X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • mamawojtka Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2016, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa2016 wrote:
    Dzień dobry, dziewczyny wrócę na chwile do pakowania torby do szpitala, te ciuszki dla dziecka to bierzecie juz na wyjście? Mi to wszystko mąż przywiezie, będzie miał włożone do fotelika z kocykiem i to w dniu wyjścia przywiezie. Do szpitala bo tylko dla siebie zabieram potrzebne rzeczy.
    Chyba dziś zapakuje torbę ;)
    Miłego dnia

Ja biore od razu bo moj będzie nocował ze mną w szpitalu i wole mieć pewność że mały będzie miał w czym wyjść bo teraz są dni kiedy jest rozkojarzony a jak się urodzi to już wgl

Moje szczęście od 10 lipca jest już z nami :-)

• fairy_tale Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2016, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda81 wrote:
    Dorjana w szitalu na pewno by Ci podali jakieś leki gdyby było coś nie tak, pewnie to syndrom białego fartucha ;) a swoją drogą to warto sobie kontrolować ciśnienie jeśli jest podwyższone.

Mamowojtka napisz mi proszę o swoich doświadczeniach w ICZMP bo przymierzam się do porodu tam.

Magda, ja jestem z Łodzi i od początku ciąży byłam 3 razy w ICZMP (na oddziale patologii ciąży), więc trochę zdążyłam się zorientować, jak sytuacja tam wygląda. Powiem tak - jeśli pojawiły się u Ciebie jakieś komplikacje (czego oczywiście Ci nie życzę) lub z jakiegoś powodu chcesz/musisz wybrać szpital z najlepszą kadrą i sprzętem, przede wszystkim jeśli chodzi o neonatologię, to ICZMP rzeczywiście jest najlepszy. Natomiast co do warunków czy takich "drobiazgów" jak wyżywienie i wyposażenie, to jest bardzo słabo. Z personelem bywa bardzo różnie - możesz trafić na fajne osoby, a możesz też trafić naprawdę kiepsko i wtedy pobyt i poród będą dla Ciebie dość ciężkie. Ja tam nie rodziłam i raczej nie mam zamiaru, a jeśli chodzi o opinie moich znajomych co do porodów to słyszałam jedną pozytywną, a pozostałe niestety negatywne. Jakbyś chciała więcej info to daj znać na priv :)

9ewns65gxjq3gces.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola u nas tez dzisiaj pięknie :)
    własnie się szykuję na wizytę, jestem bardzo ciekawa, nie spałam całą noc, tak się denerwowałam. Ciekawe co zadecyduje lekarz cc czy sn.
    Moja mała chyba czuje ze jestem zestresowana, bo wieczorkiem była spokojna i to bardzo, z rana tez delikatnie mnie obudziła, a nie jak zawsze z kopa ;).
    Dam wam znać później co u mnie.

beatas lubi tę wiadomość

feegu6l.png
  • nesone Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja dzidzia juz tez sie troszke inaczej na tym etapie rusza bo bardziej rozpycha ale jak kopa zasadzi czasem to z taka sila ze hej. A co do czestotliwosci ruszania to zalezy chyba od dnia, czasem jest bardziej leniwa i jakby wiecej tam spi czy odpoczywa a czasem mam wrazenie ze ciagle sie rusza.

Dziewczyny a tak calkiem z innej beczki, jak juz maluszki sie urodza to planujecie z nimi jeszcze w tym roku jakies wyjazdy a'la wakacyjne czy nawet wypady na kilka dni gdzies?
    Tak wlasnie sie zastanawialam czy np wakacje w Polsce z kilku miesiecznym dzidzusiem to dobry pomysl.
    Oczywiscie wiadomo, ze to zalezy od dziecka ale moze juz macie obecne mamy jakies doswiadczenia?

bl9cuay3h7qefzok.png
  • nesone Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helen wrote:
    Karola u nas tez dzisiaj pięknie :)
    własnie się szykuję na wizytę, jestem bardzo ciekawa, nie spałam całą noc, tak się denerwowałam. Ciekawe co zadecyduje lekarz cc czy sn.
    Moja mała chyba czuje ze jestem zestresowana, bo wieczorkiem była spokojna i to bardzo, z rana tez delikatnie mnie obudziła, a nie jak zawsze z kopa ;).
    Dam wam znać później co u mnie.

