Czekając na pierwsze dziecko w 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Ale spałam, jak zabita, ale już mi lepiej
Właśnie krzyże, czy lędzwie też mnie strasznie bolą, najgorzej przy chodzeniu jak podnoszę daną nogę do góry, a to chyba trochę za wcześnie na bóle z powodu ciąży bo brzucha nie mam.
Jutro zrobię ten mocz.
Ja mam taki problem z oscypkami. Niby nie powinnam, ale czasem mi ciężko się powstrzymać. Chociaż moje wszystkie zmajome z Podhala jadły w ciąży i nic im nie było.
J.S. Kochana trzymam mocno kciuki za Was! Wszystko będzie dobrze, jesteś w dobrych rękach!Andziula_1988 lubi tę wiadomość
-
Alphelia wrote:Haha to Andziula mnie przestraszyłaś Ja akurat sporo zjadłam tego salami w kanapkach w poprzednich miesiącach
J.S. Trzymamy wszystkie ciągle kciuki za Ciebie!
Ania może Cię boleć mimo, że jeszcze brzuszek malutki. Tak mi przynajmniej mówił mój gin. Ja to akurat mam spory brzusio, ale biodra i krzyż dokuczają mi już od dobrego miesiąca. I poduszka c słabo się spawadza w moim przypadku. Może u byłaby lepsza. Ale nie endek teraz kupowała specjalnie drugiej. Śpię z dużym jaśkiem między nogami.Alphelia lubi tę wiadomość
-
hej dziewczyny z tym jedzeniem to faktycznie myslicie, ze istnieje jakies duze ryzyko? ostatnio np czytalam, ze w ciazy nalezy unikac tymianku a juz w 2 ksiazkach ze zdrową dieta dla ciężarnych natknelam sie na przepis jakiejs ryby z tymiankiem
02.09.2020 Gabryś
22.07.2018 Zuzanka
-
Britty wrote:hej dziewczyny z tym jedzeniem to faktycznie myslicie, ze istnieje jakies duze ryzyko? ostatnio np czytalam, ze w ciazy nalezy unikac tymianku a juz w 2 ksiazkach ze zdrową dieta dla ciężarnych natknelam sie na przepis jakiejs ryby z tymiankiem
-
Britty ja też czytałam o tym tymianku i miałam stracha robiąc potrawy doprawiane nim Nie dawałam go w ogóle albo bardzo niewiele. Ale myślę jak teqz, że to raczej trzeba byłoby jeść w dużych ilościach i częściej, żeby tak szkodziło.
Ja bym chętnie zjadła carbonarę albo skosztowała trochę tiramisu, ale takich co zawsze robiłam to nie mogę, bo wchodzą surowe żółtka. Chociaż przy carbonara to się zastanawiam czy to też się zalicza, bo ten sos z żółtkiem jest trochę podgrzewany na patelni, jak myślicie?Britty lubi tę wiadomość
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
Andziula_1988 wrote:Nie chciałam. Wybacz ;(
Ania może Cię boleć mimo, że jeszcze brzuszek malutki. Tak mi przynajmniej mówił mój gin. Ja to akurat mam spory brzusio, ale biodra i krzyż dokuczają mi już od dobrego miesiąca. I poduszka c słabo się spawadza w moim przypadku. Może u byłaby lepsza. Ale nie endek teraz kupowała specjalnie drugiej. Śpię z dużym jaśkiem między nogami.
Ja też od dłuższego czasu śpię z jaśkiem między nogami (jakkolwiek by to nie brzmiało)
Ale tak sobie myślę, że jak już teraz mnie tak krzyże bolą, to co będzie jak dojdzie obciążenie..?
A teraz mam inny poważny problem..zobaczyłam na instagramie zdjęcie gofra i teraz nie mogę myśleć o niczym innym. Skąd ja takiego gofra wezmę? Zwykły suchy, bez dodatkówAndziula_1988 lubi tę wiadomość
-
Alphelia wrote:Britty ja też czytałam o tym tymianku i miałam stracha robiąc potrawy doprawiane nim Nie dawałam go w ogóle albo bardzo niewiele. Ale myślę jak teqz, że to raczej trzeba byłoby jeść w dużych ilościach i częściej, żeby tak szkodziło.
