bardzo bo i jak poci sie tez mniej dlatego jakies super srodki niepotrzebne... tez mam w planje poczatek z olejem ze slodkich migdalow dodawany do kapieli i na tyle z kosmetykow...
    Tzn no jeszcze przed wyjsciem z racji tego ze urodze latem kremik dla maluszkow z wysokim filtrem zeby chronic przed slonkiem bo wiadomo i w cieniu czasem lapie slonce...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szagierka wlasnie kapala mala w Oilanie od pierwszych dni a pozniej kremowala od top do glow najpierw emolium a pozniej tez produktami Oliana do twarzy do ciala itp... i tak kazdego dnia a pozniej jak cos wychodzilo na skorze to tragedia no bo co teraz...

mi88 lubi tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

Wysłany: 6 lutego 2018, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda szok! Ja to 2-3 w tygodniu to max z tym kremowaniem ;p aż wstyd się przyznać ;-p teraz trochę moce mi wracają to może się zmobilizuje ;) ale jak wyjdzie to w praktyce.

Co do kremowaniu maluszka to moje wszystkie znajome po kąpieli smarują, ale czy to konieczne to jestem ciekawa. Pamietam, że Mama brata tez remowala, ale u niego właśnie problemy z AZS i tu już szły w ruch maści na zamówienie z apteki przypisane przez dermatologa.

dqpri09kh0x52aib.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też maluszek będzie w lato, więc już sobie zapisałam jakie filtry trzeba kupić. To nieźle dorobiła Twoja szwagierka z tymi emolientami :( Ja właśnie tak sobie czytając o tych wszystkich produktach to zapalała mi się taka lampka w głowie, żeby nie kupować od razu środków przeznaczonych dla dzieci z problematyczną skórą, póki się nie okaże, że rzeczywiście będzie to potrzebne u nas. Ja jeszcze kupiłam wodę termalną, chyba będą przemywać nią buźkę i pupcię po przebraniu pieluszki.

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o jeszcze słyszałam że niektórzy stosują codziennie sól fizjologiczna do noska aby oczyśić z wszystkich pyłków kurzu itp.

moja siostra np stosowała oliwkę do nawilżania skóry bo miała słucha skórę później jakimś balsamem i wysterczało dopiero jak miała rok-dwa lata dermatolog wprowadził kremy te specjalne ale to było 10 lat temu . Tak samo pamiętam że ona smarowała główkę oliwką po kąpieli i wyczesywała bo miała delikatną ciemieniuszkę na początku i pomogło .
    Właśnie moja mama mówi że kiedyś to było specjalne szare mydło dla dzieci jakaś oliwka i tyle nie było problemów ze skórą.

Dzisiaj mam duże pokłady energii posprzątałam cały dom no został mi jeszcze korytarz i ganek ;p ale wcześniej dzieliłam to na dwa dni . Ukręciłam pizzę ja do piekarnika a on odmówił posłuszeństwa nie działa wkurzyłam się i już wszystkiego mi się odechciało .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2018, 12:55

age.png
‹‹ 107 108 109 110 111 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