Helen to saj koniecznie znac jaka decyzja.

bl9cuay3h7qefzok.png
  • mamawojtka Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2016, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda81 ja ogólnie dojeżdżam z Piotrkowa Tryb tam do lekarzy ale teraz się troche zawiodłam. Tutaj leczyłam się 4 lata bo co 3 miesiace mialam miesiaczke i kazdy lekarz dawal mi leki antykoncepcyjne i po 3 miesiacach odstawic i powinno byc ok ale nie bylo i kolezanka mi polecila jednego lekarza z Matki Polki i jak jechalam do niego powiedzialm ze jak zrobi tak jak wszyscy to koniec mojego jezdzenia po lekarzach i szukania przyczyny czemu tak jest o ale bylo inaczej on mi zlecil badania odkryl za co tak mam a ja mam zespol policystycznych jajnikow i wtedy uslyszalam ze bede miala problemy z zajsciem w ciaze i jak sie zdecyduje na dziecko mam wrocic i da mi leki ktore maja mi wtym pomoc my w listopadzie zdecydowalismy sie na bobasa a we wrzesniu bralam jeszcze tabsy i wtedy zaszlam . Ale jak pojechalam do gina do Matki Polki to nie mialam miesiaczki od sierpnia 27 i to byla polowa listopada on nie widzial ciazy poszlam po miesiacu bo mialam tabletki na wywolanie miesiaczki a do 3 tygodni od ich brania powinna ona wystapic a ja jej nie mialam po ponad miesiacu i pojechalam do lekarza ale juz innego bo tatego nie bylo on powiedzial ze jestem w ciazy dal skierowanie na usg potem na kolejnej wizycie na badania z krwi i moczu i potem poszlam na 3 wizyte i tego gina tez nie bylo i sciagali z oddzialu przyszla jakas kobieta i dostalam opieprz za co ja tu przyszlam skoro tu chodza kobiety z problemami ginekologicznym a po przeciwnej stronie kobiery w ciazy potem mi sie dostalo za to ze nie mam karty ciazy a potem za to ze zgubili moje wyniki badan co nic nie bylo moja wina zawiodlam sie ich opieka pod tym katem

• iw78 Przyjaciółka

Wysłany: 12 maja 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nesone, my się chyba wybierzemy. Nie mam doświadczeń z maluchem na wakacjach, bo z chłopakami nie wyjeżdżaliśmy. Decyzję i tak podejmiemy po porodzie. Trochę się boję, bo nawet jeśli mała będzie zdrowa i grzeczna, to nie wiadomo jak to będzie na wyjeździe. Średnio widzę polskie morze (pogoda niepewna, walka o skrawek plaży itp.) Nasi znajomi pojechali z 2-miesięcznym dzieckiem do Chorwacji i byli zadowoleni. Ja chyba nie mam tyle odwagi, ale póki co pomysłów też brak.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2016, 11:00

48fa40daa0.png
    927520fafb.png

Marysia <3
  • Moni15382 Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, podczytuję Was ale pisać czasu nie ma:) mam wrażenie że odkąd nie chodzę do pracy coraz więcej rzeczy do załatwienia jest, mąż ciągle pracuje także reszta na mojej głowie. Synek przy tej pięknej pogodzie chce ciągle być na podwórku, a ja z książką siedzę i go pilnuję:)

Dzisiaj robię ostatnie pranie, pościel do łóżeczka, komplet do wózka i poduszkę do karmienia, spakuję jeszcze dzisiaj małą do szpitala żeby mąż nie musiał potem kombinować i czekamy...już jestem niecierpliwa..w dodatku wszyscy spotkani ludzie pytają, Ty jeszcze chodzisz???? nie no kulam się po prostu...

Moja pościel i komplet do wózka
    http://iv.pl/images/19628335134402414476.jpg

W nocy śpię coraz gorzej, ale to chyba niestety normalne...do tego nie mogę się powstrzymać przed piciem, bo ciągle odczuwam pragnienie, a potem siku co chwila..

