Czekając na pierwsze dziecko w 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Andziula sam wozek Payrzylam na necie na szybko tego cybexa to najtanszy 1100€ znalazlam za sam wozek bez zadnych dodatkow...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Hej dziewczyny zapytam tez tuataj.
Miałam wymaz z pochwy 6.02.
Pierwsze wyniki na grzyby data zakończenia badania 8.02 wynik dodatni i enteroccocus species ++ lactobaccilus species +
Drugi wynik data zakończenia badania 12.02 wynik ujemny.
O co chodzi? Internet mówi że te bakterie enteroccocus mogą być z odbytu i trzeba będzie leczyć bo są groźne przy porodzie a te drugie naturalnie sobie są w pochwie. Nic z tego nie rozumiem. I dlaczego mam drugi wynik po 4 dniach i tam już nic nie ma?
Dodatkowo mam jeszcze 3 wynik wymaz "tlenowo" do odbioru osobiście więc będę to miała najwcześniej we wtorek.
Któraś miała wymaz i jest wstanie mi pomoc?
Wizytę mam 26.02 dopiero.6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
nick nieaktualnyedwarda20 wrote:Oglądałam dzis z mężem piękne mieszkanie 70m ale do remontu. Przeraza mnie wizja kredytu na 15 lat bo do tej pory nie mieliśmy ale mieszkanie cudo, widzę sie w nim, przy wielkim stole i z Heniem obok
edwarda20 lubi tę wiadomość
-
Czara wrote:Można się przyzwyczaić do kredytu My wzięliśmy na 25 lat, zostało nam jeszcze 18 Marzy nam się coś większego, może jakiś dom, ale przeraża mnie wzięcie kolejnego kredytu, jeszcze większego... I jak tak sobie myślę ze będziemy go spłacać do 100 lat to mysle ze jakoś się pomieścimy w tym naszym
Ciezko będzie na macierzynskim bo odejdzie mi spora czesc pensji, ale potem mam nadzieje ze zmienie prace na cos lepiej platnego i będzie latwiej spłacac. My kupimy juz docelowe, stad taki metraz
-
Alphelia, my kupujemy lateks-kokos z tej firmy
Bylam dzis na ogledzinach wozkow i wybieramy ten model maxi cosi nova 4 jednak. Wozek ma wszystko, co potrzebujemy a kwestie jego wysokosci musimy po prostu zaakceptowac, moj juz powiedzial ze bedzie ok, bo wszystkie wozki jakos nam sie nie spodobaly a duzo ogladalismy.
Stokke xplory dla mnie po prostu masakra, pani nam sama odradzila bo mowi ze jak jakis nierowny teren to bedziemy sie denerwowac. Wydawal w ogole mi sie jakos malo stabilny no nie wiem, po prostu na zdjeciach wydawalo mi sie ze to wozek marzenie a na zywo... bez szalu.
Stokke trailz tu podobalo mi sie wszystko doslownie poza cena, 2w1 cena 5899zl doliczyc fotelik, ewentualnie adaptery no ja zrezygnowalam ale jak ktos ma luzna kase albo duzo, to super wozek
Mima xare brak wentylowanej budki, siedzenie kubelkowe takie sobie, mala amortyzacja jest. Generalnie ok i do rozwazenia a cena to 2w1 4699 bodajze
X lander nie pamietam jaki fajny i w ogole mega zwrotny, no marzenie w prowadzeniu ale wg mnie brzydka spacerowka i tez taka nie moja, ale zdecydowanie spoko wozeczek
Cybex priam tez mi sie podobal i nie mielismy do niego zastrzezen
Wiecie jak to jest swoj pierwszy wybor to po prostu go ciagnelismy i wszystko przemawialo do nas za maxi cosi. Teraz czekamy na targi, bo beda promocje i w polowie marca kupujemy.
