X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Kawokado Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmarzenak wrote:
    patrzyłyście czy Wasz lekarz jest na liście?
    Mój jest :)

mhsvpiqvcq4vs5qz.png

dw1LBL5.jpgdw1Lp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawokado wrote:
    Annielove wspaniałe wieści :) nawet nie wiesz jak się cieszę, że wszystko u ciebie w porządku! Nasze fasolki są na podobnym etapie i lubię myśleć, że najgorszy okres mamy już za sobą ;)

Co do badań prenatalnych mozecie napisać coś wiecej? Tzn wiem, ze mogę się dokształcić na stronach internetowych, ale potwornie irytują mnie te wszystkie wyskakujące reklamy itp. W ogóle mam wrażenie, ze strony ciążowe są strasznie nieprzejrzyste i nastawione na reklamowanie produktów dla mam zamiast na informacje :/ Już parę razy próbowałam wyszukać coś na temat badań prenatalnych i poddaje się zwykle właśnie przez to, ze nie mogę znaleźć w tym gąszczu wszystkiego tego co mnie interesuje ;/

10 listopada idę na USG czy to wtedy lekarz powinien powiedzieć mi o badaniach prenatalnych? O tym, czy powinnam je wykonać czy nie? Nie mam pojęcia jak to wygląda i trochę mnie ta niewiedza przytłacza :/

Kourntey ja mam w domu lampę i robię sobie hybrydę sama :) Wychodzi dużo taniej, choć na początku jest to spory wydatek gdy trzeba kupić wszystko na raz aby móc zacząć. Wiadomo z początku mi nie wychodziło, a teraz umiem już nawet przedłużyć złamany paznokieć tak żeby nie wyglądał jak szpon istoty z innej planety ;) ;) ;) Robię hybrydę, bo mam bardzo słabe paznokcie, wcześniej robiłam też żel, ale od kiedy są te utwardzające płytkę lakiery od semilaca nie muszę się już w to bawić :D

Kochana takie badanie prenatalne wykonuję się od 11 do 13 tygodnia ciąży. Lekarz podczas tego badania USG zmierzy główne markery mające wpływ na szacowane ryzyko wad tj.: wskaźnik NT (przezierność karkowa), CRL (długość ciemieniowo-siedzeniową), obecność kości nosowej, przepływy w przewodzie żylnym oraz oceni przepływ przez zastawkę trójdzielną. Badanie to warto wykonać u dobrego specjalisty posiadającego wysokiej jakości sprzęt USG, ponieważ wynik jest bardzo czuły na błąd ludzki, a dokładność pomiarów jest bardzo ważna podczas szacowania ryzyka wad genetycznych. Przykładowo, w niektórych sytuacjach podczas pomiaru przezierności karkowej (wskaźnik NT) każdy milimetr może zmienić interpretację szacowania ryzyka wystąpienia wad genetycznych u dziecka. Dlatego wybór odpowiedniego lekarza może zaoszczędzić Ci niepotrzebnego stresu. Uzupełnieniem badania genetycznego USG może być badanie krwi, np. PAPP-A lub Nifty, które również w nieinwazyjny sposób szacują ryzyko wad genetycznych płodu. Należy pamiętać, że testy krwi także należy przeprowadzić w konkretnym czasie trwania ciąży. Najlepiej zatem jeszcze przed badaniem USG porozmawiać z lekarzem, czy w Twoim przypadku warto rozszerzyć diagnostykę o dodatkowe badania krwi, pozostać tylko przy badaniu USG lub, czy, jeśli jesteś w grupie podwyższonego ryzyka, zdecydować się na inwazyjne badania prenatalne.

Kawokado lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmarzenak wrote:
    patrzyłyście czy Wasz lekarz jest na liście?

Mój tak samo :)

• Kawokado Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annielove wrote:
    Kochana takie badanie prenatalne wykonuję się od 11 do 13 tygodnia ciąży. Lekarz podczas tego badania USG zmierzy główne markery mające wpływ na szacowane ryzyko wad tj.: wskaźnik NT (przezierność karkowa), CRL (długość ciemieniowo-siedzeniową), obecność kości nosowej, przepływy w przewodzie żylnym oraz oceni przepływ przez zastawkę trójdzielną. Badanie to warto wykonać u dobrego specjalisty posiadającego wysokiej jakości sprzęt USG, ponieważ wynik jest bardzo czuły na błąd ludzki, a dokładność pomiarów jest bardzo ważna podczas szacowania ryzyka wad genetycznych. Przykładowo, w niektórych sytuacjach podczas pomiaru przezierności karkowej (wskaźnik NT) każdy milimetr może zmienić interpretację szacowania ryzyka wystąpienia wad genetycznych u dziecka. Dlatego wybór odpowiedniego lekarza może zaoszczędzić Ci niepotrzebnego stresu. Uzupełnieniem badania genetycznego USG może być badanie krwi, np. PAPP-A lub Nifty, które również w nieinwazyjny sposób szacują ryzyko wad genetycznych płodu. Należy pamiętać, że testy krwi także należy przeprowadzić w konkretnym czasie trwania ciąży. Najlepiej zatem jeszcze przed badaniem USG porozmawiać z lekarzem, czy w Twoim przypadku warto rozszerzyć diagnostykę o dodatkowe badania krwi, pozostać tylko przy badaniu USG lub, czy, jeśli jesteś w grupie podwyższonego ryzyka, zdecydować się na inwazyjne badania prenatalne.

