X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czekając na pierwsze dziecko w 2018
Odpowiedz

Czekając na pierwsze dziecko w 2018

Oceń ten wątek:
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eilleen, Summer, Paulina super ze prenatalne ok!

Welonka kciuki za jutro!

Ja dzis po prenatalnych i wssystko super chociaz trzeba bylo czasu zeby pomierzyc nt bo dziec sie wiercil najpierw na dzien dobry zastalismy male wiszace twarza do dolu pozniej sie odwracalo tylem w koncu ulozylo sie jak ma ze mozna bylo porobic pomiary na spokojnie no a pozniej przekrecilo sie znow na bok tylkiem do nas...
    Lekarz usilnie probowal.uchwycic czy widac plec ale male nie chcialo dzis wspolpracowac... badanie i przez brzuch i dopochwowo ale bylo ciezko z checiami malucha...
    Nawet bicia aerca co chcieliamy podluchac to kilka uderzen i maluch uciekal i tak 3 razy w koncu lekarz sie poddał hehe...
    Mamy rozbrykane niespelna 8cm szczescia <3

welonka, summer86, Andziula_1988, Marta..a, edwarda20, gondi, Alphelia, AnnaIzabela lubią tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • teqz Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa wrote:
    Hej, ja dziś też po prenatalnych. z USG wszystko ok super, wymiary,pomiary git. ALE za wysokie tętno płodu 175 ..., lekarz mówi że nie wie na tę chwilę skąd taki wynik, że trzeba poczekać na wyniki z krwi ... nie powiem, trochę się przestraszyłam.

Ja cały czas wymiotuje, więc na bank jestem odwodniona, nie wiem czy to ma wpływ na tętno ?
    Do 180 tętno jest w normie, nie wiem czemu lekarz Cię stresuje i tego nie powiedział. Pamiętaj tez, ze jeśli się stresowałas podczas badania (ja się bardzo stresowałam) to Twoje tętno na bank było podwyższone i co z tym idzie - tętno Twojego malucha również. Dlatego nie masz się co martwić :)

Gratuluje wszystkim udanych wizyt :) ja na swoją czekam kolejne dwa tygodnie, ale jak dziecko w brzuchu szaleje to jest się od razu spokojniejszym. Mi się udało kupić kosz Mojżesza - mój pierwszy większy zakup wiec jestem zadowolona z siebie :D

mi88 lubi tę wiadomość

• Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 04:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny świetne wieści. Gratuluję wszystkim;)
    Ten czas tak szybko leci, ja w piątek mam połówkowe.

Paulina zgadzam się z Teqz, że z tętnem Twojego Maluszka wszystko dobrze. Mój na prenatalnych miał 175 i lekarz mówił, że super. Nawet powiedział, że w tym czasie takie tętno znaczy silny maluch ;) z czasem będzie spadać.

A ja od godziny męczę się z zaśnięciem. Ale mój Maluch umila mi ten czas i odstawia tańce w brzuchu ;)

dqpri09kh0x52aib.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty :-)

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa wrote:
    Hej, ja dziś też po prenatalnych. z USG wszystko ok super, wymiary,pomiary git. ALE za wysokie tętno płodu 175 ..., lekarz mówi że nie wie na tę chwilę skąd taki wynik, że trzeba poczekać na wyniki z krwi ... nie powiem, trochę się przestraszyłam.

Ja cały czas wymiotuje, więc na bank jestem odwodniona, nie wiem czy to ma wpływ na tętno ?

Paulina ja też dużo wymiotuje, jak upewniłam się u lekarza to zaczęłam pić elektrolity po takich większych wymiotach. Nie tych z rana bo na to chyba nic się nie poradzi, ale po takich wieczornych, czy popołudniowych jak pozbywałam się obiadu/kolacji. I nie wiem czy to moja psychika czy już może ten etap ciąży, że odpuszcza ale pomogły :)
    Odpukać ostatni raz wymiotowałam w niedziele, wypiłam je i do teraz mam spokój.
    Odważyłam się zamiast suchego chleba zjeść właśnie jogurt. Tak zawsze z rana trochę suchego chleba + woda bo i tak tym wymiotowałam.

Lekarz twierdził, że wymioty wiążą się z zaburzoną gospodarką elektrolitową, kazał dużo pić, trochę spacerować i odpoczywać. Elektrolity na pewno zahamowały u mnie biegania wymiotować np. jak zaczęłam po obiedzie to już do końca dnia się źle czułam a teraz jest ok, po razie przechodzi i mogę znowu normalnie funkcjonować. Piłam je ze 3-4 na razie tylko, a wydaje mi się, że widzę efekty.

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • welonka Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie dalej zdarzają się wymioty ale pocieszam sie ze tylko raz lub dwa w tygodniu a nie tak jak wczesniej rano wieczór i co drugi dzien . Ja przyuważyłam ze mój organizm bardzo buntuje sie jak jem w biegu a w szczególności rano, po śniadaniu musze posiedzieć 15 minut w takiej pozycji aby nie uciskać żołądka bo jak wstane i zacznę cos robic to 2-3 minuty i zwracam śniadanie .
    Ja ogarniam sie i lecę na wizytę :)

age.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez tak miałam ze sniadaniem. Musiała zjeść na spokojnie i potem z godzinę posiedziec. Bo jak za szybko cos zaczelam robic to od razu zwrot. Jak np mialam wizytę raniutko to jechalam na czczo.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula_1988 wrote:
    Dziewczyny świetne wieści. Gratuluję wszystkim;)
    Ten czas tak szybko leci, ja w piątek mam połówkowe.

