X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czekając na pierwsze dziecko w 2018
Odpowiedz

Czekając na pierwsze dziecko w 2018

Oceń ten wątek:
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez o salami nic nie slyszalam.

Przeczytalam na majówkach, że u JS wcale nie najweselej. Dobrze, że ją zmotywowalysmy do szybszej wizyty.

JS - trzymamy kciuki - będzie dobrze!

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A widzicie i macie racje z tym salami ;p moje pół mózgu coś pokręciło. Hehe na belly jest napisane, że mortadela można zastąpić salami... źle doczytałam. Mea kulpa ;p

Js trzymaj się dzielnie. Dużo sil dla Was

dqpri09kh0x52aib.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha to Andziula mnie przestraszyłaś :P Ja akurat sporo zjadłam tego salami w kanapkach w poprzednich miesiącach :D

J.S. Trzymamy wszystkie ciągle kciuki za Ciebie!

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • AniaŁ123 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale spałam, jak zabita, ale już mi lepiej :-)
    Właśnie krzyże, czy lędzwie też mnie strasznie bolą, najgorzej przy chodzeniu jak podnoszę daną nogę do góry, a to chyba trochę za wcześnie na bóle z powodu ciąży bo brzucha nie mam.
    Jutro zrobię ten mocz.

Ja mam taki problem z oscypkami. Niby nie powinnam, ale czasem mi ciężko się powstrzymać. Chociaż moje wszystkie zmajome z Podhala jadły w ciąży i nic im nie było.

J.S. Kochana trzymam mocno kciuki za Was! Wszystko będzie dobrze, jesteś w dobrych rękach!

Andziula_1988 lubi tę wiadomość

preg.png

Starania od I 2020
    VII 2020 ciąża biochemiczna 😪
    3 II 2022 ➡️ 1 IUI 😔
    3 III 2022 ➡️ 2 IUI 😔
    V 2024 puste jajo 😭

Córka 24.07.2018
    O córkę starałam się 20 cykli
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia wrote:
    Haha to Andziula mnie przestraszyłaś :P Ja akurat sporo zjadłam tego salami w kanapkach w poprzednich miesiącach :D

J.S. Trzymamy wszystkie ciągle kciuki za Ciebie!
    Nie chciałam. Wybacz ;(
    Ania może Cię boleć mimo, że jeszcze brzuszek malutki. Tak mi przynajmniej mówił mój gin. Ja to akurat mam spory brzusio, ale biodra i krzyż dokuczają mi już od dobrego miesiąca. I poduszka c słabo się spawadza w moim przypadku. Może u byłaby lepsza. Ale nie endek teraz kupowała specjalnie drugiej. Śpię z dużym jaśkiem między nogami.

Alphelia lubi tę wiadomość

dqpri09kh0x52aib.png
  • Britty Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny z tym jedzeniem to faktycznie myslicie, ze istnieje jakies duze ryzyko? ostatnio np czytalam, ze w ciazy nalezy unikac tymianku a juz w 2 ksiazkach ze zdrową dieta dla ciężarnych natknelam sie na przepis jakiejs ryby z tymiankiem :D

02.09.2020 Gabryś <3
    dqprj48a0vyap3wu.png
    22.07.2018 Zuzanka <3
    gg64t5odwuht857b.png
  • teqz Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britty wrote:
    hej dziewczyny z tym jedzeniem to faktycznie myslicie, ze istnieje jakies duze ryzyko? ostatnio np czytalam, ze w ciazy nalezy unikac tymianku a juz w 2 ksiazkach ze zdrową dieta dla ciężarnych natknelam sie na przepis jakiejs ryby z tymiankiem :D
    Może jak 2kg tymianku dodasz to istnieje :D szczerze mówiąc, ja jem wszystko oprócz produktów z mleka niepasteryzowanego i surowego mięsa.