Aha jesli ktos rozwaza maxi cosi to niestety w tym modelu nova 4 nie wepniecie innego fotelika bo adaptery nie pasuja, lipa straszna bo ja chcialam rozkladanego cybexa a niestety nie ma. Po targach czyli w polowie marca okaze sie czy zostalo to zmienione na nasza korzysc czy pozostaje tylko fotelik maxi cosi. Do innych modeli wepniecie foteliki
Foteliki kiddy - super, ale ten rozkladany cybex wymiata
No to tyle i oczywiscie to moja opinia co do wozkow i wiadomo ze kazdemu bedzie pasowalo co innego ale chcialam sie z wami podzielic moimi spostrzezeniami, moze komus sie przyda -
J.S no ja niestety stokke traliz tez znam pod wzgledem amortyzacji w terenie nie po rowniutkiej kostce jako dramat jeszcze jak dochodzi obciazenie dziecko torba itp a wizualnie super...
Powiem ci ze fotelik cybexa ten qloud rozkladany juz od dawien dawna znam ale jakos jak sie go rozklada to taki rozmemlany mi sie wydawal i ze oholnie obudowa duzo na rozlozeniu tracila bo jeszcze ze 3 lata temu tez nad nim myslalam przed poroniona ciaza... pozniej stwierdzilam ze jednak zwykly cybex aton bedzie lepszy bo w foteliku dziecko i tak wozic bede jedynie w samochodzie a tam cybexa nie moge rozlozyc... no ale jak wyszedl ten Kiddy evoluna gdzie moge w drodze do pl czasem ulzyc dziecku bo moge w pozycji lezacej wozic dziecko to wszystkie inne foteliki poszly w odstawke chociaz co jakis czas sprawdzam nadal rozne... no i pod wzgledem bezpieczenstwa stoi tez na naprawde wysokim szczeblu wiec tylko na plus wszystko...
Super ze juz wiesz w 99% dokladnie co bierzecie itp... wyobrazam sobie jaka to ulga... ja nim wozek i lozeczko wybiorr to osiwieje hehe
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Cierpliwa, a ten trailz nie jest wlasnie na kazdy teren? Bo xplore to wiem ze nie ma amortyzacji a ten trailz to podobno super na kazdy teren... ciekawe, ja nie mam pojecia bo jezdzilam nim tak jak mowie tylko po sklepie ale wydawal sie solidny.
Ten kiddy super jest, ale zaluje wlasnie ze jesli sie okaze, ze nie ma adapterow tzn firma nie przystosowala to musimy kupic fotelik maxi cosi ale na szczescie na dluzsze wypady sprawdzalismy gondola sie zmiesci, a stelaz jest maly takze jakos sovie poradzimy, ciezko o ideal
Ja tez osiwialam haha na razie kacik ruszony, komoda kupiona a od jutra malowanie. Remontow mam juz po kokardke taka zmeczona tym wszystkim jestem, oby tylko srodowa wizyta przebiegla pomyslnie bo jak zostane uziemiona w lozku, to zwariuje mam tyle roboty... -
J.S bo teoretycznie jest i moze w porownaniu do wszystkich stikke no ma amirtyzacje wow ale jak juz sie w terenie porowna z amortyzacja w powiedzmy x-lander czy nawet glupiego adamexa czy riko to wypada tak marnie ze sie czlowiek zastanawia gdzie jest ta amortyzacja... dwie kolezanki mialy bo mial byc taki super i obie mowia ze amortzacja to porazka i najwieksze rozczarowanie wozka...
O cybex balios tez czytalam ze juz w spacerowce spoko czuc amortyzacje ald poki dziecko male i co za tym idzie male obciazenie to srednia...
Oby wam ten wozek poprawili po waszej mysli i to fakt ciezko o ideal... ja jak przegladam ti tez jeden to na plus ale to na minus w innym znow cos innego... idealu chyba nie ma...
No ale najwazniejsze zeby wieksza czesc oczekiwan spelnial a na minusy przymknac oko...
A tak w ogole to gdzies czytalam ze kiddy pasuje do adapterow maxi cosi tzn maja takie same... ale chyba do wozka maxicosi nie trzeba wcale i tu jest ten zonk...