Co do wakacji, to zobaczymy jak to będzie z malutką:) jak będziemy ogarniać i będzie spokojna, to chcemy wyskoczyć gdzieś na parę dni, mamy po blisku beskid śląski, więc może tam. Przykro mi będzie synka pozbawiać wakacji, bo w zeszłym roku byliśmy nad morzem i teraz już czeka na ten czas wolny...zobaczymy:)

Helen trzymam kciukasy za wizytę:) ja byłam wczoraj u gina odebrać tylko wynik GBS - i jest negatywny:) a wizyta za tydzień:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2016, 11:13

SShape, evus, Pazur_, beatas lubią tę wiadomość

f2wlx1hp5he3saaa.png

Nasza córeczka km5szbmh4y78x3jb.png
  • mamawojtka Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2016, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez tylko siedze i pije i lody moge jesc a tak mi goraco a za oknem takie slonce i duchota ze wytrzymac nie idzie i ta zgaga mnie co jakis czas lapie

• mmarzenak Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My planujemy wakacje z malutką- zamierzamy pojechać w Bory Tucholskie i do teścia- pokazać prababcią naszą księżniczkę. A w przyszłym roku chcemy jechać do Bułgarii, oby tylko Lilcia była grzeczna:)

A jakie macie zdanie odnośnie szczepionek?

Helen trzymam kciuki za wizytę!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2016, 11:25

lprkuay3dehqwb0g.png
  • Magda81 Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2016, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairy_tale chętnie poznam więcej opini, wysłałam Ci już žproszenie.
    Mamowojtka dziękuję za informację.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2016, 12:22

iv09e6ydepibuaxd.png
  • mamawojtka Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2016, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezdzilam tam bo myslalam ze sa lepszymi specjalistami niz ci na miejscu bo bedac juz w ciazy bylam dwa razy u ginekologa i u dwoch innych bo mnie bolalo w prawym boku myslalam ze to znow jajnik a to chyba bylo spowodowane ciaza i maly sie zagniezdzil ale zaden nie widzial ciazy trzeci w lodzi nie widzial tez i dostalam leki zeby zajsc i dopiero jak nie dostawalam miesiaczki to sie skapneli ze juz maly jest to bylam w 12 tygodniu i 1 dniu jak mialam usg a w 11 i 5 dniu jak wykryto ciaze.
    Czasem mi sie wydaje ze to cud ze on jest caly i zdrowy i nic mu nie jest bo przez te trzy miesiace nie bralam zadnych lekow kwasu foliowego( kwas tylko juz w tym ostatnim bo lekarz powiedzial ze jak planujemy to juz musze zaczac go brac ) a ni nic innego jeszcze pracowalam na stolowce przez tydzien po 12-13 godzin gdzie nie bylo czasu zjesc ani usiasc na chwile i dostalam krwotoku z nosa pozniej w sklepie gdzie nosilam skrzynki z piwami a on rosnie we mnie jak szalony w 30 tygodniu mial 2 kg

• SShape Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś

Witam się na początku 38 tygodnia (37.0). Ciąża donoszona.
    Moje dziecię jakieś spokojne ostatnio. A dawała tak popalić, że czasem mi się na płacz zbierało;)

Nesone- my mamy zaplanowany urlop na drugą połowę sierpnia ze względu na mojego syna, któremu wyjazd nad morze dobrze zrobi. Mam nadzieję, że będziemy w formie wszyscy i jakoś się uda dojechać.