• pilik Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britty jest spore ryzyko ale przy tych produktach zakazanych kategorycznie - surowe jaja, mięso, ryba, nie myte owoce i nabiał nie pasteryzowany. Reszta myślę że w jakiś rozsądnych ilościach krzywdy nie zrobi ;)

Britty lubi tę wiadomość

ds022el.png

u4uGp2.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britty ja też czytałam o tym tymianku i miałam stracha robiąc potrawy doprawiane nim :D Nie dawałam go w ogóle albo bardzo niewiele. Ale myślę jak teqz, że to raczej trzeba byłoby jeść w dużych ilościach i częściej, żeby tak szkodziło.

Ja bym chętnie zjadła carbonarę albo skosztowała trochę tiramisu, ale takich co zawsze robiłam to nie mogę, bo wchodzą surowe żółtka. Chociaż przy carbonara to się zastanawiam czy to też się zalicza, bo ten sos z żółtkiem jest trochę podgrzewany na patelni, jak myślicie?

Britty lubi tę wiadomość

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
  • AniaŁ123 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula_1988 wrote:
    Nie chciałam. Wybacz ;(
    Ania może Cię boleć mimo, że jeszcze brzuszek malutki. Tak mi przynajmniej mówił mój gin. Ja to akurat mam spory brzusio, ale biodra i krzyż dokuczają mi już od dobrego miesiąca. I poduszka c słabo się spawadza w moim przypadku. Może u byłaby lepsza. Ale nie endek teraz kupowała specjalnie drugiej. Śpię z dużym jaśkiem między nogami.

Ja też od dłuższego czasu śpię z jaśkiem między nogami (jakkolwiek by to nie brzmiało) :-P
    Ale tak sobie myślę, że jak już teraz mnie tak krzyże bolą, to co będzie jak dojdzie obciążenie..?

A teraz mam inny poważny problem..zobaczyłam na instagramie zdjęcie gofra i teraz nie mogę myśleć o niczym innym. Skąd ja takiego gofra wezmę? Zwykły suchy, bez dodatków ;-)

Andziula_1988 lubi tę wiadomość

preg.png

Starania od I 2020
    3 II 2022 ➡️ 1 IUI 😔
    3 III 2022 ➡️ 2 IUI 😔
    V 2024 puste jajo 😭

Córka 24.07.2018
  • AniaŁ123 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia wrote:
    Britty ja też czytałam o tym tymianku i miałam stracha robiąc potrawy doprawiane nim :D Nie dawałam go w ogóle albo bardzo niewiele. Ale myślę jak teqz, że to raczej trzeba byłoby jeść w dużych ilościach i częściej, żeby tak szkodziło.

Ja bym chętnie zjadła carbonarę albo skosztowała trochę tiramisu, ale takich co zawsze robiłam to nie mogę, bo wchodzą surowe żółtka. Chociaż przy carbonara to się zastanawiam czy to też się zalicza, bo ten sos z żółtkiem jest trochę podgrzewany na patelni, jak myślicie?

A ten sos doprowadzasz do wrzenia czy tylko trochę się podgrzewa? Na pewno trzebaby było sparzyć całe jajo przed rozbiciem, bo tak się usuwa ewentualną salmonelle, ale to i tak ryzykowne jeśli masz niepewne jaja. Trudna sprawa.

preg.png

Starania od I 2020
    3 II 2022 ➡️ 1 IUI 😔
    3 III 2022 ➡️ 2 IUI 😔
    V 2024 puste jajo 😭

Córka 24.07.2018
  • teqz Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia po wrzuceniu jajek musiałyby się kompletnie ściąć. Musiałabyś wszystko trzymać dłużej na ogniu, ale ja jednak bałabym się jednak ryzykować, potem byś się tylko stresowała i o tym myślała. Nie wiem jak Ty robisz, ale wg przepisu znajomej z Włoch, wrzucasz makaron z pancetta i pecorino, jak już wszystko zmieszam to dopiero wrzucam jajka i tylko mieszam jak makaron jest ciepły, nie trzyma się tego na ogniu (wcześniej oczywiście wszystko przygotowane, tylko ważne żeby jajka były surowe wiec ich na ogniu się nie trzyma).
    Tez zależy jaki masz przepis, bo dużo osób robi ze śmietana itp, ale składniki na prawdziwa włoska carbonare to właśnie tylko makaron, pecorino, pancetta, jajka i pieprz :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2018, 15:53