Ja bym chętnie zjadła carbonarę albo skosztowała trochę tiramisu, ale takich co zawsze robiłam to nie mogę, bo wchodzą surowe żółtka. Chociaż przy carbonara to się zastanawiam czy to też się zalicza, bo ten sos z żółtkiem jest trochę podgrzewany na patelni, jak myślicie?
A ten sos doprowadzasz do wrzenia czy tylko trochę się podgrzewa? Na pewno trzebaby było sparzyć całe jajo przed rozbiciem, bo tak się usuwa ewentualną salmonelle, ale to i tak ryzykowne jeśli masz niepewne jaja. Trudna sprawa. -
Alphelia po wrzuceniu jajek musiałyby się kompletnie ściąć. Musiałabyś wszystko trzymać dłużej na ogniu, ale ja jednak bałabym się jednak ryzykować, potem byś się tylko stresowała i o tym myślała. Nie wiem jak Ty robisz, ale wg przepisu znajomej z Włoch, wrzucasz makaron z pancetta i pecorino, jak już wszystko zmieszam to dopiero wrzucam jajka i tylko mieszam jak makaron jest ciepły, nie trzyma się tego na ogniu (wcześniej oczywiście wszystko przygotowane, tylko ważne żeby jajka były surowe wiec ich na ogniu się nie trzyma).
Tez zależy jaki masz przepis, bo dużo osób robi ze śmietana itp, ale składniki na prawdziwa włoska carbonare to właśnie tylko makaron, pecorino, pancetta, jajka i pieprzWiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2018, 15:53
-
Jajka mam od teściowej, zawsze je opłukuję pod gorącą wodą przed użyciem do czegoś. Ale fakt, teqz, rzeczywiście w tym przepisie dodaję do gorącego makaronu i już nie trzymam na ogniu. Nie mieszam ze śmietanką. Na pewno nie doprowadzam do ścięcia, bo to nie byłoby takie smaczne. No nic, może za kilka miesięcy sobie zjem
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
Hej. Oooo jejej ile sie naczytalam.. chyba z godzinę nadrabialam..
Sporo mnie nie bylo ale jakos weny na forum nie mialam jakas taka dziwna jestem od ciazy zrobialam sie jakas mniej otwarta na kontakty.
J.S trzymamy kciuki za Was bedzie dobrze
Ania dobrze ze po wizycie jednak wszysko dobrze.
Co do zachcianek i apetytu to zachcianej brak czasem wlasnie najdzie mnie na paczka, mniej jem i szybciej sie najadam niz przed ciaza.. od piczatku na plusie mam 1.5kg a muslalam ze bede wieksza niz jestem;)
Wlasnie ja tez slyszlam ze salami powinno sie unikac , nawet kiedys rada dnia byla ze salami , mieso surowe i surowe jaja oraz niektóre ryby (w tym wedzone) sa wlasnie zakazane.
Mi bardzi zal ze nie moge zjesc makreli..o jej jak ja lubie paste z makreli
A jak u Was samopoczucie?
Czy mozliwe ze ja juz czuje ruchy? Wszedzie pisza ze od 20 tyg ale ja wyraznie czyje ze cos mnie puka wieczorami juz leze i to napewno nie jelita
AniaŁ123, Andziula_1988 lubią tę wiadomość
-
SamKwt na kalendarzu belly jest informacja że można czuć już chyba od 16/17 mc, więc całkiem możliwe. Super!
SanKwt, Andziula_1988 lubią tę wiadomość
-
AnnaIzabela wrote:SanKwt a gdzie przeczytałaś, że nie można jeść makreli? Oczywiście, że można byle była wędzona na ciepło mam dietę cukrzycowa ze szpitala i tam jest przepis na sałatkę z makreli wędzonej także nie martw się i enjoy!
Boziu taka makrelka z majonezikiem i cebulka z odrobina kieczupku i posmarować bagietke omomomom