Paulina zgadzam się z Teqz, że z tętnem Twojego Maluszka wszystko dobrze. Mój na prenatalnych miał 175 i lekarz mówił, że super. Nawet powiedział, że w tym czasie takie tętno znaczy silny maluch ;) z czasem będzie spadać.

A ja od godziny męczę się z zaśnięciem. Ale mój Maluch umila mi ten czas i odstawia tańce w brzuchu ;)

Dzięki dziewczyny, ja całą noc się budziłam, głupie sny, głowa mi pęka z rana... jednak te tętno we mnie siedzi :( Dziwne, że jeden lekarz mówi że super, a drugi sugeruje, że może być różnie :(

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

wrzesień 2018 - córcia <3 6cs

listopad 2021 - corcia 10 cs <3
  • Loczek2018 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć!

Czytam o zakupach czytam.. A ja nic!:) mam jeszcze czas, pójdę na L4 w kwietniu-maju to pewnie zacznę buszować :) jeszcze musimy zrobic Male malowanie/przemeblowanie/porządki w szafach/kupic nowe mebelki. Ugh. Az mi slabo na sama myśl - najchętniej bym wyjechała na 3tyg i niech sie samo zrobi:D.

Co do lidla - kupiłam ostatnio chustę, obaczymy czy sie nada/przyda:). A na ciuszki bd polować na pewno.

W temacie łóżeczek - polecam lekturę na mamaginekolog o śmierci łóżeczkowej, ja po przeczytaniu tego artykułu przestalam się zachwycać bibelotami do łóżeczek dla noworodków, poczekam z takimi rzeczami przynajmniej do ukończenia pół roku przez szkraba, ale każdy robi jak uważa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2018, 10:58

qb3cp07w5ku95ses.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loczek2018 wrote:
    W temacie łóżeczek - polecam lekturę na mamaginekolog o śmierci łóżeczkowej, ja po przeczytaniu tego artykułu przestalam się zachwycać otulaczami i bibelotami do łóżeczek dla noworodków, poczekam z takimi rzeczami przynajmniej do ukończenia pół roku przez szkraba, ale każdy robi jak uważa.

Mama ginekolog nie odrzuca otulaczy, jedynie te w ktorym dziecko jest szczelnie i scisle owiniete. Czyli taki np Tulik jest jak najbardziej rekomendowany. I poleca do spania jedynie spiworki. O pierdolach w lozeczku, miskach itp to wiedzialam dawno ;p

https://mamaginekolog.pl/zmniejszyc-ryzyko-smierci-lozeczkowej/

Loczek2018 lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja juz po wizycie u nas wszystko dobrze , Oliwia zostaje juz na100% waży 687g dalej ułożenie miednicowe . Luteinę mam brac dalej . Na następną wizyte mam zrobic odczyn Combosa ,morfologię ,mocz i ta nieszczęsna krzywą cukrowa u nas laboratorium zapewnia glukozę nie moge miec swojej. Pierwszy raz w takim okropnym humorze widziałam mojego gina aż w szoku byłam. A i widzę ze w końcu weszły zwolnienia elektroniczne :)

My ochraniacze będziemy używać od 3miesiaca tak jak dziecko zacznie sie juz przekręcać :)

gondi, edwarda20, Andziula_1988, Alphelia, Loczek2018, Marta..a lubią tę wiadomość

age.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Hej ja juz po wizycie u nas wszystko dobrze , Oliwia zostaje juz na100% waży 687g dalej ułożenie miednicowe . Luteinę mam brac dalej . Na następną wizyte mam zrobic odczyn Combosa ,morfologię ,mocz i ta nieszczęsna krzywą cukrowa u nas laboratorium zapewnia glukozę nie moge miec swojej. Pierwszy raz w takim okropnym humorze widziałam mojego gina aż w szoku byłam. A i widzę ze w końcu weszły zwolnienia elektroniczne :)

My ochraniacze będziemy używać od 3miesiaca tak jak dziecko zacznie sie juz przekręcać :)

Mówiłam, ze dr D. się nie myli :P On juz w 12tc kolezankom określal dziewczynki (bo wiadomo ze z siusiakiem latwiej) :)

Ochraniacz zaloze tylko od strony sciany bo jest strasznie zimna.

dqprqps6kaqxmc83.png

Wysłany: 14 lutego 2018, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka gratuluję udanej wizyty ;)

Co do łóżeczek i bibelotów też czytałam u mamyginekolog i mówi to samo co na warsztatach bezpieczny maluch. Ale ja załapałam taką schizę, że zastanawiam się czy nie kupić łóżeczko gdzie z każdej strony ma szczebelki. Chociaż podobają mi się te z zabudowanym przodem i tyłem. Nie chce też wpadać w skrajność. Ale nie wiem czy w moim przypadku to możliwe ;p

dqpri09kh0x52aib.png
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam ten artykuł na mamaginekolog i kilka innych w necie o SIDS, kupię na pewno śpiworek lub otulacz z luzem na nogi.. rożek chyba będziemy stosować tylko w dzień. Zresztą latem i tak może być dziecku w tym za ciepło.
    Obowiązkowo kupię też monitor oddechu, mimo że w artykule mamaginekolog pisze o braku wplywu stosowania tych urządzeń na przypadki SIDS.