• Alphelia Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jajka mam od teściowej, zawsze je opłukuję pod gorącą wodą przed użyciem do czegoś. Ale fakt, teqz, rzeczywiście w tym przepisie dodaję do gorącego makaronu i już nie trzymam na ogniu. Nie mieszam ze śmietanką. Na pewno nie doprowadzam do ścięcia, bo to nie byłoby takie smaczne. No nic, może za kilka miesięcy sobie zjem :P

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
  • teqz Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez ubolewam bo kocham carbonare i normalnie jadłam dość często :D odbijemy sobie w czerwcu :D my mamy swoje kury, ale odkąd jestem w ciąży nie zjadłam ani jednego jajka, kompletnie mnie od nich odrzuca

mi88 lubi tę wiadomość

• Alphelia Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nawet zjadłam ostatnio jajecznicę, ale też coś mi mniej podchodzą jajka, bo później część tej jajecznicy wróciła... :/ A przed ciążą jadłam tyle jajek jak nie wiem :P

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
  • SanKwt Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Oooo jejej ile sie naczytalam.. chyba z godzinę nadrabialam.. :)
    Sporo mnie nie bylo ale jakos weny na forum nie mialam jakas taka dziwna jestem :) od ciazy zrobialam sie jakas mniej otwarta na kontakty.
    J.S trzymamy kciuki za Was bedzie dobrze :)
    Ania dobrze ze po wizycie jednak wszysko dobrze.
    Co do zachcianek i apetytu to zachcianej brak czasem wlasnie najdzie mnie na paczka, mniej jem i szybciej sie najadam niz przed ciaza.. ;) od piczatku na plusie mam 1.5kg a muslalam ze bede wieksza niz jestem;)
    Wlasnie ja tez slyszlam ze salami powinno sie unikac , nawet kiedys rada dnia byla ze salami , mieso surowe i surowe jaja oraz niektóre ryby (w tym wedzone) sa wlasnie zakazane.
    Mi bardzi zal ze nie moge zjesc makreli..o jej jak ja lubie paste z makreli ;)

A jak u Was samopoczucie? :)

Czy mozliwe ze ja juz czuje ruchy? Wszedzie pisza ze od 20 tyg ale ja wyraznie czyje ze cos mnie puka wieczorami juz leze i to napewno nie jelita ;)

AniaŁ123, Andziula_1988 lubią tę wiadomość

xnw4dqk3jk6esv7t.png
  • AniaŁ123 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SamKwt na kalendarzu belly jest informacja że można czuć już chyba od 16/17 mc, więc całkiem możliwe. Super!

SanKwt, Andziula_1988 lubią tę wiadomość

preg.png

Starania od I 2020
    3 II 2022 ➡️ 1 IUI 😔
    3 III 2022 ➡️ 2 IUI 😔
    V 2024 puste jajo 😭

Córka 24.07.2018
  • Kropka88 Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia 2018, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też uważam, że to mogą być już ruchy maluszka :)

SanKwt lubi tę wiadomość

gyxwhdgeekj3uuo2.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SanKwt a gdzie przeczytałaś, że nie można jeść makreli? Oczywiście, że można byle była wędzona na ciepło :) mam dietę cukrzycowa ze szpitala i tam jest przepis na sałatkę z makreli wędzonej :) także nie martw się i enjoy! :)

iv096iyenbdfaarq.png
  • SanKwt Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    SanKwt a gdzie przeczytałaś, że nie można jeść makreli? Oczywiście, że można byle była wędzona na ciepło :) mam dietę cukrzycowa ze szpitala i tam jest przepis na sałatkę z makreli wędzonej :) także nie martw się i enjoy! :)
    No wlasnie na belly ;) aj to ja juz nie wiem :) hehe
    Boziu taka makrelka z majonezikiem i cebulka z odrobina kieczupku i posmarować bagietke omomomom :)

xnw4dqk3jk6esv7t.png
‹‹ 62 63 64 65 66 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