Tak czy inaczej czy kiddy czy cybex czy maxicosi sa to wszystko i tak fajne fiteliki spelniajace swoje funkcje i bezpieczne wiec nic sie nie straci jesli trzeba bedzie inny kupic ze wzgledu na wozek
Ja ci w tym bezruchu wspolczuje jak czas szykowac wszystko bo domyslam sie jakie to meczace... ja tez juz mowilam do meza ze powoli trzebaby robic rozeznanie moze zaczac to i owo kupowac moze powoli myslec nad pokoikiem jak ma wygladac co nam potrzeba bo roznie to bywa i nie wiadomo czy za kilka tygodni nadal bede mogla jezdzic i zakupowac... za tydzien chcemy w sobote jechac sie porozgladac troche moze cos drobnego kupic jak nam w oko wpadnie...
My dzis bylismy u kuzynki meza bo robilam jej paznokcie wieczorem i niedawno wrocilismy do snu jeszcze podczytuje...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
nick nieaktualnyMarta..a wrote:Hej dziewczyny zapytam tez tuataj.
Miałam wymaz z pochwy 6.02.
Pierwsze wyniki na grzyby data zakończenia badania 8.02 wynik dodatni i enteroccocus species ++ lactobaccilus species +
Drugi wynik data zakończenia badania 12.02 wynik ujemny.
O co chodzi? Internet mówi że te bakterie enteroccocus mogą być z odbytu i trzeba będzie leczyć bo są groźne przy porodzie a te drugie naturalnie sobie są w pochwie. Nic z tego nie rozumiem. I dlaczego mam drugi wynik po 4 dniach i tam już nic nie ma?
Dodatkowo mam jeszcze 3 wynik wymaz "tlenowo" do odbioru osobiście więc będę to miała najwcześniej we wtorek.
Któraś miała wymaz i jest wstanie mi pomoc?
Wizytę mam 26.02 dopiero.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2018, 07:37
mi88, Marta..a lubią tę wiadomość
-
Cierpliwa, dokladnie, na minusy czasami trzeba przymknac oko
A powiem ci szczerze, ze ja zaluje ze nie rozgladalam sie troche wczesniej i nie zaczelam wszystkiego poki mialam wiecej sily i nie twardnial mj brzuch, bo teraz staram sie oszczedzac ale ciezko, jak jest robota, zawsze cos do sprzatniecia, ulozenia itp dlatego masz racje warto sie wczesniej rozejrzec bo nigdy nic nie wiadomo, jednak mam nadzieje ze ciaze z watku beda bezproblemowe j przyjemne
Ja doszlam do wniosku ze juz nie potrafie robic zakupow w galerii, przytlacza mnie to, zdecydowanie wole internety
Bizonka, czytac, znalezc model ktory cie interesuje, opinie, przejsc sie do dobrego sklepu z wozkami - obi tam baprawde maja super fachowa obsluge ktora podpowie i doradzi, pokaze jak dane modele sie skladaja, generalnie wszystko od a do z. Lepiej jednak byc troche zorientowanym zeby wiedziec o co pytac.