Dziękuje! Troszkę mnie uspokoiłaś :) zaczekam do wizyty i zobaczę co powie mi lekarz. U mnie w rodzinie nie ma co prawda żadnych obciążeń, ale porozmawiam jeszcze z mężem na ten temat i wspólnie podejmiemy decyzje :)

Annielove lubi tę wiadomość

mhsvpiqvcq4vs5qz.png

dw1LBL5.jpgdw1Lp2.png

• fairy_tale Ekspertka

Wysłany: 23 października 2015, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fairy_tale wrote:
    Jestem trochę zaskoczona, bo żaden z lekarzy, których brałam pod uwagę jeśli chodzi o usg genetyczne, nie widnieje na tej liście. Z drugiej strony mam poleconych kilku sprawdzonych specjalistów, dlatego nie wiem, czy będę się sugerować listą.

Ok, jednak znalazłam jednego z tych polecanych na liście :))

9ewns65gxjq3gces.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annkelove i kawokado a pamietacie gdzie kupilyscie ? Z jakiej strony?

• Helen Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kourtney wrote:
    Jest taka specjalna strona internetowa z lista wszystkich lekarzy w polsce ktorzy maja do tego testu specjalne uprawnienia i wlasnie u tych ginekologow sie powinno robic to badanie. Tylko teraz nie umiem jej znalezc
    tu na www jest w wyszukiwarce :)
    http://www.nifty.pl/gdzie_test_Nifty/
    ile te badania kosztują?

feegu6l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helen wrote:
    ile te badania kosztują?
    Nifty okolo 2300

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kourtney wrote:
    Annkelove i kawokado a pamietacie gdzie kupilyscie ? Z jakiej strony?

Ja mam coś takiego

http://www.allepaznokcie.pl/19238-zestaw-xxxl-do-metody-zelowej-3x-lakier-hybrydowy.html

Kourtney lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helen wrote:
    ile te badania kosztują?

U mnie to koszt ok. 2650 zł

• bloodflower Ekspertka

Wysłany: 23 października 2015, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kourtney wrote:
    Nie wiem sle odebralam to jako atak na swoja strone :( nie chce tego zrobic z kaprusy (...)
    Mi lekarz od razu na pierwszej wizycie powiedzial, ze w moim wieku badania prenatalne sa koniecznoscia, wiec mam sie na nie przygotwac, jezeli ciaza sie bedzie rozwijala

• sylwiak Ekspertka

Wysłany: 23 października 2015, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak mnie martwi dzisiejsze i wczorajsze samopoczucie że chyba oszaleję.
    Mam wrażenie jakbym zaraz miała dostać @ :/ takie dziwne uczucie mam w podbrzuszu...
    nie ból ale tak... no tak dziwnie.. ciężko opisać... a tutaj lekarz to i tak mi nic nie pomoże pewnie... chyba że niedoczynność tarczycy i pcos kwalifikuje się do jakiejś szybszej kontroli ale nie sądzę bo w GP było to powiedziane a listu ze szpitala brak :(
    ehhh... takie uderzenie gorąca jeszcze miałam dzisiaj dwa razy... a ogólnie to zimno mi ciągle było...

Kruszynko rośnij zdrowo... <3 Kochamy Cię...
    1 cykl udany <3
    relgvcqghi9hgve4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annielove wrote:
    Ja mam coś takiego

http://www.allepaznokcie.pl/19238-zestaw-xxxl-do-metody-zelowej-3x-lakier-hybrydowy.html
    I jestes zadowolona z tego zestawu?

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kourtney wrote:
    I jestes zadowolona z tego zestawu?

Bardzo :) :)

Kourtney lubi tę wiadomość

• pinka425 Debiutantka

Wysłany: 23 października 2015, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie. Chce do was dołączyć. :-)

Kourtney, Annielove, Paula222, krysiak, Kawokado, Edka lubią tę wiadomość

ba02fb7331bde711ec26339af77355b4.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pinka425 wrote:
    Pinka super . :) A napiszesz nam cos wiecej o sobie? Na kiedy ci termin wychodzi? Czy to twoja pierwsza ciaza?

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli teraz jest 70 dziewczyn :) Może jednak będzie nas 100 :D

Kourtney, Helen lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pinka425 wrote:

Zapraszamy

pinka425 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annielove wrote:
    Czyli teraz jest 70 dziewczyn :) Może jednak będzie nas 100 :D
    Fajnie by bylo. Zapraszamy nowe mamusie ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma nikogo z terminem na 4,10,18,25,28,29

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2015, 18:55

‹‹ 165 166 167 168 169 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