Jak u was z apetytem? Ja mam teraz tak, że mogłabym wcale nie jeść:( muszę się zmuszać do regularnych posiłków a to dla mnie zupełna nowość.

mmarzenak, Helen, nesone, Repose, evus, beatas lubią tę wiadomość

klz9cwa198k5jqr7.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helen powodzenia na wizycie :D
    My planujemy wziac do Polski maluszka jak skonczy 3 miesiace na chrzest a wczesniej moze na kilka dni wybierzemy sie na okoliczna wyspe, ale to zalezy od maluszka i od funduszy. Z Olafem pierwsza podroz odbylismy jak mial 2 tygodnie, ale to bylo tylko 150 km do przejechania na impreze rodzinna i do dziadkow. Ale znam pare, ktora 2-miesieczne dziecko brala za granice na chodzenie po weglach, bo sa pasjonatami. Jak nie bedzie przeciwskazan to nie widze problemow z wakacjami z takim maluchem, ale trzeba dobrze sie przygotowac, wziac duzo dodatkowych rzeczy i ja osobiscie nie jechalabym samochodem kilku dni z takim maluchem, oraz np nie pod namiot :)

Helen, Repose, evus lubią tę wiadomość

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• Helen Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do podróży. Za granice nie będziemy jeździć przez pierwsze 3miesiace. Tylko gdzieś w pobliZu na pare dni, bo w końcu wakacje i nie ma co sie kisić w domu, na pewno pierwsze 40dni życia bezwyjazdowe. Za granice może coś na jesień pomyślimy, ale to sie zobaczy.
    Co do szcZepionek ja mam negatywne podejście, do pół roku na pewno nie szczepie, potem znowu sie zastanowię nad tematem. Trzeba czytać jaki to producent bo są lepsze i niestety gorsze i ten cały triomersal, który mnie przeraża. Ale to decyzja każdego rodzica, lepiej poczytać opinie z rożnych środowisk i samemu podjąć świadomie decyzje.
    Ja czekam nadal na wizytę, trochę brzuszek mnie boli..napina sie, od razu będzie wiadomo co sie tam dzieje.
    Sshape ja apetytu nie mam, coś tam skubie ...ale i tak waga leci jak szalona, mocno wody nabieram, choć jest powszechne ze teraz waga powinna stać w miejscu, może upały maja na to wpływ ze organizm bardziej naciąga.

feegu6l.png
  • Iwa2016 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My niestety o wakacjach możemy pomarzyć przez kilka lat, w poniedziałek ruszamy z budową domu ;)
    Wyjazdy totylko weekendowe beda do rodziny.
    Kilka lat temu byliśmy z 10cio miesięczna córka w Turcji 2 tygodnie. Wiedziałam co mnie czeka pod względem opieki, angine złapała w drugim tygodniu, potem okropna biegunka ale i tak było super.

Ważne jest od samego początku przyzwyczajać dziecko do innego domu, łóżka i spania, ludzi. Niektóre moje koleżanki nigdzie nie mogą zostać na noc bo dziecko nie jest nauczone ;)

82do3e5eecjvddbc.png
    ex2bdf9hvxxmhn57.png
    iv09vcqgnaew80lf.png[/u
  • Iwa2016 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do szczepionek to ja będę szczepić zgodnie z tym, że wolę zapobiegać chorobom niż je leczyć i płuc sobie w brodę potem jak dziecko mi zachoruje, bo przecież mogłam a nie zaszczepilam.

82do3e5eecjvddbc.png
    ex2bdf9hvxxmhn57.png
    iv09vcqgnaew80lf.png[/u
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :D
    My po wczorajszym ciężkim dniu.... dziś podpoczywamy
    Synek w żłobku a ja siedze na balkonie i dziergam :P
    A co :))) musze troszkę baterie naładowac bo w nocy kiepsko spałam :/

Szkoda że ten cudowny stan dobiega już końca a dopiero co zaczełam się nim cieszyć :P
    I brzuszek dopiero się pojawił :/
    Już się boję że za chwilę przyjdzie mi się z nim pożegnać :(
    Malusia siedź jeszcze troszkę - mamusia prosi :)))

• Magda81 Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2016, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamowojtka nie zazdroszczę, ale miałaś przeboje...Ale najważniejsze,że maluch zdrowo rośnie.
    Helen etylortęć jest chyba w 2, a wtych skojarzonych go nie ma

iv09e6ydepibuaxd.png
  • mmarzenak Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie temat szczepionek jest dość kontrowersyjny:P U nas w domu od dwóch dni jest głównym tematem, przeszukuje internet itp.

lprkuay3dehqwb0g.png
‹‹ 1114 1115 1116 1117 1118 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