Cierpliwa, robisz paznokcie ogolnie sie tym zajmujesz czy tylko tak o? Ja swoimi sie ciesze jeszcze chwila i niedlugo sciagam, ale mi dziwnie po tylu latach bedzie bez paznokci -
Bizonka ja od poczatku ciąży wiedziałam, ze wózek ma byc przede wszystko lekki i ladny. Wiec jak pojawiały sie jakies modele na forum to sobie zapisywalam albo od razu przeglądałam net. Jak wazyl powyżej 10kg jako całość to go wywalalam. Po drodze dochodzily inne aspekty. Ani razu nie bylam w żadnym sklepie z wózkami bo wszystkie info znajdę na stronie www, zdjęcia, parametry, opinie i recenzje. Sprzedawcom nie ufam, powiedzą wszystko to co chcesz uslyszec, potrafia rowniez wcisnac ci cos byle miec z tego prowizje od sprzedazy (jestem rekruterem i szkoleniowcem w wielkiej, ogolnopolskiej firmie handlowej :p sama tak szkole sprzedawcow :p ok klient powinien byc zadowolony ale najwazniejsza jest sprzedaz i pieniadz firmy:p). Takze czytaj, zapoznawaj sie z oferta, ustal sama ze soba na czym ci zalezy. Masz czas ale nie zostawiaj poszukiwan na koniec ciazy
-
Edwarda, to ja trafilam na samych fajnych sprzedawcow, ba nawet nie kazali mi kupowac tylko czekac na promocje bo powiedzieli kiedy dokladnie bedzie. Ogolnie bylam bardzo zadowolona bo obsluga byla bardzo dobra, a zdjecie nie oddaje tego jak wozek wyglada w rzeczywistosci i zawsze jest czas na zmiane decyzji
-
Hmm, no tak, ale skąd np mam wiedzieć czy kupować wózek czy zostać tylko przy nosidełko, albo chuście, lub mieć taki niby wózek, który się przypina do fotelika, tego wszystkiego wydaje się cale mnóstwo...
-
veritaserum wrote:Jako ze troche pracowalam na mikrobiologii to powiem Ci ze ogolnie wymaz z pochwy jest troche slaby na zasadzie ze w pochwie przejsciowo moga bytowac rozne bakterie. W pochwie leczy sie tak naprawde tylko grzyby i to w ilosci sporej oraz paleczki gram ujemne w tzw monoflorze. U Ciebie ich nie ma. Enterococcusa w pochwie sie nie leczy tzn nie jest to rekomendowane. Nie sa to grozne bakterie , bez przesady. U Ciebie nawet nie nastawiono antybiogramu ani nie okreslono gatunku wiec ten lab postepuje zgodnie z tymi rekomendacjami.Kluczowe w wymazie z pochwy jest tez co sie widzi pod mikroskopem jak nie ma leukcytow to w ogole nic sie prawie nie opracowuje. Co innego wymaz w kierunku GBS ale to w 3 trymestrze. Wiekszosc bakterii moze byc grozna ale jesli wystepuja w szyjce macicy , ta musi byc jalowa. Pochwa nie. Mam nadzieje ze troszke pomoglam. Pozdrawiam
Dziękuję to mnie uspokoilas bo właśnie Internet mało co mówi o tych wynikach niestety a ja nie mam żadnych dolegliwości i nie wiedziałam o co chodzi6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
J.S wrote:Edwarda, to ja trafilam na samych fajnych sprzedawcow, ba nawet nie kazali mi kupowac tylko czekac na promocje bo powiedzieli kiedy dokladnie bedzie. Ogolnie bylam bardzo zadowolona bo obsluga byla bardzo dobra, a zdjecie nie oddaje tego jak wozek wyglada w rzeczywistosci i zawsze jest czas na zmiane decyzji
Ja opowiedzialam Bizonce jak ja wybierałam wózek. Dla mnie w 90% zdjecia oddaja rzeczywistosc, czy to wozka, czy ubranka czy tapety. Ale kazdy jest inny, wiadomo.
A co do sprzedawcow to ciesze sie, że jestes zadowolona ;p Apropos promocji, to sa one po to aby przyciagnac klienta, a najczesciej te produkty sa wysoko marzowane, co przeklada sie na utarg sklepu i premie pracownika. Takze wiekszosc zabiegow sprzedawcow na ukryty sens ;P
-
Bizonka wrote:Hmm, no tak, ale skąd np mam wiedzieć czy kupować wózek czy zostać tylko przy nosidełko, albo chuście, lub mieć taki niby wózek, który się przypina do fotelika, tego wszystkiego wydaje się cale mnóstwo...
Zacznij w takim razie od podstaw bo np ja nie slyszalam o czyms takim jak wozek przypinany do fotelika ;p Chyba chodzi Ci o fotelik, ktory mozna wpiac w stelaz wozka. Nosidelko to ten pierwszy fotelik dla niemowlaka. Chusta to inna para kaloszy.