Co do łóżeczka, planowaliśmy na początek Chicco Next 2 Me i dopiero po przeprowadzce jak maluch będzie miał 2-3 miesiące normalne łóżeczko, ale muszę poczytać na ile te Next 2 Me są sprawdzone i bezpieczne.

edwarda20 lubi tę wiadomość

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Loczek2018 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Mama ginekolog nie odrzuca otulaczy, jedynie te w ktorym dziecko jest szczelnie i scisle owiniete. Czyli taki np Tulik jest jak najbardziej rekomendowany. I poleca do spania jedynie spiworki. O pierdolach w lozeczku, miskach itp to wiedzialam dawno ;p

https://mamaginekolog.pl/zmniejszyc-ryzyko-smierci-lozeczkowej/

To wycofuje sie z tym otulaczem - sorry Edwarda:), to dlatego że dla mnie wszystko jest "śpiochy" i nie rozróżniam typów ciuszków dla noworodków, tak samo jest z łóżeczkowymi akcesoriami, stad przejęzyczenie. Jeszcze mam z 20tyg żeby przyswoić tą wiedzę, mam nadzieję że zdążę :D

qb3cp07w5ku95ses.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loczek2018 wrote:
    To wycofuje sie z tym otulaczem - sorry Edwarda:), to dlatego że dla mnie wszystko jest "śpiochy" i nie rozróżniam typów ciuszków dla noworodków, tak samo jest z łóżeczkowymi akcesoriami, stad przejęzyczenie. Jeszcze mam z 20tyg żeby przyswoić tą wiedzę, mam nadzieję że zdążę :D

Haha spoko ;p
    Ja o Tuliku dowiedzialam sie 2 tyg temu w Szkole Rodzenia ;p Wiec masz duzo czasu ;p A mysle, że uczyc się bedziemy przez caly czas :)

Loczek2018 lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny super wieści! Gratuluję wszystkich udanych wizyt :)

Cccierpliwa haha to macie wysportowanego maluszka :D Lekarz coś już prognozował odnośnie płci czy nic nie mówił?

Do mnie dotarły już rzeczy z Polski, więc jestem zadowolona :D Mamy właśnie otulacz i bezpieczne gniazdko z Tulika :) Poza tym chyba rozwiązaliśmy kwestię mieszkaniową, więc możemy zacząć się wreszcie urządzać, a to w końcu jakiś krok do przodu.

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.

Wysłany: 14 lutego 2018, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda a w Twojej szkole rodzenia będziesz miała zajęcia praktyczne czy tylko sama teoria. Ja miałam wybraną szkołę, ale okazało się, że tylko teoria w dodatku ze slajdów. I mi odradzono. I dziś jadę zapisać się do innej. Ma świetne opinie, ale zapomniałam zapytać o zajęcia praktyczne;-/

dqpri09kh0x52aib.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula_1988 wrote:
    Edwarda a w Twojej szkole rodzenia będziesz miała zajęcia praktyczne czy tylko sama teoria. Ja miałam wybraną szkołę, ale okazało się, że tylko teoria w dodatku ze slajdów. I mi odradzono. I dziś jadę zapisać się do innej. Ma świetne opinie, ale zapomniałam zapytać o zajęcia praktyczne;-/

Szkolę Rodzenia juz skonczylam. Mialam teorie i po niej praktykę. Nie umiem sobie wyobrazic SR bez praktyki, dobrze ze zrezygnowalas. Bez praktyki to szkoda czasu, mozesz sobie poczytac w internecie. My mielismy pozycje do porodu, cwiczenia w ciazy, tatusiowe uczyli sie masowac plecy, kąpanie dziecka, pielegnacja, przewijanie (do pieluszki polozna wrzucala nam musztarde zeby bylo bardziej namacalnie ;p ), noszenie dziecka, przekladanie, pozycje do karmienia itp itp. Jestem zadowolona, chociaz za krotko ;p

Andziula_1988, Loczek2018, mi88 lubią tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2018, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia wrote:
    Do mnie dotarły już rzeczy z Polski, więc jestem zadowolona :D Mamy właśnie otulacz i bezpieczne gniazdko z Tulika :) Poza tym chyba rozwiązaliśmy kwestię mieszkaniową, więc możemy zacząć się wreszcie urządzać, a to w końcu jakiś krok do przodu.

Który otulacz wzielas? bo tez sie przymierzam do kupienia :)

dqprqps6kaqxmc83.png
‹‹ 117 118 119 120 121 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