Czerwcowe mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyKawokado wrote:Annielove wspaniałe wieści nawet nie wiesz jak się cieszę, że wszystko u ciebie w porządku! Nasze fasolki są na podobnym etapie i lubię myśleć, że najgorszy okres mamy już za sobą
Co do badań prenatalnych mozecie napisać coś wiecej? Tzn wiem, ze mogę się dokształcić na stronach internetowych, ale potwornie irytują mnie te wszystkie wyskakujące reklamy itp. W ogóle mam wrażenie, ze strony ciążowe są strasznie nieprzejrzyste i nastawione na reklamowanie produktów dla mam zamiast na informacje Już parę razy próbowałam wyszukać coś na temat badań prenatalnych i poddaje się zwykle właśnie przez to, ze nie mogę znaleźć w tym gąszczu wszystkiego tego co mnie interesuje ;/
10 listopada idę na USG czy to wtedy lekarz powinien powiedzieć mi o badaniach prenatalnych? O tym, czy powinnam je wykonać czy nie? Nie mam pojęcia jak to wygląda i trochę mnie ta niewiedza przytłacza
Kourntey ja mam w domu lampę i robię sobie hybrydę sama Wychodzi dużo taniej, choć na początku jest to spory wydatek gdy trzeba kupić wszystko na raz aby móc zacząć. Wiadomo z początku mi nie wychodziło, a teraz umiem już nawet przedłużyć złamany paznokieć tak żeby nie wyglądał jak szpon istoty z innej planety Robię hybrydę, bo mam bardzo słabe paznokcie, wcześniej robiłam też żel, ale od kiedy są te utwardzające płytkę lakiery od semilaca nie muszę się już w to bawić
Kochana takie badanie prenatalne wykonuję się od 11 do 13 tygodnia ciąży. Lekarz podczas tego badania USG zmierzy główne markery mające wpływ na szacowane ryzyko wad tj.: wskaźnik NT (przezierność karkowa), CRL (długość ciemieniowo-siedzeniową), obecność kości nosowej, przepływy w przewodzie żylnym oraz oceni przepływ przez zastawkę trójdzielną. Badanie to warto wykonać u dobrego specjalisty posiadającego wysokiej jakości sprzęt USG, ponieważ wynik jest bardzo czuły na błąd ludzki, a dokładność pomiarów jest bardzo ważna podczas szacowania ryzyka wad genetycznych. Przykładowo, w niektórych sytuacjach podczas pomiaru przezierności karkowej (wskaźnik NT) każdy milimetr może zmienić interpretację szacowania ryzyka wystąpienia wad genetycznych u dziecka. Dlatego wybór odpowiedniego lekarza może zaoszczędzić Ci niepotrzebnego stresu. Uzupełnieniem badania genetycznego USG może być badanie krwi, np. PAPP-A lub Nifty, które również w nieinwazyjny sposób szacują ryzyko wad genetycznych płodu. Należy pamiętać, że testy krwi także należy przeprowadzić w konkretnym czasie trwania ciąży. Najlepiej zatem jeszcze przed badaniem USG porozmawiać z lekarzem, czy w Twoim przypadku warto rozszerzyć diagnostykę o dodatkowe badania krwi, pozostać tylko przy badaniu USG lub, czy, jeśli jesteś w grupie podwyższonego ryzyka, zdecydować się na inwazyjne badania prenatalne.Kawokado lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Annielove wrote:Kochana takie badanie prenatalne wykonuję się od 11 do 13 tygodnia ciąży. Lekarz podczas tego badania USG zmierzy główne markery mające wpływ na szacowane ryzyko wad tj.: wskaźnik NT (przezierność karkowa), CRL (długość ciemieniowo-siedzeniową), obecność kości nosowej, przepływy w przewodzie żylnym oraz oceni przepływ przez zastawkę trójdzielną. Badanie to warto wykonać u dobrego specjalisty posiadającego wysokiej jakości sprzęt USG, ponieważ wynik jest bardzo czuły na błąd ludzki, a dokładność pomiarów jest bardzo ważna podczas szacowania ryzyka wad genetycznych. Przykładowo, w niektórych sytuacjach podczas pomiaru przezierności karkowej (wskaźnik NT) każdy milimetr może zmienić interpretację szacowania ryzyka wystąpienia wad genetycznych u dziecka. Dlatego wybór odpowiedniego lekarza może zaoszczędzić Ci niepotrzebnego stresu. Uzupełnieniem badania genetycznego USG może być badanie krwi, np. PAPP-A lub Nifty, które również w nieinwazyjny sposób szacują ryzyko wad genetycznych płodu. Należy pamiętać, że testy krwi także należy przeprowadzić w konkretnym czasie trwania ciąży. Najlepiej zatem jeszcze przed badaniem USG porozmawiać z lekarzem, czy w Twoim przypadku warto rozszerzyć diagnostykę o dodatkowe badania krwi, pozostać tylko przy badaniu USG lub, czy, jeśli jesteś w grupie podwyższonego ryzyka, zdecydować się na inwazyjne badania prenatalne.
Dziękuje! Troszkę mnie uspokoiłaś zaczekam do wizyty i zobaczę co powie mi lekarz. U mnie w rodzinie nie ma co prawda żadnych obciążeń, ale porozmawiam jeszcze z mężem na ten temat i wspólnie podejmiemy decyzjeAnnielove lubi tę wiadomość
-
fairy_tale wrote:Jestem trochę zaskoczona, bo żaden z lekarzy, których brałam pod uwagę jeśli chodzi o usg genetyczne, nie widnieje na tej liście. Z drugiej strony mam poleconych kilku sprawdzonych specjalistów, dlatego nie wiem, czy będę się sugerować listą.
Ok, jednak znalazłam jednego z tych polecanych na liście ) -
nick nieaktualny
-
Kourtney wrote:Jest taka specjalna strona internetowa z lista wszystkich lekarzy w polsce ktorzy maja do tego testu specjalne uprawnienia i wlasnie u tych ginekologow sie powinno robic to badanie. Tylko teraz nie umiem jej znalezc
http://www.nifty.pl/gdzie_test_Nifty/
ile te badania kosztują?
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Kourtney wrote:Nie wiem sle odebralam to jako atak na swoja strone nie chce tego zrobic z kaprusy (...)
-
Tak mnie martwi dzisiejsze i wczorajsze samopoczucie że chyba oszaleję.
Mam wrażenie jakbym zaraz miała dostać @ takie dziwne uczucie mam w podbrzuszu...
nie ból ale tak... no tak dziwnie.. ciężko opisać... a tutaj lekarz to i tak mi nic nie pomoże pewnie... chyba że niedoczynność tarczycy i pcos kwalifikuje się do jakiejś szybszej kontroli ale nie sądzę bo w GP było to powiedziane a listu ze szpitala brak
ehhh... takie uderzenie gorąca jeszcze miałam dzisiaj dwa razy... a ogólnie to zimno mi ciągle było...Kruszynko rośnij zdrowo... Kochamy Cię...
1 cykl udany
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Witajcie. Chce do was dołączyć.
Kourtney, Annielove, Paula222, krysiak, Kawokado, Edka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny